Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 18:18

Ο ιός και ο Θεός

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.

Όταν ο Δίας είδε το γιο του Σαρπηδόνα  να τραυματίζεται  από το δόρυ του Πάτροκλου, δίχως να μπορεί ο ίδιος να κάνει κάτι για να τον σώσει, αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη νομοτελειακή αρχή ότι «ανάγκα και οι θεοί πείθονται». Στην ανάγκη δηλαδή υπακούν και οι Θεοί. Πόσο μάλλον οι άνθρωποι!

 

Ένα παρόμοιο φαινόμενο ζούμε τούτες τις μέρες  με τον ..   Η απειλή για πανδημία, έσπειρε και στους πλέον ισχυρούς της γης το φόβο. Έκανε χώρες και κυβερνήσεις να αισθανθούν πόσο μικρές κι ανήμπορες είναι απέναντι σ' έναν μικρό κι αόρατο ιό. 

Ο άνθρωπος  μπορεί να έχει νικήσει τα πιο μεγάλα κι άγρια ζώα, αλλά  έχει ηττηθεί  από τα μικρόβια. Καθετί το ισχυρό είναι κι αόρατο συνάμα. Δεν είναι διόλου τυχαίο, γιατί και ο Θεός είναι αόρατος...

Ο φόβος του κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί σ' όλο τον κόσμο, θα αναγκάσει  τον άνθρωπο να επαναξιολογήσει τη ζωή και την πολιτική από την αρχή. Να ορίσει εκ νέου τη σημασία της οργανωμένης κοινωνίας, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Να αναθεωρήσει ιδέες και ιδεολογίες,  να αμφισβητήσει πολιτικές  και πολιτεύματα και να τοποθετήσει στο κέντρο του κόσμου τον  άνθρωπο, κατά το γνωμικό: «Μέτρον Χρημάτων Άνθρωπος». Ο κάθε άνθρωπος.  Είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός.  Υπό την έννοια αυτή ο κορονοϊός είναι δημοκρατικός, όπως και ο θάνατος. Και  Ροκφέλερ,  Ρότσιλντ ή Σόρος να λέγεσαι, κάποια στιγμή θα πεθάνεις...

Η μέχρι πρότινος «εκσυγχρονιστική»  άποψη ότι «η αγορά θα βρει το δρόμο της», αποδείχθηκε φούμαρα. Το ίδιο και η νεοφιλελεύθερη πολιτική που  διέλυσε την Υγεία, απέλυσε νοσηλευτικό προσωπικό και κατέλυσε το Δημόσιο τομέα, για να στηρίξει τον ιδιωτικό. Η αγορά, όχι μόνο έχασε το δρόμο της,  αλλά ξέμεινε κι από αγαθά.  Έγινε στην κυριολεξία μαυραγορά και η Υγεία ένα εμπόρευμα.

Οι υπέρμαχοι  της άποψης για «λιγότερο κράτος»,  με λιγότερα δημόσια νοσοκομεία και  λιγότερο προσωπικό, άποψη  την οποία ασπαζόταν και ο υπουργός "φανφάρας", μέχρι πρότινος, λέγοντας  ότι «δεν θα αφήσει τον Τόμσεν  να του κλέψει τη δόξα, και, πως αυτός θα απολύσει το προσωπικό των νοσοκομείων», δεν θεωρείται πλέον σοβαρή και στην κρίση της κοινωνίας έχει απορριφθεί.

Πιστεύω πως όσοι από αυτούς που φέσωσαν την Υγεία με 80.000.000.000 ευρώ και που τώρα είναι «δικαστές σε προανακριτικές», αξιολογητές και κριτές της Δημόσιας Υγείας,  να έχουν αντιληφθεί ότι κράτος χωρίς δημόσιο τομέα δεν γίνεται. Γιατί σε κάθε μεγάλη κρίση, όλοι  μας στο κράτος καταφεύγουμε.

Καλά τα παλαμάκια της Μαρέβας, αλλά με  παλαμάκια δεν χτίζεται η Δημόσια Υγεία. Η χώρα θέλει νοσοκομεία, με σύγχρονο εξοπλισμό και ικανό στελεχικό δυναμικό. Εκείνοι, που αντί να διορίσουν προσωπικό στη Δημόσια Υγεία, διόρισαν συνοριοφύλακες ,φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία.

Καλά και τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, αρκεί να μην γίνονται συχνά και να μην φοβίζουν το λαό, επειδή κάποιοι επικοινωνιολόγοι θέλουν να εκμεταλλευτούν  την κατάσταση για να χτίσουν ένα σκληρό προφίλ  για τον πρωθυπουργό, που ειρήσθω εν παρόδω, ήταν ο πρώτος που κατεδάφισε το δημόσιο τομέα, ως υπουργός  προηγούμενης κυβέρνησης.  Φράσεις όπως : «δεν θα ανεχτώ», «θα απαγορεύσω» κ.ά. δείχνουν έλλειψη επιχειρημάτων.

Ευτυχώς που πριν από τη σημερινή κυβέρνηση, προηγήθηκε η  κυβέρνηση της αλληλεγγύης και των ενισχυτικών δομών του κοινωνικού κράτους. Ευτυχώς που προηγήθηκε η κυβέρνηση του Σύριζα, που αύξησε  το  προσωπικό στα νοσοκομεία κι ενίσχυσε τη δημόσια Υγεία.  Αλλιώς με τις λιγοστές μονάδες ΜΕΘ, που είχε η Ελλάδα, θα θρηνούσαμε τούτες τις μέρες πολλούς θανάτους...

Ευτυχώς που φρόντισε η κυβέρνηση Τσίπρα κι έβαλε στην άκρη 37.000.000.000! Αλλιώς  η ανασφάλεια θα ήταν μεγάλη για τη χώρα τώρα. Αυτά όμως, δυστυχώς, δεν ακούγονται  στη μιντιοκρατούμενη Ελλάδα. Στην Ελλάδα  της φτιαχτής είδησης και της αποσιώπησης   της πραγματικότητας.  

Για πρώτη φορά, μετά τη  από τη χούντα το μιντιακό σύστημα, σχεδόν όλο, δεν ασκεί κριτική σε κυβέρνηση.   Στη χώρα όμως όπου χαλκεύεται και θάβεται η αλήθεια, στη χώρα αυτή, το μόνο που ακμάζει είναι η παρακμή. Είθε η μπόρα που περνούμε τώρα να μας συνετίσει και να χτίσουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στην υπηρεσία του λαού. Αλλιώς τα "μικρόβια"  θα λάβουν εκδίκηση και  θα είναι ντάλα μεσημέρι...