Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 11:56:49 πμ
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 18:41

Η Αριστερά, το "είναι" και το "θεαθήναι"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Όταν μια μειοψηφία του εκλογικού σώματος κυβερνά τη χώρα, αυτό είναι άδικο για την πλειοψηφία. Όταν μια μικρή  συντεχνία πολιτικών, δημοσιογράφων και βιομηχάνων ασκεί την εξουσία, για δικά της οφέλη, αυτό δεν είναι δημοκρατία.
Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόση εξουσία συγκεντρωμένη  στα χέρια ενός πολιτικού και δια μέσου αυτού στο οικογενειακό και το φιλικό του περιβάλλον.


Ποτέ άλλοτε η δικαστική εξουσία δεν ήταν τόσο  στενά δεμένη με την πολιτική. Ποτέ άλλοτε στη νομική  ιστορία της Ελλάδας δεν παραιτούνταν δικαστικοί και  μετανάστευαν σε ξένη χώρα! Ποτέ στη σύγχρονη εποχή η ραδιοφωνική, η τηλεοπτική, η ηλεκτρονική και η έντυπη ενημέρωση δεν βρισκόταν στην κατοχή ενός ιδιοκτήτη.
Ποτέ άλλοτε η αυτοδιοικητική και η πολιτική εξουσία δεν ανήκαν σε μια και μόνο οικογένεια!  Ποτέ άλλοτε η ΕΥΠ και η Δημόσια Τηλεόραση δεν υπάγονταν στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Γελά μαζί μας η Ευρώπη. Μας ειρωνεύονται οι δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων περιοδικών εντύπων για το πώς ο λαός που εφηύρε τη δημοκρατία την άλλαξε με την οικογενειοκρατία. Ήδη διαφαίνεται από τώρα από ποιες οικογένειες θα προέρχονται οι μελλοντικοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας μετά από είκοσι και περισσότερα χρόνια.  
Όταν σε μια χώρα δουλεύουν οι πολλοί για να πληρώνουν τα δάνεια των ολίγων,  δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο στη χώρα αυτή.  "Καμία πολιτική δεν είναι καλή, αν έχει πάρει διαζύγιο από την ηθική" λέει ο Αριστοτέλης.
Η Αριστερά πέρα από το άνοιγμα που κάνει στην προοδευτική  κοινωνία οφείλει να προβάλει ορισμένα από τα παλιά της χαρακτηριστικά. Όσα αποτελούν  θεμέλιο σε ήθος και συμπεριφορά. Να διευκρινίσει το κοινωνικό της προφίλ  μαζί με την εγγραφή  των νέων μελών στο κόμμα.
Αριστερός δεν είναι αυτός που αντιλαμβάνεται την πολιτική ως ένα επάγγελμα και αγωνίζεται μπει στη βουλή πριν καλά καλά κολλήσει ένσημο. Η διαδρομή από το θρανίο κατευθείαν στο έδρανο δεν προσδίδει εύσημα στην Αριστερά.
Αριστερός είναι αυτός που συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες. Που ως πολιτικός ασκεί φιλολαϊκή πολιτική, όταν είναι η Αριστερά  κυβερνά. . Καλές οι επερωτήσεις  ως αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς δεν δίνουν λύσεις.
Η αριστερή πολιτική είναι συλλογική, αφορά πρώτα το λαό και μετά τον πολιτικό. Αριστερή πολιτική δεν είναι οι χειραψίες και οι  φωτογραφίες. Στην Αριστερά δεν μετρά η επικοινωνία, αλλά η ουσία.
Σ' ένα προοδευτικό κόμμα, όπως ο Σύριζα, τα στελέχη του πρέπει όχι μόνο να επικοινωνούν αλλά και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αποτελεί κοινή ομολογία πως μια τέτοια συνεργασία στην πόλη μας ως τώρα δεν υπάρχει, κι αυτό φαίνεται έντονα.
Είναι λυπηρό για ένα κόμμα αριστερό να υιοθετεί πρακτικές παλαιοκομματικές, που δεν μαρτυρούν αξιοκρατία και που δίνουν αφορμές για αρνητικές κριτικές ενισχύοντας την αντίληψη ότι "όλοι τα ίδια κάνουν".
Ορισμένα αρνητικά φαινόμενα στην πολιτική είναι δυστυχώς κοινά. Ιδίως  αυτά  που αντιγράφουν την παλιά πολιτική νοοτροπία. Η τοποθέτηση π.χ. κάποιου στελέχους σε διοικητικό συμβούλιο ενός θεσμού, όταν γίνεται με κομματικά κι όχι αξιοκρατικά κριτήρια, δεν βοηθά ούτε το θεσμό, ούτε το στέλεχος και πολύ περισσότερο το κόμμα, πράγμα που πρέπει να το αλλάξει ο Σύριζα παράλληλα με το άνοιγμά του στην προοδευτική κοινωνία.
Ανάμεσα στο πολιτεύομαι και το "ασκώ πολιτική" υπάρχει ουσιαστική διαφορά.  Είναι άλλο να πολιτεύεσαι για την πάρτη σου και άλλο να προσφέρεις μέσα από την πολιτική  στην κοινωνία. Το βόλεμα, η βολή και η αυτοπροβολή δεν έχει θέση στην Αριστερά.
Ο αριστερός πολιτικός πρέπει όχι μόνο να έχει, αλλά και να ασκεί παιδεία.  Είναι άλλο να "τρέχεις για τον εαυτό σου" κι άλλο να "τρέχεις για τον άλλον". Η αριστερή  πολιτική δεν είναι υπόθεση εγωκεντρική. Είναι αυτή που μετατρέπει το παθητικό ρήμα σε ενεργητικό χρήσιμο για το λαό και τη χώρα.
Ανάμεσα στο πολιτεύομαι και το "ασκώ πολιτική" υπάρχει ουσιαστική διαφορά.  Είναι άλλο να πολιτεύεσαι για την πάρτη σου και άλλο να προσφέρεις μέσα από την πολιτική  στην κοινωνία. Το βόλεμα, η βολή και η αυτοπροβολή δεν έχει θέση στην Αριστερά.
Η ουσία είναι μία: Με έργα κερδίζεται η ψυχή και η ψήφος του λαού κι όχι με λόγια. Στο τέλος αυτό που απομένει είναι η πραγματικότητα. Κι όπως λέει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο Σύριζα εκφράζει την ουσία στην πολιτική. Εκφράζει την κοινωνία των πολλών. Ενσαρκώνει το "είναι" κι όχι το θεαθήναι.   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θυμός, ένα υγιές συναίσθημα Κατάθεση στεφάνων »