Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 16:53

Θεόδωρος Παυλίδης : Επισημάνσεις

paulidis
ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ (Υπόψη Δημάρχου Ι)Αν και γνωρίζω το πόσο καθαρές κρατάνε τις πόλεις τους οι Γερμανοί ωστόσο και πάλι εντυπωσιάστηκα από την φοβερή καθαριότητα των δρόμων της Στουτκάρδης.
Η υπερβολική καθαριότητα και η έλλειψη κάδων απορριμμάτων στους δρόμους με ανάγκασαν να δείξω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα.
Και ιδού τα αποτελέσματα μιας σύντομης έρευνας που έκανα.
1.    Απαγορεύονται οι κάδοι στους δρόμους. Όλοι οι κάδοι είναι στο υπόγειο της πολυκατοικίας ή σε ειδικό χώρο του αυλόγυρου του σπιτιού. Από τα μέρη αυτά παραλαμβάνουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας τα σκουπίδια.
2.    Κάθε πολυκατοικία ανάλογα με τον αριθμό των ενοίκων της δικαιούται του ανάλογου αριθμού κάδων. Αν η οικοδομή δικαιούται τρεις (3) κάδους πληρώνει τέλη καθαριότητας για τρεις (3) κάδους. Αν προστεθεί τέταρτος τα τέλη αυξάνονται. Γι’ αυτό όλοι οι ένοικοι βάζουν με φροντίδα τα σκουπίδια στους κάδους ώστε σε λιγότερους κάδους να χωράνε περισσότερα σκουπίδια (π.χ. Δεν πετάνε  το χαρτοκιβώτιο όπως είναι τον κάδο, αλλά τον τεμαχίζουν να πιάνει μικρότερο όγκο).
3.    Κάθε οικοδομή έχει υπεύθυνο διαχειριστή καθαριότητας, ο οποίος μαζεύει τα τέλη και τα αποδίδει στον Δήμο. Αν κάποιος δεν πληρώνει τα τέλη του, αυτό αποτελεί λόγο καταγγελίας της μίσθωσης εκ μέρους του εκμισθωτή.
4.    Κάθε  δύο εβδομάδες, οι δημότες βγάζουν το βράδυ στο δρόμο σακούλες ερμητικά κλεισμένες που περιέχουν καθαρά χαρτικά προϊόντα. Πρωί πρωί τα περισυλλέγει ο Δήμος.
5.    Υπάρχει ιδιαίτερος κάδος για γυάλινα και μεταλλικά  είδη.
6.    Όταν οι δημότες θέλουν να πετάξουν αντικείμενα ογκώδη, όπως παλιά ντουλάπια, ψυγεία, κρεβάτια, τηλεόραση κ.λπ., συνεννοούνται με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου και τα βγάζουν στο δρόμο μόνο την ημέρα που θα τους πει ο Δήμος.

* * *
Ιδού τώρα τι συμβαίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Δήμο μας (Κιλκίς)

Κατοικώ σε αγροικία εκτός πόλεως. Ο κάδος απορριμμάτων είναι πάνω στο δρόμο. Επί δημαρχίας Τερζίδη έπαιρναν τα σκουπίδια οι υπάλληλοι καθαριότητας τουλάχιστον κάθε 10-15 ημέρες. Επί Δημαρχίας Μπαλάσκα οι κύριοι υπάλληλοι δεν καταδέχονται να πάρουν τα σκουπίδια μου. Για το λόγο αυτό:
1.    Παραπονέθηκα στον ίδιο τον Δήμαρχο μέσα στο Γραφείο του. Ωστόσο δεν έγινε τίποτα.
2.    Στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκα στον δημ. σύμβουλο  Κώστα Παπαδάκη, αλλά ο άνθρωπος δήλωσε αναρμόδιος. Όμως είπε ότι θα ενημερώσει τον αρμόδιο.
3.    Ως παλαιός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχω φαίνεται κάποια εκτίμηση και καλή καλημέρα με ορισμένους υπαλλήλους του Δήμου. Ανέφερα το περιστατικό στον υπάλληλο Αντωνιάδη και μου είπε θα ενημερώσει σχετικά. Πάλι δεν έγινε τίποτε.
4.    Προ δεκαημέρου με συνάντησε ο κ. Δήμαρχος μπρος στο κρεοπωλείο του Βούτσκογλου και με ρώτησε ο άνθρωπος αν τακτοποιήθηκε το θέμα. Φυσικά του απάντησα αρνητικά. Έδειξε προβληματισμένος.
5.    Στο μεταξύ πήγα στην Γερμανία για μια διάλεξη και στην επιστροφή έτρεξα να δω αν μου πήραν τα σκουπίδια. Δυστυχώς τίποτα.
6.    Ενοχλημένος κι από την δυσωδία που άρχισε να απλώνεται γύρω, έστειλα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό του κ. Δημάρχου. Ζητώ συγνώμη από τον κ. Δήμαρχο διότι αυτό ήταν απρέπεια, αλλά δυστυχώς ούτε η απρέπεια μου έπιασε τόπο.
7.    Στη συνέχεια έγραψα ένα σχόλιο στην παρούσα στήλη μου και κάλεσα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο καθαριότητας να παρατηρήσει σχετικά τους υπαλλήλους του. Αντί του Αντιδημάρχου ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Αμανατίδης μού είπε ότι διάβασε το σχόλιο και θα φροντίσει σχετικά. Και πάλι όμως δεν έγινε τίποτα.
8.    Αγανακτισμένος πήρα σήμερα (23.5.11) και πάλι τον κ. Δήμαρχο στο τηλέφωνο. Ο άνθρωπος μου είπε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι, τον διαβεβαίωσαν ότι στο διάστημα αυτό επανειλημμένως  άδειασαν – δήθεν – τον κάδο με τα σκουπίδια μου.
Προσωπικά  κ. Δήμαρχε με μεγάλη δυσκολία σε παίρνω τηλέφωνο για να παραπονεθώ για το πρόβλημα, διότι δεν αρμόζει σε κάθε πολίτη για το «παραμικρό» να ενοχλεί το Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος είναι για άλλα πράγματα πιο σοβαρά και ποιο μεγάλα.
Αν όμως εγώ ντρέπομαι γι’ αυτό, κάποιοι άλλοι που είναι δίπλα σου και μάλιστα υπό τις εντολές σου δεν φαίνεται να ντρέπονται 1) γιατί δεν εκτελούν ορθά τα καθήκοντά τους και 2) γιατί σου λένε συνεχώς ψέματα. (στη σημερινή συνομιλία μας σε προκάλεσα να ‘ρθεις να δεις  τα μάτια σου γεμάτο τον κάδο με σκουπίδια την ίδια στιγμή που οι γύρω σου σε διαβεβαίωναν ότι τον άδειασαν)
Τελικά, δεν μπορώ να εξηγήσω τον λόγο αδιαφορίας των υπαλλήλων καθαριότητας. Υποψιάζομαι ότι η συμπεριφορά τους αν δεν οφείλεται σε αδιαφορία και τεμπελιά έχει κάποιον στόχο. Κάπως δύσκολα να είμαι εγώ ο ταπεινός δημότης στόχος των εξουσιαστών. Και φυσικά δεν θα λύσω εγώ τα ζητήματα του Δήμου.  Αλλουνού δουλειά είναι αυτή. Εγώ θέλω μόνο να παίρνουν τα σκουπίδια απ’ τον κάδο μου και να δίνουν νερό στο κτήμα μου. Στο κάτω κάτω πληρώνω και για τα δύο κανονικότητα. Όπως πληρώνω και γα τέλη υπονόμων (που δεν έχω) και για τέλη φωτισμού (που δεν έχω).
Όποιος από το περιβάλλον του αγαπητού Δήμαρχου διαβάσει το παρόν κείμενο, παρακαλείται να τον ενημερώσει.
Ίσως πεισθεί ότι θα πρέπει να στείλει τους αρμοδίους για θέματα καθαριότητας του δήμου, στην…. Στουτκάρδη.
(Τελικά, τρεις μέρες μετά την τελευταία συνομιλία με τον κ. Δήμαρχο, τα σκουπίδια αναλήφθηκαν από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Δόξα τω Θεώ)