Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 3:51:33 μμ
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 21:12

Ουραγός το Κιλκίς λόγω (και μόνο) της παραγωγικής του ερήμωσης

Έχουμε ένα κακό κι ένα καλό νέο για το ν. Κιλκίς και την προσφορά εργασίας σε ανέργους, έστω αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών.

Να ξεκινήσουμε από το καλό. Στο Κιλκίς καταγράφεται η μικρότερη ζήτηση αλλοδαπών εργατών γης – κτηνοτροφίας σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν άλλοι γειτονικοί νομοί ζητούν να απασχολήσουν πέντε και έξι χιλιάδες αλλοδαπούς, στο Κιλκίς η προσφορά εργασίας (και οι αντίστοιχες εγκριθείσες θέσεις) ανέρχονται μόλις σε 280!


Μια δεύτερη ανάγνωση όμως της …καλής αυτής είδησης οδηγεί στην  ορατή και δια γυμνού οφθαλμού κακή διαπίστωση: την παραγωγική ερήμωση του νομού στον πρωτογενή τομέα.
Κοινώς δεν υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες  ενώ και η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Οι ειδήσεις αυτές προέκυψαν από την κυβερνητική  απόφαση (ΚΥΑ 4872/105 (ΦΕΚ 398)   για τον «καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2017 και 2018 επιτρέπεται σε συνολικά 51.146 αλλοδαπούς, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, με εξασφαλισμένη άδεια για ένα εξάμηνο το έτος ως εργάτες γης και για 11 μήνες ως αλιεργάτες.

Την ΚΥΑ υπογράφουν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ουρανία Αντωνοπούλου και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Γενική διαπίστωση: Ενώ η ανεργία των νέων στη χώρα μας βρίσκεται στο 64% και το γενικό ποσοστό στο 25%, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς συνεχίζουν να στρέφονται σε χώρες του εξωτερικού (εκτός Ε.Ε.), για να βρουν εργάτες που θα δουλέψουν στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη άδεια διαμονής και εργασίας για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Έτσι, λόγω και της απροθυμίας των Ελλήνων να εργαστούν σε χειρωνακτικές εργασίες, για τις ανάγκες του 2017 και 2018 ζητήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία και εγκρίθηκαν 51.146 άδειες διαμονής για εποχική ή εξαρτημένη εργασία στα χωράφια και τη θάλασσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι μεγαλύτερες ανάγκες πρόσληψης αλλοδαπών σε επίπεδο περιφέρειας καταγράφονται στην Κεντρική Μακεδονία (εγκρίθηκαν 20.691 θέσεις) και σε επίπεδο νομού εξακολουθούν να υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή δενδροκομικών και εγκρίθηκαν 7.300 και 6.500 θέσεις αντίστοιχα. Στους αριθμούς αυτούς προβλέπεται προσαύξηση 10% εάν προκύψουν απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Ο αριθμός των εργατών γης που ζητούνται αυτήν τη διετία είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό που είχε εγκριθεί για την περίοδο 2015-2016.
Η έγκριση εισαγωγής εργατικού δυναμικού είναι μία διαδικασία που ακολουθείται κάθε διετία, και παρά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, ο αριθμός κενών θέσεων μεγαλώνει από έτος σε έτος. Ακόμη και οι Έλληνες που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν δείχνουν προθυμία να εργαστούν στα χωράφια. Οι δύσκολες συνθήκες των χειρωνακτικών εργασιών, ο στόχος και η προσδοκία για μία καλύτερη δουλειά, η μετακόμιση στην ύπαιθρο για ένα χρονικό διάστημα και η έλλειψη στέγης (για όσους προέρχονται από μακριά), η απαίτηση για ένα υψηλότερο μεροκάματο (τα μεροκάματα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 25 ευρώ) φαίνεται πως αποτρέπουν τους άνεργους από την αναζήτηση αυτών των εργασιών.

Περιφέρεια
Κεντρικής
Μακεδονίας
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθορίζεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία και ως αλιεργάτες για τα έτη 2017 και 2018 στις 20.691 (από 7.461 την προηγούμενη διετία), οι οποίοι κατανέμονται ανά περιφερειακή ενότητα ως εξής:
Στο νομό Θεσσαλονίκης 500 αλιεργάτες και 50 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης.
Στην Ημαθία εγκρίθηκαν 6.400 θέσεις εργατών γης και 100 εργατών κτηνοτροφίας
Στην Πέλλα 6.500 θέσεις εργατών γης και 800 εργατών κτηνοτροφίας
Στην Πιερία 2.200 εργάτες γης, 200 εργάτες κτηνοτροφίας, 20 οικιακοί βοηθοί και 500 αλιεργάτες
Στο Κιλκίς 140 εργάτες γης και 140 εργάτες κτηνοτροφίας
Στις Σέρρες 140 εργάτες γης και 340 εργάτες κτηνοτροφίας
Στη Χαλκιδική 90 εργάτες γης, 70 εργάτες κτηνοτροφίας, 600 αλιεργάτες και 20 μάγειρες ξένης κουζίνας.
Προβλέπεται προσαύξηση του αριθμού κατά 10% για απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ οι μετακλητοί εργάτες γης πολίτες τρίτων χωρών θα πρέπει να ασφαλίζονται σε καθεστώς μισθωτής εργασίας, κάτι που προσθέτει νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους εργοδότες. Στην περίπτωση των μετακλητών εργατών θα γίνεται παρακράτηση εισφορών μόνο για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη και όχι υπέρ ΟΑΕΔ και Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, κάτι που σημαίνει εισφορές ύψους περίπου 23% για φέτος.