Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, 7:18:07 πμ
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 22:31

ΕΚΑΒ: Ένας βασικός πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γεωργίου Περπερίδη, Οδοντίατρου, διευθυντή Κ.Υ. Πολυκάστρου.

 

Το 2010 ως εισηγητής του υγειονομικού χάρτη του νομού στη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε ο τότε αντιπεριφερειάρχη;ς Χρήστος Γκουντενούδης, μεταξύ των άλλων είχα τονίσει την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου ΕΚΑΒ που θα κάλυπτε όλο το νομό σε 24ωρη βάση.


Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή στο σύνολό της. Πράγματι από το 2015 ο νομός μας διαθέτει το πιο αξιόπιστο ΕΚΑΒ σε όλη την Χώρα μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων, της αντιπεριφέρειας, των δημάρχων, των διοικήσεων των δομών υγείας, της διεύθυνσης ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας και της κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα.
Στο διάστημα αυτό το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στο στόλο σε ασθενοφόρα με δωρεές μεμονωμένων ατόμων, συλλόγων εντός και εκτός Ελλάδας και διαφόρων οργανισμών.
Σήμερα το ΕΚΑΒ διαθέτει 6 καινούρια ασθενοφόρα συμβατικά και δυο σύγχρονες κινητές μονάδες. Στελεχώνεται με 37 πληρώματα, αναμένονται άλλα τέσσερα, με μια διοικητική υπάλληλο και τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ Κ. Μακεδονίας, παράρτημα 2 στη Θεσσαλονίκη.
Η μεταφορά του συντονισμού του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη απέβη προς όφελος του τοπικού ΕΚΑΒ, διότι αυτόματα απελευθερώθηκαν οδηγοί που προηγουμένως απασχολούνταν με διοικητικές δουλειές (βάρδιες, τηλέφωνα κλπ).
Παράλληλα η κάθε κίνηση των ασθενοφόρων ελέγχεται κεντρικά από δορυφόρο με αποτέλεσμα να καταγράφεται κάθε ανώφελη και πολυέξοδη κίνηση, ώστε ο στόλος (πλήρωμα και ασθενοφόρο) να βρίσκεται σε ετοιμότητα όταν κληθεί από το συντονιστικό κέντρο για το επείγον περιστατικό.
Γεωγραφικά το ΕΚΑΒ Κιλκίς καλύπτει τον Δήμο Κιλκίς με την κεντρική του βάση στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς και το Δήμο Παιονίας με τους υποσταθμούς του στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου και στο ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας.
Με αυτή τη διάταξη και με δεδομένο ότι η ακτίνα και του πλέον απομακρυσμένου χωριού του νομού δεν υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα από τη βάση, έχουμε την [άμεση παραλαβή του επείγοντος περιστατικού σε λογικό χρόνο.
Κύρια αποστολή του ΕΚΑΒ είναι να μεταφέρει το ΕΠΕΙΓΟΝ περιστατικό το συντομότερο δυνατόν στις πλησιέστερες υγειονομικές δομές υγείας του νομού. Το ΕΚΑΒ δεν είναι ΤΑΞΙ. Τα δευτερογενή περιστατικά (εξιτήρια, επανεξετάσεις κλπ) μπορούν να περιμένουν να εξυπηρετηθούν όταν αυτό καταστεί δυνατόν με κάποιο ελεύθερο ασθενοφόρο. Προέχει πάντα η ζωή του ανθρώπου που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Το ΕΚΑΒ Κιλκίς από το 2015 που άρχισε η προσφυγική κρίση (Ειδομένη, Νέα Καβάλα, Χέρσο, ΕΚΟ κλπ) έδειξε και δείχνει καθημερινά δείγματα γραφής σε αυτό που του έταξε η Ελληνική Πολιτεία και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι μας.
Προσωπικά ως μάχιμος λειτουργός του ΕΣΥ εδώ και 30 χρόνια στις δομές υγείας του νομού μας και συμβάλλοντας ως διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου στη δημιουργία ενός αξιόμαχου και αξιόπιστου ΕΚΑΒ στο νομό μας, θα ήθελα να ευχηθώ στους εργαζόμενους σε αυτό υγεία, πάνω απ' όλα και να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και πάθος το λειτούργημα που έχουν αναλάβει να προσφέρουν στους κατοίκους του ν. Κιλκίς.