Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:03:54 μμ
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 16:54

Κώστας Πινέλης: Βολές κατά ριπάς

pinelis
Για το ζεϊμπέκικο χορό γράφηκαν κάποιες απόψεις το προηγούμενο διάστημα.  Πράγματι ο ζεϊμπέκικος χορός είναι χορός εναντίον του θανάτου, είναι χορός της ζωής. Αλλά και μήπως η ίδια η ζωή δεν είναι ένας μεγάλος χορός πριν τον αιώνιο ύπνο;.
Εκείνο που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος, είναι η Θρακιώτικη καταγωγή του ζεϊμπέκικου. Οι περισσότεροι εθνολόγοι, λαογράφοι - μουσικολόγοι, περιηγητές, Έλληνες και ξένοι, υποστηρίζουν με στοιχεία ότι οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας ήταν αρχαίοι Θράκες που πέρασαν στην Φρυγία της Μικράς Ασίας ίδρυσαν μεταξύ άλλων την αρχαία πόλη Τράλλεις, αργότερα εξισλαμίστηκαν, αλλά κράτησαν πολλές από τις παραδόσεις και τις συνήθειές τους. Μεταξύ αυτών και το ζεϊμπέκικο που ήταν επιβίωμα πολεμικού τους χορού.
Μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη (για να αναφέρω κάποιους)  είναι ο Xamdi Bey δ/ντής του Αυτοκρατορικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης, o Γάλλος Charls Texier, o Άγγλος Richard Chandler, o Ενεπεκίδης, ο Μέγγας, ο Κουσιάδης, ο Παπαχριστοδούλου, η Αντωνιάδου, ο Σκαλιέρης κ.λ.π.
Αρκετοί από αυτούς αποκαλύπτουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στο ζεϊμπέκικο και τους  χορούς των αναστεναρίων και αποδεικνύουν ότι οι χοροί αυτοί αποτελούν ορχηστική λειτουργία, η οποία ανάγει την προέλευσή της στη διονυσιακή λατρεία που αναπτύχθηκε στη Θράκη.
Πιο αναλυτικά για και τους Ζεϊμπέκηδες τον ζεϊμπέκικο θα πούμε το επόμενο διάστημα, όπως και για τον άλλο χορό Θρακιώτικης προέλευσης, τον συρτό χορό.
Για να μην πούνε ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αφήσαμε τα πολιτικά σχόλια και το ρίξαμε στο…ζεϊμπέκικο. 
***
Κόλαση για το λαό - παράδεισος για το κεφάλαιο τα νέα κυβερνητικά μέτρα.
• Καρατόμηση επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ, αναπηρικών συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
• Νέοι φόροι-καρμανιόλα για τα λαϊκά στρώματα. Δραστική μείωση του αφορολόγητου λαϊκού εισοδήματος.
• Αγριο τσεκούρι σε κοινωνικά επιδόματα, όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, ΑμΕΑ, εργατικής κατοικίας κ.ά.
• Νέες δραστικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και Φαρμάκων, απολύσεις στο Δημόσιο.
• Ιδιωτικοποιήσεις όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει σε κρατική ιδιοκτησία, για να κερδοφορεί το κεφάλαιο.
***
Για να περάσουν τα παραπάνω μέτρα, «σήμανε συναγερμό» η πλουτοκρατία. Συναγερμό προκειμένου να συνταχτούν όλα τα αστικά κόμματα πίσω από τον κοινό στόχο με παράλληλη τρομοκράτηση του λαού.
Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη τα επιτελεία των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ διέγνωσαν «κοινά σημεία» στις προτάσεις τους. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «υπάρχει πλαίσιο συνεννόησης» και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο «κύκλος της συναίνεσης δεν κλείνει». Πίσω από τις φραστικές κορόνες οι εταίροι του δικομματισμού κατέγραφαν το κοινό πλαίσιο επίθεσης εναντίον του λαού:
• Συμφώνησαν ότι χρειάζεται «λιγότερο κράτος», με περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας.
• Συμφώνησαν ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων θα συνεχίσουν να είναι ο μοναδικός «τροφοδότης» για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των δημόσιων ελλειμμάτων.
• Συμφώνησαν ότι θα επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
• Συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν την αφαίμαξη του λαού, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή του ελληνικού καπιταλισμού στους κόλπους της Ευρωζώνης.
***
Ο ΛΑΟΣ τα γνωστά. Το κόμμα αυτό έπρεπε να ονομάζεται Ο.Φ.Α. (Όπου Φυσάει Άνεμος).
***
Επιστράτευσαν και την κ. Δαμανάκη. Και λέγαμε, έχουν καιρό να την εμφανίσουν στα κανάλια. Η «Μαρία μας». Από το «Εδώ Πολυτεχνείο», στο «Εδώ Ευρωσφαγείο».
***
Πράσινες γκρίνιες, λέει, στον «ανοιχτό διάλογο» του ΠΑΣΟΚ. Όπου ήτανε, λένε, περίπου 50 κομματικά στελέχη. Πάλι καλά. Στην ανάλογη συνεδρίαση των οργανώσεων του δήμου Ευόσμου - Ελευθερίου - Κορδελιού με πληθυσμό τετραπλάσιο και βάλε του Δήμου Κιλκίς, ήταν παρόντα μόλις 30 στελέχη.
***
«Καλά εμείς είμαστε ακόμη σοσιαλιστές»; Ναι φίλε Φίλιππα. Αφού ο αρχηγός σας είναι Πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» μαζί με όλα τα «λουλούδια» της Ευρώπης και όχι μόνο. Και  τον Στρος Καν. Είστε ένα ιδιότυπο Νεοφιλελεύθερο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα!
***
Δεν μάθαμε τι είπε ο παριστάμενος στη σύσκεψη, φίλος Θεόφιλος Παγλαρίδης. Τι να είπε άραγε! Γιατί δεν τον ρωτάω; Θέλω να πιστεύω ότι τα είπε καλά…
***
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του νομού δεν τοποθετήθηκαν σε πολιτικά θέματα! Ο ένας μάλιστα, ενώ ο κόσμος καίγεται, έβαλε μόνο το ζήτημα, να εξυπηρετούνται οι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σιδηροδρομικά  και να «κόψουν» εισιτήρια με την τοποθέτηση δύο υπαλλήλων στο σταθμό!!! Του Κιλκίς που έκλεισε!
***
«Εάν η κυβέρνηση αποφάσισε να θάψει τον τόπο, δεν μπορεί οι βουλευτές να κρατάνε στεφάνια! Να τα ψηφίζουν όλα στη Βουλή και να έρχονται  στις περιφέρειές τους, να κάνουν τους «θλιμμένους» και να λένε διάφορα για να σώσουν το κύρος τους».
***
Ο φίλος μου ο Χρήστος, ψάχνει σήμερα να βρει τον Θησέα, την Αριάδνη και τον μίτο! Λίγο του ξεφεύγει ο Μινώταυρος. Και με την γνωστή ελιτίστικη, διανοουμενίστικη γλώσσα. Όπως όλοι που λένε πολλά για να μην πουν τίποτε ή αυτά που πρέπει. Κλασσική τακτική και των οπορτουνιστών…
***
Μάλλιασε η γλώσσα μου τόσα χρόνια και στους Δήμους που εργάστηκα και στο κόμμα. «Μιλάτε και γράφετε απλά μπρε, όπως θα μιλούσατε στη μάνα σας ή τα παιδιά σας εάν σας ζητούσαν να τους εξηγήσετε κάτι. Και εάν το τηρείτε αυτό τότε μιλάτε και γράφετε καλά και σωστά».
***
Αλλά αυτός είναι ο οπορτουνισμός. Δέστε τον κ Τσίπρα. Το μνημόνιο, είπε, απέτυχε, όταν γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι, η στρατηγική του ενάντια στο λαό ευδοκιμεί με το παραπάνω, καθώς εξασφαλίζει ακόμη πιο φθηνά εργατικά χέρια και νέα πεδία δράσης. Γενικά ο ΣΥΝ προσπαθεί να συγκαλύψει την αιτία που γεννά την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τη βαρβαρότητα.
«Εμπρός λοιπόν! Ελάτε να ζήσουμε αγαπημένοι! Ελάτε να ζήσουμε αδελφωμένοι! Το είπε και ο κ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ: "Αν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε"!
Ελάτε επομένως να "συνεννοηθούμε"! Ελάτε να υπηρετήσουμε το υπέρτατο χρέος της "συναίνεσης"! Να τα βρούμε! Τι έχουμε να χωρίσουμε; Άλλωστε, "όλοι μαζί τα φάγαμε"! Ολοι την ίδια "πατρίδα" έχουμε!
Μην κοιτάτε που μερικοί τα 600 δισ. ευρώ των καταθέσεών τους τα έχουν βγάλει στην Ελβετία. Τι Κοζάνη, τι Λοζάνη! Ολοι στον ίδιο τόπο ζούμε!
Μην κοιτάτε που μερικοί έχουν τις "οφ σορ" εταιρείες τους στα νησιά Καϊμάν. Να τους δώσουμε κίνητρα να τις φέρουν στη Λέρο οι άνθρωποι. Ολοι για την ίδια "χώρα" αγωνιούμε.
Μην κοιτάτε που της βάζουμε "πωλητήριο". Θα πιάσουμε καλή τιμή! Είναι για το καλό σας (κοπρίτες)! Το λέει και η τρόικα.
Ελάτε, λοιπόν. Ο πρωθυπουργός, ο Σαμαράς, ο Καρατζαφέρης, όλοι εμείς οι πρόθυμοι να σας "σώσουμε", σας καλούμε να ενωθούμε. Για την "Ελλάδα"! Δεν είναι ώρα για διαχωρισμούς. Τι πάει να πει ότι ο ένας είναι εργάτης κι ο άλλος βιομήχανος; Ενα πράμα είμαστε όλοι: Βιομήχανοι και εργάτες. Εφοπλιστές και αγρότες. Τραπεζίτες και συνταξιούχοι. Εργολάβοι και άνεργοι. Ελληνίδες - Ελληνες:
Το "Εθνος" μας καλεί! Και σκεφτείτε το καλά: Τι έχουμε, τελικά, να μοιράσουμε (πέρα από τις συντάξεις σας, τους μισθούς σας, τη ζωή σας, τα όνειρά σας); Είναι "εθνικό" καθήκον!».
Προφανώς, οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Πεταλωτή είναι φανταστικές.
Προφανώς, οι παραπάνω «δηλώσεις» είναι πραγματικές... (του Νίκου Μπογιόπουλου από τον «Ριζοσπάστη»)
***
Δεν υποτιμάς το αυθόρμητο, τον τρόπο αντίθεσης που αναζητούν οι άνθρωποι στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα. «Οι κομμουνιστές, έγραψε ο Λένιν, πρέπει να μείνουν με τις μάζες, βλέποντας τα λάθη τους, εξηγώντας τα, προσπαθώντας να τα διορθώσουν και να πιέζουν επίμονα για την επικράτηση της ταξικής συνείδησης πάνω στο αυθόρμητο….»
Στις πλατείες είναι εύκολο να μαζευτείς, να «βρίζεις» και να «μουντζώνεις» τη Βουλή, αλλά έτσι χωρίς παραπέρα στόχο; Τέτοια «κινήματα» είχαμε. Είχαμε τη Γένοβα, τη «Γενιά του άρθρου 16». Τι έγιναν; Πως ξεφούσκωσαν; Η Σπουδάζουσα Νεολαία ουσιαστικά απέχει από τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Και ενώ τα προβλήματα της Παιδείας πληθαίνουν, τα Πανεπιστήμια βουλιάζουν, στις φοιτητικές εκλογές εξακολουθούν και ψηφίζουν ΔΑΠ και ΠΑΣΚ. Και η αποχή μεγάλη.
Πρέπει να καταλάβουν όσοι εκδηλώνουν της διαμαρτυρία τους, οι «Αγανακτισμένοι», με αυτό τον τρόπο, και καλά κάνουν, ότι δε φτάνει μόνο αυτό. Ίσα –ίσα το καπηλεύονται αυτοί, ενάντια στους οποίους διαμαρτύρονται, για να συνεχιστεί η άγρια πραγματικότητα που ζουν. Χρειάζεται απάντηση με λαϊκό ξεσηκωμό από ένα ρωμαλέο ενωτικό κίνημα παντού, που στόχο θα έχει, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, αυτό το σύστημα που γεννά τις κρίσεις και τις αναπαράγει.
Είναι η ώρα των μεγάλων επιλογών για το λαό. Αυτό που μπορεί να σηκώσει εμπόδια είναι η ριζοσπαστικοποίηση, η οργανωμένη πάλη των λαϊκών στρωμάτων, η ριζική αλλαγή συσχετισμού σε βάρος των δυνάμεων  που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ και υπέρ της πρότασης για λαϊκή εξουσία και οικονομία.