Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, 8:37:24 μμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 15 Απρίλιος 2018 20:11

Η ‘μαγειρίτσα’ έφταιγε, γιατρέ…

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Παραμονή Πρωτομαγιάς. Ο καιρός είναι καλός. Όλος ο κόσμος  προβλέπεται να είναι έξω  αύριο. Τα οργανωμένα σωματεία των εργαζομένων του Εργατικού Κέντρου με πρόεδρο τον Βουλγαράκη θα μαζευτούν στην πλατεία και θα εκδώσουν ψήφισμα. Οι πειθαρχημένοι κομματικοί του ΚΚΕ, πιστοί στην παράδοση, θα γιορτάσουν την μέρα με πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ξεκινώντας από το εργατικό κέντρο, ειρηνικά πάντα, με λάβαρα και συνθήματα υπέρ των δικαίων των εργαζομένων, που τους θυμίζει η πρωτομαγιά. Οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι, θα προτιμήσουν το φαγοπότι στην ύπαιθρο.

Κυριακή, 15 Απρίλιος 2018 19:40

πιλότων -των ηρώων- κλέος

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Σπύρος Νικ. Καρτσώνης.

(Ο ουρανός ραγίζει και η σιωπή θρυμματίζεται
όχι μόνον από τον ήχο της τουρμπίνας· και από τη σιγή της)

 

● Ένα ακόμη παλικαρόπουλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των Ικάρων, που έχουν πληρώσει με τη ζωή τους την ανάγκη διαρκούς ετοιμότητας που επιβάλλει στο Αιγαίο ο ακήρυχτος πόλεμος των αιθέρων, λόγω της γνωστής εξ ανατολών επιβουλής.

Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2018 22:06

Έχει σχέση το Κιλκίς με την ανάπτυξη;

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Γρηγόρης Κυριακού, Γραμματέας Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Κιλκίς. 

Περίπου στις αρχές του έτους η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε το κατά κεφαλήν εισόδημα έτους 2015 ανά περιφερειακή ενότητα. Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κατατάσσεται τρίτη, μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σαρακοστή δεύτερη στο σύνολο της χώρας με τις άλλες δύο ενότητες να καταλαμβάνουν την εικοστή και εικοστή έβδομη θέση αντίστοιχα.

Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2018 21:59

Πυροβολισμοί στον αέρα

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

Κλείνει περίπου ενάμισυς μήνας, από τότε που άνδρες της τουρκικής Χωροφυλακής συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είχαν εισέλθει στο τουρκικό έδαφος. Από την πρώτη στιγμή, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε τη δυσφορία πολλών συμπολιτών μας, που την θεώρησαν αναιμική, υποτονική και φοβισμένη.

Πέμπτη, 12 Απρίλιος 2018 21:18

Η «Εγκριτη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ" και ο Ιβάν

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη (Μ, ήτου) Ιωαννίδητ. Συντονιστή Σχολικών Συμβούλων ΠΕ.  Ομολογώ  πως γαλουχήθηκα, μεγάλωσα και ανδρώθηκα με την εν λόγω εφημερίδα των Λαμπράκηδων.

Στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα των 50 χρόνων υπήρχαν και στιγμές «απείρου» κάλους» όπως, όταν καίγαμε ομαδικά την εφημερίδα στην περίοδο της « αποστασίας» όταν έκανε μια μικρή μεταστροφή προς τους αποστάτες για να επιστρέψει τάχιστα, μετά την κατακραυγή, στη δημοκρατική της πορεία. Και, είναι γεγονός, πως όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε μαζί με το «Βήμα» ως πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης, αλλά, και των δημοκρατικών θεσμών, γιαυτό, και είχε όλα αυτά τα χρόνια την πρωτιά στην κυκλοφορία των εφημερίδων με πάνω από 100χιλ.φύλλα ημερησίως.

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Ο Γήγας Κ. ήταν ένας υψηλόσωμος συνομήλικος πάνω – κάτω και κοντοχωριανός. Στα μαθητικά μου χρόνια, παίζαμε συχνά μπάλα μαζί από κοινού, ως μία ομάδα τα δύο χωριά της ίδιας κοινότητας Κοκκινιάς, ή κόντρα, χωριό με χωριό, όταν δε βρίσκαμε τρίτο αντίπαλο. Ήταν βλέπετε οι αποστάσεις και τα μέσα μετακίνησης…

Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2018 21:08

…Ωών τε και πουλερικών

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη. 

Στα χρόνια της κατοχής στο Παρόχθιο του Κιλκίς ( Χότσια Μαχαλά) και στους γύρω μικρο οικισμούς, ιερουργούσε ο παπά Τρύφων Υφαντίδης. Η καταγωγή ήταν από το Τάμαλαν της περιοχής της Ορντού ( Τσιανίκ ) και ήταν μακρινός συγγενής της μάνας μας Κεράσας. Τον είχε τοποθετήσει εκεί ο αείμνηστος δεσπότης Πολυανής και Κιλκισίου Κύριλλος Αφεντουλίδης, Πόντιος από την Σινώπη (+ Δεκέμβριος 1942 ).

Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2018 22:21

Το μέλλον μιας καθαρής και βιώσιμης μορφής ενέργειας

Γράφτηκε από τον

Του Ευστάθιου Παπαδόπουλου, Πολιτικού Μηχανικού.  Πολύς λόγος γίνεται τελευταία μέσω διάφορων και ταυτόχρονα μαζικών δημοσιευμάτων για μία μορφή ενέργειας μέσω της θερμοπυρηνικής σύντηξης. Τί ακριβώς όμως είναι αυτή και τί οφέλη ή κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται για την ανθρωπότητα;
Με.. (πάρα πολύ) λίγα λόγια.

Γράφει ο Σπύρος Νικ. Καρτσώνης. 

● « - Παίρνουν τους, κοπέλια, παίρνουν τους…
Μέσα στη σιγηλή νύχτα, πριν χαράξει το πρώτο φως, έρχονταν οι δήμιοι και παίρνουν τους τους μελλοθάνατους της ΕΟΚΑ για την αγχόνη. Κι αντηχούσαν τότε τραγούδια τα κελιά, ριγούσαν οι παγωμένοι διάδρομοι κι απλωνόταν βαθύς, ασυγκράτητος, ωσάν λυγμός, ο ευχαριστήριος ύμνος του Γένους ‘‘Τη Υπερμάχω Στρατηγώ’’. Έτσι πέθαιναν οι λεβέντες για την Πατρίδα και το Χριστό. Για τη λευτεριά».

Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2018 21:17

Ο θάνατος του αγωνιστή (Κώστας Κωνσταντινίδης)

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Πρωί Μεγάλης Παρασκευής του Απριλίου 2003 στο Κιλκίς . Η αγορά κλειστή. Η καμπάνα της Μητρόπολης χτυπάει πένθιμα, όπως το θέλει η μέρα. Κόσμος πολύς πάει στην εκκλησία να προσκυνήσει. Γυναίκες οι περισσότερες, τις βλέπω από το παράθυρο του απέναντι ιατρείου μου, του επί της Βενιζέλου 9,  αλλά και αρκετοί νέοι, οι περισσότεροι με αραιό γενάκι και μακριά μαλλιά, σταυροκοπιούνται πριν ακόμη διαβούν την πόρτα της εκκλησίας.