Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 10:41:18 πμ
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 15:09

Θεόδωρος Παυλίδης : Τα χαρακτηριστικά των Δημοτικών εκλογών

paulidis


Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, ο δήμοτης του Κιλκίς έχει το δικαίωμα να ψηφίσει τον Συνδυασμό οποιουδήποτε υποψηφίου Δημάρχου. Κριτήριο προτίμησης δεν αποτελεί η κομματική τοποθέτηση του υποψηφίου Δημάρχου, αλλά η πολιτική επιλογή του ψηφοφόρου.  Η πολιτική αυτή δεν είναι αυστηρά ιδεολογική, αλλά αφορά κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου Δημάρχου, όπως τη μόρφωση του, το έργο του, την κοινωνική του παρουσία, το επάγγελμα του, τον χαρακτήρα του, κλπ.
Υπό αυτή την έννοια δεν ψηφίζουν οι δημότες κομματικό Συνδυασμό αλλά πρόσωπο Δημάρχου.
Αυτή η αλήθεια δεν αποκλείει το ρόλο των κομμάτων στο εκλογικό «παιγνίδι», αλλά υποχρέωνει τα κόμματα να τη λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Δυστυχώς, παρά την απαξίωση των πολιτικών και παρά τον εκφυλισμό της κομματικής συνείδησης των πολιτών τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη κάποιος αριθμός πολιτών, ο οποίος ανεμίζει κομματικές σημαίες.  Έστω και με θλίψη.
Απο αυτές τις ιδιαιτερότητες προκύπτει οτι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού στη διαδικασία υπεισέρχονται παράγοντες πιο σύνθετοι απο τις βουλευτικές εκλογές, όπως συγγένειες, φιλίες, συμφέροντα, περισσότερες επιλογές, κομματικές προτιμήσεις, σχέσεις γειτονείας, προσωπικές επιρροές, κλπ.
Ήδη στους δύο διευρημένους Δήμους του Νομού μας,  φιγουράρουν αρκετά ονόματα υποψηφίων Δημάρχων.  Φαίνεται, όμως, οτι διαφεύγει κάποιων υποψηφίων οτι η ανακοίνωση και μόνο της υποψηφιότητας τους φιλτράρεται απο το κριτήριο των δημοτών - εκλογέων.
Διότι και η «κουτσή – Μαρία» θα μπορούσε να δηλώσει υποψηφιότητα, αρκεί οι πολίτες να μην γνώριζαν την κουτσαμάρα της. (Όχι, βέβαια, κυριολεκτικά, αλλά υπό την έννοια οτι δεν πληροί τους όρους του αντικειμένου)
Διότι τί νόημα έχει η ανακοίνωση της υποψηφιότητας όταν στο βάθος διαφαίνεται η αδυναμία συγκροτήσεως ψηφοδελτίου;  Τι νόημα έχει η υποψηφιότητα ύστερα απο αλεπάλληλες αποτυχημένες υποψηφιότητες; Τι νόημα έχει η υποψηφιότητα όταν ο υποψήφιος γνωρίζει το Κιλκίς μόνο απο τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια;
Είναι πρόδηλες οι στοχεύσεις, προθέσεις και σκοπιμότητες παρομοίων υποψηφιοτήτων, κι αυτές δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες (και προπάντων ατιμώρητες) απο το κριτήριο του ψηφοφόρου.
Είναι προφανές οτι κανείς δεν γνωρίζει τον αυριανό Δήμαρχο του Δήμου Κιλκίς.  Μπορεί, όμως, να τον πιθανολογήσει.  Αν ο μέσος δημότης ήθελε επιχειρήσει μια χαρτογράφηση των δυνάμεων στον Καλλικράτειο Δήμο του, με δύο λόγια θα κατέληγε στην ακόλουθη διαπίστωση:
Ο υποψήφιος του ΚΚΕ, ανεξάρτητα απο την προσωπικότητα του (όποιος κι αν είναι αυτός), είναι καταδικασμένος στα γνωστά ποσοστά του κόμματος του, λόγω της απόλυτης ταύτισης του με το κόμμα που τον στηρίζει.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σε δύσκολη θέση γιατί δεν έχει έναν νέο υποψήφιο που να γεννά ελπίδα.  Ο βασικός του υποψήφιος «παλαιός» Δήμαρχος του Κιλκίς, είναι απίθανο να γίνει και....«νέος».  Ώστόσο, ο χώρος του είναι χώρος εξουσίας και όλα «παίζονται».
Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα είναι πιο απλά.  Ο νύν Νομάρχης κρίνεται ο πιθανότερος νικητής των εκλογών υπό έναν και μοναδικό όρο.  Να μην μπερδευτεί το κόμμα στα πόδια του.

Υ.Γ. Από το όλο κείμενο κρατήστε τέσσερεις (4) λέξεις: «υπό τις παρούσες συγκυρίες».  Διότι αν μέχρι τον Νοέμβριο αλλάξει κάτι, θα έχουμε άλλες....συγκυρίες!...