Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 2:41:13 μμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 21:33

Το βολικό σκιάχτρο της «ακροδεξιάς» στο μεταναστευτικό

Γράφτηκε από τον

 

Γράφει ο Γιώργος Φλωρίδης, δικηγόρος, π. Υπουργός.

 

Το μεταναστευτικό από καιρό κινεί τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα. Θα καθορίζει τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη για αρκετό καιρό και συνάμα θα επηρεάζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.  

Η μετανάστευση δεν είναι καινούργιο πρόβλημα στον πλανήτη. Προκύπτει από την ανάγκη των φτωχών της γης ν’ αλλάξουν τη ζωή τους. Σε κάποιες περιόδους, αυτό συνέπιπτε με την ανάγκη των αναπτυγμένων κοινωνιών να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους με φθηνή εργασία.

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 20:46

Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Μεγάλη ιστορία ο Μεμάς. Γεράσιμο τον βαφτίσανε, Μεμά τον φωνάζουνε. Φτωχή η οικογένεια στο χωριό, πολλά τα στόματα και από μικρός στη βιοπάλη ο Μεμάς. Τα γράμματα δεν τα ήθελε, με το ζόρι τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ξύλο απελέκητο ο Μεμάς γράφτηκε από νωρίς στο κόμμα. Δεκαετία του 80 και κόλλαγε αφίσες ο Μεμάς, μάλωνε με τους αντίπαλους κομματικούς οπαδούς ο Μεμάς και νάτος τώρα ιδιαίτερος γραμματέας του βουλευτή.

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 20:44

Γυναίκες Δυνατές

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

Αιτία γι αυτό που διαβάζετε ένα αγαπημένο τραγούδι που λέει πως τα super girls δεν κλαίνε… εντελώς ίδιο με το οι άντρες δεν κλαίνε, που λέγαμε οι μαμάδες αγοριών όταν αυτά βάζανε τα κλάματα..
Υπάρχουν σήμερα πολλά μικρά και μεγάλα κορίτσια που ναι στη ζωή τους είναι ήρωες, κορίτσια της διπλανής πόρτας που δίνουν η καθεμιά τους έναν αγώνα αξιοζήλευτο, αξιοπρεπή και δύσκολο… είναι κάποια κορίτσια που θαυμάζω πολύ…

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 23:38

Κιλκίς, 4 Νοεμβρίου 1944. Η τελευταία Μάχη της Κατοχής

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Αγτζίδη (*).

"῎Ολβιος, ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν", (Ευριπίδης, Αντιόπη).
Κάθε χρόνο το μήνα Νοέμβριο διαβάζουμε σε τοπικές εφημερίδες, δυστυχώς, άρθρα ή ομιλίες, εμπρηστικές, εμφυλιοπολεμικές, διχαστικές που αναφέρονται στη φονική μάχη που έγινε στο Κιλκίς στις 4 Νοεμβρίου 1944. Στα κείμενα αυτά, πολύ σωστά, οι συντάκτες σε κάποιο σημείο τονίζουν πως: «…τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να γράφονται με ειλικρίνεια και να περιέχουν όλη την αλήθεια, τα δε συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ιστορικός-ερευνητής και ο αναγνώστης».

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 23:28

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, , τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Την βδομάδα που πέρασε, είχα την χαρά να έχω έναν ακόμη μικρό φίλο στο γραφείο μου. Καθώς παίζαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, έχασε, και μονολόγησε “ αφού δεν τα καταφέρνω πουθενά. Είμαι τελείος άχρηστος”.

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 20:46

Ισότητα κι ανισότητα φύλων

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Η γυναίκα στη μακραίωνη πορεία της στον πλανήτη Γη ήταν ανέκαθεν αδικημένη, καθώς όφειλε να ζει σε μια ανδροκρατούμενη  κοινωνία. Στην ιστορία  της εξέλιξης των δύο φύλων η ανισότητα ήταν πάντα στη μεριά της γυναίκας.  
Υπήρξαν όμως και φορές με δράσεις όπως στη δωρική Σπάρτη και στην ιωνική Αθήνα,  όπου μαζί με τους άνδρες και τα αγόρια, έπαιρναν μέρος γυναίκες και  κορίτσια. Υπήρξαν και φιλοσοφικές σχολές στις οποίες διακρίθηκαν  γυναίκες όπως: η Κόριννα, η Ασπασία, η Σαπφώ, η Θεανώ κ. ά. «Η γυναικεία φύσις ουδέν χείρων της του ανδρός» έγραφε ήδη από τότε ο Ξενοφών στο «Συμπόσιον". 

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 11:29

Κιλτίδης: Ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Β. Κιλτίδης, Ιατρός – Πρ. Βουλευτής, Υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή πορεύομαι με ταυτότητα ιδεολογική, με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και πάντα δημοσιοποιημένες, γνωστοποιώ τη θέση μου για το ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

Εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον κατέθεσα προτάσεις για το μείζον ζήτημα των μεταναστευτικών εισβολών από αλλοδαπούς. Ξεκαθαρίζω ότι κατά τον ΟΗΕ είναι άλλο ζήτημα το προσφυγικό.

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 23:12

Κατάθεση στεφάνων

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Αν. Αμανατίδης, Ιατρός - πρώην Δήμαρχος Κιλκίς.

Βρεθήκαμε για μια ακόμη φορά παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου και στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των ονομαστικά αναφερόμενων πεσόντων τέκνων του πρώην Δήμου Κιλκίς κατά τους ιερούς αγώνες 1912-1922 και 1940-1941. Δεν θα αναφερθούμε στην διοργάνωση, που ήταν καλή, όπως έπρεπε. Θα σταθούμε μόνον στην εικόνα του μνημείου, των αναθηματικών μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα, στην βάση των οποίων κατατίθενται τα στεφάνια από τους επίσημους και φορείς της πόλης, ένστολους και μη.

Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 18:41

Η Αριστερά, το "είναι" και το "θεαθήναι"

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Όταν μια μειοψηφία του εκλογικού σώματος κυβερνά τη χώρα, αυτό είναι άδικο για την πλειοψηφία. Όταν μια μικρή  συντεχνία πολιτικών, δημοσιογράφων και βιομηχάνων ασκεί την εξουσία, για δικά της οφέλη, αυτό δεν είναι δημοκρατία.
Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόση εξουσία συγκεντρωμένη  στα χέρια ενός πολιτικού και δια μέσου αυτού στο οικογενειακό και το φιλικό του περιβάλλον.

Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 12:28

Θυμός, ένα υγιές συναίσθημα

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Θυμός, ένα συναίσθημα παρεξηγημένο. Μεγαλώσαμε με την σκέψη οτι είναι ενα συναίσθημα υποδεέστερο, ανεπίτρεπτο, προβληματικό. Ένα συναίσθημα, που σαφώς δεν έχει θέση σε μια τάξη μορφωμένων, ώριμων και προικισμένων ανθρώπων. Ένα συναίσθημα που δηλώνει αδυναμία και προβληματική συμπεριφορά σε όποιον το βιώνει. Ακούω μαμάδες τριγύρω να λένε στα μικρά τους, “ οχι, δεν θυμώνουμε, δεν ειναι σωστό, εσύ είσαι καλό παιδί”. 'Ενα συναίσθημα επομένως, που αυτόματα μας κατατάσει σε μια κατώτερη κατηγορία, αυτή του κακού παιδιού.