Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, 6:29:50 πμ
Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 20:38

Αναστάσιος Αμανατίδης :Προσωπικά ενθυμήματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ως νεαρός φοιτητής το καλοκαίρι στο χωριό γέμιζα τις ώρες μου μεταξύ βιβλίου, (πάντα είχα μαθήματα για τις εξετάσεις του Οκτωβρίου) και καφενείου.

Η βόλτα στο καφενενεδάκι του χωριού, έπαιζε το ρόλο του διαλείμματος, παρέα με τα κουρασμένα γεροντάκια του χωριού. Μου δινόταν η ευκαιρία να απαντώ σε ερωτήσεις ιατρικού ενδιαφέροντος και να αναπτύσσω τις παθογένειες των συνήθων ασθενειών.
   Ήταν τα χρόνια και οι εποχές, που το έλκος στομάχου – δωδεκαδακτύλου έκαμνε θραύση μεταξύ των φτωχών πληθυσμών της επαρχίας. Οι κακές διατροφικές συνθήκες και η έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων, τα ποικίλα άγχη και stress εκ συνθηκών, φταίγανε σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο. Μοιραία η συζήτηση περιστρέφονταν συχνά γύρω από την επώδυνη, εκνευριστική και εξαντλητική αυτή στομαχική πάθηση. Η οποία απαιτούσε ειδική δίαιτα, φάρμακα (τα λεγόμενα αντιχολινεργικά, τότε, ας πούμε σταγόνες όκτινουμ), και στο τέλος ήταν τυχερός όποιος κατάφερνε να κάνει εγχείρηση (γαστρεκτομή), με ότι αυτή συνεπαγόταν.
   Εξηγούσα και επαναλάμβανα ότι έλκος σημαίνει στα απλά ελληνικά, πληγή, μπορεί μικρή, αλλά πληγή, που διαρκώς ερεθίζεται από τα υγρά του άδειου στομάχου και προκαλεί τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα, ξινίλες, αναγωγές κλπ
   Οπότε, ακούω τον μακαρίτη πλέον Ανανία, που δυσκολευόταν όχι μόνον με τα ποντιακά, μιλούσε κάπως ‘’τσαρκαλίτικα’’, αλλά και με τα ελληνικά:
  …Έλκος είναι μία σπυράκι, Αναστάσ’,  άμα άντρωπο ντεν τρώει κανονικά, πονάει πολύ!...
    Αυτό είναι είπα, θείο Ανανία, σπυράκι είναι, έπιασαν τόπο οι θεωρίες μου… για να μείνει στην ιστορία για τους χωρατατζήδες του χωριού η ‘’ψυχούλα’’  Ανανίας με το …έλκος είναι μία σπυράκι… και όχι μόνον!

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: ΜΙΑ … ΣΠΥΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΚΟΣ