Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 5:26:13 μμ
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 21:28

Αναστάσιος Αμανατίδης : Προσωπικά ενθυμήματα

Ο ιστορικός και ηρωικός χειρουργός του νοσοκομείου Κιλκίς πάνω από μία τεσσαρακονταετία, από πριν το ’40 και μέχρι περίπου μετά το 1980, ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Ορφανός.

Καλύμνιος την καταγωγή, εγκαταστάθηκε απ’ αρχής στο Κιλκίς, δημιούργησε με την κόρη επιφανούς Κιλκισιακής αστικής οικογένειας ωραία οικογένεια και κατέλειπε εξ ίσου καλούς απογόνους. Από τα χειρουργικά του χέρια πέρασαν όλα τα αντίστοιχα περιστατικά των παραπάνω χρόνων. Τόσο της λεγόμενης ‘θερμής’ χειρουργικής, όπως τα τραυματολογικά και τα οξέα και επείγοντα, όσο και χωρίς να εξαιρεθούν τα προγραμματισμένα χρόνια περιστατικά, που αφορούσαν τους ανθρώπους μιας ολόκληρης επαρχίας! Τα πρώτα μάλιστα χρόνια της ταραγμένης εποχής, περιγράφονταν επεμβάσεις κάτω από όλες τις συνθήκες, κυρίως τις αντίξοες, γιατί αυτές είναι που μένουν στη μνήμη (εξ ου και το ΄ηρωικός΄!). Κυρίως αυτές που έχουν σχέση με εξωτερικές περιρρέουσες καταστάσεις, αλλά και προβλήματα από πλευράς εγκαταστάσεων (μέχρι και κάτω από το φως της γκαζόλαμπας) και εξοπλισμού νοσοκομείου, τότε, την εποχή του αναισθητικού και διαπεραστικής οσμής αιθέρα, που επί πλέον δεν υπήρχαν τα σωτήρια σήμερα αντιβιοτικά!.
Τους πρώτους μεταπολεμικούς καιρούς, ενθυμούμαι και θυμούνται πολλοί, από τις συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν αυτές της σκωληκοειδίτιδας, (συνηθισμένη ήταν η φράση, που με καύχηση έλεγαν οι ‘τυχεροί’, πως αν αργούσαν ακόμη πέντε (5) λεπτά θα ‘έσκαγε’ η σκωληκοειδής ( ο σκωλεκίτης των Ποντίων) και η περιτονίτιδα που θα ακολουθούσε θα τον οδηγούσε στον θάνατο). Άλλες συνήθεις ήταν οι επεμβάσεις στο στομάχι, οι λεγόμενες γαστρεκτομές, που αφορούσαν κυρίως σε αυτούς που έπασχαν από έλκος βολβού δωδεκαδακτύλου, (άλλη μάστιγα των καιρών εκείνων). Σήμερα ελαχιστοποιήθηκαν αυτές, λόγω βελτίωσης των συνθηκών ζωής και της χρήσεως αποτελεσματικών φαρμάκων θεραπείας που παίρνονται εύκολα από το στόμα.
Οι ασθενείς τότε μετά από επιτυχημένη εγχείρηση στομάχου, ακολουθούσαν πολυήμερη μετεγχειρητική υγειινοδιαιτητική αγωγή στο νοσοκομείο, με νοσηλεία μέχρι και μήνα ακόμη και εντολή για ισόβια αποχή από ξινά, αλμυρά τηγανητά, πιοτά… μετά την έξοδο από το νοσοκομείο…
Καθώς έλεγε ο μακαρίτης οδοντίατρος και δήμαρχος Νίκος Αγγελίδης, …Ήρθε η ημέρα, που ο ‘Ντούνας’, ο γνωστός αμπελουργός του συνοικισμού και χρόνιος χρήστης αλκοόλ, να πάρει εξιτήριο, ύστερα από εγχείρηση στομάχου… Με το εξιτήριο στο χέρι και πριν φθάσει στο σπίτι του, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή της καπναποθήκης του Βογιατζή, ένα περίπου χιλιόμετρο μακριά, βορειοανατολικά του νοσοκομείου, το αποφάσισε: Θα ‘δοκιμάσει’ αν έκανε καλά την δουλειά του ο γιατρός! Να δει αν το στομάχι του έγινε ‘σίδερο’, όπως τον διαβεβαίωσε! Οι αποθήκες του αλκοόλ στον οργανισμό του έχουν εξαντληθεί, και τα στερητικά συμπτώματα ήταν αδύνατο να υπερνικηθούν!
Ο Τζίρης, γνωστός ρακοπώλης, κάπου κοντά στο σινεμά (τότε) Αλέξανδρος, (τώρα Σούπερ Μάρκετ), ήταν καλός σταθμός για έλεγχο των ιατρικών υπηρεσιών πάνω στο στομάχι του Ντούνα από μέρους του χειρουργού Ορφανού.
… Φέρε ένα ποτήρι, ρε Τζίρη, να δοκιμάσω την δουλειά, που έκανε ο γιατρός!...
Ένα και πλέον μήνα στερήθηκε το ποτό, ο χρήστης αμπελουργός Στενημαχίτης!
Με το πρόσχημα να εισπράξει ευχές και να ευχηθεί υπέρ του γιατρού, τσούγκριζε το ποτήρι, με όποιον έμπαινε για να του ευχηθεί περαστικά και …άϊντε σιδερένιος και άλλα παρόμοια συνήθως φαιδρά…
Ήταν και αγαπητός στον κόσμο, που του ’λειψε έναν μήνα…
Ο Ντούνας έχασε τον αριθμό των ποτηριών, αλλά τον προσγείωσε ο κάπελας, που στο λογαριασμό βρήκε και χρέωσε … μία και μισή οκάδες τσίπουρο, με τις οκάδες να μετρούν ακόμη τότε!
… Καλός γιατρός ο Ορφανός και ας λέει ο κακός κόσμος, ότι με τις ‘γκαζόλαμπες’ που χειρουργεί, δε βλέπει καλά, τι κόβει και τι ράβει… Καλή δουλειά, μπράβο τον γιατρό έραψε το στομάχι μου γερά και μονολογώντας και επαναλαμβάνοντας με ικανοποίηση το καλός και μπράβο και καλή δουλειά έκανε ο Ορφανός ο γιατρός, κατάφερε να φθάσει στο σπίτι του, προς τον Άγιο Δημήτριο μεριά…
Αυτά έλεγε και ξέσπαγε στα γέλια ο αείμνηστος Νίκος Αγγελίδης.
(Σημείωση: Το νοσοκομείο Κιλκίς αφιέρωσε με πινακίδα την χειρουργική κλινική σε ΠΤΕΡΥΓΑ ΙΩΑΝΝΗ ΟΡΦΑΝΟΥ, το δε σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς υιοθέτησε εισήγηση, που πρότεινε να τιμηθεί ο αείμνηστος γιατρός Ιωάννης Ορφανός, όπως και ο έτερος Καλύμνιος παθολόγος Αθανάσιος Τηλιακός και έδωσε το όνομά τους σε δύο οδούς στην επέκταση του σχεδίου πόλης του Κιλκίς).

Κιλκίς Απρίλιος 2019

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Η εγχείρηση του Ντούνα και ο χειρουργός Ορφανός