Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 3:41:18 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 22:39

«Ελληνίζειν εστί το ορθώς ονομάζειν», Αριστοτέλης

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Η γυναίκα, αν κι έχει τραγουδηθεί από την ποίηση ως ερωμένη, αν κι έχει υμνηθεί από την τραγωδία ως μάνα, είναι η μεγάλη αδικημένη,  όχι μόνο από τη νομοθεσία και τη γραμματική, αλλά κι από τη γλώσσα.
Ο άνδρας διαχρονικά και θεσμικά πιο ισχυρός, κατασκεύασε ένα γλωσσικό σύστημα στα μέτρα και τα σταθμά τα δικά του. Για παράδειγμα, το επίθετο ανδρείος, παράγωγο της λέξης «άνδρας», έχει θετική σημασία, και δηλώνει αρετή, δίχως να συμβαίνει κάτι το παρόμοιο  με το επίθετο  "γυναικείος", παράγωγο της λέξης, «γυναίκα».

Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 11:43

Η λύση της κοινωνίας και η διανομή του ακινήτου

Γράφτηκε από τον

Αν ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες από κοινού και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο νόμο, υπάρχει μεταξύ τους κοινωνία κατ' ιδανικά μέρη. Καθ' όλη τη διάρκεια της κοινωνίας κάθε ένας από τους συνιδιοκτήτες έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το ακίνητο εφόσον δεν εμποδίζει τη χρήση του στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Αρχές Γενάρη, τέλος γιορτών και φτάνει ο καιρός που πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον μεγαλύτερο αντίπαλο τους, την γενική καθαριότητα.

Από τα πιο δύσκολα δωμάτια που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η κουζίνα. Τα έπιπλα κουζίνας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή καθώς εκεί προετοιμάζονται τα γεύματα της ημέρας και ο χώρος πρέπει να έχει καθαριστεί σχολαστικά καθώς τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν τάχιστα. Σε καθημερινή βάση καθαρίζουμε τις επιφάνειες που έχουμε δουλέψει, όμως τι γίνεται με το εσωτερικό των ντουλαπιών και των ηλεκτρικών συσκευών;

Με τον ερχομό του νέου έτους θα υποδεχθούμε και τις χειμερινές εκπτώσεις, συνεπώς θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσετε το laptop που επιθυμούσατε αλλά δεν προλάβατε την Black Friday. Ωστόσο η αγορά ενός laptop δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεστε, αφού πρόκειται για μια επένδυση και αφορά ένα εργαλείο που είτε για απλή χρήση είτε για επαγγελματική πρέπει να γίνει έρευνα και να λάβετε υπόψη σας κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος – συγγραφέας.

Αν οι πολίτες στη χώρα ψήφιζαν βάσει εισοδηματικής λίστας, πολλοί από αυτούς που ψήφισαν ΝΔ, θα εξέπιπταν, λόγω των μικρών ή  των μηδαμινών  εισοδημάτων τους, καθόσον η ΝΔ είναι ένα κατ' εξοχήν κόμμα του κεφαλαίου. Αλλά  κι αν ψήφιζαν πάλι, με τα ίδια ακριβώς κριτήρια, αρκετοί από αυτούς που ψήφισαν Σύριζα, λόγω του  υψηλού τους εισοδήματος, θα εξέπιπταν κι αυτοί της λίστας, καθώς η Αριστερά είναι ένα κατ' εξοχήν κόμμα της λαϊκής τάξης.

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 21:22

Νίκος Κωνσταντινίδης: Δυο σταγόνες ζωής

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.

Πιστές πάντα στις μέρες τους οι γιορτές των Χριστουγέννων απαριθμούν του χρόνου τα γυρίσματα με νέες προσμονές κι ελπίδες. Ο Φοίβος είναι ένα παιδί  κοντά τα δέκα, με μάτια καφετιά κι αθλητική κορμοστασιά. Ένας κούκλος αληθινός που αιχμαλωτίζει το βλέμμα σου, όταν περνά από κοντά σου.

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019 19:50

Τριχοτιλλομανία

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

Για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώθηκα, πόσο θεραπευτική και λυτρωτική είναι η έκφραση των συναισθημάτων, σε μικρούς και μεγάλους. Αυτή τη φορά μία μικρή φίλη επτά ετών, με συμπτώματα τριχοτιλλομανίας απο την ηλικία των 4 ετών(όταν κάποιος επανειλλημένα τραβά τις τρίχες απο τα μαλλιά του, τις βλεφαρίδες του ή άλλα τριχωτά σημεία του σώματος). Ένα παιδί που απο τότε που άρχισε να έχει επίγνωση του εαυτού του, οι γονείς, το θυμούνται να βάζει το χέρι στο στόμα και να του αφήνει σημάδια, αντί να εκφράσει την απόλυτα φυσιολογική ζήλια που θα ήταν αναμενόμενη, με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια. Ένα παιδί για το οποίο η μητέρα του μονο θετικά είχε να μου αναφέρει, όσον αφορά τον χαρακτήρα του, την κοινωνικότητα του και τις επιδόσεις του.

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019 11:58

Ημερολόγιο θλίψης των εορτών

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου, Ψυχολόγος ΑΠΘ - Ψυχοθεραπεύτρια.

ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ;
«Το ότι έφτασαν οι μέρες των εορτών».

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 22:14

Αποδέχομαι ό,τι γνωρίζω ή γνωρίζω μόνο ό,τι αποδέχομαι;

Γράφτηκε από τον

Της Χριστίνας Χαραλαμπίδου, δικηγόρου.

“Ορθολογισμός είναι μία κατεύθυνση της φιλοσοφίας που αποδέχεται ως γνώμονα και αφετηρία της γνώσης τη λογική σκέψη”.
Η γνώση μεταλαμπαδεύεται; Διδάσκεται; Εξαρτάται ή μήπως είναι εντελώς ανεξάρτητη από κάθε βιωματική εμπειρία;

Είναι πολύ συχνή η σύγχυση στον μη έχοντα νομικές γνώσεις μεταξύ του εμπορικού σήματος και των υπολοίπων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας όπως είναι το διακριτικό γνώρισμα/τίτλος, τα πνευματικά δικαιώματα και το βιομηχανικό σχέδιο. Ας δούμε όμως αρχικά τι είναι το εμπορικό σήμα και στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε και τους λοιπούς όρους.