Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 3:36:50 πμ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 21:24

Τα τρακτέρ... απέχουν από τη σπορά στο νομό Κιλκίς

Εν αρχή ην η μείωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου του νομού Κιλκίς. Οι εξευτελιστικές τιμές στο γάλα οδήγησαν δεκάδες κτηνοτρόφους του Κιλκίς να οδηγήσουν στα σφαγεία πολλές εκατοντάδες αιγοπρόβατα ως έσχατη πράξη άμυνας στη συνεχή υπερχρέωσή τους.


Στις μέρες παρακολουθούμε την κατάρρευση και του δεύτερου πυλώνα της γλίσχρας ούτως ή άλλως παραγωγής του νομού, αυτής των δημητριακών. Ενώ μπαίνουμε στον Δεκέμβριο, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, τα τρακτέρ απέχουν από τις εργασίες σποράς για δυο κυρίως λόγους.
α. της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης που κινείται στα όρια του 1,5 ευρώ/λίτρο όταν πέρυσι η τιμή του κυμαίνονταν μεταξύ 1,1 -1,2 ευρώ /λίτρο. Μέση αύξηση δηλαδή περί τα 35 λεπτά το λίτρο που καθιστά απαγορευτική την έναρξη των εργασιών οργώματος και σποράς των 800.000 στρεμμάτων που καλλιεργούνται με δημητριακά. Η επίπτωση της αύξησης προσλαμβάνει δραματικότερο χαρακτήρα όταν συνυπολογιστεί η χαμηλή τιμή του σκληρού σίτου που αντί της ανιούσας έχει μειωθεί και αγρότες που παρέδωσαν με το σύστημα της "ανοιχτής τιμής" ή κράτησαν το στάρι τους στις αποθήκες πληρώνονται ή εξοφλούνται με τιμή ακόμα και 15 λεπτών/κιλό στο σκληρό!
β. ΟΙ βροχές της περασμένης εβδομάδας δεν αποδείχτηκαν ικανές να μαλακώσουν τα εδάφη ύστερα από την τρίμηνη και πλέον ανομβρία κι έτσι είτε τα τρακτέρ δεν μπορούν να οργώσουν είτε το κόστος σποράς, όπου επιχειρήθηκε, αυξήθηκε λόγω φθορών των μηχανημάτων.
Κι ενώ επέρχεται ο Δεκέμβριος ελάχιστα τρακτέρ εμφανίστηκαν στα χωράφια, με πολλούς παραγωγούς να προσανατολίζονται πλέον στην λύση της καθολικής αγρανάπαυσης για να αποφύγουν το υψηλό κόστος σποράς, δοθέντος ότι υπό προϋποθέσεις δεν θα χάσουν την επιδότηση.
Είναι μια επιλογή που δύναται να περιορίσει μεν την "χασούρα" των αγροτών, ωστόσο αποτελεί "νάρκη" και στην εθνική οικονομία αφού στερεί παραγωγή - απόδοση καρπού στο 10% της πανελλαδικής καλλιέργειας δημητριακών. Και οι συνέπειες θα φανούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Και για όσους χρειάζονται και αριθμούς για να αντιληφθούν το μέγεθος και της εθνικής απώλειας αρκεί τούτο: Με τη μέση φετινή απόδοση των 150 περίπου κιλών/στρέμμα, φέτος παρήχθησαν περί τους 120.000 τόνους δημητριακά στο νομό. Αν δεν καλλιεργηθούν τα μισά έστω στρέμματα, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου του 2019 ο νομός και η χώρα θα απολέσουν πολύτιμο προϊόν σε εποχές που μόνο η αύξηση της παραγωγής δύναται να βοηθήσει την χώρα να εξέλθει από την κρίση.
Προσέτι να σημειώσουμε ότι σε μερικές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα του νομού που καλλιεργήθηκαν, έστω υπό καθεστώς ανομβρίας, ενεργειακά φυτά η αναμενόμενη απόδοση υπολογίζεται από εμφανώς μειωμένη έως μηδενική.
Πάντα ταύτα διαδραματίζονται στο ηρωικόν Κιλκίς και φυσικά μην αναμένετε οποιαδήποτε αντίδραση. Οι μεν αγρότες καθημαγμένοι από την κρίση και εντελώς ανοργάνωτοι το πολύ πολύ να κατέλθουν με τα τρακτέρ σε ολιγόωρες συμβολικές καταλήψεις δυο τριών οδικών κόμβων του νομού, οι δε εκπρόσωποι και αντιπρόσωποί τους έχουν άλλες έννοιες τώρα που πλησιάζουν και εκλογές, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές. Ποιος "θα αφήσει το γάμο να ασχοληθεί με τα πουρνάρια";