Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:44:55 μμ
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 18:01

Κώστας Πινέλης : Βολές κατα ριπάς



Το πολυνομοσχέδιο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης που κατέθεσε η κυβέρνηση εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς που παίρνει το κεφάλαιο συνολικά στην ΕΕ και σε κάθε χώρα – μέλος. Τσακίζουν μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, απαξιώνουν τη μόρφωση, εκμηδενίζουν τα πτυχία, γενικεύουν την αμορφωσιά σε όλη την κλίμακα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Χτυπούν τον ενιαίο χαρακτήρα  που συνεχίζει να έχει αυτή η ταξική εκπαίδευση ακόμη στην Ελλάδα. Ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στις επιχειρήσεις παντού σε κάθε βαθμίδα, δημιουργώντας και νέα πεδία για επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα οι γονείς να ξοδεύουν ακόμη περισσότερα χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. (Γεια σας περήφανα νιάτα!).

pinelis

Π

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ με τις ψήφους του ΛΑΟΣ και τη στήριξη ουσιαστικά της ΝΔ εκτέλεσαν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Το μνημόνιο καθώς και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα, καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα που σαρώνονται και ρίχνονται στον Καιάδα. Προβλέπονται συντάξεις-βοηθήματα, αύξηση ορίων ηλικίας και εργάσιμου βίου, μείωση στις παροχές υγείας κ.λ.π. (Γεια σας τιμημένα γηρατειά!)
Π
Οι συντάξεις στη χώρα μας είναι από τις πιο χαμηλές για το λόγο αυτό προστέθηκαν κάποια επιδόματα για να συμπληρώνουν και να βελτιώνουν τις ανεπαρκείς συντάξεις. Αντί τα επιδόματα αυτά να δίνονται κατά μήνα (83 ευρώ) δίνονται συσσωρευμένα ως δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, και επίδομα αδείας. Ενημέρωσαν οι διαπραγματευτές μας την Τρόικα ότι ο 13ος και 14ος δεν είναι μισθοί, αλλά επιδόματα και δεν πρέπει  με κανένα τρόπο να κοπούν;  (εμείς πιστεύουμε ότι το ξέρουν και από κοινού αποφάσισαν τις περικοπές). (Γεια σας περιφρονημένα γηρατειά!).
Π
Κοινωνικός Αρμαγεδώνας! Κατεδαφίζονται τα πάντα. Ακόμη και το επίδομα ενοικίου που ήταν μια ανακούφιση για τα χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού. Έχουν στόχο να μην αφήσουν τίποτε όρθιο. Καμιά κοινωνική παροχή.
Π
Και να σκεφθεί κανείς ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη ΠΑΣΟΚοφύλακες και ΝΔφύλακες που επιμένουν να στηρίζουν τα δύο ένοχα κόμματα και να  κάνουν κόντρα ρελάνς με αντικομουνισμό, αναμασώντας όλα, όσα  λέγονται από τις ηγεσίες των κομμάτων, τους μεγαλοδημοσιογράφους και το κατεστημένο γενικά. Είναι αποδεδειγμένο ότι, ο αντικομουνισμός εντείνεται όταν περνούν αντιλαϊκά μέτρα. Με τη στάση τους αυτή μου θυμίζουν το «ψωμί κι’ ελιά και Κώτσο Βασιλιά» ή αυτό που λέγαμε εμείς οι ΠΑΟΚτζήδες μιας κάποιας ηλικίας: «ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί, ΠΑΟΚ και γαλέτα».
Π
Ένα μόνο θα πω. Από το 1848 (που ονομάστηκε και έτος των επαναστάσεων) που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», από το 1867 που τυπώθηκε το «Κεφάλαιο», αλλά κυρίως από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, άλλαξε η ζωή της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων , που εμπνεύστηκαν από την ευεργετική παρουσία της Σοβιετικής Ένωσης. Και μόνο γι αυτό θα πρέπει να εκτιμούν διαφορετικά το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα.
Π
Αναμασούν τα ίδια πράγματα, την ίδια κατασκευασμένη προπαγάνδα, όπως:. «Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικό, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει επιχειρήσεις, να εμποδίζει τον άλλο να πάει να δουλέψει. Οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια και τώρα που η χώρα καταρρέει πρέπει να βάλλουμε όλοι πλάτη για να περάσει η κρίση κ. ά.».
Π
Μια σύντομη απάντηση στα παραπάνω χιλιοειπωμένα και ξοφλημένα επιχειρήματα: α) Η απεργία δεν είναι επετειακό χάπενιγκ για να περνάει η ώρα. Είναι μορφή πάλης που επιλέγει και αποφασίζει το μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα σαν αντίσταση σε αντεργατικές επιλογές σε βάρος της και διεκδίκηση. Η πείρα της εργατικής τάξης δείχνει ότι η περιφρούρηση της απεργίας είναι όρος αναγκαίος για την επιτυχία της. Και δεν κατάλαβα. Γιατί είναι αντιδημοκρατικό να εμποδίζεις κάποιον που θέλει να εργαστεί περιφρουρώντας την απεργία σου και είναι δημοκρατικό κάποιοι να απεργούν χάνοντας μεροκάματα και όταν ικανοποιούνται αιτήματα εξ αιτίας της απεργίας να επωφελούνται όλοι και αυτοί που δεν απεργούν; Και γιατί δεν είναι αντιδημοκρατικό να υπάρχει τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να μην έχουν το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να έχουν τα σωματεία τους και να φοβούνται υπό την απειλή της απόλυσης να απεργήσουν;
β)  Είναι συνειδητό ψέμα ότι τα εργοστάσια κλείνουν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Κρύβουν ότι ο ενδοιμπεριαλιστικός καταμερισμός στο εσωτερικό της Ευρωζώνης είναι αυτός που έχει νεκρώσει τη βιομηχανία στην Ελλάδα, καθώς  και η προσπάθεια να αναζητείται μεγαλύτερο κέρδος με επενδύσεις σε άλλες χώρες.
Π
Δήμαρχοι εν ενεργεία και προαλειφόμενοι υποψήφιοι. Να εκφραστεί τώρα η αντίθεσή σας  με την ουσία του «Καλλικράτη». Δηλαδή, ότι ανοίγει νέους δρόμους για την επιχειρηματική δράση του κεφαλαίου, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την επιβολή νέων τοπικών τελών και φόρων, τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Δημόσιας Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας.
Π
Και να αφήσετε τα βαρύγδουπα προεκλογικά προγράμματα και να μιλήσετε στον κόσμο καθαρά και ειλικρινά. Ότι δεν μπορείτε να κάνετε έργο, γιατί δεν υπάρχουν τα «παπέλια». Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν λύνετε προβλήματα αφού δεν υπάρχουν ανάλογα οικονομικά, αλλά γιατί έχετε αποδεχθεί την κυρίαρχη πολιτική, προσπαθείτε να επιβιώσετε με επιβολή τελών και φόρων και έχετε μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από αγωνιστική και διεκδικητική, σε διεκπεραιωτή, και συνένοχο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών.
Π
Να μην πούμε και το άλλο. Ότι είναι χρέος σας να αντισταθείτε στην πολιτική αυτή  και να ανακουφίσετε τα λαικά στρώματα που πλήττονται με μείωση των κάθε είδους δημοτικών τελών, φόρων, τροφείων κλπ.,  στηρίζοντας και πρωτοστατώντας παράλληλα τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Π
Και να το πω καθαρά: Όλα τα παραπάνω και μια τέτοια στάση, πρέπει επιτέλους, στη σημερινή δύσκολη περίοδο, να αποτελέσει κριτήριο της ψήφου των δημοτών και όχι το ποιος είναι κομματικά «δικός μας».
Π
Θα δώσουν κάποιους «στα λιοντάρια» για τα σκάνδαλα και τις μίζες, για να  ικανοποιηθεί το «Κολοσσαίο» και να καταλαγιάσει η λαϊκή αγανάκτηση. Ο λαός πρέπει να απαιτήσει να αρθούν τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία και να χυθεί άπλετο φως.
Π
Αλήθεια σ. Αλέκα. Γιατί συμμετέχουμε ακόμη σε Εξεταστικές Επιτροπές των συμψηφισμών, της «ανταλλαγής αιχμαλώτων», των μερεμετιών που επιδιώκει η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα; (θα το βάλω το ερώτημα και στο Κόμμα).
Π
Τον  κ. Ψωμιάδη (γεια σου παλιόφιλε Πανίκα),  βαρύνουν σημαντικές κατηγορίες για την καταστροφή της Λίμνης Κορώνειας με έκθεση που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών. Οι «δικοί» μας εδώ στο Κιλκίς δεν αξιώθηκαν να καταθέσουν μια πρόταση για τη διάσωση της Λίμνης Δοϊράνης. Συναγωνιστή Κώστα Τερζενίδη, τζάμπα τόσα χρόνια αγωνίζεσαι και προβάλεις το πρόβλημα. Μέχρι τώρα μας έμειναν μόνο οι Η-μερίδες και τα παχιά λόγια.
Π
Πως το είπε ο κ. Πάγκαλος; «Η ΝΔ δεν έκανε το καθήκον της σαν νεοφιλελεύθερο Κόμμα και αναγκαζόμαστε να το κάνουμε εμείς». Μην μου πείτε. Αποκαλυπτικός έτσι;
Π
«Στου κόσμου τους θησαυριστές το βιος σου, εργάτη, νόμοι στο τρώνε αδικητές χωρίς ντροπή,
Αγκαλιαστήτε, αδέλφια ορθοί! Με μια καρδιά, μια γνώμη. Δικαιοσύνη, βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!...»
(Κωστής Παλαμάς, «Δειλοί και σκληροί στίχοι», 1913)