Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019, 12:48:10 πμ

Αγροτικά νέα

Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 10:21

Υποχρεωτική δήλωση των κυψελών διαχείμασης

Γράφτηκε από τον

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει όλους τους μελισσοκόμους της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κατόχους μελισσοκομικού βιβλιαρίου να προσέλθουν στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε  Κιλκίς ή στα κατά τόπους γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης Πολυκάστρου και Γουμένισσας για να δηλώσουν τον αριθμό κυψελών οι οποίες είναι έτοιμες για διαχείμαση .
Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβάλλεται μεταξύ της 1 Σεπτεμβρίου και της 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Εισάγονται από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα αγροτικά προϊόντα, που καλλιεργήθηκαν με απαγορευμένα λιπάσματα, επισήμανε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 23/10/2017.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», κατά τη διάρκεια των περιοδειών του σε αγροτικές περιοχές της Πατρίδας μας και συζητώντας με γεωργούς και κτηνοτρόφους, έχει μια πλήρη ενημέρωση επί των αγροτικών θεμάτων και προβλημάτων. Πρόσφατα, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο Κιλκίς, στις 29/9/2017, συζήτησε με τους αγρότες του νομού για το πρόβλημα εισαγωγής καλαμποκιού από τη Βουλγαρία, το οποίο είναι φθηνότερο  από το Ελληνικό, διότι καλλιεργείται με απαγορευμένα λιπάσματα.

Παραμονή του Αη Δημήτρη, για την ακρίβεια από το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών θα είναι πιστωμένοι με το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

 

Υπάρχει μια περίπτωση η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών να γίνει και παραμονή του Αη Δημήτρη, γράφαμε χθες, αλλά σε κάθε περίπτωση  πριν  την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,  θα "έπεφτε" το χρήμα.  Όπερ και εγένετο.

Ένα σύγχρονο αμπελώνα στο Χέρσο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης συνοδευόμενος από τον γεωπόνο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. Βασίλη Ιωαννίδη.
Στον αμπελώνα του κ. Γ. Τερζή, ο κ. Βεργίδης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την τελευταία φάση, το αποκορύφωμα της όλης παραγωγικής διαδικασίας της καλλιέργειας του αμπελιού. Στον παραπάνω αμπελώνα διεξαγόταν οι εργασίες του τρύγου και της απευθείας φόρτωσης στο ειδικό φορτηγό – ψυγείο, της παραγωγής της εξαιρετικής ποικιλίας επιτραπέζιου σταφυλιού “Γκρίμσον” με αποκλειστικό προορισμό τις αγορές της Β. Ευρώπης.

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 00:22

Παρέμβαση Αν. Βεργίδη για παραγωγή βαμβακιού

Γράφτηκε από τον

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης. Η επιστολή αφορά στην αναμενόμενη δραστική μείωση της παραγωγής βαμβακιού, η οποία θα έχει ως άμεση συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος των αγροτών στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Για τους αγρότες του νομού Κιλκίς η φετινή χρονιά είναι μία από τις δυσκολότερες καθώς τόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της, όσο και οι πολλές ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής.

Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 20:56

Μαγεία χορού και γεύσεων στην πρώτη Γιορτή Σταφυλιού

Γράφτηκε από τον

Η ροζέ σουλτανίνα είχε την κυρίαρχη παρουσία  στη Γιορτή Σταφυλιού που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις Μουριές. Τα κρασοβάρελα και τα λαχταριστά τσαμπιά της καλλιφορνέζικης επιτραπέζιας ποικιλίας Crimson, που καλλιεργείται εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην περιοχή, συνέθεσαν το σκηνικό μιας πολύ επιτυχημένης μουσικοχορευτικής παράστασης στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Νύμφες της Δοϊράνης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Μουριών, του Παλατιανού και των Στενημαχιτών του ''Αγίου Τρύφωνα''.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 15:40

Πληρωμή βιολογικής γεωργίας έτους 2015

Γράφτηκε από τον

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς γνωστοποιεί στους δικαιούχους παραγωγούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι την Τρίτη 26/9/2017 θα αναρτηθούν στον πίνακα ανακοινώσεων της Δ.Α.Ο.Κ ΠΕ Κιλκίς η Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής Δικαιούχων Βιοκαλλιεργητών έτους 2015 και  η Κατάσταση Απορριπτόμενων της Δράσης 1.1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ενημερωθούν ώστε να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες από την  ημέρα της ανάρτησης δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 2/10/2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής  Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Κιλκίς , Ανδρέα Παπανδρέου 3, 1ος όροφος , Τηλ. 2341350113, -115, -123, -126 ,-121,-181,-202.

Τεράστιας έκτασης οικολογική καταστροφή με χιλιάδες αφανισμένα ψάρια  σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην λιμνοδεξαμενή της Αρτζάν. Μεγάλες ποσότητες ψαριών " να φάνε και να χορτάσουν όλοι οι Κιλκισιώτες" όπως αφηγήθηκε κάτοικος του Βαφειοχωρίου, βγήκαν στην στεριά και βρήκαν το θάνατο εξαιτίας της υπεράντλησης νερού  για τις ανάγκες άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών της περιοχής.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ευνοϊκών ρυθμίσεων για οφειλέτες ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της  Ερώτησης:
    «Κύριε Υπουργέ,
     Τελευταία παρατηρείται έντονα το φαινόμενο πολλών διακοπών ηλεκτροδότησης των γεωργικών γεωτρήσεων από τη ΔΕΗ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος  στην περίοδο της κρίσης, όπως η καθυστέρηση πληρωμής των παραγωγών από τους εμπόρους και η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Έτσι οι αγρότες έρχονται πολλές φορές σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ρευματοδότηση των αρδευτικών τους εγκαταστάσεων.

Σε συνέχεια του με αριθμ. 2616/86549/10.8.2017 έγγραφο του Υπ.Π.Α.Α.Τ. ενημερώνουμε ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά.