Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 12:22:23 μμ
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 23:25

Άγνοια, Επαγγελματικός και Πολιτικός Αποπροσανατολισμός των Αγροτών

Γράφει ο Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μ.Sc, Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη, Τηλ: 6944324715 – 2310587254, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Skype: dmtriantafyllidis

 

Λόγω επαγγέλματος, έχει τύχει πολλές φορές  να ακούσω συζητήσεις αγροτών ή να συζητήσω με αγρότες, αυτό το οποίο μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι η άγνοια τους για θέματα που τους αφορούν άμεσα, και η αδυναμία να συνεργασθούν  μεταξύ τους, για το καλό τους.
Στο  παρελθόν άκουγα πάντα με έκπληξη, ότι τους έφταιγαν οι περιορισμένες Εθνικές ποσοστώσεις του Αγελαδινού Γάλακτος,  που δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν ή δεν μπορούσαν ή δεν έβρισκαν να αγοράσουν, το 2015 όμως οι ποσοστώσεις στην παραγωγή Αγελαδινού Γάλακτος καταργήθηκαν και σε συνδυασμό με το εμπάργκο από την Ρωσία, είχαν σαν αποτέλεσμα την ταχεία κατάρρευση των τιμών του παραγόμενου Αγελαδινού Γάλακτος στην χώρα, τις μεγάλες εισαγωγές, το κλείσιμο πολλών Αγροτικών εκμεταλλεύσεων που παρήγαγαν Αγελαδινό γάλα, την υπερχρέωση τους, την σφαγή των ζώων, το κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων και άλλα πολλά δυσάρεστα.


Εάν αυτό δεν υποδηλώνει άγνοια της κατάστασης, τόσο από τους αγρότες όσο και από τα κόμματα, και από την Πολιτεία που υποτίθεται εξυπηρετεί το Εθνικό συμφέρον, τότε τι υποδηλώνει ?.
Σε προσωπικές συζητήσεις με αγρότες, πάλι τους φταίει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, άλλα κάθε χρόνο όταν γίνονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ όλοι ζητούν να πάρουν την ενίσχυση που προβλέπεται από την κακή Ευρωπαϊκή Ένωση, πως είναι δυνατόν να ζητάς κάτι το οποίο κατηγορείς ?, και στο ερώτημα που τους κάνω κάθε φορά ΄΄Τι είναι αυτό που σου φταίει τόσο πολύ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ?΄΄ ή το άλλο ερώτημα ΄΄Σε Ποια Αγροτικά Προϊόντα εφαρμόζεται η νέα Κ.Α.Π. στο Κιλκίς ?, (εννοώ την Συνδεδεμένη ενίσχυση), λαμβάνω μόνο σιωπή, κάποιοι πάλι λένε δεν γνωρίζω, και παρόλο που δεν γνωρίζουν, τους φταίει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, εάν αυτό δεν υποδηλώνει άγνοια τι υποδηλώνει ?.
Δυστυχώς, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα λάθη των αγροτών είναι πολλά, και των Κυβερνήσεων, και των κομμάτων, ειδικά σε θέματα Αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης, ακόμη περισσότερα, και όλοι γνωρίζουμε ότι τα λάθη πληρώνονται, ακριβώς σε αυτή την φάση βρισκόμαστε τώρα, γιατί τις τελευταίες δεκαετίες ο αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται 1.Από την εμμονή στην οικογενειακή εκμετάλλευση, αντί της επιχειρηματικής ανάπτυξης, κατάσταση που διαιωνίζει τον κατακερματισμό, την χαμηλή και μειούμενη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. και 2. Από την επιδίωξη, από όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα  κόμματα της βουλής, της αποφυγής του πολιτικού κόστους, με άμεση εξυπηρέτηση των εισοδηματικών και άλλων απαιτήσεων των αγροτών, εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, και μάλιστα συχνά υπό την πίεση σημαντικών αντικοινωνικών κινητοποιήσεων οι οποίες είναι εις βάρος και των ίδιων των αγροτών.
Στις μελέτες και τα προγράμματα για τον Ελληνικό αγροτικό τομέα, παρουσιάζονται διάφορα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του τομέα, αλλά και ειδικά χαρακτηριστικά των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ως δεδομένα, και επιχειρείται να στοιχειοθετηθεί η ουσιαστική αδυναμία πραγματοποιήσεως της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής σε ανταγωνιστικές συνθήκες, τα κυριότερα από αυτά είναι τα ακόλουθα :
➢    Η Ελληνική γη είναι κυρίως ορεινή με ποικιλία κλιμάτων, στην πραγματικότητα το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος παρέχει μεγάλες δυνατότητες για παραγωγή ποικιλίας αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως έχουν αποδείξει με την λειτουργία τους πολλές πρότυπες αγροτικές επιχειρήσεις.
➢    Το μικρό μέγεθος και η οικογενειακή μορφή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το χαρακτηριστικό αυτό διαιωνίζεται έως σήμερα αφού λαμβάνεται ως δεδομένο και ουσιαστικά υποστηρίζεται από την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική όλων των Κυβερνήσεων και των κομμάτων, και είναι τραγικό λάθος.
➢    Η ηλικιακή διάρθρωση και το πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των αγροτών που καθιστά σχεδόν αδύνατη την κατανόηση των ίδιων των συμφερόντων τους.
➢    Ο χαμηλός ρυθμός αυξήσεως της παραγωγικότητας.
➢    Η μη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και όμβριων υδάτων στην Γεωργία.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η μη πραγματοποίηση  των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην Γεωργία, που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα άρθρα μας, σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό, επιχειρηματικό και πολιτικό αποπροσανατολισμό των Ελλήνων  αγροτών, από όλα τα Πολιτικά Κόμματα, μέσω  των επιδοτήσεων και των κρατικών ενισχύσεων, και η έλλειψη επιχειρηματικότητας  προκαλούν :
➢    Την παρατηρούμενη αδυναμία προσαρμογής των καλλιεργειών και των εκτροφών.
➢    Την  αδυναμία οργανώσεως των παραγωγών και της προώθησης των προϊόντων στην αγορά.
➢    Την αδυναμία αξιοποιήσεως των ανταγωνιστικών Ελληνικών προϊόντων  με αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
➢    Την μη  αξιοποίηση των συμβολαίων παραγωγής και τις  προσυμφωνημένες τιμές.
Ολοκληρώνοντας, μπορούμε να πούμε ότι σε μία παγκοσμιοποιημένη και έντονα ανταγωνιστική αγορά, υπάρχει διέξοδος και για τους Έλληνες αγρότες, αφού έχουν το πλεονέκτημα της παραγωγής υψηλής ποιότητας ντόπιων προϊόντων που προτιμώνται από τους εγχώριους και ξένους καταναλωτές, αρκεί να κόψουν τον ομφάλιο λώρο  με τα κόμματα που τους κοροϊδεύουν συνεχώς και να οργανωθούν καλύτερα σε επιχειρηματική βάση  όπως ο Συνεταιρισμός των Βοσκών στο Λιβάδι Ολύμπου που παράγει τυροκομικά προϊόντα, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται  στις μεταβαλλόμενες συνθήκες  των διεθνών αγορών και των γεωργικών προϊόντων, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος  αντικατάστασης της  Κ.Α.Π. με ανεύθυνη Εθνική Αγροτική Πολιτική σε μία πολιτικά, και  οικονομικά  χρεοκοπημένη χώρα, και τότε είναι πολύ πιθανόν να ζήσουν και οι υπόλοιποι  αγρότες ότι βιώνουν σήμερα οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος.