Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017, 1:53:13 μμ

Αγροτικά νέα

Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 12:55

Τρίωρος αποκλεισμός ΤΩΡΑ στον κόμβο του Χέρσου

Γράφτηκε από τον

Σε αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προχώρησαν στις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται στον κόμβο στο Χέρσο, από τις 10 Φεβρουαρίου.

Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017 20:22

Την Τετάρτη τα σπουδαία

Γράφτηκε από τον

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας  ενόψει του διαλόγου με την κυβέρνηση που τελικά συμφωνήθηκε για την Τετάρτη. Ώρα 3 μ.μ. στην Αθήνα υπό τον κ. Δραγασάκη.
Οι Εύζωνοι παραμένουν αποκλεισμένοι και μάλιστα την Δευτέρα το εκεί μπλόκο ενισχύθηκε με 30 τρακτέρ από την Χαλκηδόνα, ενώ από την περασμένη Παρασκευή αφόταν και απέκλεισαν επί δίωρο το δρόμο Κιλκίς – Δοίράνης, στη διασταύρωση Χέρσου, παραμένουν παραταγμένα στις άκρες του δρόμου περί τα 30 τρακτέρ.

Παρασκευή, 10 Φεβρουάριος 2017 13:28

Κλειστός ΤΩΡΑ και ο κόμβος του Χέρσου από νέο μπλόκο αγροτών

Γράφτηκε από τον

Τον κόμβο του Χέρσου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκη-Κιλκίς έκλεισαν οι αγρότες του νομού από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και για τρεις περίπου ώρες, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Περίπου 30 τρακτέρ από την περιοχή του Χέρσου αλλά και το μπλόκο των Ευζώνων δημιούργησαν το νέο αυτό μπλόκο, ως μια ενδιάμεση κίνηση πριν τον αποκλεισμό του τελωνείου της Δοϊράνης, όπως δήλωσαν στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ οι αγροτοσυνδικαλιστές.

Ωστόσο, η Αστυνομία δίνει λύσεις στην κίνηση των οχημάτων, εκτρέποντάς τα μέσω του δρόμου που ενώνει τα χωριά, Σταυροχωρίου-Ελευθεροχωρίου-Χέρσου-Καλίνδριας.

Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 20:39

Το Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ν. Κιλκίς στηρίζει τους αγώνες των αγροτών

Γράφτηκε από τον

“Το Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ν. Κιλκίς, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους αγρότες, που ξαναβγήκαν  στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα,  για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης.
Φέτος, εφαρμόζονται τα φορομπηχτικά μέτρα που ψήφισε πέρυσι η Κυβέρνηση, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, με εξοντωτικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου,  λειτουργεί ως ένα ακόμη βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσης πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.

Γράφει ο Ιωαννίδης Βασίλειος
Γεωπόνος ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς 

 

Το 2015 σε μια εξόρμηση σε περιοχή της Παιονίας για την καταγραφή της χλωρίδας της ,συνάντησα ένα φυτό που έμοιαζε πολύ με τα σημερινά σιτηρά. Η αναγνώριση του φυτού το κατέταξε στο είδος Triticum boeoticum (Τρίτικο το Βοιωτικό). Η λατινική ονομασία Triticum  αναφέρεται και στα σημερινά καλλιεργούμενα σιτηρά (Triticum durum = Σκληρό στάρι , Triticum aestivum = μαλακό στάρι ) και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “τείρω” που σημαίνει τρίβω και παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο έπαιρναν τον καρπό από το φυτό οι άνθρωποι της εποχής.
Το αυτοφυές στην περιοχή μας είδος, το Τρίτικο το Βοιωτικό κουβαλάει μαζί του μεγάλη ιστορία. Ανήκει στα μονόκοκκα στάρια . Δηλαδή τους προγόνους όλων των σημερινών σιτηρών.

H Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής με τη δέσμευσή της για ολοκληρωμένη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής επιχειρηματικότητας, στέκεται κοντά στους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επηρεάσθηκε από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας του Ιανουαρίου, με κύριο χαρακτηριστικό τον παγετό.

Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 21:18

Συντονίζονται με Προμαχώνα οι αγρότες των Ευζώνων

Γράφτηκε από τον

Παραμένουν μέχρι την Παρασκευή στο μπλόκο των Ευζώνων οι αγρότες τη Κεντρικής Μακεδονίας και τότε θα επανακαθορίσουν τη στάση τους συνεκτιμώντας και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους. Την απόφαση αυτή έλαβε το 18μελές συντονιστικό όργανο των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου στους Ευζώνους.
Οι αγρότες παρέτειναν τον αποκλεισμό της βασικής δικής εισόδου – εξόδου της χώρας με διπλό σκεπτικό.

Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 19:30

Αγρότες: Μην ρίχνετε λάδι στην φωτιά

Γράφτηκε από τον

«Αγρότες κι αστυνόμοι» το παιχνίδι που διαδραματίζεται επί της εθνικής οδού, δυο χιλιόμετρα πριν το τελωνείο Ευζώνων. Δικογραφία κατά τριών αγροτών. Ενισχύονται οι δυνάμεις των Παιόνων με αγρότες από Κιλκίς, Πέλλα και Θεσσαλονίκη.

Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2017 15:13

Κοντά στο τελωνείο Ευζώνων συγκεντρώθηκαν οι αγρότες

Γράφτηκε από τον

Λίγο πριν το τελωνείο των Ευζώνων συγκεντρώθηκαν αγρότες του Δήμου Παιονίας με τα τρακτέρ τους, αποφασίζοντας να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να φτάσουν στο σημείο και οι συνάδελφοί τους από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς.

«Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Στο σημείο, κοντά στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, έχουν παραταχθεί περίπου 80 τρακτέρ.

Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 22:16

Από το Σάββατο παρατάσσονται στους Ευζώνους τα τρακτέρ

Γράφτηκε από τον

Χωρίς να αποκλείσουν τον τελωνείο και την εθνική οδό μέχρι..νεωτέρας. Από εβδομάδα αναμένονται ενισχύσεις από αγρότες των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ.