Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 21:42

Η προκλητική βερυκοκκιά...

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Το καλοκαίρι του ’42, τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, η έλλειψη τροφίμων συντρόφευε τις περισσότερες φτωχές οικογένειες του Κιλκίς. Μοιραία τα παιδιά προσπαθούσαν να κορέσουν την πείνα τους με φρούτα καρποφόρων δένδρων από  τις αυλές και τους μπαχτσέδες. Κυρίως τους ξένους μπαχτσέδες!...


   Το μάτι του Μήτου* έμεινε στην φορτωμένη, εκείνο το χρόνο, βερυκοκκιά μέσα στην περιφραγμένη αυλή στο πίσω μέρος του Γυμνασίου, που κάποτε πήρε να ωριμάζει. Όμως ακριβώς απέναντι διέμενε, ως κέρβερος φύλακας, ο γυμνασιάρχης Θανάσης Τσούντας*, πολύ γνωστός, λόγω γειτονίας με την οικογένεια και φυσικά και με τον μαθητή Μήτο, που ήταν τότε στην Τρίτη Γυμνασίου.
   Καραδοκούσε ο Μήτος τον Τσούντα, πότε θα πάρει τις γειτονιές. Όταν τον είδε το μάτι του κάπου στα μαγαζιά του Τσιαβντάρ’ (Θεόδωρου Αγγελίδη), (τότε τα σπίτια ήταν χαμηλές μονοκατοικίες), με ένα σάλτο αναρριχήθηκε στο μαντρότοιχο του σχολείου και βρέθηκε, από την πίσω και μέσα μεριά, στην αυλή του γυμνασίου. Γρήγορα γέμισε τις τσέπες και τον κόρφο του ώριμα χρυσοκίτρινα βερύκοκκα.
   Όμως, που στο διάβολο, βρέθηκε στον δρόμο του ο Στενημαχίτης αλλά, όπως είπαμε, καλός γείτονας γυμνασιάρχης Τσούντας, την ώρα που έβγαινε με παραφουσκωμένες τις τσέπες, ως ένοχος κλέπτων οπώρας, από την κεντρική είσοδο, αυτήν την σημερινή σιδερένια πόρτα. Ακριβώς απέναντι ήταν και είναι το σπίτι του Μήτου.
   … Που ήσουν Μήτο;…  Ο Μήτος, τα έχασε και δεν απάντησε… Και αμέσως μετά … Τι είναι αυτά που έχεις στις τσέπες σου Μήτο;
   …Να, μια κότα, κύριε καθηγητά, μπήκε στην αυλή και πήρα πέτρες και την έδιωξα… βρήκε να πει βιαστικά ο Μήτος και το έβαλε στα πόδια…
   Χαμογέλασε ο Τσούντας, έκανε πως πίστεψε το νεαρό μαθητή Μήτο, κούνησε το κεφάλι, χωρίς να δώσει άλλη συνέχεια*…
*Μήτος: Υποκοριστικό όνομα από το Δημήτριος. Συνηθιζόταν κυρίως από τους Καυκάσιους Ποντίους. Εδώ πρόκειται για τον μετέπειτα Γυμνασιάρχη, Φιλόλογο και Λαογράφο Δημήτρη Νικοπολιτίδη.
   *…άλλη συνέχεια: Πιθανότατα, αυτά θυμόταν,  ο Νικοπολιτίδης Δημήτριος (Μήτος), ως γυμνασιάρχης αργότερα, γι’ αυτό και ήταν επιεικής με τους ζωηρούς  μαθητές του (και αγαπητός)…
   *Τσούντας Θανάσης: Ο γνωστός Στενημαχίτης φιλόλογος καθηγητής και γυμνασιαρχεύων του Γυμνασίου Κιλκίς. (+1948). Το όνομά του φέρει ο δρόμος, που οδηγεί στο παλιό και τώρα στο 2ο γυμνάσιο, ενώ η προτομή του, προσφορά των Στενημαχιτών, κοσμεί την αυλή του σχολείου. Ο Τσούντας αν και διέθετε δικό του διώροφο στην 21η Ιουνίου, απέναντι από το μύλο Σαμαρά, (κατεδαφίσθηκε πρόσφατα), αυτός διέμενε με ενοίκιο κοντά στο Γυμνάσιο, στο σπίτι του Μάρκου Βασίλη.
   Κιλκίς Σεπτέμβριος 2017                                                      Α. Α.