Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 9:31:00 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 22:48

Το αλκοόλ ως φάρμακο

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Ους να (γ)ίνεται ο Πέπης ημ’ διατρός, Ττάσο, εσύ θα τερείς με! (Μέχρις ότου τελειώσει ο Μπέμπης* μου (ο εγγονός μου) ιατρός, εσύ θα με παρακολουθείς, Τάσο!).
Ήταν η εντολή και η προσταγή, η ευχή και η επιθυμία της Καυκάσιας ογδοντάρας, ίσως και περισσότερο, από μεγάλο καυκάσικο χωριό, με την ‘χοντρή’ μεταλλική φωνή, τα αδρά ανατολίτικα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του προσώπου και τα έντονα γαλαζοπράσινα μάτια. (τσιακάλα**).

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 22:48

Αρμενόφωνοι Έλληνες

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Ιωσηφίδης Μάκης, Δάσκαλος.

Γεννήθηκα το 1954 και μεγάλωσα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Το 1969 στα δεκαπέντε μου χρόνια μετακομίσαμε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά μου κατοικούσε στα πάνω Διαβατά όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκαν σε μια ιδιότυπη προσφυγική ομάδα τους Αρμενόφωνους Έλληνες για τους οποίους θα μιλήσω παρακάτω.

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 18:14

Η Γενοκτονία των Ποντίων… και οι Πόντιοι

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη (Μήτου) Ιωαννίδη.

 

Περίμενα να τελειώσουν οι πανηγυρισμοί, οι προπηλακισμοί και κάθε είδους..ισμοί να γράψω κι εγώ κάτι σχετικό με τη Γενοκτονία. Θα αναφερθώ όμως σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις από συγκεκριμένους ανθρώπους, Πόντιους με όλη τη σημασία και το περιεχόμενο της λέξης. Και, αναφέρομαι στο αφιέρωμα του Καθηγητή Κώστα Φωτιάδη στη Γενοκτονία και στην καταπληκτική δουλειά-ποσοτική και ποιοτική-που παρουσίασε στο περίπτερο 2 της Έκθεσης, από 27 Απριλίου έως 27 Μαιου.

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 21:46

Η κολακεία του 17χρονου

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Στην πολιτική αντιπαράθεση της χώρας, η νεολαία είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση. Η συντηρητική παράταξη άργησε να την πλησιάσει – ίσως γιατί ήταν δέσμια των παραδοσιακών αντιλήψεων ότι οι νέοι δεν αντιμιλούν, αλλά υπακούν τους μεγαλύτερους. Η Αριστερά κέρδιζε τη νεολαία για χρόνια, με τη νεανική εικόνα του Γκεβάρα και του Πολυτεχνείου, μέχρι που τα πρότυπα ξεθώριασαν: Ο Τσε υπάρχει ακόμα, μα πιο πολύ ως αντικείμενο διαφήμισης, ενώ η γενιά του '73 ξεθώριασε.

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 22:25

Οι συντάξεις λόγω βλάβης της υγείας

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Για τον προθάλαμο, ή την αίθουσα αναμονής του ιατρείου συνήθως δεν αγόραζα περιοδικά και εφημερίδες. Ό,τι αναγνώσιμο υπήρχε προερχόταν από τους ασθενείς ή τους συνοδούς τους, που μετά την πρώτη ανάγνωση και όσην ώρα περίμεναν τη σειρά τους, πολλοί τα εγκατέλειπαν στο τραπεζάκι, είτε άλλοτε πάνω στην ταραχή, ή παρασυρμένοι από την χαρά τους, ανάλογα με τη διάγνωση του γιατρού. Φυσικά εφ’ όσον παρέμεναν εκεί τα έντυπα, υπονοούνταν ότι τα υιοθετούσε και ο γιατρός!

Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 20:29

Αρκετά με τα κροκοδείλια δάκρυα

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

Όλοι θυμόμαστε το τι ακολούθησε και τι ειπώθηκε τις επόμενες ημέρες εκείνων των συγκλονιστικών συλλαλητηρίων – Θεσσαλονίκης και Αθήνας – για το Σκοπιανό. Προκειμένου να τα συκοφαντήσουν και να τα υποβαθμίσουν με τρόπο ελεεινό διάφοροι ενθομηδενιστές του «αριστερόστροφου φασιστικού και προοδευτικού» χώρου χαρακτήρισαν τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια ακροδεξιούς και φασίστες. Ο δε πρωθυπουργός τους αποκάλεσε όχλο. Και όλα αυτά επειδή οι χιλιάδες Έλληνες τούς βροντοφώναξαν στα μούτρα να σταματήσουν το ξεπούλημα και της ιστορίας μας.

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 22:50

Αν έχεις τύχη, διάβαινε…

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Πήρε να σκοτεινιάζει κατά την επιστροφή από το μακρινό Μελάνθιο, κάπου 25 χιλιόμετρα δρόμος ο περισσότερος χωμάτινος με πολλή σκόνη, ύστερα από μία κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη στο χωριό. Εδώ αξίζει να πω, ότι τα τηλεφωνήματα για ιατρική εξέταση στο σπίτι του αρρώστου, έστω και στα χωριά, τα πιο πολλά γίνονταν κατά το βραδάκι, ίσως γιατί τότε επιδεινωνόταν τα συμπτώματα, π.χ. άνοδος πυρετού, είτε διότι η επερχόμενη νύχτα φόβιζε περισσότερο και επιβάρυνε την ψυχολογία ασθενούς και οικογένειας. Είχα μαζί μου παρέα στο αυτοκίνητο και τον μεγάλο αδερφό Κυριάκο.

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 22:18

Αεί Παίδες

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κάποτε μου τηλεφώνησε μία κυρία που γεμάτη αγωνιά ζητούσε ιατρική συμβουλή για το μωρό της που είχε υψηλό πυρετό. Ρωτώντας να μάθω την ηλικία και το βάρος του μωρού, η μητέρα μού απάντησε με φυσικότητα ότι το μωρό ήταν 28 ετών και ζύγιζε 85 κιλά!

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 21:47

...για να με θες, έγινα εσύ

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Η Ειρήνη και ο Τάσος γνωρίστηκαν σε ένα καφέ ...να σημειωθεί ότι για την Ειρήνη ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε εκεί και το συγκεκριμένο είδος μαγαζιού δεν ήταν και από τα αγαπημένα της... απλά επέμενα εγώ να πάμε μια που είχα ακούσει τα καλύτερα...

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 00:00

Άτολμη η μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον

Του Θεόδωρου Βαφειάδη.

 

Δόθηκε στην δημοσιότητα για διαβούλευση, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα συζητήσεων που κράτησε χρόνια, το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το όνομα αυτού ΚλεισθένηςΙ