Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:30:19 πμ
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 18:01

Κώστας Πινέλης: Βολές κατά ριπάς

pinelis
Η Μυρσίνη Λοίζου, κόρη του μεγάλου μας συνθέτη Μάνου Λοίζου, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, απαγορεύει να εκτελείται στις συγκεντρώσεις και γενικά στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, το τραγούδι «Καλημέρα Ήλιε».«Όπως αποδείχθηκε, δεν ήσασταν ποτέ με το μέρος του λαού. Είστε υπεύθυνοι για την πιο  βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ο τόπος» αναφέρει μεταξύ άλλων   η Μυρσίνη στην επιστολή της.Μπράβο Μυρσίνη μας, άξιο τέκνο του αγαπημένου συντρόφου μας, του αξέχαστου Μάνου Λοίζου που «έφυγε» τόσο νωρίς από κοντά μας.
***
Δεν γράψαμε σε προηγούμενα σχόλια, για τη κίνηση «Σπίθα» του κ. Θεοδωράκη. Του τεράστιου κατά τα άλλα μουσικοσυνθέτη μας. Ο οποίος ας σημειωθεί είναι υπέρ της παραμονής της χώρας μας στον «λάκκο των λεόντων» της ΕΕ. Και είναι ένας από τους πρώην βουλευτές που ζητούν αναδρομικά. Πίσω από την δική του κάλυψη, βρίσκεται ένας πολύ καλά στημένος μηχανισμός («Δίκτυο21», σύμβουλοι Σαμαρά κ.λ.π.). πρόκειται για ένα έμπειρο αντιδραστικό επιτελείο που καλύπτεται πίσω από τον τάχα δημοκρατικό μανδύα του συνθέτη, που αλώνει την αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική συνείδηση και κατευθύνει τις μάζες στον αντιδραστικό, αστικό εθνικισμό, με σημαία την «αγάπη για την πατρίδα» και την «πατριωτική αναγέννηση». Στην κατεύθυνση αυτή συσπειρώνονται πολλοί παλιοί αγωνιστές, προσωπικότητες του πνεύματος, της διανόησης, της τέχνης.
Γνωστή είναι η πορεία του συγκεκριμένου, κατά τα άλλα είπαμε μεγάλου συνθέτη, πριν την Χούντα, στη Νεολαία Λαμπράκη, μετά τη Χούντα με το «Καραμανλής ή Τανκς» κ.λ.π… τεράστιος συνθέτης που πρόσφερε πολλά και πρόβαλε τη χώρα μας. Πολιτικά; «Αστούλης, χαρούλης, αριστερούλης»…
***
Είναι γνωστό ότι, οι μηχανισμοί  (κρυφοί και φανεροί) του αστικού κράτους χρησιμοποιούν, παρεισφρέουν ή ακόμη και «στήνουν» οι ίδιοι διάφορες ομάδες που εμφανίζονται ως «αντιεξουσιαστές».
Πράκτορες υπηρεσιών, ακροδεξιά στοιχεία, φασιστικά στοιχεία, «Ελληναράδες», δρουν ανενόχλητοι, πολλές φορές με την ανοχή, τη συνεργασία ή την κάλυψη μέρους των δυνάμεων καταστολής.
Αυτό έγινε και στις τελευταίες κινητοποιήσεις για το μεσοπρόθεσμο. Κατάφεραν με σχέδιο να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις και να σπείρουν τον φόβο και την απροθυμία για μελλοντικές κινητοποιήσεις.
Η έννοια παρακράτος για μας είναι το εξής: Το επίσημο κράτος συγκροτεί μηχανισμούς τους οποίους εμφανίζει σαν μηχανισμούς λαϊκούς ή αυθόρμητους. Άλλοι χρησιμοποιούν την έννοια «παρακράτος», ότι έχουμε ένα ωραίο κράτος, όπου όμως κάποιοι φτιάχνουν μόνοι τους και με δική τους πρωτοβουλία ένα παρακράτος. Παρακράτος δίχως τη στήριξη του κράτους δεν υπάρχει. Τώρα πόσοι είναι μόνιμοι και πληρώνονται και πόσοι προσλαμβάνονται κατά περίπτωση, τι να σας πω; Εδώ έχουμε πει, τα ακούω και το ξέρουν και περισσότερο αυτοί που πάνε στα γήπεδα, υπάρχουν ορισμένες ομάδες φιλάθλων, οι οποίοι επί πληρωμή πάνε στα γήπεδα και κάνουν επεισόδια, μετά πάνε στα νυχτερινά κέντρα και προσφέρουν υπηρεσίες.
***
Η αντιλαϊκή επίθεση σχεδιάστηκε πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Πρόσχημα το χρέος και τα ελλείμματα για τα βάρβαρα μέτρα που σαρώνουν μισθούς και δικαιώματα. Τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες της θητείας της και στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν στο «Μνημόνιο 1», στο «μεσοπρόθεσμο» και τον εφαρμοστικό νόμο, αλλά και εκείνα που θα ακολουθήσουν, με αφορμή τις επόμενες δόσεις και τις δανειακές συμβάσεις, καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στα κείμενα, τις εκθέσεις, τις συνθήκες, τις στρατηγικές και τις συναποφάσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, πριν ακόμα ξεσπάσει και βαθύνει η συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Αποτελούν ταυτόχρονα κεντρικές κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών στις οποίες συμμετέχει η ντόπια πλουτοκρατία, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
***
Τις  ηγεσίες των δύο κομμάτων του δικομματισμού, η ιστορία κάποια στιγμή θα τους χαρακτηρίσει για «εθνική μειοδοσία». Γιατί διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας και ξεπούλησαν τον εθνικό της πλούτο.
***
Πως το είπε ο Καρατζαφέρης; « Η πλατεία είναι αυθόρμητη. Το οργανωμένο να φοβάστε, όπως αυτό που γίνεται στα λιμάνια… (εννοεί τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ με το ΠΑΜΕ)». Δεν υπάρχει πιο κυνική ομολογία των αστών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, για το ποιας μορφής κίνημα τους τρομάζει…
***
Τι έβαλε ο βουλευτής; «Κόκκινη γραμμή»; Όχι μπρε. «Κόκκινη κλωστή» έβαλε. Στην κατηφόρα. Και όταν τον πήρε η κατηφόρα δεν μπορούσε κάτι να τον σταματήσει… «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη μπερδεμένη…»
***
Ο ορισμός της υποκρισίας…
Όπως και του άλλου βουλευτή. Του …καινούργιου, του «άρτι ορκιστέντα». «Άλλα λέω κι άλλα κάνω πώς να σας το πω. Έλεγα περνούν τα χρόνια, θα συμμορφωθώ», που λέει και το γνωστό τραγούδι «Πριγκηπέσα» του Σ. Μάλαμα, ( με μια μικρή αλλαγή).
***
Τα 22 από τα 49 άρθρα του εφαρμοστικού νόμου τα ψήφισε και η ΝΔ. επί της ουσίας συναίνεση στο ξεκλήρισμα της εργατικής τάξης, στη λεηλασία του λαού.
***
Ας «ποδοσφαιρίσουμε» και λίγο.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπως το έστησαν, η κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, ο τζόγος, το ποδόσφαιρο του κέρδους, γεννάνε τις συμμορίες, τη σαπίλα, το βούρκο…
Και ας πειράξουμε και λίγο τους…άσπονδους φίλους μας.
***
Εμείς Ευρώπη και εσείς στο «Νευροκόπι». Εντάξει, μην θυμώνετε και μην στεναχωριέστε αδέλφια. Ιστορικές ομάδες ο Άρης και ο Ηρακλής. Αλλά η μεγάλη ομάδα της Βόρειας Ελλάδας είναι ο ΠΑΟΚ. Γιατί, εκτός απ’ τις μνήμες που κουβαλάει από τις αξέχαστες πατρίδες και τα σύμβολα, έχει ένα τεράστιο λαό. Και ξέρετε ένα μαγαζί όσο και καλής ποιότητας προϊόντα και να έχει, εάν δεν έχει πελατεία…
***
Και ένα τελευταίο.
***
Γέμισε η «πιάτσα» «ΠΑΣΟΚοφύλακες». Που επειδή καταλαβαίνουν και ξέρουν ότι υπερασπίζονται αντιλαϊκές, «μουρλές πολιτικές», γίνονται προκλητικοί και επιθετικοί.  Κάποιοι, λίγοι, σε διατεταγμένη υπηρεσία.
***
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έβγαλε από το περιθώριο της ιστορίας παλιούς αγωνιστές, ανθρώπους κυνηγημένους από το τότε κράτος της δεξιάς. Τους έφερε στο προσκήνιο, τους έκανε εξουσία. Στην πορεία κάποιοι απέκτησαν καθεστωτική αντίληψη και φασιστική νοοτροπία και πιστεύουν ακόμη ότι είναι σοσιαλιστές. (δεν αφορά αυτό την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ).
***
Τι θα πει έχω φασιστική νοοτροπία; Να για παράδειγμα.
***
Να δέχονται τα λαϊκά στρώματα την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία του τόπου, στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους και εγώ να υπερασπίζομαι την κυβέρνηση που εφαρμόζει αυτή την πολιτική.
Να δρουν ανενόχλητα μηχανισμοί μυστικών υπηρεσιών, παρακρατικές οργανώσεις, κουκουλοφόροι, να μην γίνεται καμιά σύλληψη και εγώ να λέω ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί. Ότι «βγήκε πάλι η χαζομάρα στους δρόμους». Ενώ όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και γίνονταν αυτά, τότε έλεγα ότι υπάρχουν και δρουν τέτοιοι μηχανισμοί.
Να έχουν φλομώσει τον κόσμο στα χημικά, να τον ξυλοφορτώνουν άγρια και  να μην αντιδρώ, ενώ όταν αυτά γίνονταν επί κυβέρνησης ΝΔ, να κραυγάζω ότι δολοφονούν, φλομώνουν με καρκίνο το λαό. Και όχι μόνο, να δικαιολογώ την άγρια επίθεση σε συνταξιούχους. «στα τιμημένα γηρατειά»
Και βέβαια επειδή υπεράσπιση των αντιλαϊκών πολιτικών πάνε μαζί με τον αντικομουνισμό, να λασπολογώ, να λοιδορώ τους κομμουνιστές, να μηδενίζω τους αγώνες και την προσφορά τους. Και να σας πω κάτι; Έχουμε την εμπειρία να αντιλαμβανόμαστε τι μορφής είναι οι επιθέσεις που δεχόμαστε…
***
Να σας το πούμε καθαρά. Μπορεί το κόμμα μας στην μακρά πορεία της ιστορίας του να έκανε και λάθη. Όμως δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητεί την τεράστια προσφορά του ΚΚΕ, εμπνευστή, οργανωτή και μπροστάρη του λαϊκού κινήματος. Ότι έχει κερδηθεί από τον λαό που ακόμη, παρά την αντιλαϊκή λαίλαπα, αντέχει, έχει τη σφραγίδα της ακατάπαυστης δράσης, των αγώνων των κομμουνιστών.
***
Ευτυχώς υπήρχε και υπάρχει ένα τέτοιο κομμουνιστικό κόμμα. Αλλιώς «Μαύρα πουλία α’ τρώγνε σας».
***
Αυτά. Και κάπου εδώ τελειώνει η πορεία του «Βολές κατά ριπάς», του «Επωνύμως» και του «Τα εν Δήμω…εν Δήμω».
Θέλω να ευχαριστήσω τη διεύθυνση των εφημερίδων «Ειδήσεις» και «Πρωινή» για την παραχώρησαν μέρους από τον πολύτιμο χώρο τους για να εκφράσω τις απόψεις τις δικές μου και του κόμματός μου. Ιδιαίτερα τον φίλο, Κώστα Τερζενίδη, για την ευαισθησία με την οποία μου φέρθηκε το 2003, μετά την περιπέτεια της υγείας μου. Δε θα το ξεχάσω όσο ζω…
***
Καλό καπιταλιστικό χειμώνα.