Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017, 5:42:22 μμ

Αρθρογραφία

Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2017 23:39

Θρακιώτης είσαι;

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Με τον νέο γιατρό Νίκο Ξανθόπουλο, τώρα πετυχημένο παιδίατρο του Κιλκίς, κάναμε μαζί την άσκηση παθολογίας στο νοσοκομείο Κιλκίς, κάτω την διεύθυνση του αείμνηστου ιατρού Αθαν. Τηλιακού. Νομίζω πως ήταν το 1978.
   Λίγα τα έκτακτα περιστατικά το απόγευμα εκείνο. Έναν άνδρα, που ήρθε, ως έκτακτο περιστατικό, ανέλαβε να τον εξετάσει ο νεαρότερος Νίκος στο εξεταστήριο του γραφείου. Επρόκειτο για μεσήλικα άνδρα, καλής σωματικής διαπλάσεως, που προσήλθε για κάποιο γαστρεντερικό σύνδρομο, ιδιαίτερα επώδυνο περιοδικά και με επίμονο τεινεσμό (έπειξη για αφόδευση).

Δευτέρα, 28 Αύγουστος 2017 23:14

Η ουρά των Εσθονών

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ήταν μία από τις ειδήσεις που συνήθως ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γιατί απλά κάποιοι κρίνουν πως το κοινό δεν ενδιαφέρεται γι' αυτές: Τον Απρίλιο του 2014 στην Αθήνα, συνήλθαν σε Διάσκεψη όλοι οι βουλευτές που μετέχουν στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας των κοινοβουλίων τους και της ευρωβουλής, για να εξετάσουν ουσιαστικά δύο ζητήματα: Το ένα ήταν η δημιουργία ευέλικτων ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων ταχείας επέμβασης και το άλλο η ρωσική απειλή για την Ουκρανία.

Πέμπτη, 24 Αύγουστος 2017 22:22

Άλλο υπουργός κι άλλο μπάρμπα Γιάννης

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Ο αυγουστιάτικος καύσωνας έγινε πιο ενοχλητικός από την πολιτική ειδησεογραφία της καθημερινότητας. Πέρσυ είχαμε τον "βομβαρδισμό" για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, φέτος για να μην πλήξουμε είπαν οι αγέρωχοι κυβερνώντες να βάλλουν τάξη στους σημαιοφόρους των δημοτικών σχολείων!

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Η είδηση από όλα τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης του θανάτου της μεγάλης σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Ζωής Λάσκαρη, μου έφερε στη μνήμη εκτός από τις εικόνες από σκηνές των έργων, όπου πρωταγωνιστούσε η αείμνηστη,  κατά την δεκαετία του ’60, εποχή των φοιτητικών μου χρόνων και ένα άλλο περιστατικό, αρχές τις δεκαετίας του ’80, σχετικό με αυτές τις μνήμες, που συνέβηκε μεταξύ εμού, ως ιατρού πλέον και ενός άλλου μεγάλου ηθοποιού και συμπρωταγωνιστή της μακαρίτισσας τον καιρό εκείνο, του Σπύρου Καλογήρου. Για το περιστατικό έγραψα σχετικά σε τοπική εφημερίδα, όταν και εκείνος εγκατέλειψε άδοξα τα εγκόσμια….

Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 20:50

Το Κιλκίς κάποτε: Οι παλιές δασκάλες... συγκινούν

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Ξύσαμε τις μνήμες με την αναφορά μας στην δυναμική δασκάλα του Γ΄ Δημοτικού σχολείου Πολυξένη στα χρόνια της Κατοχής και κυρίως τα χρόνια τα κατοπινά.
Ως ηρωίδα θέλουν να την παρουσιάσουν οι μαθητές της, όσοι απέμειναν ανάμεσά μας, γιατί τους έμαθε γράμματα στις δύσκολες εποχές! Έγραψε στην τοπική ιστορία, θέλουν να πουν!  Ο Μίλτος, μαθητής, (και καλός μαθητής), του Δημοτικού, στις χρονιές λίγο πριν και λίγο μετά το 1950, θυμάται ακόμη το γερά χαστούκια, (σφαλιάρες τις λέει), που εισέπρατταν, ως μέθοδο σωφρονισμού και διαπαιδαγώγησης των αμελών και ζωηρών και ‘’δυστυχών’’ μαθητών της εποχής εκείνης!

Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 20:23

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου

Σιάνα.

 

Αν πράγματι μια εικόνα αξίζει ίσα με χίλιες λέξεις τότε το φωτογραφικό υλικό που έχουν συλλέξει η "ΚΙΒΩΤΟΣ" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΑΙΟΝΕΣ" είναι ανεκτίμητης αξίας. Μέρος αυτής της πλούσιας συλλογής παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας στις 11 Αυγούστου.

Κάθε Σάββατο ο όμορφος και θαλερός γέρος, με τα άσπρα μαλλιά, τα γαλανά μάτια και τη λευκή επιδερμίδα, περνούσε από το ιατρείο, έστω και για μια θερμή καλημέρα. Ήταν ο μπάρμπα – Γιάννης Παπαδόπουλος,  που πέρασε με επιτυχία από τους πρώτους στο Κιλκίς βηματοδότη στην καρδιά, με επίμονη σύστασή μου, γιατί για την επικίνδυνη βραδυκαρδία του ήταν αντιμετώπιση εκλογής, μονόδρομος που λένε.

Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 09:24

Ανδρέας Μακρίδης :"Νταβατζήδες"

Γράφτηκε από τον

Τον Οκτώβριο του 2004, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κήρυξε από την περίφημη πλέον ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη, τον πόλεμο κατά της διαπλοκής. “Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα” φέρεται να είχε πει στους βουλευτές του κόμματός του που είχαν παρευρεθεί στην μάζωξη.

Κυριακή, 23 Ιούλιος 2017 11:38

Αμανατίδης: ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΤΟΝ ΕΞΕΡΓΟΝ;

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. "Το Κιλκίς κάποτε".

Ο μπάρμπα Κώστας απ’ το Παλιό, νοικοκύρης καλός, απ’ τους πρώτους του χωριού, κατά τα χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς λέει ο Στυλίκος της ‘’πάππους’’* , μικρό παιδί τότε, είχε ένα χρέος 11.500 στην Αγροτική, που τον στενοχωρούσε η αποπληρωμή του. Το μεράκι του ήταν να το κατεβάσει κάτω από τις 10.000 χιλιάδες και σιγά – σιγά να το εξοφλήσει… Πλήρωνε 2.000 τη μια χρονιά, αλλά την άλλη πάλι ο λογαριασμός γύρω στις 11.000 χιλιάδες! Έκανε το παράπονο στον υπάλληλο…
… Μα εγώ πλήρωσα την δόση μου…
… Οι τόκοι, παππού, οι τόκοι δουλεύουνε κάθε μέρα όλο το χρόνο…
Και ο αγνός Καυκάσιος χωρικός μπάρμπα Κώστας, με τη θυμοσοφία του, για όσους τον θυμούνται σημειώνει ο Στέλιος, που του φάνηκαν υπερβολικοί οι τόκοι, προσποιούμενος τον αθώο, διερωτήθηκε με απορία στα ποντιακά:
… Καλά, ατοίν οι τόκοι τ’ εσέτερον, τον έξεργον πα δουλεύνε;
* Πρόκειται για τον Στυλιανό Παντελιάδη, συνταξιούχο υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας
    A . A .

Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 20:40

Ανδρέας Μακρίδης : Το Δημοψήφισμα

Γράφτηκε από τον

Το ελληνικό Σύνταγμα, έχει μερικές πολύ σοφές διατυπώσεις όσον αφορά το δημοκρατικό μας πολίτευμα: “Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι λαϊκή κυριαρχία.