Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 15:04

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

pinelis


«Σπύρο μου καλό σου ταξίδι. Είσαι ο μόνος Δήμαρχος μετά την μεταπολίτευση, που έκανες έργο που σημάδεψε και άλλαξε την εικόνα του Κιλκίς. Για τον λόγο αυτό θα μείνεις αξέχαστος στο μυαλό και την καρδιά όλων των Κιλκισιωτών».-------------
«…Νικημένο μου ξεφτέρι, δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί…»
(από το τραγούδι «Κεμάλ» σε ποίηση Ν. Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζηδάκη).
Π
Ο λαός, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα συμφέροντα των οποίων αγωνιζόμαστε, και τους παλιούς αγώνες και τα παλιά κατορθώματα υμνολογούμε, έχουν σήμερα ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει. Να το πούμε καθαρά. Και για τον τρόπο που ψηφίζουν και γιατί έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση και έχουνε μπει στο καβούκι τους.
Π
Βέβαια  δεν αρκεί μια ψήφος. Ούτε και είναι λύση η αποχή που εξ άλλου συμφέρει στο σύστημα. Χρειάζεται οργάνωση στο μαζικό λαϊκό κίνημα και πρώτ’ απ’ όλα ταξικά συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στους μικροεπιχειρηματίες, στην ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ για τους φοιτητές, στην ΟΓΕ  για τις γυναίκες. Χρειάζεται δράση ταξική, απαντήσεις στην πολιτική των κομμάτων των μονοπωλίων. Χρειάζεται το θάρρος που πρέπει να μας οπλίζει, χρειάζεται ορμητικά να πούμε ως εδώ και μη παρέκει.
Π
Να απαιτήσουμε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, όλων των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, τους λογαριασμούς ρεύματος, το νερό.
Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να μην καταδικάσουν το λαό στη φτώχεια και στην ανεργία, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Π
Εκλέχθηκαν τελικά οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι με την μειοψηφία του λαού. Με αποχή και άκυρα λευκά που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 60% του εκλογικού σώματος! Πολλά τα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Π
Τώρα να τους δούμε τι θα κάνουν. Πως θα εφαρμόσουν να βαθύνοα προγράμματά τους. Γιατί είναι ψέμα ότι η διαχείριση των περιφερειαρχών και των δημάρχων που συμφωνούν με τον «Καλλικράτη» μπορεί να λύσει λαϊκά προβλήματα και μάλιστα με πετσοκομμένα τα κονδύλια που δίνονται. Χωρίς απειθαρχία ριζική, καθολική εναντίωση στην πολιτική της κυβέρνησης του κράτους. Περιφέρειες και Δήμοι θα λειτουργούν και θα δρουν με πλαίσιο την κρατική πολιτική.
Π
Δέστε για παράδειγμα τι γίνεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»; Που προέκυψαν μετά το κλείσιμο δημοσίων δομών ( ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ, ΚΕΦΟ) για να «χρυσώσουν το χάπι». Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων έφεραν ξανά στην επιφάνεια τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στους δήμους καθώς και της πορείας  που θα έχουν τα διάφορα «κοινωνικά προγράμματα» στο νέο «Καλλικράτειο περιβάλλον». Θα τα φορτώσουν  στους δήμους και θα επιβάλλουν ανταποδοτικά τέλη για όλες τις υπηρεσίες.
Π
Πως το έγραφε το σύνθημα; «Ο Δήμαρχος που μας αξίζει». Τι ήθελε να πει; Τέτοιοι που είστε τέτοιος Δήμαρχος σας πρέπει; Ή ότι έκανε τόσο μεγάλο έργο και θα το συνεχίσει στο νέο δήμο; Αμ το άλλο; «Αξία στα όνειρά μας»;  Ονειρεύεται κανείς πριν πρωτοεκλεγεί, ή έστω το πρώτο διάστημα της εκλογής του. Έτσι ξέρω εγώ. Μετά από 12 χρόνια τα όνειρα… θαμπώνουν.
Μα ήταν συνθήματα αυτά φίλε Τάκη; Και περίμενες να κερδίσεις; Μήπως αυτός που σου γράφει τους λόγους και τα κείμενα ξέμεινε από ιδέες; Λέω τώρα εγώ. Για σκέψου το λίγο…
Πάντως τώρα που δε θα είσαι Δήμαρχος, θα έχεις χρόνο να σκεφθείς μερικά πράγματα… όπως ποιοι σ’ αγαπούσαν πραγματικά και σε βοήθησαν πραγματικά για να πετύχεις για το καλό του Κιλκίς και ποιοι σε «έγλυφαν» για να κερδίσουν…
Π
Αμ ο άλλος; «Ο δικός μας άνθρωπος στο Δήμο»; Ο νικητής; «Ο Δήμος ΑλλάΖει». Ότι θα αλλάξει θα αλλάξει αλλά σε ποια κατεύθυνση; Για να σας δούμε τώρα. Πάντως Βαγγέλη συγχαρητήρια για την εκλογή. Αλλά δεν ελπίζω σε πολλά… έχω την εντύπωση ότι μετά τα 8+12 «πικρά χαμένα χρόνια» για το Κιλκίς, θα έχουμε και άλλα 4. Μακάρι να κάνω λάθος
Π
Πάντως τώρα με τον Ψωμιάδη Περιφερειάρχη, θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Θα διασωθεί και η Λίμνη Δοϊράνη, όπως σώθηκε και η Κορώνεια του Λαγκαδά… χι,χι.
Όταν ψηφίζει τον Πανίκα, τι να περιμένεις απ’ αυτόν τον λαό…να με συμπαθάς Πανίκα, παλιέ μου γνώριμε από τα χρόνια της «Ροκάρια», του «Σαραφίδη» και της «Παράγκας της Νίκης Διοικητηρίου». Για παρέα είσαι ο πρώτος. Αλλά για Περιφερειάρχης, νιέτ…
Π
Τι θυμήθηκα τώρα… μια από τις προηγούμενες ημέρες περνάω μπροστά από τη Λέσχη. Μπροστά μου προχωράει μια παρέα από νεαρές κυρίες. Μια απ’ αυτές διαβάζει την πινακίδα που είναι πάνω στη Λέσχη. «71η Ταξιαρχία «Πόντος» και αναρωτιέται: τι σημαίνει «Πόντος»; Την πέρασε για μονάδα μέτρησης μήκους (ένας πόντος); Για τον πόντο που φεύγει απ’ το καλτσόν; Για αρχικά λέξεων, (όπως λέμε «ΠΑΟΚ»); Που να ξέρεις. Μετά μου λες εσύ…πως βγαίνουν τα ποντιακά ανέκδοτα…
Π
Α ρε Μενεγάκη. Πανέμορφη ως φυσική παρουσία αλλά το κεφάλι ακατοίκητο από μυαλό. Πως λέμε: «λίγο μυαλό και κακής ποιότητας». Μαγείρευαν στην εκπομπή της, κακαβιά και την δοκίμασε; «αχ καλέ σαν ψαρόσουπα είναι»!!!
Αυτή πάντως η επιδημία να μαγειρεύουν στις εκπομπές  της τηλεόρασης «του κόσμου τα καλά», τη στιγμή που ο λαός δεν μπορεί να ζήσει. Ξέρω εγώ;
Π
Πως το είπε ο «Μπουμπούκος»; Ο «Μανωλίδης»; «Χάρη σε μας τρώτε!» (εννοούσε σ’ εμάς που ψηφίσαμε το Μνημόνιο). Γεια σου ρε Γεωργιάδη πατέρα μας, κουβαλητή μας, σωτήρα μας.
Π
Είπε και άλλα ο Γεωργιάδης (με αφορμή την άνοδο του ΚΚΕ). «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί σε λίγο θα μας κυβερνάνε οι Μπολσεβίκοι!».
Αυτοανακηρύχθηκε σε  Καβάζη (φύλακα) της πατρίδας και της εθνικοφροσύνης. Ο Γεωργιάδης. Νομίζει ότι είναι ο μόνος (άντε και μερικοί ακόμα) που έχουν ταχθεί να φυλάνε τα ιερά και τα όσια…
Π
Πάντως «Μπουμπούκο» μου, μια που ανέφερες τους Μπολσεβίκους, ξέρεις τι έκαναν ‘όταν ανέλαβαν την εξουσία; Δεν αναγνώρισαν το εξωτερικό χρέος και ακύρωσαν τα δάνεια που είχε συνάψει η τσαρική κυβέρνηση.
Και ξέρεις τι άλλο έκαναν που μας αφορά γιατί ευεργετήθηκε η χώρα μας; Απάλλαξαν την Ελλάδα από το χρέος που όφειλε στη Ρωσία που ανερχόταν σε 100 εκατομμύρια χρυσά Γαλλικά φράγκα και παραιτήθηκε η σοβιετική κυβέρνηση από τα δικαιώματά της στο Άγιο Όρος και από τις ιδιοκτησίες του τσαρικού κράτους σε διάφορα ευαγή ιδρύματα στην Ελλάδα (Ρωσικό νοσοκομείο Πειραιά (το σημερινό Τζάνειο) κ.λ.π. όλα αυτά με απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Τέτοια «φοβερά εγκλήματα» έκαναν οι μπολσεβίκοι! Σε αντάλλαγμα, εμείς στείλαμε Μεραρχία, μαζί με τους ιμπεριαλιστές για να ανατρέψουμε την νεαρή σοβιετική εξουσία. (Κώστας Αυγητίδης, «Η στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα (1918-1920), εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»)
Π
Έρχονται λέει νέα σκληρότερα μέτρα. Εμείς τα λέγαμε και προεκλογικά.  «Πε το γουσούλ μπρε (σιγά-σιγά)». Να προλαβαίνουμε να βάζουμε και βαζελίνη.
Π
Στέλνουν τα μπιλιετάκια της «περαίωσης». Σε μια μοδίστρα που είχε ένα μαγαζάκι μια τρύπα και έραβε ρούχα με παραγγελία, της έστειλαν για ένα χρόνο 1.000 ευρώ!!! Που να πάθουν κλαπάτσα και να «περαιωθούν», οι «περαιωτές».
Π
Πάντως ο Καρατζαφέρης είναι πρώτος στις κωλοτούμπες…
Π
Τους μαυρίσαμε στο δεύτερο γύρο. Για όλα. Για το χτες, για το σήμερα, για το αύριο! Αυτό γράψαμε στο άκυρο ψηφοδέλτιο που ρίξαμε.
Π
ΝΕΑνισμός, όπως λέγαμε Αυριανισμός, (όπως γράφει και ο Μπογιόπουλος στο «Ριζοσπάστη»).
Π
Δου - Νου –Του.      Δι – Νε – Του. (πάλι ο Μπογιόπουλος στο «Ριζοσπάστη»).
Π
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ) διέγραψε 14 Συλλόγους – Μέλη της, γιατί δεν είχαν δραστηριότητα και δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους. Εκεί κατάντησαν το συνδικαλιστικό κίνημα οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ…
Π
Και το καθιερωμένο «τσιτάτο».
«Στο μέτρο που το προλεταριάτο ωριμάζει για την απελευθέρωσή του, συγκροτείται σε δικό του κόμμα, εκλέγει τους δικούς του εκπροσώπους και όχι τους εκπροσώπους της τάξης των κεφαλαιοκρατών. Το γενικό δικαίωμα ψήφου είναι έτσι ο δείκτης ωριμότητας της εργατικής τάξης. Περισσότερο δεν μπορεί να είναι και δεν θα είναι ποτέ μέσα στο σημερινό κράτος, αλλά και αυτό φτάνει. Την ημέρα που το θερμόμετρο του γενικού δικαιώματος ψήφου θα δείχνει το σημείο βρασμού ανάμεσα στους εργάτες, θα ξέρουν και αυτοί, όπως και οι κεφαλαιοκράτες τι θα κάνουν».
(Φρίντριχ Έγκελς, «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους).
Π
Άντε, καλή επανάσταση!