Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 4:29:13 μμ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 14:18

Γιάννης Αμανατίδης: Δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια για να υιοθετήσουμε την πολιτική, που τα έφερε στη χώρα μας

Γράφει ο Γιάννης Αμανατίδης.

Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός

 

Μπορεί αρκετοί να δυσαρεστήθηκαν και  άλλοι να απογοητεύτηκαν όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας. 

Και το έδειξαν στην κάλπη των ευρωεκλογών.

 

Όμως, η χώρα «σηκώθηκε» και «βγήκε» από τα Μνημόνια. Σήμερα η κοινωνία είναι, επίσης, όρθια και η οικονομία ανακάμπτει βαδίζοντας τον δρόμο της ανάπτυξης, με τον κόσμο της εργασίας να έχει αυξηθεί κατά 400.000 έχοντας κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, με «ανοιχτό το δρόμο» 15ετίας με τη ρύθμιση του χρέους και με 34 δισεκατομμύρια ως «μαξιλάρι».

Αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν, τώρα, που έρχεται η κρίσιμη ώρα της κάλπης των εθνικών εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε, την περασμένη Δευτέρα, το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία με σαφήνεια και ακρίβεια. Βασίζεται σε αυτά που πέτυχε, κάνοντας πράξη ό,τι είναι δίκαιο με σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και δείχνοντας αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη.

Πόσο μακριά από αυτόν τον γνώμονα βρίσκονται όμως τα όσα υποστηρίζει η ΝΔ;

«Μιλάμε για την ανάγκη να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια τα οποία σήμερα κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να σαρωθεί, δηλαδή να ισοπεδωθεί με τη μέθοδο του οδοστρωτήρα;  Η φράση αυτή, συνδυασμένη με τις σχετικές συζητήσεις  που διέρρευσαν με βίντεο στο διαδίκτυο, παραπέμπουν σε ανεξέλεγκτη και ασύδοτη  επιχειρηματικότητα.

Μπορούν από μόνες τους οι φοροαπαλλαγές  να φέρουν την ανάπτυξη;  Μπορεί να στηριχτεί στην μείωση του κόστους εργασίας και στην καλή διάθεση του κεφαλαίου;

Το ίδιο έκανε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ χωρίς κανένα θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη, διευρύνοντας ακόμη περαιτέρω την κοινωνική ανισότητα κι αυξάνοντας κατά 16% των αριθμό των αστέγων.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να ωφεληθεί η ελληνική κοινωνία από μια τέτοια προοπτική;

Ο  κ. Σαμαράς το 2012 υποστήριξε ότι πέφτοντας οι μισθοί ανοίγουν περισσότερες θέσεις εργασίας και το πείραμά του οδήγησε την ανεργία στο 28%/

Χρειάζεται να βιώσουμε και το πείραμα Μητσοτάκη με τον «οδοστρωτήρα»;

Δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια για να υιοθετήσουμε την πολιτική, που τα έφερε στη χώρα μας.

Γιατί αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που θέλει να επιβάλλει και πάλι η ΝΔ, αν της το επιτρέψουμε στις 7 Ιουλίου.