Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 6:18:48 μμ
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 14:43

Η ιστορία της Μάρια και οι Γυναίκες του κόσμου που ζουν υπό περιορισμό

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής.

Η 36χρονη Μάρια Ούμαρ κατάγεται από το Ουαζιριστάν (βορειοδυτικό Πακιστάν). Οι γυναίκες στο Ουαζιριστάν ζουν υπό περιορισμό, σε ένα μικρό τμήμα του σπιτιού, αποκλειστικό γι΄ αυτές, όπως περίπου τα ζώα. Απαγορεύεται να βγαίνουν έξω χωρίς τη συνοδεία αντρών κ φυσικά δεν δικαιούνται να ψηφίζουν.

 

Η Μάρια διηγείται μέσω skype στον Alec Ross την ιστορία της (info via The industries of the future). Mερικά χρόνια πριν, η ίδια, έγκυος στο 2ο παιδί της, απολύεται διότι το σχολείο που εργάζεται δεν της δίνει άδεια μητρότητας. Κατά την παραμονή της στο σπίτι, χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της και ψάχνει για online εργασία, σε σύνδεση με τις ΗΠΑ και το αντίστοιχο ωράριο.

Ξεκινά με δουλειές για ιστολόγια, γράφοντας για τα πάντα, από προιόντα για ίσιωμα μαλλιών, θρησκείες, έρευνες, διαχείριση σελίδων στο fb. Μετά από μικρό διάστημα, η Μάρια βρίσκει περισσότερη δουλειά και δημιουργεί ένα δίκτυο, αποτελούμενο από φίλες και συγγενείς, αποκλειστικά γυναίκες.

Το δίκτυο μεγαλώνει, ο αντίκτυπος στη ζωή των εργαζόμενων γυναικών είναι καταλυτικός και η ίδια δίνει όνομα στην επιχείρηση, ως '''Μάρια Ούμαρ, ιδρύτρια-πρόεδρος, women's digital league'' και τυπώνει τις πρώτες της κάρτες.

Στην πορεία το δίκτυό της, το οποίο έχει να κάνει με τη χειραφέτηση των γυναικών, αριθμεί περισσότερα από 500 άτομα και η Μάρια θέτει ως στόχο την εξάπλωσή του στην Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Έτσι, γυναίκες με διαφορετικές δεξιότητες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα διεκδικήσουν να αλλάξουν τα πράγματα, σε κάθε επίπεδο, ξεκινώντας από την οικονομική τους χειραφέτηση.

Η ιστορία της Μάρια αναδεικνύει την ανοιχτότητα, ως αξία πλέον, η οποία μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων σε κλειστά οργανωμένες κοινωνίες, με περιορισμένα δικαιώματα και χωρίς δημοκρατία, δηλ την κινητήριο δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα εκ των έσω.

Ο αυτονόητος και διαρκής αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε κάθε γωνιά του κόσμου, δυστυχώς δεν είναι αρκετός. Και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε άλλη παράμετρο που θα δώσει στηρίγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Και τέτοιες παράμετροι είναι και οι οικονομικές, αυτές που μας προσφέρει ένας νέος ανοιχτός διασυνδεδεμένος κόσμος. Διότι οι γυναίκες αποτελούν το μισό εργατικό δυναμικό της γης, ή όπως έλεγε και ο Μάο ''η γυναίκα κρατά τον μισό ουρανό''. Η χειραφέτηση των γυναικών είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική επιτυχία ενός κράτους.

Μέσα από τη διασύνδεση, τη διάδραση, τη συνεργασία, γυναίκες του κόσμου που ζουν υπό περιορισμό, μπορούν να καταφέρουν να αγοράσουν λίγη ελευθερία και λίγη ισότητα· με νομίσματα -δυστυχώς. Όμως πάντα υπάρχει ένας τρόπος να τα καταφέρνεις -ευτυχώς.