Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, 5:04:37 μμ

Αρθρογραφία

Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2018 21:45

ΕΜΕΙΣ και οι γείτονες (Fyrom)

Γράφτηκε από τον

Toυ Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ρίχνοντας μια ματιά  στα ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας που αφορούν την Ελλάδα και φυσικά και τη Μακεδονία, μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει την αντίδραση των Ελλήνων σ’ αυτό που ονομάζουν όλοι Μακεδονία (κι εμείς και οι άλλοι). Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστά τα ιστορικά στοιχεία, αλλά, δεν είναι κακό να θυμηθούμε μερικά απ’ αυτά. Άλλωστε οι πρόγονοί μας έλεγαν (οι δικοί μας όχι των Σκοπιανών),  «η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως».

Δευτέρα, 05 Μάρτιος 2018 20:29

Κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΛΚΙΣ.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την χρησιμοποίηση της κάνναβης ως θεραπευτικό μέσον για ειδικές και σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Μελέτες επί μελετών, από διάφορους οργανισμούς, έχουν αποδείξει τις δυνατότητες που έχει η Cannabis Sativa L για να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό προϊόν. Γεγονός το οποίο έχει αποδεχτεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ο οποίος από το Νοέμβριο του 2016 έχει αρχίσει να μελετά λεπτομερώς το θέμα και έχει δεσμευθεί ότι θα ανακοινώσει τις θέσεις του τον ερχόμενο Μάιο. Πολλές δε χώρες πριν από εμάς ήδη έχουν εντάξει διάφορα θεραπευτικά σχήματα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα των χωρών τους.

Κυριακή, 04 Μάρτιος 2018 22:15

Το νοίκι της κυρίας υπουργού

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. Εκ πρώτης όψεως επρόκειτο περί πρόκλησης: Μία υπουργός παντρεμένη με υπουργό, με διαμέρισμα στο Μανχάταν, βίλα με πισίνα στη Σύρο και οικογενειακές καταθέσεις που φτάνουν το μισό εκατομμύριο δολάρια, έκανε χρήση της διάταξης που επιτρέπει σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, να λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου 1000 ευρώ το μήνα απ' το Δημόσιο, σε περίπτωση που δεν έχουν δικό τους σπίτι στην Αθήνα.

Σάββατο, 03 Μάρτιος 2018 20:24

­Ο αυτόματος τηλεφωνητής

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Την περίοδο 1977 – 1978 είμαι προχωρημένος βοηθός ιατρός στην Παθολογική του νοσοκομείου Κιλκίς, με διευθυντή πάντα τον εξαίρετο, πράο και ευγενή Θανάση Τηλιακό, ενώ συγχρόνως άνοιξα και διατηρούσα ιατρείο στην οδό Γ. Καπέτα 14, όπως επιτρεπόταν τότε. Το ιδιωτικό μου ιατρείο παρουσίαζε αξιόλογη κίνηση, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί ο ΟΓΑ των Κιλκισιωτών αγροτικών πληθυσμών δεν κάλυπτε τον καιρό εκείνο πλήρως τους ασφαλισμένους του, οπότε οι χωρικοί διάλεγαν και κατέφευγαν σε ιδιωτικά ιατρεία και γιατρούς της προτίμησής τους, ενώ το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ, με τους δικούς τους γιατρούς, αφορούσαν λίγους ασφαλισμένους και αυτούς μόνον στην πόλη!

Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2018 22:05

Δημόσια υγεία και πολυεθνικές (Novartis)

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη (Μήτου) Ιωαννίδη, τ. Συντονιστή Σχολικών Συμβούλων ΠΕ.

« Η υγεία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται στους πολίτες αφειδώς και ανιδιοτελώς»  είχε πει στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και για το σκοπό αυτό δημιούργησε με το Γιώργο Γεννηματά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε Σ Υ ). Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε και πόσες εναλλαγές Κυβερνήσεων και υπουργών από τη πρώτη εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στην υγεία και πολεμήθηκε όσο καμία άλλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σάββατο, 24 Φεβρουάριος 2018 21:56

Το ποδόσφαιρο τέχνας κατεργάζεται

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Μας διηγείται ο Τάσος Ασβεστόπουλος, που θα σφύριζε ένα παιχνίδι με μεγάλη βαθμολογική σημασία μεταξύ Κρηστώνης και Αχιλλέα Κιλκίς. Θα πρέπει να ήταν το 1985. Το αποτέλεσμα της συνάντησης είχε άμεση σχέση με την άνοδο της μιας εκ των δύο, που όμως επηρεάζονταν από το αποτέλεσμα άλλου διδύμου σε άλλο χωριό. Αλλά αυτός ο αγώνας κατάφεραν οι παράγοντες να τον αναβάλλουν για να δουν τι θα συμβεί στην Κρηστώνα!

Παρασκευή, 23 Φεβρουάριος 2018 21:31

Υπόθετα … σαν χάπια - per os!

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Στον απόηχο των καρναβαλικών και φαιδρών αποκριάτικων εκδηλώσεων και αναφορών, νομίζω ότι μπορούμε και εμείς, συμμετέχοντας στο χιουμοριστικό πνεύμα των ημερών, να αντλήσουμε από το πλούσιο ιατρικό ανθολόγιο φαιδρά περιστατικά, που όλοι οι γιατροί έχουν να παρουσιάσουν κατά την μακροχρόνια άσκηση του επαγγέλματός τους.

Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος 2018 21:31

Ηχήστε οι σάλπιγγες...

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα, πέρα ως πέρα…
Βογγήστε, τύμπανα πολέμου…. Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!

Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2018 20:47

Το πουλάκι της μοίρας σας

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Είπα για το γενικό φαινόμενο, ότι οι άνθρωποι ‘‘δένουν κόμπο’’ τα λόγια του γιατρού, ιδιαίτερα, όταν αυτά αναφέρονται στον ευαίσθητο  χρόνο της προσδοκώμενης επιβίωσης. Πόσο δηλαδή προβλέπεται να ζήσουν! Και όσο μεν είναι νέοι, τα παίρνουν για αστεία τα λόγια του ‘τολμητία’ ιατρού, γιατί θεωρούν ότι είναι μακρύς ακόμη ο χρόνος και εν πάση περιπτώσει, έχει ο Θεός! Ωστόσο όσο πλησιάζουν και κοντεύουν τα χρόνια της πρόβλεψης, όλο και συχνότερα θυμούνται τα λόγια ‘’εκείνου’’ του γιατρού!

Δευτέρα, 19 Φεβρουάριος 2018 21:00

Νέμεσις

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Ήτανε πριν τις εκλογές του 2012, που οι τηλεθεατές μαθαίναν για τις πρωτοβουλίες της τότε κυβέρνησης, να καθαρίσει την πρωτεύουσα από μία πρωτοφανή “υγειονομική βόμβα”: τον κίνδυνο που παρουσίαζαν εκατοντάδες ναρκομανείς, άστεγες και περιθωριακές γυναίκες για την ηθική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Επικεφαλής της εκστρατείας της κοινωνικής μας απολύμανσης, ήταν ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο συνάδελφός του Μιχάλης Χρυσοχοΐδης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών. Ο κύριος Λοβέρδος, ανέστησε μια παλιά διάταξη του Μεταξά που επιφόρτιζε τον υπουργό Υγείας να παραγγέλνει έκτακτους υποχρεωτικούς ελέγχους για τον περιορισμό των λοιμωδών νοσημάτων, και ανέλαβε με τη βοήθεια του κυρίου Χρυσοχοΐδη, να μαζέψει απ' τα πεζοδρόμια εκατοντάδες γυναίκες, και να τις υποβάλει σε υποχρεωτικό έλεγχο για τον εντοπισμό των φορέων του AIDS.