Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 11:00:43 πμ
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 07:27

Ηλίας Αβραμίδης : Ευρυζωνικότητα και Αργυρούπολη

Πριν ένα χρόνο περίπου (τον Μάρτιο του 2009) εμφανίστηκε μια διαφήμιση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε μεγάλες εφημερίδες της Χώρας, η οποία μεταξύ των άλλων έλεγε τα εξής:
«Σήμερα το να μην έχεις ευρυζωνικό internet είναι σαν να μην έχεις ρεύμα».


Προφανώς οι κατοικοεδρεύοντες σε πολυτελή γραφεία του κέντρου κάνουν μαύρο χιούμορ μαζί μας ή διαθέτουν παραπλανητικά στοιχεία, διαφορετικά θα γνώριζαν ότι μόνο μικρό ποσοστό της χώρας γεωγραφικά έχει δυνατότητα πρόσβασης ευρυζωνικά δίκτυα.
Αναφέρω ενδεικτικά παρακάτω την περίπτωση της Αργυρούπολης που για όσους δεν γνωρίζουν απέχει μόνο 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς, εξομοιώνεται δηλαδή με προάστιο της πρωτεύουσας του νομού Κιλκίς όπου υπάρχει το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στο Νομό Κιλκίς.
Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική και ίσως να υπάρχουν και πιο κραυγαλέες σε άλλα χωριά του νομού και της χώρας. Δείχνει πως αυτή η χώρα έφτασε σε αυτό το χάλι με ευθύνη των γηρασμένων πολιτικών που την διοικούν, της κομματικής μηχανής που δυναστεύει την Ελλάδα ως στρατός κατοχής, κατέχοντας τις θέσεις κλειδιά του δημοσίου με παχυλές αμοιβές και των συνδικαλιστών δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων που καρπώνονται το μόχθο του ελληνικού λαού διαπλεκόμενοι ποικιλοτρόπως με τους «ταξικούς τους αντιπάλους».
Στο τρίτο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης (Γ΄ΚΠΣ) υπήρχε το πρόγραμμα «κοινωνία της πληροφορίας» το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε και την  επιχορήγηση της επέκτασης των δικτύων μεταφοράς εικόνας – ήχου – δεδομένων υψηλών ταχυτήτων.
Προφανώς όταν κατατέθηκε το παραπάνω πρόγραμμα δεν προέβλεπε μόνο εγκατάσταση δικτύων σε κέντρα πόλεων και πυκνοκατοικημένες περιοχές, στις οποίες εξάλλου από μόνη της η αγορά και ο ανταγωνισμός μπορούν να διεισδύσουν. Το μεγάλο ζήτημα είναι τι γίνεται στην λοιπή χώρα. Αυτό είναι εξάλλου και το νόημα των επιχορηγήσεων: η άμβλυνση των αντιθέσεων η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση τεκμαίρεται με την επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων με όχι στενά οικονομικά κριτήρια στους μικρούς οικισμούς της Ελλάδας.
Σε εφαρμογή του προγράμματος, στην χώρα της μίζας και των εργολάβων, φρόντισαν έγκαιρα να κάνουν τις αναθέσεις έργων τοποθέτησης υπογείων καλωδίων οπτικών ινών, χωρίς ένα πλήρες σχέδιο που να έχει πρόβλεψη των φορέων που θα λειτουργήσουν αυτές τις υποδομές, οικονομοτεχνικές απαιτήσεις, βιωσιμότητα  κλπ. Όπως φαίνεται και αυτές οι οπτικές ίνες μένουν και θα μείνουν για πολλά χρόνια αχρησιμοποίητες. Το φαινόμενο το είδαμε και στο Κιλκίς, όπου καλείται και ο δήμος Κιλκίς να κάνει τον πάροχο ευρυζωνικών υπηρεσιών. ( Όλα τάχει η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε).
Το ίδιο έργο ξαναπαίχθηκε στην Αργυρούπολη πριν μια δεκαετία που έγινε από τον ΟΤΕ η επέκταση του υπογείου δικτύου οπτικών ινών. Όμως οι υπηρεσίες των ευρυζωνικών δικτύων δεν είδαμε μέχρι σήμερα. (Η ανάθεση έγινε, τα λεφτά φαγώθηκαν και μοιράστηκαν, όλα καλά).
Ως πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αργυρούπολης είμαι κοινωνός αιτημάτων, ιδιαίτερα των νέων,  για να επεκταθεί το γρήγορο Internet και στο χωριό μας. Απέστειλε λοιπόν ο σύλλογός μας επιστολή στην ΕΕΤΤ και θέσαμε το ζήτημα. Η απάντηση ήταν η εξής: μπορείτε να συνδεθείτε μέσω δορυφορικού internet!!!. Το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν απαιτεί μεγάλο κόστος εγκατάστασης της τάξης των 700 ευρώ και ίσως δεκαπλάσιο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τις τιμές που προσφέρουν οι πάροχοι ευρυζωνικών δικτύων.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί μια λαθροχειρία από την πλευρά της ΕΕΤΤ η οποία χρήζει διερεύνησης, μήπως κρύβει μια γενικευμένη απάτη.
Στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ, στη διαθεσιμότητα γραμμών για σύνδεση σε γρήγορο Internet, εάν δώσει κάποιος ένα αριθμό σταθερού τηλεφώνου της Αργυρούπολης θα λάβει θετική απάντηση. Αυτό «βλέπουν» και οι πάροχοι και σε πολλές περιπτώσεις υπόσχονται DSL σύνδεση, χωρίς αποτέλεσμα. Προσωπικά έχω δύο modem δωρεάν από παρόχους που μου υποσχέθηκαν ότι θα συνδέσουν τη γραμμή του σπιτιού μου. Άλλοι στο χωριό έχουν περισσότερα.
Σκέφτομαι λοιπόν εάν αυτή η παραπλανητική τακτική εφαρμόστηκε σε ευρεία κλίμακα, τότε θα υπάρχει μαγείρεμα στοιχείων ως προς την διείσδυση του γρήγορου internet στη χώρα, το οποίο ίσως να αποτελεί τεκμήριο αποτελεσματικής χρήσης των πόρων του προγράμματος «κοινωνία της πληροφορίας», και όπως και σε κάθε πρόγραμμα  συσχετίζεται με συγκεκριμένους στόχους και το βαθμό επίτευξής τους (φυσικό αντικείμενο - μετρήσιμοι δείκτες). Είμαι μήπως υπερβολικά καχύποπτος;
Θα μου πείτε καλά όλα αυτά που λες, αλλά με το οικονομικό χάλι που έχουμε σήμερα αυτό είναι το πρόβλημά μας;
Προφανώς εκτός από τις ποικίλες αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρουν σήμερα τα ευρυζωνικά δίκτυα όπως σε θέματα επικοινωνίας, εκπαίδευσης, εμπορίου, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπηρεσιών είναι πλέον και βασικό μέσο ψυχαγωγίας για τη νεολαία. Ότι είναι η τηλεόραση για την Τρίτη ηλικία είναι το διαδίκτυο για τη νεολαία. Γιατί λοιπόν η νεολαία της περιφέρειας που έχει και λιγότερες ευκαιρίες διασκέδασης να μην απολαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες όπως οι κάτοικοι των αστικών κέντρων; Είναι και σε αυτό τον τομέα πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
Κλείνω την επιστολή με τη διαφήμιση της ΕΕΤΤ,
«Το ευρυζωνικό δίκτυο είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα σε όλους»,
Δεν είναι πρόκληση;
Δεν θα ρωτήσω τι κάνει η τοπική πολιτική ηγεσία. Προφανώς δεν έτυχε να ακούσει για το θέμα, δεν το γνωρίζει, θα φροντίσει να ενημερωθεί κλπ.  Είναι απούσα, είναι εξαντλημένη. Αρκείται αυτές τις μέρες στην ανιαρή συνήθεια αποστολής εορταστικών ευχών, συνοδευόμενη με προσωπική φωτογραφία μήπως και τους ξεχάσουμε.
Αν λάβω αρμοδίως απάντηση θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη.
Φιλικά
Ηλίας Αβραμίδης