Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, 11:22:53 μμ

Αρθρογραφία

Του Ευθύμιου Κουρτζανίδη
(κείμενο - παρέμβαση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας). 

 

Κύριε Δήμαρχε
Η  παρέμβασή μου  αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στον Αρχαιολογικό  χώρο της Ευρωπού και στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του χώρου αυτού.
Σας  ενημερώνω ότι επί  εικοσιπέντε (25) συναπτά έτη από το 1984 την τότε Κοινότητα Ευρωπού και μέχρι το 2010 τον Καποδιστριακό Δήμο Ευρωπού, υπήρχε αδιάλειπτα, στενότατη και άριστη σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ειδικότερα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο κα Σαβοπούλου, η οποία μάλιστα σε επίσημη τελετή επί Δημαρχίας κ. Γίτσου ανακηρύχτηκε Επίτιμη Δημότης Ευρωπού τιμώμενη για την εν γένει προσφορά της στο τόπο μας.   
Η συνεργασία αυτή της Κοινότητας και του Δήμου Ευρωπού με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, είχε ως αποτέλεσμα το τεράστιο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο που έχει εκτελεσθεί στον Αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού όλα αυτά τα χρόνια ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη θέση του Προέδρου Κοινότητας αρχικά και μετέπειτα Δημάρχου,  μεταξύ εμού  και του  κ. Γίτσου  και αντίστροφα..
Στο χώρο αυτόν κύριε Δήμαρχε έχουν δαπανηθεί είτε στις εργασίες και τις κατασκευές, είτε στις προσβάσεις από το χωριό  (δρόμος και περιπατητικό μονοπάτι)  πλέον των 4.000.000,00 ευρώ.
Σημειώνω δε ότι οι ανασκαφικές εργασίες της Ευρωπού,  καθώς επίσης και οι πρωτοποριακές εφαρμογές της έδρας της σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον υπόψη χώρο, απετελούσαν ιδιαίτερο σημαντικότατο γεγονός στα ετήσια πανελλήνια συνέδρια των αρχαιολόγων.
Αρχαία ευρήματα της Ευρωπού εκτός του «Κούρου της Ευρωπού», που κοσμεί το Μουσείο Κιλκίς, εκτίθενται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πολλά από τα ευρήματα αυτά έχουν «ταξιδέψει» και εκτεθεί  από την Αυστραλία μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Πεκίνο.
Η Ευρωπός, η γενέτειρα του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, «Σέλευκου  Α’ του Νικάτωρα» που δημιούργησε μετά τον θάνατο του Μεγ. Αλεξάνδρου την Αυτοκρατορία των Σελευκιδών από το 312 π.χ μέχρι το 64 π.χ  και εκτεινόταν από τη Παλαιστίνη μέχρι  τη Περσία και  το Αφγανιστάν, είναι γνωστή για την αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και είχαμε επισκέψεις καθηγητών αρχαιολογίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού από το Τόκιο και το Πεκίνο μέχρι τη Μόσχα. Επίσης στη Συρία ο Σέλευκος δημιούργησε την πόλη « Δούρα Ευρωπός», την «Ευρωπό» της Τεχεράνης και την  «Ευρωπό» της Μεσοποταμίας σε ανάμνηση της μητρικής Μακεδονικής γης.
Κύριε Δήμαρχε
Μετά  τη δημιουργία του νέου «Δήμου Παιονίας», δυστυχώς αυτή η καλή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μάλλον έχει  ατονήσει  αφού ούτε  για  ουσιαστική γνωριμία έχει κληθεί η υπεύθυνη αρχαιολόγος  από το 2011 μέχρι σήμερα.
Ο χώρος αυτός κύριε Δήμαρχε μετά από  επτά (7) περίπου χρόνια αδιαφορίας και έλλειψης συντήρησης , άρχισε σιγά-σιγά να καταστρέφεται,  οι εγκαταστάσεις υποδοχής και υγιεινής πριν καν λειτουργήσουν βρίσκονται σε  άσχημη κατάσταση και γενικά η εικόνα δείχνει  εγκατάλειψη. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο, διότι αφενός μεν δηλώνει έλλειψη σεβασμού στον  ιδρώτα δεκάδων ανθρώπων που εργάσθηκαν αφιλοκερδώς για την ανάδειξη αυτού του χώρου, αφετέρου δε τα χρήματα που επενδύθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία δεν έχουν αντίκρισμα, στην Τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
Κύριε Δήμαρχε
Σε ένδειξη αναγνώρισης της σημασίας της Αρχαίας Ευρωπού, σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς για τα εθνικά μας δίκαια προτείνω στο Δημοτικό σας Συμβούλιο για προβληματισμό και  απόφαση :
1.    Να τεθεί ο «Κούρος της Ευρωπού» ως έμβλημα του Δήμου σε όλα τα επιστολόχαρτα αλληλογραφίας και σε ευανάγνωστη θέση να υπάρχει η φράση «…Ευρωπαίων η πόλις…» ,διότι στη φράση αυτή που υπάρχει σε μία μαρμάρινη στήλη παρατηρείται για πρώτη φορά σε γραπτό λόγο ο επιθετικός προσδιορισμός «Ευρωπαίος».
2.    Να οργανωθεί σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το 2018 παγκόσμιο αρχαιολογικό συνέδριο για την ηγεμονική μορφή του «Σέλευκου Α’ του Νικάτωρα», ιδρυτή της βασιλείας των Σελευκιδών.
 Ερωτάσθε κύριε Δήμαρχε
 εάν  είναι στα σχέδιά σας η  τουριστική ανάπτυξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Ευρωπού, ο οποίος είναι και ο μοναδικός οργανωμένος μαζί με το χώρο της «Τούμπας», στη εδαφική έκταση του Δήμου μας.
 εάν  θα συνεχίσετε τη διαφημιστική καμπάνια που είχαμε ξεκινήσει το 2009-2010 στα  Σχολεία της εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας  τόσο του νομού όσο και όμορων νομών, προκειμένου να οργανωθούν ημερήσιες εκδρομές και περιηγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο.
 Και γενικά ποιος ο προγραμματισμός της Διοίκησής σας για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη  αυτού του χώρου.                                             

Τρίτη, 02 Μάιος 2017 20:52

Oι επιδόσεις των βουλευτών κατά το 2016

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη Ιωαννίδη. 

 

Έχουν γραφτεί κατά καιρούς πάρα πολλά, από πολιτικούς της Αντιπολίτευσης κυρίως, για τον αριθμό των βουλευτών και την ανάγκη μείωσής τους. Μάλιστα, υπάρχουν συγκρίσεις με άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες με τον ίδιο περίπου αριθμό κατοίκων ή και περισσότερους έχουν λιγότερους βουλευτές (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Πορτογαλία). Δυστυχώς, ενώ συζητείται χρόνια το θέμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών (τελευταία ο κ. Λεβέντης μετ’επιτάσεως), καμία Κυβέρνηση δεν προχώρησε κι ούτε καν τόλμησε να το αγγίξει.

Τρίτη, 02 Μάιος 2017 20:51

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη. 

 

Μόλις τελείωσα τη δουλειά έτρεξα στη στάση.  Έβλεπα το λεωφορείο να φεύγει και σκέφτηκα πως δεν θα έχω το κουράγιο να περιμένω είκοσι λεπτά για να ‘ρθει το επόμενο..
Δεν υπήρχε άλλη λύση κι ας μην με κρατούσαν τα πόδια μου.  Όλη μέρα πάνω στα τακούνια ένιωθα τις πατούσες μου να χουν πάρει φωτιά.
Υπομονή, σκέφτηκα, λιγάκι υπομονή..

Το άρθρο γύρω από το μεταναστευτικό που έδωσα στη δημοσιότητα πριν 2 εβδομάδες και που είχε εξαιρετική απήχηση σε χιλιάδες συμπολιτών (είχε περισσσότερες από 15 χιλιάδες αναγνώσεις στα διάφορα μέσα, ηλεκτρονικά και έντυπα) ξυπνώντας συνειδήσεις από το λήθαργο και την άγνοια, έγινε η αφορμή να δεχθώ αήθεις προσωπικές επιθέσεις με ύβρεις, απειλές και συκοφαντίες σε βάρος του προσώπου μου πρώτα από facebooks, όπως της Ειρήνης Αγαθοπούλου (ο πατέρας της μάλιστα διένειμε τις σκαιές ύβρεις της κατά του προσώπου μου με το δικό του facebook) και 3–4 ατόμων ακόμη που το έχουν για σπορ να κανιβαλίζουν όταν δεν τους αρέσει κάποια άποψη.

Παρασκευή, 21 Απρίλιος 2017 20:33

Η Παναγία

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

Επισκεπτόμενος τον καθεδρικό ναό του Μάντσεστερ στην Αγγλία, ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει τις διαφορές της αγγλικανικής χριστιανικής προσέγγισης από τη δική μας. Το οικοδόμημα είναι εντυπωσιακό, η αρχιτεκτονική του θαυμάσια. Στο εσωτερικό του διαθέτει παρεκκλήσια – γωνιές ειδικής προσευχής και σύναξης. Το ένα αφορά πεσόντες σε πολέμους. Το άλλο, παιδιά που χάθηκαν στη γέννα τους. Στο τελευταίο αυτό, έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση μια ορθόδοξη εικόνα της Παναγίας βρεφοκρατούσας.

Του Νίκου

Σιάνα. 

 

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου η συνάντηση των Ποντίων ύστερα από κάλεσμα της επιτροπής για την ενότητα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Να υπενθυμίσουμε πως η πρώτη συνάντηση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1916, όπως και η δεύτερη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τότε είχε συγκροτηθεί δεκαμελής επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Πανεπιστημίου Γεώργιο Θ. Παυλίδη με συγκεκριμένα δεσμευτικά κριτήρια. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης – ερώτησης προς τους συνέδρους: τι και πως προτείνετε να επιτύχουμε την καθολική ενότητά μας και πως και πότε θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις – προτάσεις που επεξεργάστηκε η επιτροπή;

Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 20:30

Ο ψεύτης βοσκός και η αξιολόγηση

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη
Ιωαννίδη. 

 

Ο μύθος του ψεύτη βοσκού είναι γνωστός σε όλους, αλλά, παρ’όλα αυτά, θα σας τον θυμίσω με πολύ λίγα λόγια
( Ήταν, λέει, ένα βοσκόπουλο που φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα του κοντά στο χωριό του πάνω σε ένα λόφο. Κάποια στιγμή είχε βαρεθεί τη μοναξιά και σκέφθηκε να παίξει ένα παιχνίδι στους συγχωριανούς του. Άρχισε., λοιπόν να φωνάζει: « Τρέξτε χωριανοί λύκοι, λύκοι έπεσαν στα πρόβατα. Βοήθεια! Βοήθεια!».

Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2017 20:44

Πυρρίχεια

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Το αρχαίο κείμενο αναφέρεται στον Ορφέα και στη θρακική μουσική παράδοση. Συντάκτης του είναι ένας χριστιανός λόγιος του 4ου μ.Χ. αιώνα, ο Δαυίδ, μαθητής του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Ολυμπιόδωρου από την Αλεξάνδρεια. Κάπου ανάμεσα στις γραμμές, αναφέρεται στα πολεμικά εμβατήρια, και στον πολυσυζητημένο πυρρίχιο χορό – τον αρχαίο εκείνο πολεμικό χορό, που οι Πόντιοι ταυτίζουμε με την δική μας σέρα. Έχουμε δίκιο άραγε;

Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 21:27

Ενός λεπτού σιγή

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των τεσσάρων παιδιών που σκοτώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στον Εύοσμο, η Ολομέλεια της Βουλής κράτησε ενός λεπτού σιγή. Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικό μάθημα οδικής αγωγής στα σχολεία. «Είχαμε πάλι ένα τραγικό δυστύχημα με νέα παιδιά, νομίζω πως πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση για να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος οδικής ασφάλειας» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 20:28

Ο Απρίλης και τα σημάδια του στην Ιστορία

Γράφτηκε από τον

Του Αντώνη Παπαζογλου. 

 

Απρίλιος, ένας μήνας με Ιστορία Αυτές τις ημέρες διανύουμε το δεύτερο μήνα της Άνοιξης, τον Απρίλιο, ένα μήνα στον οποίο τοποθετείται πλήθος γεγονότων και ημερομηνιών που αποτυπώθηκαν με έντονα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Η λέξη Απρίλιος οφείλει την προέλευση της στη λατινική λέξη Aprillis, από το ρήμα aperire που σημαίνει «ανοίγω», καθώς «ανοίγει» ο καιρός και παγιώνεται η Άνοιξη. Ας δούμε λοιπόν, μερικές σημαντικές επετείους αυτού του μήνα, το υπόβαθρο των οποίων έφεραν την «Άνοιξη» στον κόσμο και μία που επανέφερε το «Χειμώνα».