Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 6:51:16 πμ
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 21:17

Δόξα και τιμή

Του Νίκου Σιάνα.

Το 2021 η πατρίδα μας και ο όπου γης ελληνισμός θα γιορτάσει τα διακόσια χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού, την επανάσταση του 1821. Για τον λόγο αυτό η ελληνική Πολιτεία έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή, η οποία θα οργανώσει εκδηλώσεις που θα αναδείξουν την σπουδαία αυτή επέτειο του Έθνους.


Εκδηλώσεις μικρές ή μεγαλύτερες θα πραγματοποιηθούν απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όλους αυτούς τους «θεότρελους και ρακένδυτους Έλληνες του Μοριά και της Ρούμελης που όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, με μπροστάρηδες αποφασισμένους καπεταναίους πήραν τα λιανοντούφεκα, και από τον πρώτο ακόμα χρόνο έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι ή να πεθάνουν ή να ελευθερωθούν.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με διάφορους τρόπους, πολλές φορές ακόμα και από… επίσημα χείλη, διακινείται ο άθλιος ισχυρισμός ότι η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους ξένους. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε γιατί οι Έλληνες αγωνίστηκαν γενναία και πλήρωσαν τεράστιο φόρο αίματος και όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις διαπίστωσαν ότι οι Έλληνες άρχισαν να «ξηλώνουν» το πουλόβερ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε τροποποίησαν την πολιτική τους (αρχικά ήταν εναντίον της επανάστασης) και άρχισαν να διαγκωνίζονται για να πάρουν θέση την επόμενη μέρα. Αποκορύφωμα και απόδειξη συγχρόνως αυτής της αλλαγής των Μεγάλων Δυνάμεων, η χορήγηση δανείου από αγγλικό τραπεζικό οίκο προς την επαναστατική κυβέρνηση. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι όταν άρχισαν οι Μεγάλες Δυνάμεις να αναμειγνύονται ενεργά στα ελληνική πράγματα, τότε εμφανίστηκε και η διχόνοια, αυτό που αποκαλούμε κατάρα του Έθνους, μια κατάρα που εξακολουθεί να βρίσκει γόνιμο έδαφος ως τις μέρες μας.
Τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο μας έδειξαν ότι τελικά η χώρα δεν έπιασε πάτο και στα δύσκολα εμείς οι Έλληνες θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα δίχως να λογαριάζουμε ποιος και πόσοι θα είναι απέναντι μας, αρκεί να είμαστε ενωμένοι.
Στο Πάνθεον των πρωταγωνιστών και ηρώων της επανάστασης του ’21 ανήκει και η ευγενική μορφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη με καταγωγή από το χωριό Υψήλ περιοχής Τραπεζούντας. Απαρνήθηκε αξιώματα από την αυλή του τσάρου και έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ήταν αυτός που ξεκίνησε την επανάσταση στις 22 Φεβρουαρίου του 1821, αφού διάβηκε τον ποταμό Προύθο στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Πέθανε το 1827 πριν προλάβει να δει ελευθερωμένη την αγαπημένη του Ελλάδα. Η προτομή του από το 1998 κοσμεί την πόλη του Κιλκίς. Ήταν μια πρωτοβουλία του τότε δημάρχου της πόλης Αναστάσιου Αμανατίδη.
Κάθε χρόνο ελάχιστοι, πολύ ελάχιστοι με μπροστάρη τον φιλίστωρα Τάσο Αμανατίδη καταθέτουν στην προτομή του λίγα λουλούδια. Σε έναν νομό και μια πόλη με τόσους Πόντιους και τόσους συλλόγους είναι να λυπάται κανείς! Αλήθεια έτσι μεταλαμπαδεύεται η ιστορία μας, έτσι θυμόμαστε και τιμούμε αυτούς που έδωσαν τα πάντα για να πετύχει ο Μεγάλος ξεσηκωμός, η επανάσταση του 1821;
Υ.Γ.: Ο αδερφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη Δημήτριος, λοχαγός του ρωσικού στρατού έφτασε στην Ύδρα, στις 8 Ιουνίου του 1821. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, στα Δερβενάκια μαζί με τον Κολοκοτρώνη εναντίον του Δράμαλη. Στη μάχη της Πέτρας επικεφαλής 3.000 Ελλήνων νίκησε 7.000 Τούρκους και έτσι έθεσε τέρμα στον πόλεμο, που είχε αρχίσει πριν από οκτώ χρόνια ο αδερφός του Αλέξανδρος.
Δόξα και τιμή στους Αγωνιστές του ‘21