Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 3:12:34 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 11:07

Η τιμωρία

Γράφτηκε από τον

 

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Όσο απεχθάνομαι την λέξη τιμωρία, τόσο συχνά την ακούω γύρω μου. Μπορώ να πω ότι σαν παιδί, λεκτικά σίγουρα την είχα οικειοποιηθεί όπως όλοι μας. Τόσο, που σε όλους μας βγαίνει αυθόρμητα και αβίαστα η έκφραση “θα μπεις τιμωρία” ή “ στο δωμάτιο σου τιμωρία” ή “γρήγορα τιμωρία”.

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 22:45

ΚΑΙ βουλεύτριες ΚΑΙ χορεύτριες

Γράφτηκε από τον

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας και στον ηλεκτρονικό σας ιστότοπο, στις 6/01/20, με συγγραφέα τον κ. Κωνσταντινίδη και τίτλο «Το ελληνίζειν εστί το ορθώς ονομάζειν», υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της παρέμβασής μου.

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 21:35

Καφενείο "Ο Αντώνης"

Γράφτηκε από τον

Γράφει και ιστορεί ο Σάββας Αθανασιάδης.

-Ρε, τι έριξες πάλι. Καλά, δεν είδες την ντάμα που πέρασε; Θα μας τρελάνεις; Ρίξε τον παπά, να ξεμπερδεύουμε.

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 21:02

Σχολικές αναμνήσεις: Ιάκωβος ο εκ Γαλλίας

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

 

Εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 80, μάς ήρθε από τη Γαλλία ο Ιάκωβος (το πρόσωπο υπαρκτό, το όνομα φανταστικό). Ο Ιάκωβος, συνάδελφος δάσκαλος, υπηρετούσε στο Παρίσι και επειδή συμπλήρωσε τα πέντε χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα και τον στείλανε στο Κιλκίς. Τοποθετήθηκε σε μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο χωριού της επαρχίας μας, έμενε στο Κιλκίς και πηγαινοερχόταν καθημερινά στο χωριό όπως οι περισσότεροι από μας τότε. Νέοι δάσκαλοι εμείς, μεγαλύτερός μας ηλικιακά ο Ιάκωβος αλλά μπήκε στην παρέα μας. Απ’ την αρχή μάς έκανε εντύπωση η μόνιμη μελαγχολία στα μάτια του και στο λόγο του.

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 22:29

Δυο σταγόνες ζωής

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.

Πιστές πάντα στις μέρες τους οι γιορτές των Χριστουγέννων απαριθμούν του χρόνου τα γυρίσματα με νέες προσμονές κι ελπίδες. Ο Φοίβος είναι ένα παιδί  κοντά τα δέκα, με μάτια καφετιά κι αθλητική κορμοστασιά. Ένας κούκλος αληθινός που αιχμαλωτίζει το βλέμμα σου, όταν περνά από κοντά σου.

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 23:02

Σύμβολα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Από τους πρώτους αιώνες κυριαρχίας του Homo Sapiens στον πλανήτη μας, οι πρώτοι άνθρωποι κατάλαβαν τη δύναμη των συμβόλων στην χειραγώγηση των μαζών. Στο ανθρώπινο μυαλό υπήρχε και υπάρχει από τη φύση μια διαβάθμιση ευφυίας με αποτέλεσμα οι εξυπνότεροι των ανθρώπων που ήταν πάντοτε οι λίγοι, να επιδιώκουν την χειραγώγηση των ανθρώπινων ομάδων που αποτελούνταν από άτομα με λιγότερη ευφυία και ήταν πάντοτε οι πολλοί.

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 23:01

Quo Vadis

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Έχουν γραφτεί - και γράφονται - πολλά για την Ε.Ε., την αρχιτεκτονική της, τις αξίες της, τους στόχους της. Με αφορμή το brexit, που φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, προτείνω να δούμε το ζήτημα από χρονική/ιστορική άποψη, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό που συμβαίνει και, ίσως, να πιθανολογήσουμε αυτό που - ίσως - έρχεται.

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 09:58

Η Αριστερά στο προσκήνιο

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Κεσίδης, Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού έχουν στραφεί απέναντι στον κόσμο της εργασίας, το κοινωνικό κράτος  και τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή ο ρατσιστικός,  ξενοφοβικός   και ακροδεξιός  λόγος μπαίνει δυναμικά στα κυβερνητικά κλιμάκια. Δυστυχώς η κρίση, η ανεργία και η βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος οδήγησε τμήματα της κοινωνίας να υιοθετούν αυτήν την ακραία ρητορική. Την ίδια στιγμή σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν καν προτεραιότητα. 

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 23:02

Επιτρεπτικοί-προστατευτικοί γονείς

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Σε μια πρόσφατη συνεδρία με μια μαμά μιλήσαμε για τις εντάσεις που αντιμετωπίζει με τον δεκάχρονο γιο της, όσον αφορά την αδιαφορία του γενικότερα. Δήλωσε απελπισμένη και οτι έχει δοκιμάσει διάφορες μεθόδους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μια μαμά που ποτέ δεν κατάφερε να βάλει όρια και να είναι σταθερή, και ένα γιο που δεν έχει μάθει να έχει ευθύνες.

Η πάππους μας η Ήλιους υρνούσι του βράδ που του ντικιάν (καφενείο), χειμώνας κιρός ήταν κι σ΄νστράτα, όπους πάεινι ιά του σπίτ, βρίκι ένα Καρτάλ παγουμένου να ζαρών΄ σ΄νάκρα σ΄στράτα. Του λυπήθκι κι του πήρι μαζί τ.
Ήρθι στου σπίτ, η μπάμπου μας η Ιάννου κοιμάταν. Έβαλι του Καρτάλ κουντά σ΄σόμπα να ζισταθεί κι ξαπχώχθκι να κοιμθεί κι αυτός.