Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 12:14:27 μμ
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 15:18

Κώστας Πινέλης : " Βολές κατά ριπάς"

pinelis
Μετά και τις νέες εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση, όπως την ονομάσαμε από την αρχή εμείς, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» όταν έγιναν οι νομοθετικές επεμβάσεις που αλλοίωσαν τον όποιον φιλολαϊκό χαρακτήρα είχε διατηρήσει, η πάλαι ποτέ Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνδέθηκε με αγώνες ενάντια στην κεντρική εξουσία για τα δικαιώματα των δημοτών, έχουμε να κάνουμε παρατηρήσεις και πολιτικές επισημάνσεις.
***
Ο «Καποδίστριας», πρώτα και, ιδιαίτερα  ο «Καλλικράτης» μετά, πέρασε με τις ευλογίες  των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, και ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, με το επιχείρημα πως «βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση».
Ποιος είναι ο «Καλλικράτης»; Σήμερα  ο κάθε άνθρωπος καλής θέλησης μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, μέσα από τις εμπειρίες και τα προβλήματα που ζει καθημερινά.  Προπάντων μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι στην Τοπική διοίκηση.
***
Είναι το θεσμικό πλαίσιο της υποχρηματοδότησης των δήμων, των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων, της επιβολής τελών και φόρων κ.ά.
Οι Δήμαρχοι και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης που τώρα τάχα, αντιδρούν, τα προηγούμενα χρόνια αποδέχθηκαν και συνηγόρησαν στην πολιτική:
- Μείωσης  των πόρων προς την Τοπική Διοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Κατάργησης οργανικών θέσεων που προβλεπόταν και από τον «Καλλικράτη» που τον υλοποιούσαν με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση και τον πρόβαλαν σαν μια μεταρρύθμιση  που έχει να προσφέρει πολλά στην κοινωνία.!!!
- Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων (Καθαριότητα, Κοινωνικά Προγράμματα, Πρόνοια)
- Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τελευταίο. Ότι καλοδέχθηκαν την Ελληνογερμανική συνεργασία που εγκαινίασε η τρικομματική συγκυβέρνηση  από την Θεσσαλονίκη με την παρουσία του  γκαουλάιτερ, του κ. «Χούφτελ», με αποτέλεσμα τα γνωστά επεισόδια.
***
Οι σημερινές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια. Με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση επισπεύδονται μέτρα που θα παίρνονταν έτσι κι αλλιώς και που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν εδώ και χρόνια.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι αυτά που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση έχοντας πάνω από το κεφάλι τους την απειλή της απόλυσης..
Η συγκυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, όταν λέει ότι δε θα απολυθούν. Πολύ περισσότερο που - όπως είναι γνωστό - από τις αρχές του 2013 θα αρχίσει το κανονικό κύμα της διαθεσιμότητας, μέσω της αξιολόγησης φορέων και της κατάργησης οργανικών θέσεων, καθώς και της αξιολόγησης προσωπικού. Πολλοί από τους υπάλληλους αυτούς, μαζί με χιλιάδες άλλους μόνιμους και αορίστου χρόνου όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μπορεί να βρεθούν με το χαρτί της απόλυσης με συνοπτικές διαδικασίες που προβλέπονται ήδη από τη νομοθεσία...
***
Στο Δήμο Κιλκίς, το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της κατάργησης των θέσεων, της διαθεσιμότητας και ουσιαστικά των απολύσεων έκανε «αβαβάου-παπαπάου» (κατά το γνωστό Ελληνικό κινηματογραφικό έργο). Το ίδιο και ο Δήμαρχος, που θα έπρεπε, με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να βγάλει δική του απόφαση, με την οποία θα έδινε σαφή εντολή να μην δοθεί από τις υπηρεσίες κανένα στοιχείο. Την στιγμή που θα έπρεπε, δηλαδή με σαφέστατη, ξεκάθαρη απόφαση να καθορίσει ότι δεν απολύεται κανείς εργαζόμενος, γιατί, στο Δήμο Κιλκίς δεν περισσεύει κανένας.
***
Εμείς είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Για παράδειγμα, στην Προγραμματική Διακήρυξη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις εκλογές του 2002 επισημαίναμε μεταξύ άλλων:
«…μετατρέπεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσμικά με νέα διοικητική διάρθρωση, σε επιχείρηση η οποία πρέπει να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις κυβερνητικές επιλογές και φυσικά χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό. …Έδωσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες  χωρίς ανάλογους πόρους. …Με την λογική της απελευθέρωσης της αγοράς η Τ.Α. μετατρέπεται σε μοχλό που θα προσφέρει υποβαθμισμένες υπηρεσίες, σαν ένα είδος «Συλλόγου Κυριών για πραγματοποίηση φιλανθρωπικού έργου». Κι όσο θα διευρύνεται η φτώχεια και η αθλιότητα, τόσο η ΤΑ θα είναι το «μακρύ χέρι», θα παίζει τον ρόλο τοπικής υπηρεσίας του κράτους για απόρους. …οι εργαζόμενοι, δε σ’ αυτήν θα είναι αναλώσιμοι, διαθέσιμοι απασχολήσιμοι…»
 ***
Είπαμε και παραπάνω. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική διοίκηση, μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα… και να κάνουν αυτό, το μόνο, που τους απομένει έστω και «στο παρά πέντε» διαρκή, ακατάπαυστο, σκληρό ενωτικό αγώνα, γιατί σκληρή είναι και η πολιτική που αντιμετωπίζουν. Να κάνουν την υπόθεσή τους  υπόθεση όλων των λαϊκών στρωμάτων και ενωτικά να αγωνιστούν για να σταματήσει η αντιλαϊκή λαίλαπα και τελικά να ανατραπεί αυτή η πολιτική.