Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 10:40:00 μμ

Αρθρογραφία

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Μας αποκαλύπτει ο αγαπητός φίλος Θόδωρος Παυλίδης στις επιφυλλίδες του, ότι χαρακτηρίζω ως ‘ατυχή’ την επιλογή της 19ης Μαΐου 1919, ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από μέρους των Τούρκων (Νεοτούρκων και Κεμαλικών) και δράττομαι της ευκαιρίας να τοποθετηθώ επί αυτού.

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 20:01

Ο νόμος του Λυντς

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

 

Στην Άγρια Δύση της Αμερικής, πριν από 200 χρόνια γεννήθηκε ο λεγόμενος “νόμος του Λυντς”. Αφορούσε την εξωδικαστική απονομή δικαιοσύνης, με μόνη πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας, που μπορούσε να παίρνει το νόμο στα χέρια της κατά το δοκούν – απ' την κατάσχεση περιουσιών, μέχρι τους ομαδικούς ξυλοδαρμούς και τον θάνατο. Στα ελληνικά, αυτό ονομάζεται λυντσάρισμα – και η πιο πρόσφατη εφαρμογή του επιχειρήθηκε εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Γράφει ο Παρίδης Δημήτρης, Αντιπρόσωπος - Πολιτευτής ΛΑΟΣ Κιλκίς. 

Είναι γνωστό  στο πανελλήνιο και στην Ευρώπη ότι ο  Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν αποδέχτηκε ποτέ τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  στην γείτονα χώρα.  Θυμίζω τη σεβαστή   τοπική  εφημερίδα  σας , τις δηλώσεις του Ελ.Βενιζέλου και της κ.Ντόρας Μπακογιάνη πριν τη  συμφωνία του Βουκουρεστίου, ότι συμφώνησαν όλα τα κόμματα  για σύνθετη  ονομασία  για τα Σκόπια  πλην του Λαϊκού  Ορθόδοξου  Συναγερμού και του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 21:53

Η γλώσσα του κυνισμού

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Τον Νοέμβριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, είχε γράψει στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου πως "είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα". Πολλοί ξαφνιάστηκαν τότε. Η Ελλάδα δεν αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ – το ίδιο και τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.

Του Γιάννη Αλίρη.

Τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε νομοσχέδιο που βελτιώνει πάρα πολύ τον τρόπο αναδοχής παιδιών που ζουν σε ιδρύματα. Δίνει λύση στο αίτημα άτεκνων ζευγαριών στην επιθυμία τους να δημιουργήσουν οικογένεια , βοηθά οικογένειες να προσθέσουν νέο μέλος και να δώσουν αδελφάκια στα παιδιά τους. Από διάστημα 5 με 6 ετών που χρειάζονταν για να γίνει μια αναδοχή τώρα θα αρκεί μόνο ένα.

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 21:03

19 Μαΐου: ‘κι ανασπάλλω

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Λίγες μόλις ημέρες μετά την άφιξη του στην Σαμψούντα (19 Μαϊου 1919) ο Μουσταφά Κεμάλ ζήτησε και συναντήθηκε στην πόλη Χάβζα με τον κακούργο συμμορίτη Τοπάλ Οσμάν προκειμένου να του δώσει εξουσιοδότηση, χρήματα, όπλα και οδηγίες για να τελειώσει μια για πάντα με τους Έλληνες του Πόντου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαϊου και η συνομιλία των πρωτεργατών της ποντιακής γενοκτονίας ήταν σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Τούρκο ιστοριογράφο Sener Gemal, η ακόλουθη:

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 21:01

Για την φουκαριάρα τη μάνα του

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

Κάθε χρόνο συνηθίζω να γράφω για την πιο σημαντική γιορτή του χρόνου (για μένα), για την ημέρα που είναι αφιερωμένη στο πιο αγαπημένο πλάσμα του πλανήτη, τη μητέρα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψεις για ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί τόσα πολλά, που ποτέ όμως δεν εξαντλείται γιατί αφορά την πιο ουσιαστική σχέση της ζωής μας.

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 22:10

Το σκοινί που θα μας κρεμάσουν

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Τον Ιανουάριο του 2004, λίγο πριν τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παρουσιάσει από το Λαύριο μια τολμηρή πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων: Είχε προτείνει για τους άνεργους νέους μέχρι 25 ετών, να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απορρόφησής τους στον ιδιωτικό τομέα για τέσσερα χρόνια, χωρίς ασφάλιση. Άμεση υπήρξε τότε η αντίδραση της ΝΔ: Ο Γιώργος Σουφλιάς είχε πει πως ο Γ. Παπανδρέου “διαταράσσει την κοινωνική γαλήνη της χώρας”, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης είχε απαντήσει πως “η πρόταση ανακατανέμει την ανεργία μεταξύ των ηλικιακών ομάδων”. Τι θα απαντούσε άραγε σήμερα η ΝΔ, σε μία τέτοια πρόταση;

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Κλήθηκα νωρίς ένα βράδυ του Φθινοπώρου του ’92 να δω ιατρικά την κυρά Μαρία, στο σπίτι του γιου της Κώστα. Το κουρασμένο κορμί της υπέργηρης, βασάνιζαν από χρόνια τα αρθριτικά της, με μόνιμους πόνους στις κινήσεις που γίνονταν σχεδόν ανυπόφοροι όταν επρόκειτο να χαλάσει ο καιρός!

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 23:34

Αναδοχή και τεκνοθεσία. Ένα βήμα παραπέρα

Γράφτηκε από τον

Άρθρο της τ. βουλευτή Κιλκίς και πρόεδρου του Δ.Σ. του ΚΕΘΙ Ειρήνης - Ελένης  Αγαθοπούλου με αφορμή και σε απάντηση άρθρου του κ. Ανδρέα Μακρίδη, που δημοσιεύσαμε στην ΠΡΩΙΝΗ της Τρίτης 8 Μαΐου.

 

Οι θεσμοί της τεκνοθεσίας και της αναδοχής ανηλίκων αποτελούν μείζονος σημασίας θεσμούς παιδικής προστασίας, σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, οι διαδικασίες αυτές, μέχρι εχθές, ήταν ιδιαίτερα θολές, επίπονες και χρονοβόρες, για όποιον αποφάσιζε να τις ακολουθήσει. Σε μια προοδευτική και σύγχρονη κοινωνία όμως, δεν θα έπρεπε να νοείται να υπάρχουν παιδιά για χρόνια κλεισμένα σε ιδρύματα και ταυτόχρονα υποψήφιοι γονείς που για χρόνια περιμένουν επί ματαίω.