Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 4:36:33 μμ

Αρθρογραφία

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

Ο Μιχάλης, καθηγητής μαθηματικός, καμαρώνει τον μονάκριβο γιο του τον Κωστάκη. Είναι πια πέντε χρονών και ο Μιχάλης με τη σύζυγό του Ειρήνη, καθηγήτρια κι αυτή φιλόλογος, κάνουν όνειρα για το μέλλον του.

Ο Μιχάλης τις Κυριακές παίρνει τον Κωστάκη στο γήπεδο. Παίζει η ομαδάρα του ο ΠΑΟΚ και ο Κωστάκης με το ασπρόμαυρο κασκόλ φανατίζεται. Στα σπορ ο Κωστάκης αγαπούσε το μπάσκετ αλλά ο μπαμπάς αμείλικτος. ‘’Θα σε γράψω στο ποδόσφαιρο, στα τσικό του ΠΑΟΚ. Εσύ θα γίνεις ο αυριανός Κούδας’’. Φυσικά αποτυχία πλήρης. Στα δώδεκά του χρόνια τα παράτησε ο Κωστάκης.

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 08:43

Περί ΚΙΝΑΛ και εκπροσώπων του ο λόγος…

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Σοφία Ψαρρά, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΟΜ Παιονίας.

 

Λένε επιγραμματικά πως κάνουμε επιλεκτική και αμήχανη αντιπολίτευση, δεν μας ταιριάζει πλέον ο όρος  αριστερά, θέλουμε τον αφανισμό του χώρου τους ενώ ψευδώς ζητούμε συνεργασία μαζί τους κτλ.

Γνωρίζουμε όλοι, βέβαια, πως η ιστορία δεν είναι στάσιμη. Οι συσχετισμοί των δυνάμεων, οι κινήσεις και οι τακτικές όλων των κομμάτων κρίνονται και γι’ αυτό αλλάζουν κατά καιρούς. Είναι απόλυτα λογικό να εξελίσσονται οι καταστάσεις είτε ανεβαίνει ένα κόμμα, είτε το αντίθετο. Γιατί όπως και να σε κρίνουν οι πολίτες οφείλεις να αναγνώσεις τη δυναμική που σου έδωσαν, το γιατί συστρατεύτηκαν μαζί σου, ποια λάθη ή σωστά έκανες με λίγα λόγια.

 

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Δεν υπάρχει λαός που στην ιστορική διαδρομή του να μη γνώρισε εναλλάξ το φωτεινό και το σκοτεινό πρόσωπο της Σελήνης… Δεν υπάρχει λαός που να μην πέρασε την παλίρροια των διαδοχικών εξάρσεων και καταστροφών ή αυτοκαταστροφών. Αλλά, σ’ εμάς, αυτό το «φαινόμενο» είναι τόσο συχνό, τόσο «μοιραίο», συχνά ακαριαίο, που έχει φτάσει ν’ αποτελεί την άλλη, διόλου κρυφή, όψη του εθνοσήμου μας…

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 22:45

Διαφορετικότητα

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

Με αφορμή μια παρουσίαση που θα υλοποιηθεί τον επόμενο μήνα με θέμα τη ¨διαφορετικότητα¨, μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ, οτι και εγώ ως μαμά έχω έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες ερωτήσεις από την κόρη μου. Ερωτήσεις που αφορούν είτε το χρώμα του δέρματος, είτε κάτι διαφορετικό στην εμφάνιση (στυλ), είτε κάποιο άτομο με εμφανή σωματική διαφορετικότητα.

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 21:42

Δεν είναι έθιμο, είναι αρρώστια

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Δεν είναι έθιμο, είναι αρρώστια. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση μια ομάδα μερικών χιλιάδων ανθρώπων περιμένει έτοιμη να ορμίσει στο κράτος και να αντλήσει χρήματα από τα ταμεία του. Άλλοι από αυτούς είναι μέλη του κόμματος, άλλοι είναι καιροσκόποι και άλλοι απλοί τυχοδιώκτες. Τοποθετούνται είτε σε θέσεις σημαντικές υποτίθεται για να παράγουν έργο, είτε καταλαμβάνουν άχρηστες και αχρείαστες θέσεις που προορίζονται για αργομισθίες. Οι πρώτοι είναι χρήσιμοι (στο κόμμα) διότι εκτελώντας χωρίς αντιρρήσεις τα κυβερνητικά προστάγματα εξυπηρετούν το κομματικό συμφέρον. Οι δεύτεροι απλώς πληρώνονται χωρίς να σκάβουν (όπως θα έλεγε ο Ροΐδης).

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 22:59

Για ένα πραγματικά δημοκρατικό σύνταγμα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Παναγιώτης Αδαμος.

Είναι ο ελληνικός λαός έτοιμος και ώριμος για πραγματική δημοκρατία; Το ερώτημα μπορεί να φαίνεται απλοϊκό ή και προβοκατόρικο. Και οι απαντήσεις μπορεί να ποικίλλουν. Άλλωστε μια μερίδα του πολιτικού κόσμου – αλλά, δυστυχώς, και μια μερίδα της κοινωνίας των πολιτών – απαντούν στο παραπάνω ερώτημα αρνητικά. Πολλοί συμπολίτες μας λοιπόν έχουν πειστεί ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ωριμάσει πολιτικά σε βαθμό τέτοιο ώστε να του ανατεθεί πραγματική λήψη αποφάσεων σε σοβαρά ζητήματα – μέσω, π.χ., δημοψηφισμάτων. «Απόδειξη» λένε «της πολιτικής μας ανωριμότητας, οι διαχρονικώς κακές μας επιλογές την ώρα της κάλπης» και άλλα παρόμοια.

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 21:26

Σε ακούω παιδί μου

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Με αφορμή το βιωματικό εργαστήρι που ετοιμάζω, “ Σε ακούω παιδί μου”, χθες με την κόρη μου επισκεφτήκαμε ένα πολυκατάστημα και στο διάστημα που κάναμε τη βόλτα μας, αντιλήφθηκα τρεις συζητήσεις παιδιών που είχαν με τους γονείς τους, που ένιωσαν ότι η ανάγκη τους δεν εισακούστηκε.
Μου έκανε εντύπωση, ότι ενώ οι ηλικίες ήταν διαφορετικές, η αντίδραση και των τριών παιδιών ήταν παρόμοια. Η κοινή τους αντίδραση ήταν η απομάκρυνση τους κοντά από τον γονιό, διότι είχαν αποκοπεί συναισθηματικά.

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 20:26

Αξίες…. κι αξιώματα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Κάποιοι λένε ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Δεν λένε όμως ότι το  εφικτό  και το ανέφικτο είναι έννοιες ελαστικές, όπως  και οι έννοιες «καλός» και «κακός. Οι λέξεις καλο-μαθημένος και κακο-μαθημένος αν και  είναι αντίθετες ως προς το πρώτο τους συνθετικό μέρος στην ουσία είναι συνώνυμες αλλά και ταυτόσημες συγχρόνως. Δικαίως ισχυρίζεται ο Καζαντζάκης ότι «το καλό και το κακό είναι ένα και το αυτό». Ιδίως όταν συγκρούονται αντίθετα  συμφέροντα, καθώς το καλό του ενός συνδέεται συχνά με το κακό του άλλου…

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 19:34

Το χρονικό μιας «σχέσης χωνί»…

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

 

Το ερώτημα πώς θα κάνεις έναν άντρα
να παραμείνει κοντά σου διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του για σένα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των γυναικών…
Τα πράγματα είναι απλά.

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 19:15

Το καρεκλάκι της σκέψης

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Σε μία πρόσφατη συνεδρία μια μαμά με ρώτησε αν η τιμωρία στο καρεκλάκι έχει επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση του παιδιού της. Ενώ διαπιστώνει διόρθωση στη συμπεριφόρα του, παρόλα αυτά ανησυχεί μήπως η μέθοδος δρα αρνητικά παρά θετικά.
Για να είμαι ειλικρινής, ως τεχνική θεωρείται ξεπερασμένη, αντιπαιδαγωγική και αναποτελεσματική. Παρόλα αυτά, ακόμη κάποιοι την υποστηρίζουν φανατικά. Αρχικά, ο σκοπός της καρέκλας, ήταν να απομονώσει το παιδί για μικρό διάστημα, ώστε να μην εισπράτει θετική ενίσχυση από τον περίγυρό του για κάποια άσχημη συμπεριφορά. Το παιδί πρέπει να πάρει το μήνυμα, οτι στην άσχημη συμπεριφορά κανένας δεν μου δίνει προσοχή. Απεναντίας, μπορεί να την έχει, όταν δείξει τη σωστή του συμπεριφορά.