Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:34

Ο Κωνσταντίνος Ουτσκούνης και η Μακρινίτσα Πηλίου

Σε μια επίσκεψή μας στη Μακρινίτσα Πηλίου, πριν τριάντα χρόνια περίπου, περιπλανώμενοι στα πλακόστρωτα σοκάκια του όμορφου Πηλιορείτικου χωριού βρεθήκαμε σε μια παλιά εκκλησία. Στον περίβολό της παρατηρήσαμε μια προτομή που έγραφε: ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΤΣΚΟΥΝΗΣ ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας, ανηφορήσαμε και πάλι το μονοπάτι, που αρχίζει, δεξιά μετά το εκκλησάκι της πλατείας, του Ιωάννου Προδρόμου και περνώντας δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο, σε λίγα λεπτά, σε μικρή απόσταση από την πλατεία, βρεθήκαμε και πάλι στον αυλόγυρο του καταπληκτικού ναού, με τα πολλά και όμορφα κτήρια και το επιβλητικό καμπαναριό, που είναι ορατό και από την χιλιοπροβεβλημένη πλατεία.


Επιβλητική στέκεται και η προτομή του Χατζηκωσταντίνου Ουτκούνη, ενός ακόμη από τα αμέτρητα άξια και μεγάλα τέκνα της Στενημάχου.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, οικοδομήθηκε το έτος 1767 κοντά στη θέση παλαιότερου μοναστηριού.
Καταστράφηκε στο σεισμό του 1955 και ξαναχτίσθηκε το 1963 από τα θεμέλια, απόλυτα ίδιος με τον αρχικό ναό.
Προφανώς ο Ουτσκούνης, ο ευεργέτης πολλών έργων του Κιλκίς στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα και στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, ευσεβής χριστιανός και μεγάλη Ελληνική καρδιά, συνεισέφερε, άγνωστο πως, κάποιο σοβαρό ποσό, για την αναστήλωση του Ιερού Ναού Παναγίας, στη Μακρινίτσα, ώστε να σωθεί, για τις επόμενες γενιές, αυτό το Ελληνικό και Θρησκευτικό μνημείο.
Για τον Κωνσταντίνο Ουτσκούνη γράφει ο Αριστείδης Σιδέρης, στο βιβλίο του «¨Άσβηστες Μνήμες»:
Γεννήθηκε στη Στενήμαχο το 1888. Μετανάστευσε στην Αμερική το 1912. Συνεισέφερε διάφορα ποσά, για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, την αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού Κιλκίς, του παρεκκλησίου του Νοσοκομείου Κιλκίς Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενίσχυσε το νοσοκομείο. τον σύλλογο των συμπατριωτών του Στενημαχιτών «Μέγας Αλέξανδρος», όπου δημιουργήθηκε και η ομώνυμη μπάντα του και την ποδοσφαιρική του ομάδα. Λέγεται Χατζής, επειδή επισκέφτηκε τουλάχιστο δύο φορές τους Αγίους Τόπους.
Παλαιό μέλος της μπάντας του «Μεγάλου Αλεξάνδρου», θυμάται ότι συμμετείχαν στα θυρανοίξια της εκκλησίας της Παναγίας στη Μακρινίτσα, το 1963, όπου παιάνισαν εθνικούς ύμνους και δημοτικές μελωδίες.
Δεν είναι και πολλοί οι ευεργέτες του τόπου μας. Καλό είναι να τους θυμούμαστε και να τους τιμούμε. Όποιος βρεθεί στη Μακρινίτσα Πηλίου, αν αφιερώσει ένα δεκάλεπτο, θα δει ένα καταπληκτικό μνημείο και θα τιμήσει τον ευεργέτη του Κιλκίς και της Μακρινίτσας και ποιος ξέρει ποιού άλλου τόπου, τον ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΟΥΤΣΚΟΥΝΗ.

Τάσος Γιοβανούδης
Οκτώβριος 2019