Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, 11:22:29 μμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 17 Σεπτέμβριος 2017 23:03

Σκηνές από τη ζωή στο Κιλκίς επί Κατοχής

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Ο ταν οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν για καλά στο Κιλκίς, επίταξαν* και το γυμνάσιο στο οποίο και εγκαταστάθηκε μια ομάδα τους. Μεταξύ των Γερμανών στρατιωτών, θυμάται ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης, ξεχώριζε ένας από όλους, τόσο για τις σωματικές διαστάσεις του, όσο και για την αγριωπή συμπεριφορά του. Τον έτρεμαν τα παιδιά της γειτονιάς. Σκορπίζονταν και κρύβονταν στις γωνίες από τις ακαταλαβίστικες κραυγές του: …Απ, …Ράους, …Βεκ, …Σακραμέντο κ.ά., εκφράσεις, που παρ΄ όλο ότι πέρασαν τρία τέταρτα αιώνος, ηχούν ακόμη στα αυτιά τους!

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Αναφέρομαι συχνά στον διευθυντή μου ιατρό Γεώργιο Σαμαρά του νοσοκομείου της Γουμένισσας. Είναι αλήθεια, ότι πολλά αποκόμισα από αυτόν τον απλό γενικό Παθολόγο, αλλά άνθρωπο με πολύ εύστροφο και πρακτικό μυαλό. Μεγάλο προσόν για γιατρό της επαρχίας να ευδοκιμεί στον τόπο, που μεγάλωσε. Οι συμβουλές και οι υποθήκες του βγαλμένες από την μακρόχρονη εξάσκηση του ιατρικού λειτουργήματος (και επαγγέλματος), στη Γουμένισσα, ήταν κανόνες ιατρικής δεοντολογίας, βγαλμένες κατ’ ευθείαν από τον Ιπποκράτειο όρκο:
…Ου δώσω δε φάρμακον θανάσιμον… ουδέ γυναικί πεσσόν φθόριον… ή το δεύτερο …Ες οικίας, οκόσας  αν εσίω, εσελεύσομαι επ’ ωφελείη καμνόντων…, (σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς)… α, δ’ αν, ή ίδω, ή ακούσω… σιγήσομαι…, άρρητα είναι τα τοιαύτα… ( όσα θα δω και όσα θα ακούσω, να μη μαθευτούν, διότι αυτά είναι μυστικά)!

Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2017 22:23

Σχολικό έτος 2017-2018

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη
 Ιωαννίδη Δασκάλου
τ. Σχολικού Συμβούλου. 

 

Άλλη μια σχολική χρονιά ανοίγουν αυλαία Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Άλλη μια σχ.χρονιά αγάπης και ενθουσιασμού για τους μικρούς, περίσκεψη και προβληματισμός για τους μεγάλους. Ενθουσιασμός και χαρά γιατί θα επιστρέψουν στα γνώριμα μέρη, στους συμμαθητές, στους φίλους και στις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιών, την «τροφή» των μικρών παιδιών. Προβληματισμός για τους μεγάλους για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που βαραίνουν τους ώμους τους.

Γράφει ο Αναστάσιος
Αμανατίδης. 

 

Μία αξιέπαινη ενέργεια του Δ.Σ. του Δημοτικού Διαμερίσματος της Νέας Σάντας, ιστορικής πρωτεύουσας του Καλλικρατικού Δήμου Κιλκίς, απασχόλησε ευχάριστα την επιτροπή Ονοματοδοσιών του Δήμου στην πρόσφατη δημόσια συνεδρίασή του.
   Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Νέας Σάντας, προτείνεται στο κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, να ονοματοδοτηθούν επτά (7) κεντρικοί παράλληλοι δρόμοι της κωμόπολης, με τα ονόματα των επτά (7) οικισμών της εύανδρης Επτάκωμης Σάντας του Πόντου και ένας να αφιερωθεί στον αδελφό οικισμό του Παντελεήμονος.

Κυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 21:42

Η προκλητική βερυκοκκιά...

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Το καλοκαίρι του ’42, τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, η έλλειψη τροφίμων συντρόφευε τις περισσότερες φτωχές οικογένειες του Κιλκίς. Μοιραία τα παιδιά προσπαθούσαν να κορέσουν την πείνα τους με φρούτα καρποφόρων δένδρων από  τις αυλές και τους μπαχτσέδες. Κυρίως τους ξένους μπαχτσέδες!...

Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2017 22:50

Η απαγορευμένη συζήτηση

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Οι οθόνες γέμισαν με τη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου – τη γνωστή φωτογραφία με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη στο χέρι και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πλάι του: Τον Γιάννη Αλευρά, τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, την Αμαλία Φλέμινγκ. Πρόκειται για τα γενέθλια του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, ενός από τους πλέον ιδιόμορφους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα ωστόσο που οι αναφορές στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ περίσσεψαν, οι μνήμες αποστράφηκαν μια άλλη, πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση.

Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2017 23:17

Προχειρότητα και απαξίωση

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο  
Σιωνίδης Κώστας
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
“Παιονία της Προόδου”. 

 

Ένα από τα θέματα  στο οποίο ο  Δημοτικός Σύμβουλος καλείται να τοποθετηθεί κάθε χρόνο της θητείας του στο Δημοτικό Συμβούλιο , είναι το θέμα των Δημοτικών τελών. Ο νόμος επιβάλει την συζήτηση του θέματος ανά έτος διότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον προϋπολογισμό της κάθε χρονιάς και την πορεία των εσόδων και εξόδων. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να φέρει το θέμα στο συμβούλιο, ακόμη και αν η πρότασή της είναι  τα τέλη να παραμείνουν ίδια και δεν υπάρχουν μεταβολές.

Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017 23:42

Νταλντούλρτ’ σαν οι φούσκεις, θειό;

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Είναι αλήθεια, ότι οι Στενημαχίτες διέθεταν καλύτερη κουζίνα, ομολογεί ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης, που γνώριζε τα πράγματα από μέσα, ως μεγαλωμένος στον συνοικισμό Στενημαχιτών. Ιδιαίτερη ανάμνηση διατηρεί από τα παρασκευάσματα κρέατος των Στενημαχιτών, χοιρινά, βοδινά, γαρνιρισμένα με μυρωδικά, αλλά κυρίως από τα γευστικά λουκάνικα και τα πικάντικα ψηνορέφια και τα άλλα παρασκευάσματα του κιμά (μπιφτέκια, τζιγιεροσαρμάδες κλπ).

Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2017 20:25

Ο μύθος της 3ης Σεπτεμβρίου

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Αν ένας ξένος τουρίστας επισκεφθεί την Αθήνα, θα πρέπει λογικά να εντυπωσιαστεί από την μεγαλύτερη και ιστορικότερη πλατεία της πρωτεύουσας, την πλατεία Συντάγματος. Είναι μία από τις ελάχιστες πλατείες στον κόσμο που φέρουν τέτοιο όνομα, και η πρώτη στην Ιστορία που το κατοχύρωσε. Ο επισκέπτης θα συνδυάσει λογικά την αναφορά στο σύνταγμα και την 3η Σεπτεμβρίου του 1843, με το φιλελεύθερο πνεύμα που η Ελλάδα διεκδικεί για τον εαυτό της. Ένα προσεκτικότερο μάτι ωστόσο, μάλλον θα γούρλωνε απ' την έκπληξη.

Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2017 23:48

Γιατί μόνο οι σακούλες;

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Από το 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα προσφέρονται δωρεάν αλλά θα πρέπει να τις αγοράζουμε. Στόχος αυτού του μέτρου είναι ο περιορισμός της αλόγιστης χρήσης και κατ' επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ τίθεται όμως ένα μεγάλο προβοκατόρικο ερώτημα: Γιατί μόνο οι πλαστικές σακούλες; Μήπως τα πλαστικά μπουκάλια και τα πλαστικά ποτήρια του φραπέ "ομορφαίνουν" το περιβάλλον και  θεωρούνται διακοσμητικά στοιχεία των δρόμων μας και γενικότερα των δημόσιων χώρων μας;
Σε κάθε περίπτωση κάθε μέτρο έστω καθυστερημένα που προστατεύει το περιβάλλον μας είναι καλοδεχούμενο, έστω και κουτσουρεμένο. Το μέγα ζήτημα βέβαια είναι η εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς τα παραδείγματα μη εφαρμογής είναι πολλά με κλασσικότερο παράδειγμα τον έλεγχο του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.