Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 4:48:56 μμ

Αρθρογραφία

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 20:32

Μη μιλάς για καλοκαίρια…

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Το καλοκαίρι το αποχαιρετήσαμε ημερολογιακά, αν και προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας πως δεν τελείωσε.. φλερτάρουμε ακόμη με την ιδέα της τελευταίας βουτιάς στη θάλασσα και δεχόμαστε ευχάριστα τις ηλιόλουστες μέρες…
Το θέμα είναι πως έρχεται ο χειμώνας, αποφασισμένος να μας βάλει σε μια άλλη ρουτίνα και να φέρει μαζί του το κρύο…

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 19:51

Άδεια κρανία…

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Πέρασαν χρόνια από τότε που παραβρέθηκα στην εκταφή και ανακομιδή των λειψάνων συγγενικού μου προσώπου. Ξέθαβε ο σκαφτιάς και παρακολουθούσα τον σωρό από τα οστά που τα αράδιαζε σε μια στοίβα αλλά ιδιαίτερα συγκλονίστηκα όταν αποκαλύφθηκε το κρανίο που ο σκαφτιάς το τοποθέτησε στην κορυφή της στοίβας. Έβλεπα το γυμνό άδειο κρανίο και όσο ο σκαφτιάς συνέχιζε το έργο του, αναλογιζόμουν πόσες χιλιάδες ζωντανοί άνθρωποι γύρω μας, κυκλοφορούν έχοντας στην κορυφή του σώματός τους ένα εξίσου άδειο κρανίο.

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 22:30

Δεύτερο παιδί

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

Δηλαδή πειράζει που δεν θέλω δεύτερο παιδί; Αυτή ήταν η ερώτηση μιας μαμάς που με επισκέφτηκε στο γραφείο αυτή την βδομάδα. Ολοφάνερα αγχωμένη και ενοχοποιημένη ήθελε να μοιραστεί την ανησυχία της μαζί μου. Εν ολίγοις, μου είπε ότι ο περίγυρος της την πιέζει αφόρητα να αποκτήσει δεύτερο παιδί γιατί το πρώτο χρειάζεται παρέα.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:34

Ο Κωνσταντίνος Ουτσκούνης και η Μακρινίτσα Πηλίου

Γράφτηκε από τον

Σε μια επίσκεψή μας στη Μακρινίτσα Πηλίου, πριν τριάντα χρόνια περίπου, περιπλανώμενοι στα πλακόστρωτα σοκάκια του όμορφου Πηλιορείτικου χωριού βρεθήκαμε σε μια παλιά εκκλησία. Στον περίβολό της παρατηρήσαμε μια προτομή που έγραφε: ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΤΣΚΟΥΝΗΣ ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας, ανηφορήσαμε και πάλι το μονοπάτι, που αρχίζει, δεξιά μετά το εκκλησάκι της πλατείας, του Ιωάννου Προδρόμου και περνώντας δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο, σε λίγα λεπτά, σε μικρή απόσταση από την πλατεία, βρεθήκαμε και πάλι στον αυλόγυρο του καταπληκτικού ναού, με τα πολλά και όμορφα κτήρια και το επιβλητικό καμπαναριό, που είναι ορατό και από την χιλιοπροβεβλημένη πλατεία.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:20

Διαζύγιο...

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Το ιδανικό σενάριο στο μυαλό όλων μας είναι ένας ευτυχισμένος γάμος. Κάνένας δεν παντρεύεται με τη σκέψη να χωρίσει. Πολλά όμως ζευγάρια για τους δικούς τους λόγους καταλήγουν στο διαζύγιο. Είμαι υπέρ αυτού, όταν πλέον ο γάμος και για τις δυο πλευρές θεωρείται λήξαν. Όταν πλέον η συμβίωση καταλήγει σε δυστυχία και θλίψη.
Δυο άνθρωποι, που αποφασίζουν ο καθένας να πάρει τον δρόμο του και να ευτυχίσει. Γιατί ο απώτερος σκοπός τους, πρέπει να είναι η ευτυχία τους.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 20:36

Λάθος και άθλος

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Κάποτε ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλεψε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Κι όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι πέρα από κάθε λογική, εκείνος απάντησε: "Μήπως το ίδιο δεν κάνετε κι εσείς με την ψήφο σας; Μήπως με την ψήφο σας δεν ανακηρύσσετε τους πολιτικούς σε άντρες";
Το πραγματικό "είναι" του  οποιουδήποτε πολιτικού δεν το προσδιορίζει η ψήφος του λαού, αλλά η πολιτική  παιδεία του ιδίου. Το ήθος και ο χαρακτήρας. Η σχέση του με την κοινωνία, την εργασία, τον άνθρωπο.

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 22:01

Ζηλεύω, ζηλεύω…

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

 

Ο Μιχάλης και η Εύα γνωρίστηκαν τυπικά όπως γίνεται πλέον στο Face book. Ο Μιχάλης ως παραδειγματικός γαμπρός του messenger έστειλε εκείνη τη σπάνια ατάκα… γεια τι κάνεις; Και κάπως έτσι άρχισε να πλέκεται το ειδύλλιο. Κάποια στιγμή βρεθήκανε κάποια άλλη αποφασίσανε πως θέλουν να είναι μαζί και για να μην τα πολυλέω μια χαρά όλα…

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 21:56

Στιγμές αιωνιότητας σε ένα ακόμη ‘‘πανηγύρι ζωής’’

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Σπύρος Νικ. Καρτσώνης.

 

Ήταν Σεπτέμβρης του 2014, όταν, προσκυνητής στο Λεοντάρι Αρκαδίας -στα χώματα δηλαδή πάνω στα οποία άφησαν τα χνάρια τους τα πρώτα μου βήματα- βρέθηκα σε ένα ‘’πανηγύρι ζωής’’, όταν έζησα στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή μου, στιγμές αιωνιότητας, απ’ αυτές που σε κάνουν να νιώθεις πως δεν χάθηκε από τον κόσμο η ανθρωπιά, δεν πέθανε η ελπίδα, στιγμές που δικάζουν και δοκιμάζουν και ελέγχουν την ταυτότητα της δικής σου προσφοράς!

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 22:14

Περί αριστείας και σημαίας ο λόγος

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Καμαρώνει τους δυο δίδυμους γιους του ο Σωτήρης. Γεννήθηκαν με τρία λεπτά διαφορά. Ο … μεγάλος είναι ο Αχιλλέας και ο μικρός ο Κωστής. Τα δυο αγόρια μεγαλώνουν και είναι η χαρά των γονιών, των παππούδων και των γιαγιάδων τους.

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 20:52

Από τη σύγκρουση στη σύνθεση

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Ο άνθρωπος συζητά με λέξεις δίδοντας σ' αυτές αξία, ανάλογα με την πορεία, την εμπειρία, και την παιδεία του. Αντιλαμβάνεται τα γεγονότα  σύμφωνα με τη μόρφωση και το χαρακτήρα που έχει και ασχολείται με την πολιτική με γνώμονα συνήθως τα οφέλη που αποκομίζει από αυτήν.