Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 9:12:08 μμ
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 20:40

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

ΜΚΟ: Χαρακτηρισμός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού. Ένας νομικά συγκροτημένος οργανισμός που δημιουργείται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και λειτουργεί ανεξάρτητα από κάθε Κυβέρνηση.


Πριν από λίγα χρόνια ο μόνος πολιτικός στη χώρα μας που ασχολούνταν με τις ΜΚΟ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Απ αυτόν ακούγαμε και μάθαμε οι περισσότεροι την ύπαρξη και το ρόλο αυτών των οργανώσεων. Σήμερα όλοι οι Έλληνες έχουν «στο στόμα τους» τις περίφημες και γνωστές σε όλους πλέον ΜΚΟ. Αλλά, ποιος είναι ο ρόλος τους, και, αν ανταποκρίνονται σ αυτόν οι πολυάριθμες οργανώσεις που «έπιασαν στασίδι» στη χώρα μας.
Ακούγονται διάφορες απόψεις για την παρουσία τους εξ αιτίας των τεράστιων κονδυλίων που διαχειρίζονται, πολλές φορές, με « αδιαφανή » τρόπο και απερίγραπτη σπατάλη, εις βάρος των μεταναστών και προσφύγων, τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται ότι υπερασπίζονται, και που ελάχιστα επωφελούνται από τις αθρόες εισφορές κεφαλαίων στο όνομα των ΜΚΟ.
Τελικά οι ΜΚΟ στην Ελλάδα είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος τους ,όπως υποστηρίζουν μερικοί , ώστε να «αγιοποιούνται» για την ανθρωπιστική προσφορά τους; Kαι, σε ποιο βαθμό απενοχοποιούνται οι Κυβερνήσεις που επενδύουν στην κυρίαρχη ιδεολογία υπεράσπισης των συνεπειών του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος ,αποποιούμενες, κάθε ευθύνης ατομικής ή συλλογικής-κρατικής για τη δημιουργία τους Και, σε ποιο επίσης βαθμό ή αν έχουν μερίδιο ευθύνης και οι ΜΚΟ για την ανορθόδοξη λειτουργία τους και τις αθρόες εισροές νέων μεταναστών στη χώρα μας εξαιτίας και της δικής τους στάσης . Πέραν, βεβαίως, της στάσης της απέναντι πλευράς που είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη με βάση τα διαχρονικά στοιχεία που έχει η ελληνική πλευρά και κατά καιρούς έχει παρουσιάσει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίον με περισσή ανευθυνότητα κατήργησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για να το επαναφέρει εκ νέου ως πολύτιμο πρόσθετο εργαλείο στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι αλήθεια ότι « ψάχνοντας » αυτές τις αναρίθμητες οργανώσεις θα βρει κανείς ανάμεσά τους και μερικές που ξεφεύγουν των κανόνων σύστασής τους και σωστής δημοκρατικής λειτουργίας τους, αυτό όμως δεν απαξιώνει τις άλλες που στέκονται στο ύψος τους και την αποστολή τους.
Δεν θα μηδενίσουμε την τεράστια προσφορά ορισμένων απ αυτές που στέκονται στο πλευρό των μεταναστών και τους παρέχουν κάθε είδος στήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας .
Το γεγονός αυτό δεν απαλλάσσει τις Κυβερνήσεις να ελέγχουν την διαφάνειά τους για την κατανομή κάθε ευρώ των κονδυλίων που τις παρέχονται από τις χώρες της ΕΕ ή και από άλλους διεθνείς Οργανισμούς.