Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:56:09 μμ
Τρίτη, 02 Μαϊος 2017 20:52

Oι επιδόσεις των βουλευτών κατά το 2016

Του Δημήτρη Ιωαννίδη. 

 

Έχουν γραφτεί κατά καιρούς πάρα πολλά, από πολιτικούς της Αντιπολίτευσης κυρίως, για τον αριθμό των βουλευτών και την ανάγκη μείωσής τους. Μάλιστα, υπάρχουν συγκρίσεις με άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες με τον ίδιο περίπου αριθμό κατοίκων ή και περισσότερους έχουν λιγότερους βουλευτές (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Πορτογαλία). Δυστυχώς, ενώ συζητείται χρόνια το θέμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών (τελευταία ο κ. Λεβέντης μετ’επιτάσεως), καμία Κυβέρνηση δεν προχώρησε κι ούτε καν τόλμησε να το αγγίξει.

Και, βέβαια, όχι μόνο οι προηγούμενες, αλλά, και η σημερινή Κυβέρνηση που χτυπά κάθε είδους διαφθορά και που η ρομφαία της σταματά μπροστά στο περίφημο «κομματικό κόστος» Αναλογίζεται κανείς ποια η διαφορά της από τις προηγούμενες και ποιο το ηθικό πλεονέκτημα που κάθε φορά επικαλείται. Θέλετε την άποψή μου; Καμία! Γιατί με τον ίδιο, και χειρότερα, αδιαφανή τρόπο επιλέγει τα στελέχη της κρατικής μηχανής (βλέπε Διευθυντές Σχολείων, Δ/ντες Νοσοκομείων, Δ/ντες όλων των υπηρεσιών) και πάντα με γνώμονα όχι την αξιοκρατία και τα προσόντα των υποψηφίων, αλλά την κομματική προσήλωση και την τυφλή υποταγή στις κομματικές επιλογές.
΄Ετσι, έχουν τα πράγματα και ας έλθουμε στον τίτλο του σημειώματος που αφορά τις δραστηριότητες των 300 (όχι του Λεωνίδα), αλλά, της Βουλής με βάση τα στοιχεία της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του τύπου της 15-16 Απριλίου 2017.
Θα τις κατατάξουμε σε 3 κατηγορίες
1) Στους πλέον δραστήριους, τους αετούς του Κοινοβουλίου. Αυτοί που πήραν το λόγο ή εισηγήθηκαν νομοσχέδια πάνω από 50 φορές και για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. α) Βασίλης Κεγκέρογλου  με 96 ομιλίες β) Ανδρέας Λοβέρδος με 86 ομιλίες γ) Γεώργιος Καρράς 75 ομιλίες δ) Δημήτρης Καμένος 67 ομιλίες ε) Γεώργιος Αμυράς 59 ομιλίες στ) Θανάσης Παπαχριστόπουλος 55 ομιλίες ζ) Σπύρος Δανέλης 53 ομιλίες η) Γιάννης (κανονικά με 2 νν) Σαρίδης 51 ομιλίες και θ) Νίκος Δένδιας 51 ομιλίες.
2) Μια δεύτερη κατηγορία-πέραν των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων-με σημαντική παρουσία είναι: α)Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 45 β) Χρήστος Κατσιώτης 40 γ) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου 39 δ) Γιάννης Μανιάτης 39 ε) Μάκης Βορίδης 39 στ) Άδωνις Γεωργιάδης 35 ζ) Δημήτρης Κυριαζίδης 34.
3) Η κατηγορία αυτή κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία τους στη Βουλή είναι άγνωστο. Είναι αυτοί που σηκώνουν τα χέρια τους στα θετικά, φωνασκούν στα αρνητικά (για το κόμμα τους πάντα) και χειροκροτούν τους αρχηγούς τους. Επιτρέψτε μου μια προσωπική παρένθεση για τα σηκωμένα χέρια τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ και τα χειροκροτήματα. Φεβρουάριος 1984. Κρίσιμη συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετείχε εκλεγμένος με την ΠΑΣΚΕ και ο γράφων. Μεσάνυχτα! Μετά από εξαντλητική διαδικασία 10 ωρών (μη νομίζει μόνο ο Τσίπρας αντέχει) φθάσαμε στην ψηφοφορία. Εκεί, κάποιοι δυστυχώς αποκοιμήθηκαν. Αναφωνώντας τα ονόματα κατά την ψηφοφορία ο Πρόεδρος των εργασιών, ακούει κάποιος το όνομά του και αγουροξυπνημένος απαντά ΝΑΙ. Ο αρχηγός της παράταξης και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κίτσιος τον αγριοκοιτάζει , και ο ευφυέστατος Καγκελίδης Αντώνης (ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει) από τη Βέροια διορθώνει με σαφήνεια « ΝΑΙ στο ΟΧΙ του Προέδρου». Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα και μέσα στη Βουλή, αγαπητοί αναγνώστες.
Και μετά από αυτά τίθεται το ερώτημα και από εμάς του αριθμού των Βουλευτών. Γιατί να είναι 300 και να κοιμούνται οι 100. Ας είναι 200 να κοιμούνται οι 66 (σε αναλογία πάντα). Όσο λιγότεροι οι βουλευτές, τόσο λιγότεροι και « οι κοιμισμένοι».
4) Τελευταία κατηγορία είναι η κατηγορία των αδρανών, των ανύπαρκτων της Βουλής, κι ανάμεσά τους δύο πρώην Πρωθυπουργοί.
Κώστας Καραμανλής 0
Γιώργος Κυρίτσης      0
Ηλίας Κωστοπαναγιώτου 0
Γεωργία Μαρτίνου    0
Ευάγγελος Μεϊμαράκης   0
Ιωάννης Μιχελογιαννάκης 0 (αυτός με την καθημερινή παρουσία στα τηλεπαράθυρα)
Αντώνης Σαμαράς     0
Θέμις Μουμουλίδης   1
Χριστόφορος Παπαδόπουλος 1
Θεόδωρος Παραστατίδης   1
Ιωάννης Πλακιωτάκης  1
Ιωάννης Καραγιάννης  2
Δημήτριος Βέτας   2 (άλλος μόνιμος  παραθυράκιας)
Ιωάννης  Δέδες   2
Αννέτα Καβαδία 2
Μαρία Κόλια    2
Νίκος Κοτζιάς