Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018, 4:18:47 πμ

Αρθρογραφία

Toυ Δημήτρη Ιωαννίδη.

Από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη, οι άνθρωποι δεν έπαψαν να μεταναστεύουν για κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο. Και, δεν θα επεκταθώ σε άλλους λαούς και φυλές, γιατί του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται από εμάς, τους δικούς μας προγόνους, που από αρχαιοτάτων χρόνων αναζητούσαν ευκαιρίες για να μεταναστεύσουν, να μετοικίσουν όπως έλεγαν. Είναι γνωστή η δημιουργία αποικιών από τους προγόνους μας, με ειδική τελετή κατά την αποχώρηση από τη μητέρα πατρίδα και τους άρρηκτους δεσμούς  που διατηρούσαν μετέπειτα, και στη νέα τους πατρίδα, όπου εγκαθίσταντο με ειδική τελετή, επίσης, και μετέφεραν όλα τα ήθη και τα έθιμα και τις ιερές τελετές που κληρονόμησαν από τις πατρογονικές τους εστίες. 

Είναι γνωστή η ιστορία/μύθος των Μεγαρέων που με επικεφαλής τον Βύζαντα μετανάστευσαν και ίδρυσαν το 667π.Χ. το Βυζάντιο (έτσι το ονόμασαν τότε ) που αργότερα και για χίλια και πλέον χρόνια έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία της Ευρώπης  και διαμόρφωσε το βυζαντινό ελληνικό πολιτισμό με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.                                      

Η μετονομασία της πόλης του Βύζαντα  και η μεταφορά της πρωτεύουσας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη έγινε το 330μ.Χ.,   προς τιμήν του Μ.Κωνσταντίνου (272-337μΧ) Ρωμαίου αυτοκράτορα και αυτοκράτορα του Βυζαντίου για 31 χρόνια, ο οποίος με το διάταγμα ανεξιθρησκείας  των Μεδιολάνων το 313μ.Χ. βοήθησε μαζί με τη σύζυγό του Ελένη τη διάδοση του Χριστιανισμού, γιαυτό και η εκκλησία τους τίμησε ως ισαπόστολους και τους κατέταξε στους αγίους.
Και για να επανέλθουμε στο θέμα, κατά την εποχή 2100/1900 διάφοροι λαοί μετανάστευσαν από βορά προς την Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκαν, υιοθετώντας τέχνες, ήθη και έθιμα των ντόπιων ελλήνων. Κατά το 1200 πΧ και μετά  οι μεγάλες μετακινήσεις των πληθυσμών προς την πλευρά του Αιγαίου και κυρίως γύρω στον 8ο αιώνα στο δεύτερο ελληνικό εποικισμό στο χώρου της Μεσογείου και του Ευξείνου πόντου. Ο αποικισμός των Ιώνων, των Δωριέων και των Αιολών έδωσαν μεγάλη ώθηση  στις νέες τους πατρίδες και οι πόλεις που δημιούργησαν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη των λαών με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Πόλεις όπως Μίλητος, Έφεσος, Φώκεα, Πέργαμος κ.ά στα παράλια της Μ. Ασίας, άφησαν το ιστορικό τους στίγμα και μέχρι  σήμερα αποτελούν παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ( που δυστυχώς τα εκμεταλλεύονται άλλοι).
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι  μετακινούνταν συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Το τελευταίο διάστημα εκατομμύρια απελπισμένων καταφεύγουν με οποιοδήποτε τρόπο κυρίως προς την Ευρώπη, της οποίας, οι πολίτες θεωρούν πολλές φορές ότι χάνουν θέσεις εργασίας εξ αιτίας τους. Αν αναλογιστούν όμως την προσφορά τους στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Brutto Inland Produkt) ΑΕΠ της χώρας που εργάζονται τότε σίγουρα θα τους δουν με άλλο μάτι. Σε μια έρευνα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι για κάθε 1% αύξηση του πληθυσμού μιας χώρας λόγω της μετανάστευσης το ΑΕΠ αυξανόταν κατά 1,25-1,5%.                    

Η παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, αν οι μετανάστες αύξαναν το δυναμικό εργασίας των πλούσιων κρατών κατά 3%, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 356 δις.δολλάρια (318,129 δις. ευρώ) ως το 2025, από έρευνα των Γκότιν και Κλέμενς και της δεξαμενής σκέψης (think tank) της Ουάσιγκτον που έκαναν τη μελέτη( Βήμα Science 5-5-16).  Ύστερα από όλα αυτά, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι απειλούνται από τους σημερινούς μετανάστες οι λαοί και οι χώρες που τους υποδέχονται, η Ευρώπη ,δηλαδή. Αν αφήσουμε κατά μέρος τους συναισθηματισμούς-που ο καθένας μας έχει- και τις φοβίες που πολλές φορές αδικαιολόγητα προκαλούνται, θα πούμε, όχι! Κανείς δεν απειλείται!                       

Η Ευρώπη και οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν ανάγκη τους μετανάστες. Πολλές μελέτες που δημοσιεύθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι οι μετανάστες όχι μόνο συμβάλλουν στην εθνική οικονομία των χωρών που εγκαθίστανται, αλλά, και λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας τους. ΄Ετσι, αξιοποιώντας ως εργατικό και καμιά φορά επιστημονικό προσωπικό τους μετανάστες καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή, αλλά, πολλές φορές ευκαιρία, πρώτα για τους ίδιους και ύστερα για τις χώρες που τους υποδέχονται.

Της Γαρυφαλλιάς Καρβουνιάρη*.

 

Βαδίζοντας προς τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας και παρατηρώντας την εξέλιξη των κοινωνιών σε καθεμία από τις χώρες του πλανήτη, η αλήθεια είναι, ότι διαπιστώνει κανείς μια αξιοσημείωτη πρόοδο, σε ότι αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κατ’ επέκταση, στην αντιμετώπιση των δύο φύλων,  και κυρίως σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των γυναικών.

Του Αναστάσιου Αμανατίδη. 

Πρέπει να ήταν λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πάντως υπήρχε ησυχία στην πόλη. Θα πρέπει να ήταν χρονιά γύρω στα 1985. Με  αγωνιώδες νυκτερινό  τηλεφώνημα, ο γνωστός μου, από παλαιά, δάσκαλος, μακαρίτης τώρα, Γ. Κ., με παρακαλούσε για μια επείγουσα κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη, που αφορούσε την επίσης γνωστή μου καλή σύζυγό του, μαία στην ειδικότητα, εργαζόμενη στο δημόσιο.

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 20:56

Γεννηθήκαμε γυναίκες και μας αρέσει…πολύ!

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Είπα σήμερα να γράψω κι εγώ για την ημέρα της γυναίκας, έτσι επετειακά, καθώς σε λίγες μέρες μας γιορτάζουν παγκοσμίως.
Δεν θα αναφερθώ στα τετριμμένα στους αγώνες που δώσαμε για ισότητα κτλ, αυτά είναι γνωστά, αυτό που δεν γνωρίζουν οι άντρες είναι πως το να είσαι γένους θηλυκού είναι απόλαυση!

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 21:48

Η Σιμέλα σο φέισμπουκ

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Πόντια η Σιμέλα, κοντούλα, παχουλούλα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην μικρή επαρχιακή πόλη. Και στον ποντιακό σύλλογο γράφτηκε από τα μικράτα της και ποντιακούς χορούς έμαθε και την ποντιακή στολή της είχε και στις διάφορες εκδηλώσεις τούδινε να καταλάβει. Στα 25 της παντρεύτηκε τον Γιωρίκα και απέκτησε τον μονάκριβο γιο της.
Γιαγιά σήμερα χαίρεται τη ζωή και απολαμβάνει τα δύο - ζωή νάχουν - εγγόνια της. Τρελαμένη με τα εγγόνια της η Σιμέλα. Έρχονται και φωτίζεται όλο το σπίτι. Φτιάχνει τις πεντανόστιμες ποντιακές πίτες η Σιμέλα και στη ζούλα τα ταΐζει τηγανητές πατάτες, γλυκά και όλα όσα απαγορεύει η μαμά στο σπίτι για λόγους ‘’υγιεινής διατροφής’’ όπως έλεγε.

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 21:45

ΕΜΕΙΣ και οι γείτονες (Fyrom)

Γράφτηκε από τον

Toυ Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ρίχνοντας μια ματιά  στα ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας που αφορούν την Ελλάδα και φυσικά και τη Μακεδονία, μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει την αντίδραση των Ελλήνων σ’ αυτό που ονομάζουν όλοι Μακεδονία (κι εμείς και οι άλλοι). Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστά τα ιστορικά στοιχεία, αλλά, δεν είναι κακό να θυμηθούμε μερικά απ’ αυτά. Άλλωστε οι πρόγονοί μας έλεγαν (οι δικοί μας όχι των Σκοπιανών),  «η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως».

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 20:29

Κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΛΚΙΣ.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την χρησιμοποίηση της κάνναβης ως θεραπευτικό μέσον για ειδικές και σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Μελέτες επί μελετών, από διάφορους οργανισμούς, έχουν αποδείξει τις δυνατότητες που έχει η Cannabis Sativa L για να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό προϊόν. Γεγονός το οποίο έχει αποδεχτεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ο οποίος από το Νοέμβριο του 2016 έχει αρχίσει να μελετά λεπτομερώς το θέμα και έχει δεσμευθεί ότι θα ανακοινώσει τις θέσεις του τον ερχόμενο Μάιο. Πολλές δε χώρες πριν από εμάς ήδη έχουν εντάξει διάφορα θεραπευτικά σχήματα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα των χωρών τους.

Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 22:15

Το νοίκι της κυρίας υπουργού

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. Εκ πρώτης όψεως επρόκειτο περί πρόκλησης: Μία υπουργός παντρεμένη με υπουργό, με διαμέρισμα στο Μανχάταν, βίλα με πισίνα στη Σύρο και οικογενειακές καταθέσεις που φτάνουν το μισό εκατομμύριο δολάρια, έκανε χρήση της διάταξης που επιτρέπει σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, να λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου 1000 ευρώ το μήνα απ' το Δημόσιο, σε περίπτωση που δεν έχουν δικό τους σπίτι στην Αθήνα.

Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 20:24

­Ο αυτόματος τηλεφωνητής

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Την περίοδο 1977 – 1978 είμαι προχωρημένος βοηθός ιατρός στην Παθολογική του νοσοκομείου Κιλκίς, με διευθυντή πάντα τον εξαίρετο, πράο και ευγενή Θανάση Τηλιακό, ενώ συγχρόνως άνοιξα και διατηρούσα ιατρείο στην οδό Γ. Καπέτα 14, όπως επιτρεπόταν τότε. Το ιδιωτικό μου ιατρείο παρουσίαζε αξιόλογη κίνηση, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί ο ΟΓΑ των Κιλκισιωτών αγροτικών πληθυσμών δεν κάλυπτε τον καιρό εκείνο πλήρως τους ασφαλισμένους του, οπότε οι χωρικοί διάλεγαν και κατέφευγαν σε ιδιωτικά ιατρεία και γιατρούς της προτίμησής τους, ενώ το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ, με τους δικούς τους γιατρούς, αφορούσαν λίγους ασφαλισμένους και αυτούς μόνον στην πόλη!

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 22:05

Δημόσια υγεία και πολυεθνικές (Novartis)

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη (Μήτου) Ιωαννίδη, τ. Συντονιστή Σχολικών Συμβούλων ΠΕ.

« Η υγεία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται στους πολίτες αφειδώς και ανιδιοτελώς»  είχε πει στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και για το σκοπό αυτό δημιούργησε με το Γιώργο Γεννηματά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε Σ Υ ). Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε και πόσες εναλλαγές Κυβερνήσεων και υπουργών από τη πρώτη εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στην υγεία και πολεμήθηκε όσο καμία άλλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.