Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018, 10:42:06 μμ
Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 21:51

Κατάψυξη ωαρίων - Διατήρηση γονιμότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γράφει η Πάγκου Ευσταθία, Κλινική Εμβρυολόγος, Σύμβουλος  Εξωσωματικής  Γονιμοποίησης.

 

Ένας από τους χειρότερους εχθρούς της γυναικείας γονιμότητας είναι ο χρόνος. Όσο μεγαλώνουμε η ποιότητα των ωαρίων μας φθίνει και αντίστοιχα μειώνεται η πιθανότητα να μείνει έγκυος η γυναίκα με τα δικά της ωάρια. Μία κυρία μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της σήμερα, όταν ακόμα η ποιότητά τους είναι καλή και να τα χρησιμοποιήσει όσα χρόνια αργότερα θελήσει, μέχρι το πεντηκοστό έτος της πέραν του οποίου ο νόμος δεν επιτρέπει τις εξωσωματικές. Έτσι, ενώ η ίδια μεγαλώνει, τα ωάριά της μένουν στην  ηλικία που είχε όταν τα κατέψυξε, σταματώντας κυριολεκτικά το χρόνο γι’ αυτά και αποφεύγοντας την αρνητική επίδρασή του στην ποιότητά τους!


Η κατάψυξη ωαρίων συστήνεται σε γυναίκες που ενώ τα χρόνια περνούν, οι ίδιες δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν παιδί, είτε γιατί δεν βρήκαν ακόμα τον κατάλληλο σύζυγο-σύντροφο, είτε για επαγγελματικούς, οικονομικούς είτε για άλλους λόγους. Επίσης συστήνεται σε γυναίκες που εξαιτίας σοβαρού νοσήματος, πχ καρκίνο, πρέπει να υποβληθούν σε θεραπείες δυνητικά επιβλαβείς για τις ωοθήκες και τα ωάριά τους, πχ  χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες. Η κατάψυξη γίνεται πριν τη θεραπεία και μετά το πέρας της, την αποκατάσταση της υγείας της και αφού πάρει το «πράσινο φως» από το θεράποντα ιατρό της, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ανεπηρέαστα από τη θεραπεία ωάριά της.
Η διαδικασία είναι εύκολη. Μία απλή διέγερση ωοθηκών, με σκοπό να πάρουμε περισσότερα του ενός ωάρια. Λήψη των ωαρίων και κατάψυξή τους στο Εμβρυολογικό Εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης –γρήγορη κατάψυξη (vitrification). Πρόκειται για μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο που δίνει ποσοστά επιβίωσης των ωαριών μετά την απόψυξη που αγγίζουν το 98%-100%, ιδιαίτερα γρήγορη και υψηλών απαιτήσεων για τις τεχνικές ικανότητες της Κλινικής Εμβρυολόγου.
Μετά την κατάψυξή τους, τα ωάρια φυλάσσονται σε απόλυτα ασφαλή και ελεγχόμενα δοχεία γεμάτα με υγρό άζωτο (cryotankers). Τα ωάρια κάθε γυναίκας τοποθετούνται σε μια σαφώς καθορισμένη θέση η οποία είναι αποκλειστικά δική της για όσο χρόνο διαρκεί η κατάψυξη. Έχουν επίσης σημανθεί με στοιχεία και κωδικούς χαρακτηριστικούς για κάθε κυρία. Συνεπώς τα ωάρια είναι απολύτως ασφαλή από κάθε άποψη και σ’ ό,τι αφορά στην ακεραιότητά τους αλλά και στη διατήρηση της ταυτότητάς τους.
Καταλήγοντας, οι Εμβρυολογικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό στις μέρες μας,  που  προσφέρουν την εκπληκτική δυνατότητα να  διατηρηθεί  η γονιμότητα  μιας γυναίκας έως τα 50 έτη της (λόγω νόμου). Είναι πλέον στο χέρι κάθε μιας κυρίας που πιστεύει ότι τις χρειάζεται, να τις «εκμεταλλευτεί» σωστά.