Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018, 3:58:59 μμ

Αρθρογραφία

Της Γαρυφαλλιάς Καρβουνιάρη*.

 

Βαδίζοντας προς τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας και παρατηρώντας την εξέλιξη των κοινωνιών σε καθεμία από τις χώρες του πλανήτη, η αλήθεια είναι, ότι διαπιστώνει κανείς μια αξιοσημείωτη πρόοδο, σε ότι αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κατ’ επέκταση, στην αντιμετώπιση των δύο φύλων,  και κυρίως σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των γυναικών.

Του Αναστάσιου Αμανατίδη. 

Πρέπει να ήταν λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πάντως υπήρχε ησυχία στην πόλη. Θα πρέπει να ήταν χρονιά γύρω στα 1985. Με  αγωνιώδες νυκτερινό  τηλεφώνημα, ο γνωστός μου, από παλαιά, δάσκαλος, μακαρίτης τώρα, Γ. Κ., με παρακαλούσε για μια επείγουσα κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη, που αφορούσε την επίσης γνωστή μου καλή σύζυγό του, μαία στην ειδικότητα, εργαζόμενη στο δημόσιο.

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 20:56

Γεννηθήκαμε γυναίκες και μας αρέσει…πολύ!

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Είπα σήμερα να γράψω κι εγώ για την ημέρα της γυναίκας, έτσι επετειακά, καθώς σε λίγες μέρες μας γιορτάζουν παγκοσμίως.
Δεν θα αναφερθώ στα τετριμμένα στους αγώνες που δώσαμε για ισότητα κτλ, αυτά είναι γνωστά, αυτό που δεν γνωρίζουν οι άντρες είναι πως το να είσαι γένους θηλυκού είναι απόλαυση!

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 21:48

Η Σιμέλα σο φέισμπουκ

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Πόντια η Σιμέλα, κοντούλα, παχουλούλα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην μικρή επαρχιακή πόλη. Και στον ποντιακό σύλλογο γράφτηκε από τα μικράτα της και ποντιακούς χορούς έμαθε και την ποντιακή στολή της είχε και στις διάφορες εκδηλώσεις τούδινε να καταλάβει. Στα 25 της παντρεύτηκε τον Γιωρίκα και απέκτησε τον μονάκριβο γιο της.
Γιαγιά σήμερα χαίρεται τη ζωή και απολαμβάνει τα δύο - ζωή νάχουν - εγγόνια της. Τρελαμένη με τα εγγόνια της η Σιμέλα. Έρχονται και φωτίζεται όλο το σπίτι. Φτιάχνει τις πεντανόστιμες ποντιακές πίτες η Σιμέλα και στη ζούλα τα ταΐζει τηγανητές πατάτες, γλυκά και όλα όσα απαγορεύει η μαμά στο σπίτι για λόγους ‘’υγιεινής διατροφής’’ όπως έλεγε.

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 21:45

ΕΜΕΙΣ και οι γείτονες (Fyrom)

Γράφτηκε από τον

Toυ Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ρίχνοντας μια ματιά  στα ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας που αφορούν την Ελλάδα και φυσικά και τη Μακεδονία, μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει την αντίδραση των Ελλήνων σ’ αυτό που ονομάζουν όλοι Μακεδονία (κι εμείς και οι άλλοι). Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστά τα ιστορικά στοιχεία, αλλά, δεν είναι κακό να θυμηθούμε μερικά απ’ αυτά. Άλλωστε οι πρόγονοί μας έλεγαν (οι δικοί μας όχι των Σκοπιανών),  «η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως».

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 20:29

Κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΛΚΙΣ.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την χρησιμοποίηση της κάνναβης ως θεραπευτικό μέσον για ειδικές και σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Μελέτες επί μελετών, από διάφορους οργανισμούς, έχουν αποδείξει τις δυνατότητες που έχει η Cannabis Sativa L για να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό προϊόν. Γεγονός το οποίο έχει αποδεχτεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ο οποίος από το Νοέμβριο του 2016 έχει αρχίσει να μελετά λεπτομερώς το θέμα και έχει δεσμευθεί ότι θα ανακοινώσει τις θέσεις του τον ερχόμενο Μάιο. Πολλές δε χώρες πριν από εμάς ήδη έχουν εντάξει διάφορα θεραπευτικά σχήματα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα των χωρών τους.

Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 22:15

Το νοίκι της κυρίας υπουργού

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. Εκ πρώτης όψεως επρόκειτο περί πρόκλησης: Μία υπουργός παντρεμένη με υπουργό, με διαμέρισμα στο Μανχάταν, βίλα με πισίνα στη Σύρο και οικογενειακές καταθέσεις που φτάνουν το μισό εκατομμύριο δολάρια, έκανε χρήση της διάταξης που επιτρέπει σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, να λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου 1000 ευρώ το μήνα απ' το Δημόσιο, σε περίπτωση που δεν έχουν δικό τους σπίτι στην Αθήνα.

Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 20:24

­Ο αυτόματος τηλεφωνητής

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Την περίοδο 1977 – 1978 είμαι προχωρημένος βοηθός ιατρός στην Παθολογική του νοσοκομείου Κιλκίς, με διευθυντή πάντα τον εξαίρετο, πράο και ευγενή Θανάση Τηλιακό, ενώ συγχρόνως άνοιξα και διατηρούσα ιατρείο στην οδό Γ. Καπέτα 14, όπως επιτρεπόταν τότε. Το ιδιωτικό μου ιατρείο παρουσίαζε αξιόλογη κίνηση, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί ο ΟΓΑ των Κιλκισιωτών αγροτικών πληθυσμών δεν κάλυπτε τον καιρό εκείνο πλήρως τους ασφαλισμένους του, οπότε οι χωρικοί διάλεγαν και κατέφευγαν σε ιδιωτικά ιατρεία και γιατρούς της προτίμησής τους, ενώ το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ, με τους δικούς τους γιατρούς, αφορούσαν λίγους ασφαλισμένους και αυτούς μόνον στην πόλη!

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 22:05

Δημόσια υγεία και πολυεθνικές (Novartis)

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη (Μήτου) Ιωαννίδη, τ. Συντονιστή Σχολικών Συμβούλων ΠΕ.

« Η υγεία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται στους πολίτες αφειδώς και ανιδιοτελώς»  είχε πει στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και για το σκοπό αυτό δημιούργησε με το Γιώργο Γεννηματά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε Σ Υ ). Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε και πόσες εναλλαγές Κυβερνήσεων και υπουργών από τη πρώτη εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στην υγεία και πολεμήθηκε όσο καμία άλλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 21:56

Το ποδόσφαιρο τέχνας κατεργάζεται

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Μας διηγείται ο Τάσος Ασβεστόπουλος, που θα σφύριζε ένα παιχνίδι με μεγάλη βαθμολογική σημασία μεταξύ Κρηστώνης και Αχιλλέα Κιλκίς. Θα πρέπει να ήταν το 1985. Το αποτέλεσμα της συνάντησης είχε άμεση σχέση με την άνοδο της μιας εκ των δύο, που όμως επηρεάζονταν από το αποτέλεσμα άλλου διδύμου σε άλλο χωριό. Αλλά αυτός ο αγώνας κατάφεραν οι παράγοντες να τον αναβάλλουν για να δουν τι θα συμβεί στην Κρηστώνα!