Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 9:53:25 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 22:46

Ποδαρόδρομοι και αμερικανοπληξίες

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Γενικεύτηκε τα τελευταία χρόνια ο ποδαρόδρομος. Κατά ομάδες και κατά μόνας, πρωί ή απόγευμα, στα γύρω από το Άη – Γιώργη μονοπάτια, στο πρώην αεροδρόμιο, γύρω από το Ηρώο της μάχης του Κιλκίς του 1913, την παλιά σουρτάρα* προς τον προφήτη Ηλία, από και προς την Εκάλη, αλλά και όπου αλλού βολεύει του καθενός! Καλού κακού κρατούν οι περισσότεροι και μια μαγκούρα για τα αδέσποτα σκυλιά. Ραβδί δεν κρατούν, σε όσους επιτρέπεται, με αθλητικά υποδήματα, το ταρτάν του σταδίου!

Όλοι μας χαιρόμαστε με τη χαρά σας, νέοι και νέες της Παιονίας και της Γέφυρας, όσοι περάσατε και το κατώφλι των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, σε κάποια σχολή των επιλογών σας είτε κι εκεί που σας “προτίμησε” το σύστημα βαθμιδωτής αξιολόγησης. Μια χαρούμενη ανάσα για τους οικείους σας, ένα σιγουρεμένο χαμόγελο για σας. Χαρά σας και χαρά τους, κι από κοντά χαρά όλων μας όσων σας προσμένουμε χειριστές της διάρκειας της κοινωνίας μας.

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 22:42

Ωδινεν όρος...

Γράφτηκε από τον

Του Πάνου Φλωρίδη.

Κύριε Διευθυντά
Οι παλαιοί (πραγματικοί) δημοσιογράφοι έλεγαν ότι δυο πράγματα δεν προαναγγέλλονται από τους κυβερνώντες: Η υποτίμηση και ο ανασχηματισμός. Η υποτίμηση πλέον δεν υφίσταται ως οικονομική ορολογία. Άλλοι την αποφασίζουν. Ο δε ανασχηματισμός έχει καταντήσει ένα «έθιμο» άνευ σημασίας. Η χαρά των γελοιογράφων, ένα πράμα. Ενίοτε σημαίνει αποφασιστικότητα και σχεδόν πάντα παράδοση άνευ όρων στους επόμενους.

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 21:27

Ανάγκη για Διυπουργικό Οργανισμό Δασοπροστασίας

Γράφτηκε από τον

του Κώστα Κιλτίδη*.

 

Στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα των διυπουργικών οργανισμών. Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που πρέπει το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση να υπηρετήσουν, επιβάλλει την δημιουργία οργανισμών που μπορούν να ανταποκριθούν στην συνθετική διάσταση των προβλημάτων.

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 21:25

Τα μνημόνια, ο Οδυσσέας και ο... Καβάφης!

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

20 Αυγούστου 2018... μέρα σημαδιακή...ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό μας ότι τα μνημόνια θα είναι για όλους μας παρελθόν..
Ναι, παρελθόν. Τι δεν καταλάβαμε; δηλαδή τέλος... μας σώθηκαν... ότι είδαμε, είδαμε...
Μια απορία όμως την είχαμε γιατί αυτό έγινε στην Ιθάκη, ένα πανέμορφο νησί που φέρει στους ώμους του έναν Οδυσσέα κι έναν Καβάφη... ευτυχώς όμως μετά από σκέψη, όχι πολύ μη φανταστείτε, δεν το έχω και πολύ ώστε να το κάψω κιόλας.... υπέθεσα,, αναρωτήθηκα αλλά τελικά τον έλυσα τον γρίφο.
Ας τα πάρουμε με την χρονολογική τους σειρά..
Την Ιθάκη δεν ζητούσε ο έρημος ο Οδυσσέας και πέρασε όλα τα στραβά της μοίρας του;
Άρα το νησί επιλέχθηκε ώστε να κάνουμε τον παραλληλισμό ότι, ναι ρε φίλε και μεις σαν κι αυτόν την πατήσαμε και δώστου και περικοπές στα μισθά, για να μην πω απολύσεις και να οι μειώσεις σε συντάξεις, κτλ που και πολλά ήταν και γνωστά και επώδυνα...
Αλλά στο τέλος την βρήκαμε την Ιθάκη μας όλοι.. βέβαια!!!
Που θέλαμε και την ζωάρα εμείς, ενώ είχαμε εκμηδενίσει το πνεύμα προς χάριν της ύλης.
Όλοι ξοδέψαμε λοιπόν χρόνο άπλετο, εφόσον απολυμένοι, δεν είχαμε ούτε για καφέ ελληνικό, να σκεφτούμε πόσο μας είχε παρασύρει το ρέμα του εύκολου δανεισμού και μετανοημένοι πια ξεχάσαμε το χρώμα του πετρελαίου ενώ είχαμε συνάμα την ευκαιρία να αναπτύξουμε κι άλλο το πνεύμα μια που το ποτό και το ξενύχτι ηταν όνειρο θερινής νυκτός...

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 22:36

Τι είναι το οφσάιντ αγάπη μου;

Γράφτηκε από τον

Του Μάκη Ιωσηφίδη.

Η Καίτη κάθεται με τον άντρα της τον Βαγγέλη στην καφετερία την ώρα που ο ΠΑΟΚ δίνει κρίσιμο αγώνα. Ο ΠΑΟΚ χάνει και ακούγονται κραυγές από τον Βαγγέλη αλλά και από όλους γύρω.
Η Καίτη προσπαθεί να καταλάβει την περιγραφή του σπήκερ αλλά και να δώσει λογικές εξηγήσεις στα συνθήματα του κόσμου μέσα στο γήπεδο αλλά και μέσα στην καφετερία.

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 19:19

Γιουρούσια

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Η Αστυνομία βγαίνει από το καβούκι της σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, και αποφασίζει να επιβάλει τον νόμο: 6352 κλήσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κόπηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από τις 20 ως τις 26 Αυγούστου, με τα πρωτεία να κατέχει η Κεντρική Μακεδονία. Και 287 Κιλκισιώτες κλαίνε την τύχη τους, καθώς θα κληθούν να συνεισφέρουν στον δημόσιο κορβανά, από 40 έως 1050 ευρώ.

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 23:23

Άρχοντες και Αρχόμενοι

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

 

Ένα ακόμη καταστροφικό γεγονός με τραγικές συνέπειες προστέθηκε στον ήδη μεγάλο κατάλογο των τελευταίων ετών, η τρομερή πυρκαγιά την Αν. Αττική, που όμοια της η χώρα μας δεν είχε βιώσει ποτέ, μια πυρκαγιά που μαύρισε τις ψυχές όλων μας.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 21:53

Γεννημένος την 21η Αυγούστου

Γράφτηκε από τον

Του Πάνου Φλωρίδη.

Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και την πρώτη στην ιστορία εξευτελιστική ήττα των ΗΠΑ, προέκυψε μια άλλη πληγή, ίσως χειρότερη από την απώλεια χιλιάδων νέων παιδιών. Ήταν η «διαχείριση» των χιλιάδων βετεράνων, ή, τουλάχιστον όσων εξ αυτών δεν ήταν «ελαττωματικοί» μαύροι δηλαδή.

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 23:45

Ένα βασικό πλαίσιο λειτουργίας της Κοινωνίας

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΒΑ, M.Sc, Μέλος της Δημιουργίας, ξανά!

Το 2008 εργαζόμουν ακόμη ως ελεύθερος επαγγελματίας, η δουλειά δεν πήγαινε καλά, και σκεφτόμουν ότι έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι ακόμη το οποίο θα μου απέδιδε επιπλέον εισόδημα.