Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:36:38 μμ
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 20:44

Μας ‘’έφτιαξε’’ ο … Μαρκιζάν’ς!

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη.

 

Νεαρός μαθητής, τότε, πρωτο-άκουγα τον γραφικό Βαγγέλη Τσινάρη με την ‘’κολλώδη’’ προφορά και ακαταλαβίστικη γλώσσα του: μας ‘’την ήφερει ή έφτιαξε’’ ο Μαρκεζάν’ ς, ή κάπως έτσι περισσότερο ‘’σεξιστικά’’!... Φράση που την επαναλάμβανε μονολογώντας   στην διαπασών, αναίτια  και χωρίς να προκληθεί από κανέναν. Περπατούσε εκείνο το βράδυ, ενώ δεν τον άκουγαν και τα πόδια του, λόγω πιοτού, κάπου εκεί στη διασταύρωση Βενιζέλου και 21ης Ιουνίου, όπου το περίπτερο του Μαρίντση και το κρεοπωλείο του Σταυρακίδη…
   … Μας ‘’έφτιαξε’’ (ή κάπως έτσι) ο …Μαρκεζάν’ς, μας πήρει τ’ ‘ρουλόγια και μας ήφερει τα ξυπνητήρια…


   Αλλά πόθεν προέκυψε η φράση με τα ρολόγια και τα ξυπνητήρια, που επαναλάμβανε ο συμπαθής, πλην συνήθως ‘’ελαφρώς τραβηγμένος’’ ακίνδυνος Βαγγέλης;
   Είχε προηγηθεί νωρίς το απόγευμα εκείνης της ημέρας, προεκλογική συγκέντρωση  στον Δημοτικό Κήπο και ομιλία του αρχηγού του κόμματος των Προοδευτικών Σπύρου Μαρκεζίνη*.
   Τον αρχηγό των Προοδευτικών τον συνόδευε η φήμη του ‘’πατέρα’’ της ιδέας για την ανάπτυξη της υπαίθρου της δημιουργίας αγροτουπόλεων, με την συνένωση πολλών μικρών οικισμών, όπως συνέβη εκείνον τον καιρό με την συνένωση των χωριών των Τσερναλίων  σε ενιαίο κεφαλοχώρι τη Νέα Επτάλοφο Κιλκίς. Κυρίως όμως τον συνόδευε ή φήμη του αναμορφωτή της οικονομίας, ως υπουργού Συντονισμού στην κυβέρνηση Παπάγου (1952 - 1954), με την κατά 50 % υποτίμηση της δραχμής.
    Αυτό το δεύτερο ωστόσο, αποτέλεσε, καθώς λέγονταν, την αιτία της απομάκρυνσής του από την Κυβέρνηση, προ τριετίας, όχι γιατί δεν ήταν ‘’σοφό’’, όπως αποδείχθηκε  το μέτρο, αλλά γιατί, λέει, (χωρίς να αποδειχθεί, απλώς να αιωρείται φαρμακερά για έναν πολιτικό), ‘’διέρρευσε’’ σε κάποιους, χωρίς να κατονομασθούν, η πληροφορία για την υποτίμηση, λίγες μέρες πριν αυτή ανακοινωθεί επίσημα, οι οποίοι έσπευσαν να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε δολάρια, για να διπλασιάσουν την περιουσία τους μέσα σε μία ημέρα! Κάτι ανάλογο, που λέγονταν και για περιστατικά του χρηματιστηρίου πριν από δύο δεκαετίες, χωρίς και εκεί συνέχεια.
   Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που έχανε τη θέση του από υπουργός. Το όνομά του, όπως και άλλων της ‘’καλής κοινωνίας των Αθηνών’’, ενώ ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην Κυβέρνηση Σοφούλη το 1949, βρέθηκε (αδίκως) αναμεμιγμένο σε υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού μεταξύ Αθηνών και Ελβετίας, που αποκαλύφθηκε το 1948. (Την εποχή, που μαίνονταν οι μάχες στον Γράμμο – Βίτσι…). Σε ιδιωτικό αεροπλάνο που έκανε υποχρεωτική προσγείωση λόγω μηχανικής βλάβης στην Λευκάδα, βρέθηκαν εκτός από χιλιάδες χρυσές λίρες και χιλιάδες ελβετικά ωρολόγια!
   Βέβαια η κατηγορία, αποδείχθηκε για τον Μαρκεζίνη ψευδής και συκοφαντική, αλλά η ζημιά για έναν πολιτικό έγινε. Τόσο ήθελε, να  συνδεθεί το όνομά του με τα ακριβά ελβετικά ρολόγια.
   Γι’ αυτό και ως αρχηγός κόμματος (των Προοδευτικών), σε κάθε προεκλογική ομιλία του ανά την Ελλάδα, κόντρα στην ΕΡΕ του Καραμανλή, τότε, σε ανοιχτό χώρο και με την ένταση των εκλογών, δέχονταν προκλήσεις από το ακροατήριο της πλατείας…
   … Πες μας και για τα ρολόγιααα… Ή … τι έγινε με τα ρολόγιααα; …
   Απτόητος και με ψυχραιμία αλλά και με εξ ίσου σκωπτική διάθεση -  ήταν ετοιμόλογος και καλός ρήτορας ο μακαρίτης -  απαντούσε στους προκλητικούς αντιφρονούντες κλακαδόρους:
   … Σας πήρα τα ωρολόγια και σας έφερα ξυπνητήρια για να ξυπνήσετε, αλλά εσείς ακόμα κοιμάστε!...
   Αυτά λέχθηκαν στον Κήπο εκείνη την ημέρα του προεκλογικού αγώνα του ’56! Τα άκουσαν πολλοί στο Κιλκίς τότε και τα θυμούνται ακόμη!… Ο Ξενοφών, που ήταν εκεί, λέει ότι τα λέγανε για να ‘’ σπάσουν πλάκα’’. Ο Τέλης λέει, ότι θα πρέπει να ήταν ‘’βαλτοί’’ και ‘’αβανταδόροι’’…  Μερικούς τους άρεσαν και τα επαναλάμβαναν. Τα πήρε και ο Τσινάρης, που ήταν με τον Καραμανλή τότε και επαναλάμβανε ασυνάρτητα με την ‘’κολλώδη’’ στενημαχίτικη προφορά του… :
   …Μας ‘’έφτιαξε’’ (ή κάπως έτσι) ο … Μαρκιζάν’ς!... Μας πήρει τα ρουλόγια και μας ήφερει ξυπνητήρια… Κι η κόσμους ‘κόμ’ κοιμάτει!...
    Αυτά άκουγα δεκαπεντάχρονος τότε, χωρίς να καταλαβαίνω ποιο ήταν το ζόρι του Βαγγέλη. Τα προ οκταετίας λαθραία ρολόγια, ή η ζημιά που θα έκαμνε ο Μαρκεζίνης στον Καραμανλή, ή το πιο πιθανό τίποτε από αυτά, (λέγω τώρα)…  
   Ακόμη αντηχεί στα αυτιά των Κιλκισιωτών  η βραχνή φωνή του Τσινάρη, που έσβηνε χανόμενη στα σκοτεινά σοκάκια του τότε Κιλκίς.
   Μας   γ……  ο Μαρκεζάν’ ς… μας ήφερει τα ξυπνητήρια…

   * Σπύρος Μαρκεζίνης: Πολιτικός, νομομαθής, ιστορικός (1909 – 2000). Διετέλεσε πρωθυπουργός της βραχύβιας κυβέρνησης κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου(1973). Ως συγγραφέας έγραψε το σημαντικό έργο: Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας.
        
   Κιλκίς Φεβρουάριος 2017                                     Α.Α.