Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 9:44:12 πμ

Αγροτικά νέα

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 23:43

Κτηνοτρόφοι: Μόνοι εναντίον όλων

Γράφτηκε από τον

Είναι μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι κι έχουν απέναντί τους κυβέρνηση και τους ισχυρούς της αγοράς. Φωνάζουν και διαμαρτύρονται ότι υφίστανται τις συνέπειες της παράνομης σύμπηξης καρτέλ εκ μέρους των βιομηχανιών γάλακτος, αλλά εκείνοι που οφείλουν να τους προστατεύσουν σφυρίζουν αδιάφορα. Κυβέρνηση και Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ασχολούνται. Κι όσοι ασχολούνται είναι απέναντί τους. Πρόκειται για τα "παπαγαλάκια" των ισχυρών παικτών της αγοράς  που ζητούν ανερυθρίαστα από τους κτηνοτρόφους να αποδείξουν  νομικά την κατηγορία τους περί καρτέλ!

Από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με έγγραφη οδηγία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αντώνογλου, όσοι αγρότες εκμισθώνουν και καλλιεργούν κοινόχρηστες εκτάσεις (Αρθ. 168 Ν4099/12 και Αρθ 37παρ.14 εδ. γ Ν 4235/14), μπορούν να τις συμπεριλάβουν στην δήλωση ΟΣΔΕ της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 21:56

Καταστράφηκαν τα σιτηρά. Ζημιές άνω του 50% στις ελιές

Γράφτηκε από τον

Η ανομβρία "θέρισε" τα σιτηρά του νομού σύμφωνα και με εκτιμήσεις  γεωπόνων της Π.Ε. Κιλκίς που "βγήκαν στα χωράφια" την περασμένη εβδομάδα.
Η παρατεταμένη  ανομβρία που διάρκεσε πέραν των 90 ημερών στον κρίσιμο χρόνο του "δεσίματος" του καρπού  επέφερε καταστροφές που μένει να αποδειχθούν επακριβώς με τον επικείμενο θερισμό αλλά εκτιμώνται πολύ πάνω και από το 50%.

«Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς,  θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και  τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών».

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 22:27

Πρόγραμμα ενίσχυσης της μελισσοκομίας

Γράφτηκε από τον

Στα πλαίσια του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2017, σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η κατάθεση δικαιολογητικών για τις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών).

Η Τράπεζα Πειραιώς και η εταιρεία «MIL OIL HELLAS AE» ανακοινώνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας της Τράπεζας, με στόχο την άμεση και ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την ενίσχυση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών.

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 18:45

Στήθηκε νέο καρτέλ σε βάρος των κτηνοτρόφων

Γράφτηκε από τον

Αναβιώνουν και πάλι στο νομό  οι "ένδοξες"  ημέρες  του 1992, του 1995 με τη συγκρότηση  του καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών σε βάρος των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με καταγγελία  του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Παιονίας Θωμά Καρυπίδη, "τον τελευταίο μήνα όλες οι γαλακτοβιομηχανίες επέβαλαν εναρμονισμένη μείωση της τιμής στον παραγωγό πρόβειου γάλακτος μέχρι και εφτά λεπτά ανά λίτρο. Και από την τιμή του 1,07 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι πριν ένα μήνα, οι τιμές πλέον κυμαίνονται στα 95-97 λεπτά".
Ο κ. Καρυπίδης  καταγγέλλει ευθέως τη συγκρότηση καρτέλ από τις γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο νομό, καθώς και η πτώση της τιμής επιβάλλεται ενιαία και καθολικά ενώ  ίδια είναι και η προσχηματική αιτιολογία που επικαλούνται: ποιοτική υποβάθμιση του γάλακτος.
"Είναι πρόσχημα για να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα μας. Πως γίνεται και όλοι οι παραγωγοί να έχουν υποβαθμισμένο γάλα; Την ίδια διατροφή έχουν τα πρόβατα με εκείνη που είχαν πριν ένα μήνα" καταγγέλλει και στις μνήμες όλων επανέρχεται η συγκρότηση καρτέλ αμέσως μετά την "απελευθέρωση της αγοράς" το 1992 όταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας  συγκροτήθηκε καρτέλ , τότε στο αγελαδινό γάλα, που λειτούργησε τόσο αποδοτικά, ώστε σε λίγα μόλις χρόνια εξαφάνισε την ακμάζουσα αγελαδοτροφία. Η ίδια πολιτική συμπίεσης των τιμών εφαρμόστηκε και το 1994-1995 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ  και οι μνήμονες αναγνώστες των ΕΙΔΗΣΕΩΝ θα θυμούνται ότι καταγγείλαμε πρώτοι πανελλαδικά την εμφάνιση των καρτέλ στον τομέα του γάλακτος.
Είναι απογοητευτικό ότι και τότε και τώρα γίνεται επίκληση του ίδιου προσχηματικού λόγου. Υψηλό μικροβιακό φορτίο, τότε. Ποιοτική υποβάθμιση, τώρα.
Και τότε οι δυνάμεις της αγοράς έδρασαν ανεξέλεγκτες από την πολιτική ηγεσία του τόπου (γαλάζια και πράσινη) και τώρα συνεχίζουν να πράττουν τα ίδια επί αριστερής κυβέρνησης.
Η  αποκάλυψη του παρασκηνίου και της συμφωνίας των γαλακτοβιομηχανιών στη Λάρισα να μειώσουν εναρμονισμένα τις τιμές αποκαλύφθηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον 10 ετών με το γνωστό σκάνδαλο που ξέσπασε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, όταν και έγιναν γνωστά τα "πρακτικά" της συμφωνίας των εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών στη συνάντηση της Λάρισας. Τώρα επί αριστερής κυβέρνησης πόσα θα χρειαστούν άραγε;
Σημειώνουμε ότι εναρμονισμένη μείωση τιμής παραγωγού παρατηρείται και στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος. Όπου η τιμή κυμαίνεται περί τα 37 λεπτά, μόλις εφτά λεπτά περισσότερα από την τιμή που εισέπρατταν οι αγελαδοτρόφοι το 1995! Με το κόστος παραγωγής να είναι πολλαπλάσιο και τις εισφορές στα ύψη.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που είναι ελλειμματική στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την παραγωγή της να κατακρημνίζεται, τους κτηνοτρόφους να πένονται και μόνη ανθηρή δραστηριότητα να αποτελούν οι εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από το εξωτερικό!

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 20:39

Θα βρέξει βιο-χρήμα από τον Ιούνιο

Γράφτηκε από τον

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 θα καταβληθούν όλες οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς πληρωμές στους βιοκαλλιεργητές του Κιλκίς και όσων νομών δεν καταβλήθηκαν ακόμα, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης  Τσιρώνης στη Βουλή, απαντώντας το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Μαίου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 22:45

Και έντυπος ο Αμπελώνας Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς  με την συνεισφορά των οινοποιείων της Π.Ε Κιλκίς,  ολοκλήρωσε την αποτύπωση του  Αμπελώνα Κιλκίς για την περίοδο 2015-2017.

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 20:26

Σύσκεψη με Κ. Κιλτίδη για την Αγροδιατροφική

Γράφτηκε από τον

Τους στόχους και τη φιλοσοφία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας» περιέγραψε ο πρόεδρος της Εταιρείας Κ. Κιλτίδης σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων «Περικλής Κολότσιος» της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Αιμίλιος Νικολαΐδης και οι Διευθυντές Ανάπτυξης Κων/νος Μεταλλίδης και Αγροτικής Οικονομίας Ιωάννης Αναστασιάδης.