Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019, 2:04:01 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 22:36

Αν ...ησυχίες: Το βάζο με τα μπισκότα

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Στην ταινία ¨Οι γέφυρες του Μάντισον¨ η Μέριλ Στριπ λέει πως όταν αποκτάς παιδιά η ζωή σου γεμίζει από λεπτομέρειες... όλες αφορούν αυτά και όλες χρήζουν υψίστης σημασίας για σένα, μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουν τη πόρτα και θα σε επισκέπτονται πια με μια βαλίτσα στο χέρι...

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Φωτογραφία: από δεξιά: Αναστάσιος Αμανατίδης, Ντόροθυ, Σταύρος Φραγγίδης, Σοφία Φραγγίδου και Κυριακή Κεσίδου στην πλατεία του Μελισσουργειού.

 

Είμαι με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, (περισσότερο γνωστό στην φιλική ποδοσφαιρική ‘πιάτσα’, ως Μήτσος και ‘Μητσάρας’), στη καφετέρια του νεοαποκτηθέντα από τον Κιλκισιακό, προερχόμενο από τον Εθνικό Μετεώρων, πολλά υποσχόμενου επιθετικού ποδοσφαιριστή Σπύρου Αντωνιάδη*, επί της σημερινής οδού Κ. Γαβριηλίδη. Κλασική παραγγελία τον καιρό εκείνο ήταν το ουίσκι (με παγάκια), συνοδευόμενα με φιστίκι αράπικο.

Σε ένα γκρίζο τοπίο όπου μεσούσης της εκπαιδευτικής χρονιάς οι ελλείψεις καθηγητών αποτελούν κανόνα (σε δεκάδες ανέρχονται τα κενά στα σχολεία του ν. Κιλκίς), αχτίδα φωτός αποτελεί η αναγγελία του θαρραλέου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία. Παρόντος του Προέδρου του κόμματος και αυριανού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέπτυξε το σύνολο του προγράμματος, τα βασικά σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

Σύγχρονο δημόσιο σχολείο, δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας.

Ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση με συνεχή αξιολόγηση του συστήματος, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα τους εκπαιδευτικού συστήματος.

Ασφαλές σχολικό περιβάλλον

Κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Αυτονομία των Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και Κατάρτισης (ΙΕΚ), με ενεργό ρόλο των εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας

Άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας με τη συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στον σχεδιασμό

Πιστοποίηση της μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Στο κομμάτι της Ανώτατης Εκπαίδευσης στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι τα «ακαδημαϊκά ιδρύματα να είναι πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας». Όπως σημειώνει η ΝΔ για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα καταργηθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των κκ Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και θα ψηφιστεί άμεσα ένας νόμος πλαίσιο για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα προβλέπει:

Σύγχρονους και αποτελεσματικούς Θεσμούς διοίκησης

Προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.

Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα

Κατάργηση του ασύλου

Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων

Προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης

Μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Τέλος, παράλληλος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε η «Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει:

Αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας και εποπτείας από το κράτος.

Μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρύονται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και θα λειτουργούν με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.

Έτσι θα μπει ένα τέλος στο υφιστάμενο με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς αναρχίας στα ΑΕΙ με το άσυλο να αποτελεί ασπίδα προστασίας των κακοποιών που βεβηλώνουν σε κάθε ευκαιρία τα πανεπιστήμια.

Τα σχολεία κάθε βαθμίδας  θα αποτελούν πλέον χώρο μάθησης και δημιουργίας. Και για να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους υπάρχει ένας αξιωματικός κανόνας: Ανοιχτή σκέψη, ανοιχτά σχολεία.

Η Νέα Δημοκρατία σέβεται τις αγωνίες των μαθητών-φοιτητών. Αφουγκράζεται τις αγωνίες αυτές και τις μετουσιώνει σε πολιτική υπέρβασης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν  τη νεολαία μας και την ελληνική οικογένεια.

Όπως είπε o ίδιος άλλωστε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί του σήμερα έχουν την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουν αυτά που πρέπει για να κάνει το σημερινό παιδί τα όνειρά του πραγματικότητα στο μέλλον. «Παιδεία σημαίνει μια στρατηγική θεώρηση που θα πρέπει να διακλαδώνεται στο σύνολο των πολιτικών ενός σύγχρονου κράτους» ανέφερε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση κάνοντας λόγο για αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από παιδικούς σταθμούς, υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, για αλλαγές στα προγράμματα με απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και πειράματα στο μάθημα της ιστορίας. «Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και λαός που δεν τιμά τις παραδόσεις του δεν γνωρίζει από πού έρχεται και που πάει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μια επανάσταση, όπως είπε, για την παιδεία που θα βασίζεται σε τρεις κατευθύνσεις:

- την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση σε ακαδημαϊκά ελεύθερες μονάδες έτσι ώστε όλα τα ελληνόπουλα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία

-τη σύνδεση της εκπαίδευσης με το οικονομικό βηματισμό της χώρας, καθιστώντας εθνική προτεραιότητα την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης

και τέλος δεσμεύτηκε να υπάρξει αξιολόγηση παντού.

Αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα  ολόκληρη η ελληνική κοινωνία να αγκαλιάσει το πρόγραμμα παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δίνει ελπίδα για τη νέα γενιά, για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας.

Και είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι Έλληνες θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Και ούτε η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να σπαταλά χρόνο.

Dr. ΣΑΧΠΕΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΔΙΟ-ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

(UNIVERSITY N. CAROLINA)

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 23:24

Ο Γιωρίκας στην Μπαρτσελόνα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Η Μπαρτσελόνα απέκτησε με πενήντα εκατομμύρια τον Κιλκισιώτη ποδοσφαιριστή Γιώργο Κουγιουμτζίδη που είναι γνωστός με το προσωνύμιο ‘’Γιωρίκας’’ όπως άλλωστε γράφει και στο πίσω μέρος της ποδοσφαιρικής του φανέλας. Ο Γιωρίκας ξεκίνησε από τον Κιλκισιακό και μετά από τρία επιτυχημένα χρόνια στον ΠΑΟΚ και στην Εθνική Ελλάδος και με τα πολλά θεαματικά γκολ που πέτυχε, γίνεται στα εικοσιτέσσερά του χρόνια η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 21:50

Οι επενδύσεις και ο ανθρώπινος παράγοντας

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

 

Τελευταία όλοι μιλούν για επενδύσεις ( Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ) αποσιωπώντας ή κρύβοντας ο καθένας τους, ηθελημένα ή άθελα, τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα. Οι επενδύσεις μόνες τους δεν μπορούν να αλλάξουν την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 21:13

Το αγωνιώδες μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Ο Λάμπης, ένας μελαχρινός μεσήλικας άνδρας, αρκετά ευτραφής, μετρίου αναστήματος, ευγενικότατος, χαμηλών τόνων, ο λόγος του με το χαμόγελο, καθόλα συμπαθής, ήταν από τους τακτικούς αρχικούς ‘πελάτες’, του ιατρείου επί της οδού Γ. Καπέτα 14, εκείνου με τις δύσκολες σκάλες. Κρατούσε από Επτάλοφο και διέμενε εκεί, ενώ εργάζονταν στην κοντινή Κορωνούδα.

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 21:11

Δεκεμβριανά

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Γεώργιος Βαρδάκας, Συνταγματάρχης ε.α.

 

Δεκεμβριανά ή οι 33 ημέρες που συγκλόνισαν την Αθήνα ή η Μάχη των Αθηνών ή ο Κόκκινος Δεκέμβρης. Όποια λέξη ή φράση πιάσουμε, θα εννοήσουμε την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 1944.
Αν και είναι δύσκολο να είναι κάποιος ουδέτερος σε τέτοιες καταστάσεις, θα τολμήσω να τις αναφέρω ιστορικά, ξεκινώντας από το Δόγμα που πρέσβευε το Κ.Κ.Ε. το οποίο «Δεν έπαυε να είναι κόμμα Μαρξιστικό – Λενινιστικό – Επαναστατικό και φυσικά να υλοποιεί την πάλη των τάξεων, επιδιώκοντας την κατάληψη της εξουσίας άλλοτε με ένοπλες και επαναστατικές μορφές, και άλλοτε με ομαλές δημοκρατικές διαδικασίες, ανάλογα με τις συνθήκες και τον συσχετισμό των δυνάμεων, πιστεύοντας ότι η πολιτική είναι θυγατέρα του συσχετισμού δυνάμεων».
Το Κ.Κ.Ε., κατά τη διάρκεια της κατοχής, δημιούργησε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), στο οποίο απετέλεσε την σπονδυλική του στήλη. Οι υπόλοιποι συνιστώσες του ήταν το ΕΛΔ του Τσιριμώκου, το Σοσιαλιστικό κόμμα του Παρτσαλίδη, το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό του Μιχ. Κύρκου, οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι του Νεόκοσμου Γρηγοριάδη κ.ά. Προέκτασή του ήταν το ένοπλο τμήμα του, ο Ε.Λ.Α.Σ. Έτσι, το ΕΑΜ κυριαρχούσε και ήταν παντοδύναμο σε όλη την Ελλάδα, πλην της Ηπείρου όπου κυριαρχούσε ο ΕΔΕΣ του Ζέρβα.
14 Μαϊ 1944 στο Συνέδριο του Λιβάνου αποφασίζεται η δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου και στην οποία συμμετέχει και το ΕΑΜ με έξι Υπουργούς (Σβώλος – Αγγελόπουλος – Ασκούτης – Τσιριμώκος – Ζέβγος και Πορφυρογένης).
26 Σεπ 1944 υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και τις αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΔΕΣ ο Ζέρβας και ΕΛΑΣ ο Σαράφης), οι οποίοι αναγνωρίζουν ως Αρχηγό τον Άγγλο Στρατηγό Σκόμπυ.
Εγκλωβισμένο το ΕΑΜ/ΚΚΕ στις δύο συμφωνίες, έψαχνε τρόπο επεγκλωβίσεώς του.
Τσώρτσιλ και Στάλιν συναντώνται την 9 Οκτ 1944 στη Μόσχα και συμφωνούν στο μοίρασμα των σφαιρών επιρροών των κρατών που απελευθερώνονται στην Ευρώπη. Έτσι, στην Ελλάδα η Αγγλία έχει επιρροή 90% και η Ρωσία 10%.
Οι Γερμανοί φεύγουν από την Αθήνα στις 12 Οκτ 1944 και ο ΕΛΑΣ δεν μπαίνει στην πόλη για να καταλάβει την εξουσία γιατί δεσμεύεται από τις συμφωνίες Λιβάνου και Καζέρτας. Επί 6 ημέρες η Αθήνα είναι ακέφαλη πόλη.
Στις 18 Οκτ 1944 αφικνείται στην Αθήνα η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Ένα μήνα αργότερα, στις 17 Νοε 1944, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ συνεδριάζει σε θάλαμο του Αρεταίειου Νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο Γιάννης Ιωαννίδης (2ος Οργανωτικός Γραμματέας του ΚΚΕ. 1ος ήταν ο Γιώργος Σιάντος) και αποφασίζει να μην κάνουν άλλες οπισθοχωρήσεις και αν οι κυβερνητικοί επιμένουν θα απαντήσουμε με τα όπλα. Μία μέρα αργότερα, στις 18 Νοε 1944 γίνεται η σύσκεψη των καπεταναίων των Μεγάλων Μονάδων του ΕΛΑΣ στη Λαμία. Συμμετέχουν Βελουχιώτης – Αμβράμπεκης – Κικίτσας – Λευτεριάς – Λασσάνης – Ηρακλής – Βαφειάδης – Ακρίτας – Καρατζάς και Μπουκοβάλας.
Τι διημείφθη σε αυτή τη σύσκεψη; Η κυριότερη εκδοχή είναι ότι συνεζητήθη η πρόταση του Βελουχιώτη να κτυπηθούν οι Άγγλοι χωρίς να πάρει ο ΕΛΑΣ την έγκριση από την ΚΕ/ΚΚΕ.
Ο Βαφειάδης, στις 11 Σεπ 1978, μετά την επάνοδό του από την εξορία, είπε ότι συζητήσανε την απόκρυψη οπλισμού λόγω του επικείμενου αφοπλισμού (Συμφωνία Καζέρτας), ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης (2ος Γραμματέας) στο βιβλίο του «Αναμνήσεις» σελ. 292 γράφει ότι «κρύψαμε οπλισμό για να εξοπλίσουμε 30.000 στρατό». Οι άνδρες του ΕΛΑΣ που ήταν επιφορτισμένοι με το κρύψιμο των όπλων θα εφυγαδεύοντο στο Μπούλκες και σε άλλες κομμουνιστικές χώρες, ούτως ώστε μη τυχόν συλληφθούν και μαρτυρήσουν.
Κύριο θέμα της διαφωνίας ήταν ο αφοπλισμός όλων των αντάρτικων Μονάδων και η δημιουργία Εθνοφυλακής από τις κλάσεις 1934-1940. Το ΕΑΜ/ΚΚΕ διαφωνεί γιατί θέλει να συμπεριληφθεί στις Μονάδες αφοπλισμού η 3η ΕΟ.Τ. και ο Ιερός Λόχος, οι οποίοι ήταν υπό τις διαταγές του Συμμαχικού Στρατηγείου στην Ιταλία. Η διαφωνία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν την 9 Νοε 1944 (5 ημέρες μετά την Μάχη του Κιλκίς) έρχονται στην Ελλάδα η 3η Ε.Ο.Τ. και ο Ιερός Λόχος. Γίνεται μεγάλη διαμάχη, κάτι που δεν δέχεται ο Παπανδρέου, τον οποίο στις 29 Νοε 1944 επισκέπτεται ο Ζέβγος κατόπιν εντολής του Σιάντου και του δηλώνει ότι δεν αποδέχονται την συμφωνία αφοπλισμού παρά την υπογραφή της.
Ο Παπανδρέου όμως, στις 30 Νοε εκδίδει απόφαση αφοπλισμού όλων των αντάρτικων Μονάδων την 10 Δεκ 1944 και φέρνει την απόφαση για υπογραφή στο Υπουργικό Συμβούλιο θέτοντας συνάμα θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το ΕΑΜ/ΚΚΕ βρήκε την ευκαιρία που ήθελε. Κατόπιν εντολής του Σιάντου (αργότερα μετά τον θάνατό του τον κατηγόρησαν ως Πράκτορα των Άγγλων) οι 6 Υπουργοί του ΕΑΜ δεν υπογράφουν την απόφαση αφοπλισμού και παραιτούνται. Μετά από αυτές τις ενέργειες φαινόταν ότι το ΚΚΕ οδηγούσε τα πράγματα στα άκρα, διοργανώνοντας Παλλαϊκό Συλλαλητήριο για τις 3 Δεκ στην πλατεία Συντάγματος και την 4 Δεκ Γενική Απεργία.
Για το συλλαλητήριο δίνεται κατ’ αρχή η άδεια, αλλά την 2 Δεκ η κυβέρνηση αναιρεί την άδεια γιατί φοβήθηκε κατάληψη των Υπουργείων και Δημοσίων Κτηρίων που είναι πέριξ της πλατείας, καθώς και την κατάλυση του κράτους και την κατάληψη της εξουσίας, όπως έγινε στη Ρωσία κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση, αν και το ΚΚΕ δήλωσε ότι το συλλαλητήριο θα ήταν άοπλο.
Το συλλαλητήριο γίνεται με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και κατά τις 11 η ώρα ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί. Ποιος τους έριξε; Το πλήθος υποχωρεί, φθάνουν όμως οι εφεδρείες της κομματικής Οργάνωσης Αθηνών (ΚΟΑ) που ήταν συγκεντρωμένες στη Μητρόπολη.
Τι σκοπό είχαν οι εφεδρείες; Οι νεκροί και οι τραυματίες περισυλλέχθηκαν και οι Ζέβγος – Παρτσαλίδης βγάζουν λόγο. Ο Έβερτ, Δ/ντής της Αστυνομίας, στην εφημερίδα Ακρόπολη στις 5 Δεκ 1958 δηλώνει ότι αυτός διέταξε την βίαιη διάλυση του πλήθους βάσει διαταγών που είχε. Την επομένη ημέρα, 5 Δεκ 1944 η ΚΕ/ΚΚΕ δίνει εντολή στον ΕΛΑΣ Αθηνών να επιτεθεί στα Αστυνομικά Τμήματα του Πειραιά και συγχρόνως η 2η Μεραρχία κατεβαίνει προς το κέντρο της Αθήνας από την περιοχή της Κηφισιάς. Οι δυνάμεις που ενεπλάκησαν σε αυτή την αντιπαράθεση ήταν περίπου σε αριθμό ισοδύναμες. Αρχίζει λοιπόν η Μάχη της Αθήνας. Οι μεν αριστεροί (ΕΑΜ / ΚΚΕ-ΕΛΑΣ) για κατάληψη της εξουσίας με τα όπλα μιας και νοιώθουν δυνατοί και οι δε, οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις του ΕΛΑΣ και να διατηρήσουν το αστικό κράτος.
Θα μείνουν στην ιστορία οι μάχες στο Στρατόπεδο της Χωροφυλακής στο Μακρυγιάννη και στο Γουδί όπου ήταν στρατοπεδευμένη η 3η Ε.Ο.Τ. Μέχρι τις 22 Δεκ ο ΕΛΑΣ είχε επιτυχίες.
25 Δεκ φθάνει στην Αθήνα ο Τσώρτσιλ με τον ΥΠΕΞ Ήντεν και αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Παίρνονται αποφάσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ορίζεται Αντιβασιλέας, ο Παπανδρέου παραιτείται και θα αναλάβει από 1 Ιαν 1945 ο αποδεκτός από όλους Πλαστήρας. Το ΕΑΜ/ΚΚΕ όμως είχε παράλογες απαιτήσεις (συμμετοχή 50% στην Κυβέρνηση και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Στρατιωτικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Γεωργίας, να διαλυθεί η Χωροφυλακή, η 3η ΕΟΤ και να γίνει δημοψήφισμα για το πολιτειακό και γενικές εκλογές τον Απρίλιο).
Η πολιτική είναι θυγατέρα του συσχετισμού των δυνάμεων. Το ΕΑΜ/ΚΚΕ ένοιωθε δυνατό και γι’ αυτό ζητούσε αυτά τα ανταλλάγματα, τα οποία βεβαίως απερρίφθησαν, η συνδιάσκεψη αποτυγχάνει, ο Τσώρτσιλ φεύγει δίδοντας εντολή στον Σκόμπυ να ξεκαθαρίσει την Αθήνα και στον Αλεξάντερ να στείλει και άλλες δυνάμεις στην Ελλάδα.
Ο Σκόμπυ, την 1-1-1945 εξαπολύει επίθεση και αρχίζει η οπισθοχώρηση του ΕΛΑΣ. Στις 11-1-1945 γίνεται ανακωχή και υποχρεώνεται ο ΕΛΑΣ να αποσυρθεί από τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ζακύνθου και μέρος των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας. Να εγκαταλείψει την Θεσ/νίκη σε βάθος 30 χιλ. καθώς και την Βόρεια Πελοπόννησο από τη γραμμή Άργους – Πύργου. Ο ΕΛΑΣ, κατόπιν δύσκολων πορειών (χειμώνας ήδη), συγκεντρώνεται στη Λαμία και από εκεί στα Τρίκαλα.
Στις 4 Φεβ 1945 υποχρεώνεται να υπογράψει στις 12 Φεβ 1945 την συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση του οπλισμού του ΕΛΑΣ (στην ουσία όμως τα όπλα έχουν κτυφτεί επιμελώς για να χρησιμοποιηθούν στον 3ο γύρο που θα αρχίσει στις 31 Μαρ 1946).
Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, μέλη της Οργάνωσης Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα, η περίφημη ΟΠΛΑ, δολοφόνησε αριθμό αντιφρονούντων υποστηρικτών του αστικού καθεστώτος στην περιοχή ΟΥΛΕΝ. Ανάμεσα στους δολοφονηθέντες οι Ελένη Παπαδάκη - ηθοποιός, Ιωάννης Θεοφανόπουλος - Πρύτανης ΕΜΠ, Σπύρος Τρικούπης, Στέλιος Κορυζής - αδελφός πρώην Πρωθυπουργού, Ναύαρχος Αντώνης Κριεζής – εγγονός του Υδραίου αγωνιστή Κώστα Κριεζή, Θωμάς Μαλαβέτας – δημοσιογράφος του Έθνους, Φαή Ξύδη – αθλήτρια και Γεώργιος Μπάκος – Αντιστράτηγος.
Ο Άγγελος Αγγελόπουλος, Υπουργός του ΕΑΜ στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, στο βιβλίο του «Από την Κατοχή στον Εμφύλιο» γράφει: «Πάντως την μεγαλύτερη ευθύνη για τα Δεκεμβριανά και τα όσα επακολούθησαν, φέρει η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. που δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει τις τότε συνθήκες. Την ίδια ηγεσία βαρύνει αποκλειστικά και η ευθύνη για τις εκατόμβες των Δεκεμβριανών. Προσπάθησα με τον Σβώλο και τον Τσιριμώκο να πείσουμε το ΚΚΕ να μην προβεί στην ένοπλη αναμέτρηση, αλλά δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε». Δεν γνωρίζω αν ο Αγγελόπουλος κατηγορήθηκε αργότερα ως οπορτουνιστής.
Ο Λεωνίδας Κύρκος στο βιβλίο του «Ανατρεπτικά», σελ. 119, γράφει: «Ο Δεκέμβρης ως πολιτική επιλογή ήταν θανάσιμο λάθος. Η ηγεσία του ΚΚΕ έπρεπε πάση θυσία να εξασφαλίσει την προσφυγή στις κάλπες για ανάδειξη κοινοβουλίου και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό».
Ο Στάλιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Δημητρώφ στις 10 Ιαν 1945, δήλωσε: «Συμβούλεψα την Ελλάδα να μην αρχίσουν αυτόν τον αγώνα. Οι άνθρωποι του ΕΑΜ δεν έπρεπε να φύγουν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με δουλειές που δεν τους επαρκούσαν οι Δυνάμεις. Φαίνεται ότι υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβαινε στο Αιγαίο. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε». Με αυτή τη δήλωση εξηγείται γιατί ο Ρώσος Στρατηγός Τομπλούχιν που καταδίωκε τους Γερμανούς, ενώ έφθασε μέχρι τα Ελληνικά σύνορα, δεν μπήκε στην Ελλάδα, παρόλο που του ζητήθηκε από τον ΕΛΑΣ.
Τελικά, τι κόστισαν στην Ελλάδα τα Δεκεμβριανά;
Εκτός από την απώλεια του ανθρώπινου παράγοντα σε νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές, στοίχισε 80.000.000 δολάρια σε υλικά. Η αντιπαράθεση όμως αριστερών και κυβερνώντων δεν θα τελειώσει με την Συμφωνία της Βάρκιζας. Θα αρχίσει και πάλι ακόμη εντονότερος την 31 Μαρτίου 1946 με τον λεγόμενο τρίτο γύρο (εμφύλιος) με μεγαλύτερες απώλειες και καταστροφές. Την ώρα που οι σύμμαχοί μας Ευρωπαίοι ασχολούνταν με την ανασυγκρότηση των χωρών τους από τις καταστροφές του Β’Π.Π. εμείς οι Έλληνες που διδάξαμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ στον κόσμο, συνεχίσαμε να καταστρεφόμαστε μεταξύ μας.
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 20:25

Μικρά μαθήματα Ιστορίας

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

 

Ξεφυλλίζοντας κανείς την “Ιστορία του Ελληνικού Στρατού” όπως την εξέδωσε το ΓΕΣ το 1997, σκοντάφτει κανείς στην ακόλουθη εξιστόρηση: “Τον Μάρτιο 1916, οι Γερμανοβούλγαροι εισέβαλαν στην Ανατολική Μακεδονία και υποχρέωσαν το εκεί Δ' Σώμα Στρατού να συνθηκολογήσει και να παραδοθεί στους Γερμανούς. Οι τελευταίοι το μετέφεραν στη Γερμανία, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου”.

Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 20:00

Πως κατασκευάζεται το ψέμα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το ψέμα είναι μέρος της ζωής μας. Όλοι λένε ψέματα. Μικρά και αθώα συνήθως. Για να διευκολύνουν τις καθημερινές δύσκολες σχέσεις των ανθρώπων (πχ δεν πήγα, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα κλπ). Άλλοι λένε ψέματα εξ’ επαγγέλματος ( πχ ακόμη περιμένετε τον τεχνικό που θα σας διορθώσει την βλάβη).

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 23:07

H Παιδεία ως εργαλείο της πολιτικής και των πολιτικών

Γράφτηκε από τον

Toυ Δημήτρη Ιωαννίδη.

Αφορμή για την ανάλυση αυτής της σχέσης - Παιδείας και Πολιτικής-μου έδωσε το δημοσίευμα της καθ ημάς εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς για το Γυμνάσιο- Λύκειο Χέρσου και την απουσία Μαθηματικού από την αρχή της χρονιάς. Δυστυχώς για τους Κυβερνώντες- τους πρώτους διδάξαντες τις καταλήψεις- έρχονται σιγά- σιγά μπροστά τους οι ανευθυνότητες του παρελθόντος Και θα μου πείτε πως πάντα, όλες οι Κυβερνήσεις, είχαν στις προτεραιότητές τους τον έλεγχο και τη χειραγώγηση της Παιδείας με μοχλό πίεσης τον εκάστοτε υπουργό.