Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 7:26:04 μμ
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 05:00

Κρίτων Αρσένης : Οι εντεινόμενες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Με ευθύνη της Κίνας, της Αμερικής, πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και της Δανέζικης Προεδρίας της συνδιάσκεψης και των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταλήξαμε στην αναγκαία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, αλλά ούτε και στη συμβιβαστική πολιτική συμφωνία.


Τα λάθη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν συνεχόμενα και εμπόδισαν τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Για δύο εβδομάδες οι συζητήσεις στην Κοπεγχάγη περιορίστηκαν σε επίδειξη αδιαλλαξίας  μεταξύ των ομάδων κρατών του πλανήτη.
Για δύο εβδομάδες δεν έγιναν διαπραγματεύσεις με επίφαση διαδικαστικές διαφωνίες.  Το βράδυ της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου, της επίσημης προτελευταίας ημέρας της συνδιάσκεψης, ξεκίνησαν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Απουσία δεσμεύσεων για άμεσες μειώσεις των εκπομπών, έλλειψη χρονοδιαγράμματος για την υπογραφή της διάδοχης του Κιότο νομικά δεσμευτικής συμφωνίας και ανεύθυνοι στόχοι που θα οδηγήσουν ολόκληρες νησιωτικές χώρες στην εξαφάνιση και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε πολλά μέρη του πλανήτη σε μετανάστευση.
Η Συμφωνία της Κοπεγχάγης όπως ήθελαν να την ονομάσουν, απορρίφθηκε στην ουσία στην ολομέλεια της συνδιάσκεψης και συμβιβαστικά παρέμεινε ως  ένας αστερίσκος στις διαδικαστικές αποφάσεις  της Κοπεγχάγης. Κι όμως, δεν απέτυχε εντελώς η Κοπεγχάγη. Αν ο στόχος παραμείνει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, ο «αστερίσκος» της Κοπεγχάγης θα αποτελέσει το πρώτο απτό βήμα παγκόσμιας απόφασης για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης.
Πολλοί πολιτικοί παλέψανε για την επιτυχία της προσπάθειας. Ο επίτροπος Σταύρος Δήμας, η νέα επίτροπος και νυν υπουργός περιβάλλοντος της Δανίας Κόνι Χέντιγκαρντ, ο υπουργός περιβάλλοντος της Σουηδίας Αντρέας Κάλγκρεν θα πρέπει να καταγραφούν ως οι τρεις άνθρωποι που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πετύχει η προσπάθεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η Ελληνική, επίσης στήριξαν την προσπάθεια, όπως και οι νησιωτικές χώρες του πλανήτη. 
Όμως τον παλμό τον έδωσαν οι κινήσεις πολιτών.  Εκατομμύρια πολιτών κάθε ημέρα δίνουν από το χρόνο τους για  να κρατήσουν την ελπίδα για τον πλανήτη ζωντανή. Είναι άνθρωποί που δεν αποθαρρύνονται από το αδύνατο. Είναι  πραγματικοί φορείς αλλαγής. Καιβρίσκονται παντού ανάμεσα μας. Αντιπροσωπεύουν μια ελπίδα που δεν είναι εύθραυστη.
Πολλοί λένε ότι καλύτερα να μην αποφασίζονταν τίποτα στην Κοπεγχάγη παρά να λαμβάνονταν η αδύναμη απόφαση που λήφθηκε. Ισχυρίζονται ότι με δικαιολογία αυτόν τον αστερίσκο θα σταματήσει να υπάρχει πίεση για τη δεσμευτική συμφωνία που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα.
Είναι αλήθεια ότι αν δεν προχωρήσουμε σε μια υπεύθυνη νομικά δεσμευτική συμφωνία με μετρήσιμους  ποσοτικούς στόχους μείωσης και σταδιακής παύσης των εκπομπών μας ο πλανήτης μας θα γίνει αφιλόξενος. Όμως όποιος νομίζει ότι έχουμε την επιλογή  να αποφύγουμε τη συμφωνία αυτή, λογαριάζει χωρίς τον πλανήτη. Κάθε χρονιά οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή θα κτυπάνε τόσο βροντερά την πόρτα του σπιτιού μας, που δεν θα μπορέσουμε παρά να δράσουμε, όλοι μαζί για να σταματήσουμε να προκαλούμε αυτή την καταστροφή των ίδιων μας των παιδιών.