Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 21:57

Το σχόλιό μας

Γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης.

 

ΠΕΡΙΜΕΝΩ
Παρήγγειλα και μου έστειλαν από Τουρκία ένα βιβλίο 416 σελίδων με πλούσια βιβλιογραφία που  κυκλοφόρησε εκεί τον Οκτώβρη του 2016 από τον Οίκο Literatür, με τον τίτλο " Οι εγκαταστάσεις των Ρωμιών στην Ανατολία και Θράκη στις αρχές του 20 στου αιώνα".

 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι  ο ομογενής Κων/λίτης, εκπαιδευτικός και φίλος του Πατριαρχείου Άρης Τσόκωνας. Ο Τσόκωνας διδάσκει επίσης ελληνικά σε Τούρκους, σε   κύκλο μαθημάτων που λειτουργεί το Ίδρυμα Ανταλλαξίμων Προσφύγων της Τουρκίας που έχει έδρα την Κων/λη.
Το βιβλίο είναι βεβαίως γραμμένο στην τουρκική γλώσσα, χωρίς παραποιήσεις και λάθη στην καταγραφή ονομάτων και τοπωνυμιών,(λόγω της ελληνικής καταγωγής του συγγραφέα)και είναι άκρως ενδιαφέρον για όσους νοιάζονται τόσο για την καταγωγή των παππούδων τους, όσο και για την δημογραφική (και όχι μόνο) πορεία του έθνους μας σε όλη την Ανατολία και Θράκη στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Σε έναν τόπο προσφυγικό, όπως είναι ο τόπος μας, η κυκλοφορία ενός τέτοιου βιβλίου που περιγράφει τους τόπους καταγωγής των προσφύγων, τους άρχοντές τους, τη γλώσσα τους, τα σχολεία τους ,τις εκκλησίες τους, την οικονομία τους κλπ, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη γι αυτούς που νοιάζονται για τις ρίζες τους και την ιστορία των προγόνων τους
Το παρόν σχόλιο αποτελεί έκκληση και κάλεσμα  συγχρόνως, σε αυτούς που μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν (φορείς και ιδιώτες) στην κυκλοφορία του βιβλίου στην Ελλάδα. Για την μετάφραση του βιβλίου που θα είναι δική μου και την έκδοσή του στην Ελλάδα, θα φροντίσω προσωπικά,
Περιμένω λοιπόν αντιδράσεις των ...ευαισθήτων.!!

ΤΑ ΕΧΩ ΧΑΜΕΝΑ                                  
΄Ακουγα προχθές στην τηλεόραση τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διακηρύττει στο Συνέδριο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ--" Είμαστε έτοιμοι για να αλλάξουμε την Ελλάδα." Μόλις άλλαξα κανάλι, καπάκι ήρθε η φιγούρα του .......Γιακουμάτου, ο οποίος υποστήριζε την ...Ντόρα.!!
Αμέσως κατάλαβα με ποιούς θα αλλάξουμε την χώρα.
Αργά το βράδυ, άκουσα τον Τσίπρα να μιλάει για τον Προϋπολογισμό του 2018.Φοβερός ο τύπος. Κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Με ΣΥΡΙΖΑ όλα βαίνουν καλώς. Πάρτε όσα λεφτά θέλετε. Έχουμε και πλεόνασμα!
Μετά είδα και την Φώφη. Δεν κατάλαβα καλά ποιούς εκπροσωπούσε, αλλά εν πάση περιπτώσει η γυναίκα δεν θα συνεργασθεί, λέει, με την Ν.Δ διότι, εκφράζει κάτι άλλο. (Πνεύμα Τσοχατσόπουλου; Μαντέλη; Τσουκάτου; δεν γνωρίζω. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.)
Ο χρυσαυγίτης Μιχαλολιάκος ουρλιάζει και δεν μπορείς να τον πιάσεις με την πρώτη. Από την λεβεντιά του Λεβέντη ανέκαθεν μόνο το όνομα υπάρχει και ο δυστυχής Δημήτρης Κουτσούμπας, μάς λέει κάθε μέρα αυτά που έγραφε ο Ριζοσπάστης το ...1930!..
Τι να σας πω; Τα έχω χαμένα.  

 

ΕΝΑΣ  ΑΧΡΗΣΤΟΣ
Στον νέο παράδρομο πίσω από την Μακεδονική Κεραμοποιία, κάποιος αδιάντροπος πήγε και πέταξε ένα στρώμα. Θαρρείς και δεν υπήρχε άλλο μέρος να πετάξει το άχρηστο πλέον γι αυτόν στρώμα. Μέρες τώρα βρίσκετε εκεί το "σκουπίδι χωρίς κανείς να νοιαστεί για την απομάκρυνσή του. Το θέτουμε υπόψη του Δήμου Κιλκίς για την απομάκρυνσή του.
Ούτε η αισθητική εικόνα, ούτε η περιβαλλοντική ζημία είναι ανεκτή. Μια λέξη μόνο. Ντροπή  για τον δράστη.

 

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ  ΣΚΥΛΙΑ
Άν ο Κιλκισιώτης νομίζει ότι τα αδέσποτα σκυλιά του Κιλκίς είναι αυτά τα 5-10 που περιφέρονται στην πόλη, μάλλον δεν γνωρίζει την αλήθεια. Τα πραγματικά αδέσποτα, βρίσκονται πίσω από τις εγκαταστάσεις της τοπικής εφημερίδος ΜΑΧΗΤΗΣ, όπου κατά ομάδες περιφέρονται γαυγίζοντας συνεχώς δεξιά και αριστερά αναζητώντας τροφή και προστασία.
Πιθανώς ο Δήμος Κιλκίς και η τοπική ζωωφιλική εταιρία (σύλλογος) να μας πουν ότι τα ζώα αυτά δεν είναι αδέσποτα αλλά κηδεμονεύονται από αυτούς, η εικόνα όμως που εκπέμπουν τα δυστυχή είναι η εγκατάλειψη και αδιαφορία.
Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο Δήμος φροντίζει γι αυτά με τροφή, εμβόλια, κτηνιατρικές εξετάσεις στειρώσεις και ευθανασίες. Ακόμη ότι δαπανά περί τα 100.000 ευρώ ετησίως για την φύλαξη, διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους. Πρόσφατα μάλιστα μάθαμε ότι γίνεται και εξαγωγή κάποιων αδέσποτων σε ξένες χώρες για υιοθεσία, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της μοίρας τουλάχιστον κάποιων ''τυχερών ''σκυλιών.
Ο καθένας επικροτεί τις χρήσιμες και φιλότιμες αυτές προσπάθειες των υπευθύνων της πόλης μας, αλλά είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι  με την εικόνα που υπάρχει στο ''σκυλοχώρι'', η φροντίδα των ζώων είναι ελλιπής. Άλλα σκυλιά είναι μαντρωμένα, άλλα όχι, άλλα είναι σκελετωμένα και άλλα μοιάζουν με άρρωστα.
Φαίνεται ότι κάποιοι νοιάζονται για τα αδέσποτα σκυλιά και μπράβο τους. Αυτό όμως δεν φτάνει. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την περισυλλογή, διατροφή και περίθαλψή τους από κρατικούς, δημοτικούς, ευρωπαϊκούς φορείς και ιδιώτες. Και προς τα εκεί μάλλον θα πρέπει να στραφεί η προσοχή του Δήμου.
Και το σπουδαιότερο: Να σταματήσουν επί τέλους οι συμπολίτες μας να παίρνουν ένα σκυλάκι  στο σπίτι τους για να παίζουν τα παιδιά τους και όταν το βαρεθούν  πάνε και  το πετάνε  στο παραπάνω ''σκυλοχώρι'' του Δήμου. Αυτή η ενέργεια είναι ντροπή και προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΑ
Σας αναγγέλλω την οσονούπω κυκλοφορία των δύο νέων βιβλίων μου με τους τίτλους  1) ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΜΑΣ-ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ και 2) ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΤΥΧΗ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
Στο πρώτο βιβλίο πραγματεύομαι τους τόπους Προέλευσης και Εγκατάστασης των Ανταλλαξίμων Προσφύγων στο Ν. Κιλκίς. Στο βιβλίο αναγράφονται 6500 ονόματα Προσφύγων που αφορούν 24000 συμπολίτες μας, οι προγονοί των οποίων κατάγονται από τα ιερά χώματα των αλησμόνητων πατρίδων.
Στο δεύτερο βιβλίο εξηγώ από ιστορική και νομική σκοπιά  την έννοια του Ανταλλαξίμου Πρόσφυγα  (άσχετη με την έννοια του κοινού πρόσφυγα) και την τύχη της Ανταλλάξιμης περιουσίας που εγκατέλειψαν οι παππούδες μας στην Μ. Ασία.
Σε ειδικό κεφάλαιο αναγράφω ΟΛΑ τα χωριά και τους Συνοικισμούς (Μαχαλάδες) του Ν. Κιλκίς με τα Οσμανικά και σημερινά τους ονόματα.
Και τα δύο βιβλία είναι υπό έκδοση και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Εν καιρώ θα γίνει η αναλυτική παρουσία τους. Ας κάνουμε μόνο λίγη υπομονή.