Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, 4:54:46 μμ

Αρθρογραφία

Τετάρτη, 04 Ιούνιος 2008 04:57

Βαλκάνια

Γράφτηκε από τον
Εκλογές αλά Βαλκάνια στη γειτονική χώρα. Σε κεντρική πλατεία της μεγαλύτερης πόλης του αλβανόφωνου πληθυσμού, του Τέτοβου, βγήκαν οπλισμένοι οι κάτοικοι και γιόρταζαν τη νίκη του κόμματός τους με κουμπουριές. Εντάξει να οπλοφορούν εγκληματίες γιατί πρέπει να προστατεύσουν τις χασισοφυτείες τους, θεμιτόν. Αλλά και να πανηγυρίζουν εκλογικές νίκες; Σχεδόν βαρβαρικόν. Να έρχναν καμιά κουμπουριά, άντε να κροτάλιζαν λίγο τα καλάσνικοφ σε καμιά βάφτιση, σε ένα γάμο, ε, λαϊκά έθιμα είναι, τον ηρωικό χαρακτήρα ενός λαού θα αποδείκνυαν.
Κυριακή, 01 Ιούνιος 2008 12:45

Καποδίστριας Β’

Γράφτηκε από τον
Ετούτη την φορά, ας γίνουν τα παθήματα μαθήματα. Ο ψύχραιμός διάλογος είναι καιρός να αντικαταστήσει τις κραυγές φανατισμού και οπισθοδρόμησης. Αν συμφωνήσουμε πως οι 11 δήμοι είναι πολλοί - ποιος μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο;- η σκιαγράφηση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη οφείλει να υπακούσει σε κριτήρια ανάπτυξης. Με τα μάταια στο μέλλον κι όχι στρέφοντας την πλάτη σ’ αυτό.
Σάββατο, 31 Μάιος 2008 15:05

Ο νόμος του κέρδους

Γράφτηκε από τον
Ιδού ο πλέον αδυσώπητος νόμος, αυτός του κέρδους. Το φτηνό κάποτε ορυκτέλαιο αντικατέστησε μερικώς το ηλιέλαιο, αυτοτελώς και στα παράγωγά του. Τα περιθώρια κέρδους διευρύνθηκαν. Πλούτισαν κάποιοι, λίγοι,  άνθρωποι, ζημιώθηκαν μερικές χιλιάδες ή εκατομμύρια καθώς η διατροφή τους ελαφρώς δηλητηριάστηκε.
Παρασκευή, 30 Μάιος 2008 15:21

Ξενώνας ανθρωπιάς

Γράφτηκε από τον
Ξενώνα υποδοχής και φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών οργανώνει η Εισαγγελία με τη στήριξη του Δήμου και της Νομαρχίας Κιλκίς. Ο Δήμαρχος Κιλκίς προσφέρει το οίκημα - ανενεργά δημοτικά σχολεία οικισμών - το Υπουργείο θα βοηθήσει στην στελέχωση, ο κ. Μυλωνάς του ΣΒΒΕ δεσμεύτηκε σε κάθε είδους βοήθεια, κοινωνικοί φορείς προσφέρονται να συνδράμουν, απλοί πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν εθελοντικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να επανενταχθούν σε ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον.
Τετάρτη, 28 Μάιος 2008 13:58

Σωστό το μέτρο

Γράφτηκε από τον
Επιτέλους, να και μια απόφαση υπουργού που θα συναντήσει την ευρύτατη λαϊκή επιδοκιμασία. Ο της παιδείας λοιπόν Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές θα επιστρέφουν τα σχολικά βιβλία ώστε τα ευρισκόμενα σε καλή κατάσταση να επαναχρησιμοποιούνται και τα κακώς να οδηγούνται σε πολτοποίηση και ανακύκλωση.
Πριν από ενάμισι  χρόνο περίπου η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Πολυκάστρου, καλλιεργώντας προσδοκίες για αλλαγή στη διοίκηση του δήμου ανέλαβε μετά από τη λαϊκή ετυμηγορία των  δημοτών να λειτουργήσει σύμφωνα με όσα είχε υποσχεθεί. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα περίμενε κάθε πολίτης του δήμου να «παταχθούν» τα κακώς κείμενα στο δήμο και να υπάρξει μια νέα αρχή. Χρειάστηκε να περάσει μόλις ένας χρόνος και τέσσερις μήνες για να καταλάβει ο καθένας ότι άλλο αντιπολίτευση και άλλο διοίκηση.
Τετάρτη, 28 Μάιος 2008 13:40

Ποντιακή αμνησία

Γράφτηκε από τον
Δεν φταίει πάντα το «αθηναϊκόν κράτος», όπως με περισσή ευκολία και μπόλικη δόση αποποίησης των δικών μας ευθυνών, επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Το «αθηναικόν κράτος» αναγνώρισε την Γενοκτονία και όρισε ημέρα εθνικής μνήμης. Μόνο που φαίνεται πως έχασαν την μνήμη τους οι πόντιοι.
Κυριακή, 25 Μάιος 2008 07:39

Ο ελληνισμός της Σουηδίας

Γράφτηκε από τον
Κοντά στον ελληνισμό της Σουηδίας βρεθήκαμε, γι’ άλλη μια φορά, ως εφημερίδες, συνοδεύοντας μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο επίσημο ταξίδι του στη φίλη χώρα του Βορρά. Ο εκδότης μας Κώστας Τερζενίδης είχε την ευκαιρία, ως μέλος της δημοσιογραφικής αποστολής της Ελληνικής Προεδρίας, να ζήσει από κοντά στιγμές συγκινητικές για τους ομογενείς και την ελληνική αντιπροσωπεία, την εκτίμηση της σουηδικής κοινωνίας προς τους Ελληνες μετανάστες, τα όσα προσέφεραν στο φιλόξενο αυτόν τόπο, αλλά και τα όσα τους προσέφερε η Σουηδία.
Κυριακή, 25 Μάιος 2008 07:11

Αμ έργον…

Γράφτηκε από τον
Τα …έπη πλήθυναν εσχάτως  Είναι παρήγορο ότι ύστερα από μεγάλο διάστημα σιωπής υπάρχουν ανακοινώσεις ως προς την κατασκευή τρίτης νοσηλευτικής πτέρυγας στο Κιλκίς. Στην τελευταία ανακοίνωση μάλιστα της Νομαρχίας, καταγράφεται και δέσμευση στελέχους του υπουργείου Υγείας ότι πριν το τέλος του 2008 θα δημοπρατηθεί η κατασκευή.
Παρακαταθήκη παιδείας η ιστορία, όταν δεν περιορίζεται στην απλή αφήγηση και περιγραφή των γεγονότων, αλλά προχωρεί στην εξήγηση του ιστορικού γίγνεσθαι, όσο, βέβαια επιτρέπουν την αιτιολόγηση τα τεκμήρια που υπάρχουν και το μέτρο αντικειμενικότητας των πληροφοριών που μας έχουν διασωθεί.