Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019, 11:09:23 μμ

Αρθρογραφία

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 22:21

Αναγεννημένο σύγχρονο υπουργείο Γεωργίας

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Κώστας Κιλτίδης.

Καταγράφω για πρώτη φορά τη δεδηλωμένη και διακηρυχθείσα το 2004 αντίδραση μου στην μετονομασία του υπουργείου γεωργίας σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο γέννειος και καθολικός τίτλος του συγκεκριμένου υπουργείου είναι Γεωργίας. Αποτυπώνει το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων παραγωγής επί της γης (αγρός, κτηνοτροφία, δασοκομία, αλιεία), πάντα πρωτογενώς. Δυστυχώς η αρρώστια του νεοτερισμού και της απερίγραπτης γλωσσικής αμάθειας επέτρεψε αυτή τη διαστροφή. Χαρίσαμε στις άλλες γλώσσες την έννοια του αγρού και την κάναμε κατόπιν εισαγωγή ως έκφραση του όλου της γεωργίας, γιατί οι λαοί αυτοί είχαν γλώσσες φτωχές για να κυριολεκτούν (αγγλικά, γαλλικά: agriculture).

Γράφει η Χρύσα Κεσίδου.

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη:

«ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη» - Αγαθόπουλος Δημήτριος.

 

Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο κανένα στη χώρα μας. Στην κατηγορία αυτών που βιώνουν, με ιδιαίτερη βαναυσότητα τα αποτελέσματά της, είναι και οι πιο πιστοί σύντροφοι του ανθρώπου, τα ζώα.

Ιστορία σημαίνει γνώση, καθώς παραπέμπει στο ρήμα οίδα με «οι», που θα πει γνωρίζω. Ιστορία όμως είναι και τα γεγονότα εκείνα που σταματούν τη ροή του χρόνου, από το ίστημι + ρους, σύμφωνα με τον Κρατύλο του Πλάτωνα.
Είναι αλήθεια ότι η πορεία του ελληνικού έθνους στον πλανήτη Γη, σημαδεύτηκε από πολλά και σπουδαία γεγονότα. Είναι ακόμη αλήθεια ότι οι λευκές σελίδες της Ιστορίας του έθνους μας είναι πολλές. Και πως πολλές εξέχουσες μορφές δεν έχουν την ανάλογη θέση στις σελίδες της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι ποντιακής καταγωγής Μουρούζηδες και Υψηλάντες.

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 19:59

Προϊστορία...

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

 

Οι ιστορικοί λένε ότι με την ανακάλυψη της γραφής η ανθρωπότητα πέρασε από την προϊστορία στην ιστορία. Μήπως όμως έκαναν λάθος;
Ήταν Οκτώβρης του 2018. Βράδυ, καλός ο καιρός και η παρέα των δασκάλων βρίσκεται στο παραδοσιακό σουβλατζίδικο του Θόδωρου Μιχαηλίδη στο κέντρο του Κιλκίς. Απολαμβάνει τα πεντανόστιμα σουβλάκια και σουτζουκάκια του Θόδωρου με τη συνοδεία ρετσίνας. Η παρέα βρίσκεται μέσα στο σουβλατζίδικο ενώ οι υπόλοιπες παρέες που τα έπιναν στα τραπεζάκια έξω έχουν ήδη αποχωρήσει.

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Στα τελευταία χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, ο νεαρός και μελαμψός ιατρός Αλή Ασκάρ, από τη Λιβύη του Καντάφι, απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη, διάλεξε να αρχίσει την χειρουργική του ειδίκευση στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, υπό τον αείμνηστο διευθυντή χειρουργό Γιάννη Ορφανό! Ο ίδιος ομολογούσε, ότι διατηρούσε προσωπική γνωριμία με τον Καντάφι!... Καθόταν, λέει, στο ίδιο θρανίο στα μαθητικά τους χρόνια του Γυμνασίου! Εμείς ήμασταν, τότε, τριάντα – τριάντα δύο χρονών και ο Καντάφι από τα είκοσι εννιά του, ήταν πρωθυπουργός με το στανιό της πετρελαιοφόρας Λιβύης!

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 22:23

Σήμα κινδύνου για το μάθημα της Ιστορίας

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου, οι εφημερίδες γεμίζουν με επετειακά αφιερώματα στην Επανάσταση, συχνά με στείρες μεγαλοστομίες και κοινοτοπίες, βασισμένες σε βολικές κι απλοϊκές παραδοχές που διδαχθήκαμε στο σχολείο. Το δικό μας αφιέρωμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαίρεση, κινούμενο πάντα στις ράγες της ιστορικής ακρίβειας και αλήθειας. Δυστυχώς οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να επιλέξουμε κάτι διαφορετικό, και να κρούσουμε την καμπάνα του κινδύνου για το ίδιο το μάθημα της Ιστορίας, πριν να είναι αργά.

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 19:07

Υπάρχει Φιλία μετά τα... κόμματα;

Γράφτηκε από τον

Υπογράφουν** οι:

Νικολοπούλου Αναστασία, Δικηγόρος ΕΚΠΑ, Πολιτική Αναλύτρια
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος, Blogger

''Οι φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα ρε μαλ@κα, οι φιλίες είναι Φιλίες!''
Βασιλική (Βάσια) Τριφύλλη, Άνοιξη 2006.

 

Το έτος που διανύουμε έχει έντονο εκλογικό ενδιαφέρον, αφού ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για τους αντιπροσώπους του σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό. Εμφανίζεται το εξής χαρακτηριστικό, στις περισσότερες οικογένειες να υπάρχει τουλάχιστον ένας υποψήφιος, ο οποίος να αποβλέπει στην στήριξη των συνανθρώπων του.

Γράφει η Παναγίτσα Μιχαήλου.

 

Έτσι που λέτε! Στον έρωτα, στον πόλεμο και στον προεκλογικό αγώνα όλα επιτρέπονται. Αν και ο προεκλογικός αγώνας έχει κάτι από πόλεμο. Όσο κι αν οι υποψήφιοι αλληλοεύχονται καλό και καθαρό αγώνα, ούτε τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη λείπουν, ούτε και τα πριονίσματα ...των αντιπάλων image. Τα οποία πριονίσματα μάλιστα γίνονται καμιά φορά με τόσο λεπτές χειρουργικές κινήσεις, που δεν ξέρεις που θα έπρεπε να αποδοθούν οι ευθύνες, για όποια κακή φήμη κι υπόνοια αρχίζει να κυκλοφορεί γύρω από τον υποψήφιο που δέχεται πυρά ακαθορίστου προελεύσεως. Προβολή, υπερπροβολή, διαφήμιση και λάσπη στον ανεμιστήρα αποτελούν τα βαρέα όπλα που ρίχνονται στο πεδίο της προεκλογικής μάχης.

Την ιστορία του ψεύτη βοσκού όλοι την ξέρουμε. Άλλοι την ακούσαμε, άλλοι τη διαβάσαμε κι άλλοι τη διδαχτήκαμε. Σε πόσους όμως από εμάς που τη διδαχτήκαμε μας έγινε μάθημα; Σε λίγους, σε πολύ λίγους, σε κανέναν!
Την ίδια εποχή που εξελίχτηκε η ιστορία «του ψεύτη βοσκού», σε μια άλλη μακρινή χώρα, Βανανία νομίζω την έλεγαν, Ελλαδιστάν και Κιλκιστάν άλλοι, παρουσιάστηκε ένας Σωτήρας, ένας μεγάλος Κυβερνήτης όπως τον έλεγαν.

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 21:49

Τι να αποφύγετε λίγες ημέρες πριν το γάμο σας

Γράφτηκε από τον

Έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι το γάμο σας και έχετε αγχωθεί. Είναι απόλυτα λογικό, καθώς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής σας και θέλετε να είναι όλα τέλεια. Παρόλα αυτά, αν θέλετε να είστε προετοιμασμένη και να απολαύσετε αυτή την ιδιαίτερη ημέρα χωρίς αρνητικές συνέπειες, θα πρέπει να έχετε υπόψη μερικά πράγματα.