Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 11:11:42 μμ
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 09:29

Δημήτρης Ιωαννίδης : Ουκ εν τω πολλώ το ευ (τίτλος επαναλαμβανόμενος)

Πριν από ένα και πλέον χρόνο είχα καταθέσει ένα σημείωμα με τον παραπάνω τίτλο προβάλλοντας την εκλογή του εξαίρετου γιατρού ηπατολόγου Θέμη Βασιλειάδη σε Καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γεννημένου στο Ελευθεροχώρι, το μικρό αυτό χωριού του δήμου Χέρσου (με τον αιώνιο δήμαρχο Χρ. Ανθρακίδη). Σήμερα θέλω να συνεχίσω –ας μου επιτρέψει, παρακαλώ, το αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων μας- την παρουσίαση τριών ακόμη τέκνων (τα 2 Γιανναντικα) του Ελευθεροχωρίου που κατέχουν θέσεις Καθηγητών Πανεπιστημίου.
Κι όλα αυτά στο Ελευθεροχώρι, στο χωριό "των τρεις και ο κούκος" που είχα παρουσιάσει σε κάποιο άλλο σημείωμα αναφερόμενος στις εκεί πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις.
Έτσι λοιπόν!

- Ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης του Θεοχάρη έγινε καθηγητής και -Αντιπρύτανης σήμερα- στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αφού για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε –και συνεχίζει- Κοσμήτορας της Ολυμπιακής Ακαδημίας με έδρα την αρχαία Ολυμπία, προβάλλοντας την Ελλάδα σε όλα τα φόρα του κόσμου, μέσα από τις δραστηριότητες της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Εργάστηκε ως μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής, στο σχεδιασμό και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ελευθεροχώρι (δημοτικό, γυμνάσιο Χέρσου) και ύστερα ακολούθησε τους γονείς του (Gastarbeiters) για σπουδές στη Γερμανία.
Εκεί σπούδασε γυμναστική Ακαδημία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μαινζ (Mainz). Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε Κοσμήτορας της ΟΕ –θέση αυξημένου κύρους- από εκεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπως προαναφέραμε.
Παντρεύτηκε την Ελένη Ντόνα και έχει 2 παιδιά, τον Χάρη και την Βικτωρία.
Εμείς όλοι οι συγχωριανοί του, οι φίλοι του, είμαστε περήφανοι γιαυτόν και του ευχόμαστε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

- Η Θεοδώρα Ιωαννίδου του Αλέκου (αείμνηστου δασκάλου και αγαπητού εξαδέλφου που μας  άφησε μόλις στα 50 του) κατάγεται από το Ελευθεροχώρι και πέρασε ένα μέρος της ζωής της στο Μαυρονέρι όπου ήταν διευθυντής του Σχολείου ο πατέρας της.
Τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο Χαριλάου Θεσσαλονίκης και σπούδασε Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έκανε με υποτροφία μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αγγλία στα Πανεπιστήμια Durham και Kent όπου έκανε και τη διδακτορική της διατριβή. Δίδαξε για πάνω από 10 χρόνια σε Πανεπιστήμια  της Αγγλίας με ιδιαίτερη επιτυχία. Πριν από 5 περίπου χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα και εκλέχτηκε καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ  στο Γενικό Τμήμα όπου και διδάσκει μέχρι σήμερα.
Είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή Αστροφυσικής των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Tubingent Γερμανίας και ηγείται μεγάλης ερευνητικής διαστημικής ομάδας.
Το χωριό της, το Μαυρονέρι, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια, αλλά και όλοι εμείς συγγενείς και φίλοι της ευχόμαστε ατομική και οικογενειακή ευτυχία.
Το Ελευθεροχώρι είναι πολύ περήφανο γιαυτήν και λυπάται που δεν ζει για την καμαρώσει μαζί μας ο αείμνηστος πατέρας της. Με περίσσευμα καρδιάς την καμαρώνει η μητέρα της Αρχοντή Σιδηροπούλου, η οποία στήριξε σ’ όλα τα στάδια της ζωής της όπως επίσης και ο αδελφός της Βασίλης Ιωαννίδης γεωπόνος, στη Διεύθυνση Γεωργίας Κιλκίς.

- Τρίτη της παρέας είναι η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου του Δημητρίου και της Αγάπης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη  και έζησε ως τα 10 της χρόνια ανάμεσα στο Ελευθεροχώρι όπου ζούσαν η γιαγιά και ο παπούς της και στη Βασιλίτσα όπου ζούσαν ο δάσκαλος πατέρας της και η Μαία μάνα της. Τελείωσε το 90ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης το Γυμνάσιο και Λύκειο Κάτω Τούμπας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία όπου υπηρετούσε ο πατέρας της στα ΤμΓ του Προξενείου του Αννόβερου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αννόβερου (Dipl. Pad) στο τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Νέων (Erwachsenenbildung und aysserschulische jugendbildung) διορίστηκε σε πολυκλαδικό γερμανικό σχολείο (IGS) από όπου και παραιτήθηκε μετά από 2 χρόνια για να δουλέψει στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης επίσης για 2 περίπου χρόνια, το οποίο, λειτούργησε σαν εφαλτήριο για το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης της Βόννης, το περίφημο DIE. Το 2004 εκλέγεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς σ’ ένα από τα αρχαιότερα και επίλεκτα, πανεπιστήμια της Γερμανίας, το Tuebingen όπου και περάτωσε τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο τη Δια βίου Μάθηση. Είναι συντονίστρια των υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου του Τυμπιγκεν. Με την εκλογή της νέας Κυβέρνησης και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας και Δια βίου Μάθησης υπέβαλε το βιογραφικό της που ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του υπουργείου και προσελήφθη στον τομέα της Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ. Είναι διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Tuebingen με τη μεγαλύτερη διάκριση του Πανεπιστημίου "Magna cum laude".
Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Αρβανιτίδη, ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ και έχει δύο κορίτσια, την Αφροδίτη και τη Δανάη.
Οι συγγενείς και οι φίλοι της εύχονται καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.
Και τα τρία αυτά φωτεινά μυαλά μαζί με τον γιατρό Καθηγητή Θέμη Βασιλειάδη αποτελούν το κόσμημα του Ελευθεροχωρίου, αλλά, πιστεύω μέσα από τις υψηλές θέσεις που κατέχουν και όλοκληρου του νομού Κιλκίς των οποίον δεν ξεχνούν και επισκέπτονται τακτικά διατηρώντας άρρηκτούς οικογενειακούς δεσμούς. Οι οικογένειες όλων όσων  μένουν μόνιμα ή επικουρικά στο Ελευθεροχώρι ενώ η Θεοδώρα επισκέπτεται και το Χορήγι γενέτειρα της μάνας της.
Ευχόμαστε σ’ όλους Υγεία και οικογενειακή Ευτυχία.