Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 10:57:28 πμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 22:29

Δυο σταγόνες ζωής

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.

Πιστές πάντα στις μέρες τους οι γιορτές των Χριστουγέννων απαριθμούν του χρόνου τα γυρίσματα με νέες προσμονές κι ελπίδες. Ο Φοίβος είναι ένα παιδί  κοντά τα δέκα, με μάτια καφετιά κι αθλητική κορμοστασιά. Ένας κούκλος αληθινός που αιχμαλωτίζει το βλέμμα σου, όταν περνά από κοντά σου.

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 23:02

Σύμβολα

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Από τους πρώτους αιώνες κυριαρχίας του Homo Sapiens στον πλανήτη μας, οι πρώτοι άνθρωποι κατάλαβαν τη δύναμη των συμβόλων στην χειραγώγηση των μαζών. Στο ανθρώπινο μυαλό υπήρχε και υπάρχει από τη φύση μια διαβάθμιση ευφυίας με αποτέλεσμα οι εξυπνότεροι των ανθρώπων που ήταν πάντοτε οι λίγοι, να επιδιώκουν την χειραγώγηση των ανθρώπινων ομάδων που αποτελούνταν από άτομα με λιγότερη ευφυία και ήταν πάντοτε οι πολλοί.

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 23:01

Quo Vadis

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Έχουν γραφτεί - και γράφονται - πολλά για την Ε.Ε., την αρχιτεκτονική της, τις αξίες της, τους στόχους της. Με αφορμή το brexit, που φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, προτείνω να δούμε το ζήτημα από χρονική/ιστορική άποψη, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό που συμβαίνει και, ίσως, να πιθανολογήσουμε αυτό που - ίσως - έρχεται.

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 09:58

Η Αριστερά στο προσκήνιο

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Κεσίδης, Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού έχουν στραφεί απέναντι στον κόσμο της εργασίας, το κοινωνικό κράτος  και τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή ο ρατσιστικός,  ξενοφοβικός   και ακροδεξιός  λόγος μπαίνει δυναμικά στα κυβερνητικά κλιμάκια. Δυστυχώς η κρίση, η ανεργία και η βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος οδήγησε τμήματα της κοινωνίας να υιοθετούν αυτήν την ακραία ρητορική. Την ίδια στιγμή σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν καν προτεραιότητα. 

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 23:02

Επιτρεπτικοί-προστατευτικοί γονείς

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Σε μια πρόσφατη συνεδρία με μια μαμά μιλήσαμε για τις εντάσεις που αντιμετωπίζει με τον δεκάχρονο γιο της, όσον αφορά την αδιαφορία του γενικότερα. Δήλωσε απελπισμένη και οτι έχει δοκιμάσει διάφορες μεθόδους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μια μαμά που ποτέ δεν κατάφερε να βάλει όρια και να είναι σταθερή, και ένα γιο που δεν έχει μάθει να έχει ευθύνες.

Η πάππους μας η Ήλιους υρνούσι του βράδ που του ντικιάν (καφενείο), χειμώνας κιρός ήταν κι σ΄νστράτα, όπους πάεινι ιά του σπίτ, βρίκι ένα Καρτάλ παγουμένου να ζαρών΄ σ΄νάκρα σ΄στράτα. Του λυπήθκι κι του πήρι μαζί τ.
Ήρθι στου σπίτ, η μπάμπου μας η Ιάννου κοιμάταν. Έβαλι του Καρτάλ κουντά σ΄σόμπα να ζισταθεί κι ξαπχώχθκι να κοιμθεί κι αυτός.

Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 22:39

«Ελληνίζειν εστί το ορθώς ονομάζειν», Αριστοτέλης

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Η γυναίκα, αν κι έχει τραγουδηθεί από την ποίηση ως ερωμένη, αν κι έχει υμνηθεί από την τραγωδία ως μάνα, είναι η μεγάλη αδικημένη,  όχι μόνο από τη νομοθεσία και τη γραμματική, αλλά κι από τη γλώσσα.
Ο άνδρας διαχρονικά και θεσμικά πιο ισχυρός, κατασκεύασε ένα γλωσσικό σύστημα στα μέτρα και τα σταθμά τα δικά του. Για παράδειγμα, το επίθετο ανδρείος, παράγωγο της λέξης «άνδρας», έχει θετική σημασία, και δηλώνει αρετή, δίχως να συμβαίνει κάτι το παρόμοιο  με το επίθετο  "γυναικείος", παράγωγο της λέξης, «γυναίκα».

Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 11:43

Η λύση της κοινωνίας και η διανομή του ακινήτου

Γράφτηκε από τον

Αν ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες από κοινού και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο νόμο, υπάρχει μεταξύ τους κοινωνία κατ' ιδανικά μέρη. Καθ' όλη τη διάρκεια της κοινωνίας κάθε ένας από τους συνιδιοκτήτες έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το ακίνητο εφόσον δεν εμποδίζει τη χρήση του στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Αρχές Γενάρη, τέλος γιορτών και φτάνει ο καιρός που πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον μεγαλύτερο αντίπαλο τους, την γενική καθαριότητα.

Από τα πιο δύσκολα δωμάτια που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η κουζίνα. Τα έπιπλα κουζίνας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή καθώς εκεί προετοιμάζονται τα γεύματα της ημέρας και ο χώρος πρέπει να έχει καθαριστεί σχολαστικά καθώς τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν τάχιστα. Σε καθημερινή βάση καθαρίζουμε τις επιφάνειες που έχουμε δουλέψει, όμως τι γίνεται με το εσωτερικό των ντουλαπιών και των ηλεκτρικών συσκευών;

Με τον ερχομό του νέου έτους θα υποδεχθούμε και τις χειμερινές εκπτώσεις, συνεπώς θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσετε το laptop που επιθυμούσατε αλλά δεν προλάβατε την Black Friday. Ωστόσο η αγορά ενός laptop δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεστε, αφού πρόκειται για μια επένδυση και αφορά ένα εργαλείο που είτε για απλή χρήση είτε για επαγγελματική πρέπει να γίνει έρευνα και να λάβετε υπόψη σας κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς.