Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 11:19:37 μμ
Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 21:17

Ανανέωση διπλώματος οδήγησης

Του Αναστάσιου Αμανατίδη. 

 

Η πολιτεία πολύ καλώς θέσπισε, ως απολύτως απαραίτητη, την ιατρική εξέταση υποψηφίου οδηγού, τόσο για την αρχική έκδοση, (είναι προφανές και κανείς δεν αντιλέγει), όσο και κυρίως κατά την αναθεώρηση του διπλώματος ικανότητος οδήγησης, μετά τα 65.


   Μία των ημερών, στην μετά την δημαρχεία μου εποχή, προσήλθε στο ιατρείο, αυτό, το επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 9, ο γνωστός μου από παλιά, ως επαγγελματίας οδηγός ταξί, τότε συνταξιούχος, Γιώργος …, 75άρης περίπου, μακαρίτης πλέον τώρα. Μου ζήτησε να συμπληρώσω πιστοποιητικό υγείας για αναθεώρηση του διπλώματος οδήγησης. Ο θαλερός Γιώργος πληρούσε τις προϋποθέσεις αναθεώρησης και δεν είχα δυσκολία να το πράξω.
    Όμως κατά την σύνταξη του έντυπου ιατρικού πιστοποιητικού, βλέπω, πως το παράβολο της Τράπεζας γράφει το όνομα Παναγιώτης!
   …Είσαι γραμμένος Παναγιώτης και σε φωνάζουν Γιώργο; Είπα με φιλική φυσικότητα.   
   …Όχι, εγώ Γιώργος είμαι, απάντησε με πλήρη άνεση, χωρίς συστολή, δεν είναι για μένα, το δίπλωμα αφορά τον ξάδερφό μου τον Παναγιώτη, να, αυτόν εδώ… και μου δείχνει μια ωραία έγχρωμη μικρή φωτογραφία προσώπου, με σχεδόν ‘σαρδόνιο’* χαμόγελο!  
   (Το ιατρικό πιστοποιητικό συνοδεύονταν με καρφιτσωμένη φωτογραφία του υποψηφίου, γι’ αυτό πολλοί φρόντιζαν να καλύπτουν τις ό, ποιες δυσμορφίες του προσώπου, που επέφερε η ηλικία, με έγχρωμες ωραίες φωτογραφίες! Τώρα καθιερώθηκε η μικρή, ειδική για δίπλωμα, ασπρόμαυρη φωτογραφία του προσώπου, χωρίς χαμόγελα, γραβάτες και λοιπά ‘φτιασίδια’).
   …Μα, αυτός έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, πέρσι - πρόπερσι, τον είδα και εγώ σε τυχαία επίσκεψή μου να νοσηλεύεται  στο νοσοκομείο, το χαμόγελο (σαρδόνιο, του κατέλειπε από τη μια πλευρά μόνο) του έμεινε από τότε, έχει κινητικά προβλήματα από τη μια πλευρά στα πόδια του, δυσκολεύεται στο λόγο και τη σκέψη, τον βλέπω να μην μπορεί …, εκτός που δεν ήρθε καν εδώ ο ίδιος!...
   …Έλα μωρέ, αυτός, παλιός λύκος**, δεν έχει ανάγκη, το θέλει να πάει μέχρι το καφενείο  και καμιά φορά το καλοκαίρι, μέχρι τον Σταυρό Χαλκιδικής!    
   …Τόσο το χειρότερο… Θα είναι επικίνδυνος όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους ανύποπτους άλλους οδηγούς, μπορεί και για μας, γιατί κι εγώ στην Ασπροβάλτα παίρνω τα μπάνια μου… είπα.
   Ο Γιώργος Χ. δείχνει αποφασισμένος να επιστρέψει με συμπληρωμένο από τον γιατρό το χαρτί του διπλώματος.
   ... Έλα μωρέ, κάντο τώρα, δεν πειράζει, δεν υπάρχει πρόβλημα!
   …Μπορεί να μην υπάρχει για σένα, υπάρχει όμως και μεγάλο για μένα, μέρες που είναι τώρα, με φορτισμένη την ατμόσφαιρα, λόγω Τεμπών…
     ( Ήταν η εποχή του πολύνεκρου ατυχήματος στα Τέμπη, με το μαθητικό λεωφορείο του Γυμνασίου Μακροχωρίου Βέροιας).
   Πιθανότατα δεν αντιλαμβανότανε το πνεύμα με το οποίο έδινα εξηγήσεις, αν και ο ίδιος ήταν επαγγελματίας οδηγός πάνω από  πενήντα χρόνια!
Ο Γιώργος έφυγε δυσαρεστημένος. Το έδειξαν τα διπλότυπα της Τράπεζας, που τσαλακώθηκαν στην δεξιά του παλάμη. Αργότερα κατάλαβα, πως κόπηκε και η συμβατική καλημέρα που είχαμε. Πρέπει να ήταν και ψηφοφόρος μου!
   Φαίνεται, πως ο ξάδερφος Γιώργος … έκανε την δουλειά του με άλλον γιατρό! Ή ο Παναγιώτης απτόητος με το μόνιμο σαρκαστικό παθολογικό χαμόγελο, να οδηγούσε χωρίς ανανεωμένο δίπλωμα! Γιατί είδα κάποια φορά τον Παναγιώτη …. στο τιμόνι, χωρίς να ενδιαφερθώ, να μάθω, αν πήγαινε στο καφενείο ή στον Σταυρό Χαλκιδικής….

   *’Σαρδόνιος’ και σαρδόνιο γέλιο: Σημαίνει το μορφαστικό γέλιο. Εδώ, στην περίπτωσή μας, το μόνιμο σπασμωδικό χαμόγελο, οφειλόμενο σε νευρολογικά αίτια,  εγκεφαλικής αιτιολογίας. Γνωστότερος στους γιατρούς είναι ο σαρδόνιος γέλως επί τετάνου λόγω επώδυνων σπασμών των μιμικών μυών του προσώπου, θεωρούμενος ως βαρύ προγνωστικό σύμπτωμα. Η φράση, που συναντάται και στον Όμηρο, (Τάκης Νατσούλης), πήρε το όνομά της από το δηλητηριώδες φυτό σαρδονία, (που φύεται στο νησί Σαρδηνία, από αυτό πήρε πιθανόν και το όνομα) από το οποίο, όταν δηλητηριασθεί κανείς μορφάζει με φαρδύ, αλλά συνοδευόμενο από πόνους, γέλιο…
   **Λύκος: Το άγριο ζώο λύκος. Στην ποντιακή και μεταφορικά η φράση ‘άμον λύκος’ σημαίνει σαν λύκος, επί ανθρώπου δυνατού, ορμητικού. Μεταφορικά πάντα στην ποντιακή σημαίνει επίσης “αυτόν που έχει χοντρό σβέρκο” και επέκεινα τον μοναχοφάη. Εδώ ο ακαταμάχητος, ο ακαταπόνητος, ο ακατάβλητος άνθρωπος. Παροιμ: Ο λύκον το μαλλίν ατ’ αλλάζει και το χούιν ατ’ ’κί αλλάζει, επί ανθρώπου ισχυρογνώμονος. (Άνθιμος Παπαδόπουλος).

   Κιλκίς Μάϊος 2018.