Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 5:32:42 μμ
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:09

Κώστας Πινέλης: Βολές κατά ριπάς

pinelis


Ξεπουλήστε βουνά, δάση, παραλίες, νησιά, ότι έχει απομείνει σ’ αυτόν τον τόπο και αποτελεί περιουσία του λαού για να κατεβάσετε το χρέος σας και να χρωστάτε μόνο…300 δις. ευρώ! Αυτά μας λέει η Τρόικα. Έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Έχουν ξεσαλώσει.
Π
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει την έκπληκτη. Κάνει πως δεν ξέρει τι έχει συμφωνήσει και υπογράψει. Αφού μας πουλάνε «τρελίτσα» να τους θυμίσουμε ότι η παραπάνω κατεύθυνση περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και σε απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ.
Π
Παράλληλα κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ προαναγγέλλουν νέα μείωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. «Κανείς δε θα μείνει ανεπηρέαστος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»!, λένε.  Είναι μέσα στους στόχους τους να τσακίσουν ότι εργασιακά, ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή να τα δώσουν όλα στο αδηφάγο κεφάλαιο, να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματικοί   όμιλοι. Για  να το πετύχουν ψηφίζουν νόμους, θεσμοθετούν ότι πιο αντιλαϊκό μέτρο υπάρχει στο καπιταλιστικό οπλοστάσιο.
Π
Στα 660 δις ανέρχονται οι καταθέσεις των Ελλήνων μόνο στις Ελβετικές Τράπεζες! Σιγά το νέο. Λες και δεν το ξέραμε. Και μόνο οι καταθέσεις και μόνο στις Ελβετικές. Τα άλλα, τα ακίνητα ας πούμε… και μόνο των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών. Αυτά που «έβγαλε έξω» το ξένο κεφάλαιο; Η χώρα μας ήταν για πολλά χρόνια ο παράδεισος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που έκαναν πάρτι με τον πλούτο που παρήγαγε ο ελληνικός λαός. Αυτούς όμως δεν πρόκειται να τους ακουμπήσουν…
Π
Και ενώ οι μεγάλοι οφειλέτες του δημοσίου και οι φοροφυγάδες «οργώνουν» και βρίσκονται στο απυρόβλητο τα όργανα της εφορίας έβγαλαν «λαβράκια». Σε ένα ορεινό χωριό της Παραμυθιάς έξι αδέλφια κληρονόμησαν από τον πατέρα τους ένα οικόπεδο 2.750 μ. και κατά την μεταβίβαση δήλωσαν ότι η αξία του ανέρχεται σε 800 ευρώ, αφού στην περιοχή δεν ισχύουν αντικειμενικές αξίες. Ήρθαν λοιπόν τα σαίνια της Εφορίας και αξιολόγησαν ότι στην πραγματικότητα το οικόπεδο είχε αξία 2.000 Ευρώ. Επέβαλαν λοιπόν στα αδέλφια πρόστιμο 1.800 Ευρώ. Έτσι εννοεί την πάταξη της φοροδιαφυγής και έτσι έχει αρχίσει το…ξήλωμα των φοροφυγάδων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Π
Αγωνίζεται, λένε, η κυβέρνηση να σώσει τη χώρα απ’ τη χρεοκοπία. Είναι ένα μεγάλο ψέμα, όπως  και  τόσα που λένε για να περάσουν την πολιτική τους. Έχουμε ήδη χρεοκοπήσει, έχουμε πτωχεύσει.  Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας αγωνίζονται για να μην πτωχεύσει το κεφάλαιο και οι δανειστές μας.
Π
Το χρέος τους είναι ο πλούτος που μας έκλεψαν και μας ανήκει!
Π
Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού τα κανάλια και οι ξεπουλημένοι μεγαλοδημοσιογράφοι παίζουν το δικό τους βρώμικο ρόλο.  «Οι νόμοι και η πλερωμένη γνώμη» που έγραψε και ο Βάρναλης .Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να βλέπουμε και αναμασάμε αυτά που μας δείχνουν στην μικρή οθόνη, αλλά να βλέπουμε και πίσω απ’ αυτά. Να σκεπτόμαστε…
Π
Και προπάντων στην προσπάθεια που γίνεται να απομονώνεται, να στοχοποιείται και να λασπολογείται ένα κοινωνικό στρώμα όταν διεκδικεί, να μην «τσιμπάμε».
Π
Οι κινητοποιήσεις στο χώρο τη Υγείας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο αναδεικνύουν το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του. «Είναι το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο ας μην πω της μεταπολεμικής περιόδου, ας πω της μεταπολίτευσης» είπε στην ομιλία της στη Βουλή η σ. Αλέκα. Θα μπορούσαν, με διαφορετικές συνδικαλιστικές ηγεσίες,  να είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προοπτική, αν στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων είχε τεθεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας μαζί με το αίτημα για αποκλειστικά ενιαίο, Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα για όλους, με Δημόσια Δωρεά Κέντρα Υγείας και με υγειονομικούς μόνιμους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και καλά αμειβόμενους για να μπορούν απερίσπαστα να αφοσιώνονται στα καθήκοντά τους.
Π
Πάντως, με αυτά που ισχύουν σήμερα, οι γιατροί των Νοσοκομείων και του ΙΚΑ, είναι οι μάχιμοι, οι «χρυσοί χαμάληδες» σε ότι όποιο σύστημα Υγείας απόμεινε από το έστω και κουτσουρεμένο ΕΣΥ του Γεννηματά. Και ας έχουν και δικό τους Ιατρείο. «Χαρτιά» ασφαλιστικών Ταμείων μαζεύουν και ξέρουμε όλοι με ποια αμοιβή. Το εισόδημά τους βελτιώνουν. εξ άλλου αυτούς στοχοποιεί η κυβερνητική πολιτική και όχι τους μεγαλογιατρούς, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια. Έτσι σ. Αλέκα;
Π
Έχεις δίκιο φίλε Θόδωρε Παυλίδη. Μεγάλος  ερμηνευτής ο Μπιθικώτσης, αλλά δεν είναι Καζαντζίδης. Άλλο Καζαντζίδης, άλλο Μπιθικώτσης πώς να το κάνουμε. Όμως δεν είσαι απόλυτα ενημερωμένος. Δεν ανακάλυψε ο Θεοδωράκης τον Καζαντζίδη και του έδωσε τραγούδια να ερμηνεύσει. Το 1961 ηχογράφησε μαζί με τη Μαρινέλλα έξι τραγούδια του Μίκη και τα παρουσίασαν στην ιστορική εκείνη συναυλία στο «Κεντρικόν» τον Μάρτη του 1961. Σε εκείνη τη συναυλία πιάνο έπαιζε ο Μάνος Χατζηδάκης, διηύθηνε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έπαθε τρακ και δεν τραγούδησε. Ανεπανάληπτη ήταν η ερμηνεία του Στέλιου στις συνθέσεις του κύκλου «Πολιτεία», «Καυμός», «Παράπονο», «Βράχο-Βράχο», «Μετανάστης», «Σαββατόβραδο», «’Έχω μια αγάπη». Το τελευταία εννοείς προφανώς τον κύκλο «Ανατολή» μετά τη Χούντα. Και ούτε θεωρούσε ο Μίκης τον Καζαντζίδη υποδεέστερο τραγουδιστή. Απλώς πίστευε ότι η φωνή του Μπιθικώτση πήγαινε πιο πολύ στα έργα του. Αυτά, έτσι,  για την αποκατάσταση της πραγματικότητας.
Π
Αυτοί που ψηφίζουν όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς νόμους, συνηθίζουν να λένε: "Dura lex sed lex" (σκληρός νόμος, αλλά νόμος). Και απαραίτητοι, λένε.
Π
«Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της δικαιοσύνης» (Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά. Ευρύτερα γνωστός ως Μοντεσκιέ φιλόσοφος του διαφωτισμού).
Π
Πως το είπε ο κ. Μπεγλίτης; «Αγνοώ τα περί άσκησης με στόχο την «καταστολή εξέγερσης» και πρόσθεσε. «θα αποδοθούν, εάν προκύψουν, ευθύνες στρατιωτικών»!. Εδώ γελάμε κατά βούληση. Την άλλη ημέρα η κυβέρνηση ανασκεύασε με παλινωδίες, όπως: «Παρόμοιες ασκήσεις υπαγορεύονται από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ»!  «Η άσκηση ήταν στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών και ιδιαίτερα απεγκλωβισμού Ελλήνων στο εξωτερικό»! Εδώ ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια όλοι αδιακρίτως.
Το βίντεο που είδαμε όλοι αυτό μας άφησε να καταλάβουμε! Άσε μας ρε Μπεγλίτη, έ Μπεγλίτη… λες και δε ξέρουμε είναι κοινό μυστικό και το καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια για τι ετοιμάζεστε να αντιμετωπίσετε…
Π
Ο Τάσος ο Αμανατίδης, όπως είναι γνωστό,  είναι από τους λίγους που είναι πολύ καλός γνώστης της Λαογραφίας, της Παράδοσης και της Ιστορίας. Από την άποψη αυτή ήταν πετυχημένη η επιλογή του ως Προέδρου του ΟΠΟΝΓΑ. Το θέμα είναι εάν θα μπορέσει να ασκήσει διοίκηση, να προγραμματίσει. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό θα γίνει δυνατό εάν δώσει πρωτοβουλίες στα στελέχη του ΟΠΟΝΓΑ που έχουν μια εμπειρία και εάν θα αφουγκραστεί και θα αξιοποιήσει τις ζωντανές δυνάμεις του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως Φορείς,  Συλλόγους κ.λ.π. θα δούμε…
«Εντείνονται οι συζητήσεις για το κρατικό χρέος,και την διαχείρισή του, ενώ κυβέρνηση - τρόικα εξυφαίνουν νέα αντεργατικά μέτρα, πέρα απ' αυτά που έχουν παρθεί, για μείωση μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μείωση συντάξεων, πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, παραπέρα ένταση της εμπορευματοποίησης Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, αυξήσεις σε εμπορεύματα, υπηρεσίες. Είναι μεγάλο ψέμα ότι τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν το χρέος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνοντάς του χρήμα για να γιγαντώνεται. Δεκάρα τσακιστή δε θα μπει στα κρατικά ταμεία από τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Ο λαός δεν πρέπει διαλέξει με ποιον τρόπο θα τον θυσιάσουν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Προαπαιτούμενο όλων των μορφών αντιμετώπισης του χρέους είναι τα λαϊκά στρώματα να βυθιστούν για δεκαετίες στη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια. Να μην πληρώσει ο λαός την κρίση και το χρέος, που δημιούργησε η πλουτοκρατία ληστεύοντάς τον. Τώρα να απεγκλωβιστεί από τα κόμματά της, να αντεπιτεθεί οργανωμένα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ». (Από σχόλιο στο «Ριζοσπάστη»).