Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019, 8:17:10 πμ
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 20:06

Μεταξύ κούρασης και απόγνωσης οι αγρότες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αντίδρασή τους φαντάζει μονόδρομος ύστερα από όσα δεινά υφίστανται . Αλλά  η εμφανής κούραση  από τις πολυετείς και αναποτελεσματικές όπως αποδείχθηκαν  μορφές αντίδρασης (μπλόκα, δρόμοι, συλλαλητήρια) αποτελούν το φρένο. Το δίλημμα λοιπόν στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αγρότες και του ν. Κιλκίς είναι: Θα τολμήσουν να βγουν στους δρόμους για άλλη μια χρονιά και τι θα κερδίσουν;


Την περασμένη Δευτέρα στη συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων της Μακεδονίας στην παλιά  Νομαρχία Θεσσαλονίκης συμμετείχαν από το Κιλκίς οι Δημήτρης Βαφειάδης, Γιώργος Τερζής, Βασίλης Κυριακού, Γ. Τσαχουρίδης και από την Παιονία κλιμάκιο αγροτοκτηνοτρόφων του μπλόκου των Ευζώνων υπό τον Θωμά  Καρυπίδη.
Περίπου 70 αγρότες συζήτησαν τι θα πράξουν και πως θα αντιδράσουν στη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα που μαζί με τις στρεβλώσεις της αγοράς, τις καθηλωμένες ή σε πτωτική πορεία  τιμές των προϊόντων τους και την αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγούν στην εξόντωσή τους. Συζήτησαν και αποτίμησαν την περσινή κινητοποίηση, αξιολόγησαν τις θέσεις που εκφράζει ήδη ο υπουργός Αποστόλου και το δίλημμα παραμένει: Βγαίνουμε ή όχι στους δρόμους;
Τον αρμόδιο υπουργό θα τον δουν και θα συζητήσουν μαζί του. Αλλά δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για τη δυνατότητα ή την βούληση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους. Θα συναντηθούν λοιπόν μαζί του κυρίως για να μην αντιμετωπίσουν την κριτική ότι βγήκαν στους δρόμους χωρίς να συζητήσουν με τον Υπουργό.
Σήμερα  Πέμπτη συγκάλεσαν στη Σίνδο πανελλαδική- τουλάχιστον μέχρι την Φθιώτιδα- συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών για να επιτύχουν τη μέγιστη ενότητα και μαζικότητα.  Θα  αποφασίσουν έξοδο στους δρόμους, συλλαλητήριο στα εγκαίνια της Agrotica; αποκλεισμούς και μπλόκα; Ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων.
Το βέβαιο είναι πως θέλουν να αντιδράσουν, αλλά ως έμπειροι συνδικαλιστές εισπράττουν κι αυτοί το ανάμεικτο κλίμα απόγνωσης και αδιαφορίας του αγροτικού κόσμου.
Να υπενθυμίσουμε τα αιτήματα; Επανάληψη των περσινών εμπλουτισμένων από την πρόσθετη φορολογική-ασφαλιστική τους επιβάρυνση.
Τι ζητούν; Σταθερό χαμηλό φορολογικό συντελεστή, μείωση φορολογητέας ύλης, αφορολόγητες ενισχύσεις, έκπτωση εξόδων για αγορά αγροτικής γης, αύξηση συντελεστών αποσβέσεων, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, έλεγχος τιμών και εφοδίων, μείωση ρεύματος και επιτοκίων, έλεγχο εισαγωγών, έργα υποδομής, ακατάσχετο λογαριασμό, συμψηφισμό οφειλών, επιστροφή παράνομων παρακρατήσεων, σύνδεση ασφαλίστρων με το πραγματικό εισόδημα, δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, προαιρετική ασφάλιση παραγωγής,   και το κύριο:
Αυτόνομο ξεχωριστό κλάδο ασφάλισης όλου του πρωτογενούς τομέα.
Αιτήματα δηλαδή ων ουκ έστιν αριθμός.
 Πότε είναι η κρίσιμη ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων; Στο Κιλκίς οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα. Θα τα βάλλουν κάτω, θα σφυγμομετρήσουν και το κλίμα στο Κιλκίς, θα το συνεκτιμήσουν με το πανελλαδικό και ο Θεός κι η ψυχή τους.