Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 3:43:03 μμ
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 20:36

Μόνη διέξοδος το φτωχό στάρι!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα τελευταία χρόνια τα ενεργειακά φυτά (λούπινο, ελαιοκράμβη) κέρδισαν έδαφος στην παραδοσιακή φτωχή μονοκαλλιέργεια των σιτηρών στο νομό μας. Υπολογίζεται ότι σε ένα ποσοστό 10% έως 15% των καλλιεργούμενων κάποτε με σιτηρά εκτάσεων του νομού (κοντά 900.000 στρέμματα) υποκαταστάθηκε το στάρι με ενεργειακά φυτά.

Καλλιέργειες με υψηλότερη απόδοση τόσο πρωτογενώς όσο και λόγω της υψηλότερης επιδότησης με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι λόγω της συμβολαιακής μορφής της καλλιέργειας (οι παραγωγοί συνάπτουν συμβόλαια με εταιρείες για πώληση του προϊόντος τους σε προκαθορισμένες τιμές) έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα.
Η ανομβρία όμως του τελευταίου διμήνου έχει καταστήσει σχεδόν απαγορευτική την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και στην καλύτερη για τους παραγωγούς περίπτωση η απόδοση των φυτών αυτ΄'ων που θα σπαρθούν μετά τις όποτε προκύψουν βροχές θα είναι εμφανώς μειωμένη.
Έτσι η μόνη διέξοδος φαντάζει πάλι η επιστροφή στην φτώχεια, τουτέστιν στην μονοκαλλιέργεια των δημητριακών. Όπου ακόμα υπάρχει καιρός για να ξεκινήσει η σπορά, αλλά στον χώρο επικρατεί τριτοκοσμική εικόνα καθώς η σοδειά του καλοκαιριού, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, παραδόθηκε με ανοιχτές τιμές και πληρωμή σε χρόνο "όποτε ήθελεν προκύψει".
Α:γρότερς με γνώση του χώρου εκτιμούν ότι η μισή σοδειά που παραδόθηκε σε εμπόρους δεν έχει πληρωθεί ακόμα, ενώ οι τιμές στο βασικό προϊόν (σκληρό στάρι) δεν λένε να ανακάμψουν και βρίσκονται καθηλωμένες μεταξύ 18 και 20 λεπτών.
Κι ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα οι επιδοτήσεις για να τονώσουν τη ρευστότητα 12.000 περίπου νοικοκυριών του ν. Κιλκίς. Η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης (το 50% περίπου της ενιαίας) αναμένεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Αν και υπάρχουν αισιόδοξοι που την αναμένουν ακόμα και στο τέλος της τρέχουσας.
Αμήν.