Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 12:54:57 μμ
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 20:08

Οργανώνονται οι καστανοπαραγωγοί της Παιονίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού και μετέπειτα σύσταση ομάδας παραγωγών έβαλαν 30 καστανοπαραγωγοί της Γρίβας, της Καστανερής, της Κάρπης, του Πενταλόφου και του Ομαλού στον Δήμο Παιονίας του Νομού Κιλκίς.


Η απόφαση για τη δημιουργία του συνεταιρισμού θα ληφθεί αμέσως μετά τη γιορτή του κάστανου, στις 20-21 Οκτωβρίου, η οποία για πρώτη χρονιά θα λάβει τη μορφή διήμερου φεστιβάλ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γρίβας και καστανοπαραγωγός, Γιώργος Μπακάλης, στόχος της συνάντησης θα είναι η διεξοδικότερη συζήτηση, αλλά και η εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρησιακού πλάνου για την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής, όπως και η διασφάλιση της διαπραγματευτικής ικανότητας των παραγωγών έναντι των εμπόρων για τις τιμές στο ανώτερο ποιοτικά κάστανο της περιοχής.
«Στόχος μας είναι να ενωθούμε όσο περισσότεροι καστανοπαραγωγοί γίνεται, ώστε να έχουμε τον έλεγχο της συνολικής παραγωγής στον νομό», ανέφερε ο κ. Μπακάλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί της περιοχής θα ζητήσουν επίσης την κατοχύρωση του κάστανου που βγαίνει στην περιοχή ως ΠΟΠ προϊόντος, καθώς σχετικός φάκελος υπήρχε κατατεθειμένος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά χρειάζεται περισσότερο εμπλουτισμό.
Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στα καστανοχώρια του Κιλκίς και ήδη στην περιοχή βρίσκονται αρκετοί Έλληνες και ξένοι έμποροι. Σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή, ο κ. Μπακάλης σημείωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα καλή λόγω ξηρασίας και έντονου αέρα που «έσφιξε» το εξωτερικό περίβλημα του κάστανου, ενώ σχετικά με τις τιμές τόνισε πως αυτές είναι αυξημένες και κυμαίνονται, στην πρώτη ποιότητα extra A3, στα 3-3,10 ευρώ/κιλό έναντι των 2,70 ευρώ/κιλό πέρυσι.
Πηγή: Υπαιθρος Χώρα