Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 5:06:20 μμ
Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 20:45

Για μια ακόμη φορά: Ζητείται η ενότητα στον ποντιακό χώρο

Του Νίκου

Σιάνα. 

 

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου η συνάντηση των Ποντίων ύστερα από κάλεσμα της επιτροπής για την ενότητα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Να υπενθυμίσουμε πως η πρώτη συνάντηση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1916, όπως και η δεύτερη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τότε είχε συγκροτηθεί δεκαμελής επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Πανεπιστημίου Γεώργιο Θ. Παυλίδη με συγκεκριμένα δεσμευτικά κριτήρια. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης – ερώτησης προς τους συνέδρους: τι και πως προτείνετε να επιτύχουμε την καθολική ενότητά μας και πως και πότε θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις – προτάσεις που επεξεργάστηκε η επιτροπή;


Προηγήθηκε η ενημέρωση των συνέδρων σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών και των προσπαθειών της επιτροπής.
Την διοργάνωση κοινής εκδήλωσης της 19ης Μαίου Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόνου, καθώς και την συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής, που θα προετοιμάσει τις εκδηλώσεις μνήμης για το επετειακό έτος 2019 (100 χρόνια από τη Γενοκτονία) αποφάσισαν ομόφωνα οι σύνεδροι. Αν γίνει αυτό εφικτό μένει να το δούμε και στην πράξη, γιατί μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συμφωνήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων  Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (Π.0.Σ.Ε.Π.) με την ποντιακή ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) να απέχει απ’ αυτή την συνάντηση. Ως ηχηρή θεωρήθηκε αυτή η απουσία μελών της διοίκησης της ΠΟΕ.  Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της ΠΟΕ Θεοδόσης Κυριακίδης και ο Δημήτρης Πιπερίδης ξεκαθάρισαν πως η παρουσία τους ήταν προσωπική και όχι θεσμική.  Ο  Θ. Κυριακίδης τάχθηκε υπέρ της συνδιοργάνωσης, σημείωσε δε ότι το θέμα θα τελεί σε έκτακτο Δ.Σ. της ΠΟΕ.
Στους συνέδρους δόθηκε δεκασέλιδο φυλλάδιο στο οποίο καταγράφεται όλο το ιστορικό αυτής της προσπάθειας, τις αιτίες που διατηρούν την διάσπαση και τις προτεινόμενες λύσεις και την θέσπιση κοινών θεσμικών Αρχών Λειτουργίας στα  καταστατικά των Σωματείων των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών, έτσι ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό σε μια Ομοσπονδία στην Ελλάδα, μια ανά Ήπειρο στην οποία πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις χώρες της ίδιας Ηπείρου (εξαιρείται η Αυστραλία), μια από χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις χώρες. Μια Παγκόσμια Συνομοσπονδία με έδρα την Θεσσαλονίκη. Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο αριθμός των προτάσεων που επεξεργάστηκε η επιτροπή ενότητας με σκοπό να πεισθούν για να ενσωματωθούν στα καταστατικά και να εφαρμοστούν απ’ όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες. «Σπόρος» υπάρχει μπόλικος, γόνιμο «χωράφι» για σπορά δεν βλέπω να υπάρχει, μακάρι να κάνω λάθος.
Για την ιστορία να αναφέρω πως παρόντες στην συνάντηση αυτή ήταν η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Χριστίνα Σαχινίδου με μέλη του Δ.Σ. . η πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Π. Στέργιος Καλπαζίζης, ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΥ.ΠΕ Στέφανος Τανιμανίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά", Γεώργιος Τανιμανίδης, οι ολυμπιονίκες Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Τασούλα Κελεσίδου, Γώργος Ποζίδης, Αγαθάγγελος Τσιπιρίδης και Κώστας Παπαδόπουλος.
Τέλος οι σύνεδροι ανανέωσαν την εμπιστοσύνη και την εντολή προς την επιτροπή για συνέχιση της προσπάθειας της, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην περιβόητη ενότητα που όλοι θέλουμε αλλά δεν τελικά δεν τα καταφέρνουμε και το γιατί νομίζω το ξέρουμε πολύ καλά τουλάχιστον εμείς που είμαστε εδώ και χρόνια κοντά στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.