Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017, 9:50:23 πμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 17:42

Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 - Μάχη του Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου  Σιάνα. 

 

Με τους βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 τερματίστηκε η οθωμανική κυριαρχία στην Ευρώπη, πλην της Ανατολικής Θράκης, και άλλαξε εντελώς ο πολιτικός χάρτης των Βαλκανίων. Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1912 όταν η Βουλγαρία και η Σερβία με την ενθάρρυνση της Ρωσίας υπέγραψαν στη Σόφια συνθήκη συμμαχίας. Τον Μάιο του 1912 ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος υπογράφει συνθήκη συμμαχίας με την έως τότε αντίπαλο Βουλγαρία. Είχε προηγηθεί η πολεμική προετοιμασία η οποία φάνηκε σύντομα στα πεδία των μαχών και «ξάφνιασε» τους βαλκάνιους  συμμάχους. Οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού άρχισαν στις 6 Οκτωβρίου με την μάχη της Ελασσόνας.

Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 10:33

Έκλεισε τις πόρτες του ένα ακόμη σχολικό έτος

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη
Ιωαννίδη. 

 

Ένα ακόμη σχολικό έτος έφτασε στο τέλος του για μαθητές, γονείς και δασκάλους. Για Μαθητές με τους γνωστούς πανηγυρισμούς για το τι θα επακολουθήσει όλο το ελληνικό καλοκαίρι ξεγνοιασιάς που έρχεται και την απαλλαγή από το σφιχταγκάλιασμα των βιβλίων και όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του μαθητή.

Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 21:19

Οικονομικός αναλφαβητισμός

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ο ένας στους τρεις ενήλικους στην Ευρώπη, αδυνατεί να αναγνωρίσει απλές οικονομικές έννοιες όπως ο πληθωρισμός ή το ΑΕΠ. Η ανεπαρκής γνώση της οικονομίας και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, συνδέεται με την διόγκωση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και μπορεί να οδηγήσει ολόκληρα κράτη σε άστοχες πολιτικές και οικονομικές επιλογές, όπως συνέβη στη χώρα μας. Αυτά και άλλα πολλά επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, του επιστημονικού ιδρύματος της ΝΔ.

Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 21:15

Λάμπα η ιαματική (ή ο μεσαίωνας σε όλο το μεγαλείο του)

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Κάποιες νύχτες του χειμώνα το 1971, τότε που συνέχιζα το αγροτικό μου στην Τέρπυλλο, ήταν φοβερά κρύες! Όταν λέμε κρύες, ‘’βρωμόκρυες’’ που λένε! Παγωνιά, σίδερο παγωμένο τα πάντα το πρωί!  Στο σπίτι, η Νίκη η σπιτονοικοκυρά μου, καλή της ώρα, πρόσθεσε και δεύτερο πάπλωμα το βράδυ. Σε τέτοια βράδια και τέτοιες κρύες νύχτες, η ζεστασιά του καθαρού κρεβατιού είναι προτιμητέα έναντι κάθε άλλης καταφυγής.

Σάββατο, 10 Ιούνιος 2017 19:25

"Δεδικαίωται"

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ο πρόσφατος θάνατος του Κώστα Μητσοτάκη, έδωσε αφορμή για κάποιες αντιπαραθέσεις που αφορούν την τήρηση των παραδοσιακών μας ιερών και οσίων για τον θάνατο ενός ανθρώπου. “Ο νεκρός δεδικαίωται” συνηθίζουμε να λέμε, σαν να επιθυμούμε να κλείσουμε το στόμα που πάει ν' ανοίξει για να καταγγείλει τον μακαρίτη για όσα δεν πρόλαβε η ζωή να του ανταποδώσει. Πιστεύουμε στ' αλήθεια στη δικαίωση του νεκρού;

Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2017 23:56

Ο Αρμαγεδδών του Εμφυλίου– Κιλκίς 4.11.1944

Γράφτηκε από τον

Του Σωτήρη Χρυσάφη. 

 

Σε ένα “δύσκολο” αλλά και πολλαπλά ενδιαφέρον θέμα εστιάζει στο νέο του βιβλίο ο κιλκισιώτης επιστήμονας Σωτήρης Χρυσάφης, στη πολύνεκρη Μάχη του Κιλκίς κατά την εμφύλια σύρραξη, στις 4-11-1944. Στόχος του συγγραφέα είναι να γίνει ευρύτατα γνωστή η πιο αιματηρή μάχη του ελληνικού εμφυλίου, μια θλιβερή πρωτιά του Κιλκίς.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Σ. Χρυσάφης γράφει:

Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 23:40

Το σ’χώριο του Τσινάρ’…*

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Πάρ’τ’ αυτά Γιαννάκ’, κι άμα πιθάνου, κάνε μ’ κόλλυβα κι κέρνατ’ς όλ’ς, δου μέσα, ένα κονιάκ κι έναν καφέ…
   Ψυχούλα ο Βαγγέλης Τσινάρης!  Όλοι τον περνούσαν για περιθωριακό τύπο (πλην άκακο) του Κιλκίς και δούλο του πατροπαράδοτου κρασιού.

Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 23:32

Περί αριστείας

Γράφτηκε από τον

Γράφει
ο Τάσος Ναούμης
παιδίατρος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στο Κιλκίς έγινε πρόσφατα  μια σπουδαία μουσική εκδήλωση. Για πρώτη φορά οργανώθηκε  στην πόλη ένα φεστιβάλ πιάνου (ναι!  συνέβη και αυτό στην πόλη μας) στα πλαίσια  του οποίου έγιναν  δυο συναυλίες.  Στην πρώτη έπαιξαν κομμάτια για πιάνο  τρείς νέοι μουσικοί (οι Ηλίας Στασινός- 36 ετών-, Αννα Αλβίζου -21 ετών- και Νίκος Λαβασάς- 25 ετών)   και στην δεύτερη ο καθηγητής τους  Λάμπης Βασιλειάδης.

Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017 21:24

‘’Τα ξυλέας" του Νίκου Καμπούρη

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Από την αρχή της άσκησης της ιατρικής στη Γουμένισσα ήταν φανερή η δυσκολία, που συναντούσα κατά την κλινική εξέταση των αρρώστων στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, κατά τη λήψη του ιστορικού, λόγω του άγνωστου σε μένα του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος. Αυτό συνέβαινε περισσότερο μεταξύ πολλών ηλικιωμένων, που ήταν και οι περισσότεροι, που απασχολούσαν τον παθολόγο. Καθώς όμως διαπίστωσα, ότι ήταν εύκολη η εκμάθησή του ιδιώματος, τουλάχιστον για μια απλή συνεννόηση, άρχισα να καλλιεργώ τους διαλόγους μου με τους εντόπιους. Ήμουν και νέος στην ηλικία. Το έκανα με μεράκι για να διευκολυνθώ πάνω στη δουλειά μου.

Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017 21:19

Οι ξεχασμένοι Έλληνες του Γκέρλιτς

Γράφτηκε από τον

Ένα αιώνα μετά δύσκολα μπορεί κανείς ν’ απαντήσει στο ερώτημα ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για τον Μεγάλο Εθνικό Διχασμό μας, ένα Διχασμό που οδήγησε στην τραγική για τον ελληνισμό Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα Διχασμό που άφησε μέχρι και σήμερα βαθιές πληγές στο σώμα της πατρίδας μας.
Στο πρόσφατο άρθρο μας με αφορμή την επέτειο της μάχης του ΡΑΒΙΝΕ περιγράψαμε διάφορα γεγονότα που οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό.  Στο σημερινό μας θα αναφερθούμε σ’ ένα άλλο μισοξεχασμένο γεγονός εκείνης της περιόδου, στην τραγική ιστορική συγκυρία που οδήγησε εκεί γύρω στο 1916 μεσούντος του μεγάλου πολέμου 7.000  Έλληνες στρατιώτες μετά την κατάκτηση της Ανατολικής Μακεδονίας από τους Βουλγάρους και ύστερα από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της ΑΝΤΑΝΤ και των γερμανοβουλγαρικών στρατευμάτων βρέθηκαν στο Γκέρλιτς της Σαξονίας, μια κωμόπολη που βρίσκεται στα σημερινά Γερμανοπολωνικά σύνορα.

Σελίδα 1 από 162