Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018, 6:40:40 μμ

Αρθρογραφία

Έλεγε ο παπά - Ηλίας, εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς (1939 – 1959), λίγο πριν το ‘’πιστεύω’’, περίπου στη μέση της κυριακάτικης λειτουργίας, …’’τας θύρας, τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν’’… που σημαίνει προσοχή στις πόρτες της εκκλησίας και συμπλήρωνε,

Μετά την αποφοίτησή μου από τη σχολή, τοποθετήθηκα στο Κιλκίς τον Ιούλιο του 1969. Στην πρώτη μου άδεια αντάμωσα με τον επιστήθιο φίλο, συμμαθητή και συνάδελφο μου Θανάση στο χωριό του, το Σώστη της Κομοτηνής.

Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017 21:20

Κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Θεοδοσία Ε. Παπαδοπούλου-Τσάτση, Φιλόλογος Α.Π.Θ., MSC Ειδικής Αγωγής, e.mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Με αφορμή την επικείμενη ημέρα της 3ης Δεκεμβρίου, που γιορτάζεται  ως Παγκόσμια ημέρα ατόμων με Αναπηρία, θα ήταν καλό όλοι μας  να αναλογιστούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα αυτά και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της προσπάθειάς τους.

Τρίτη, 21 Νοέμβριος 2017 21:27

Διάχυτες οι ευθύνες

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Μαρία Μιχαηλίδου, Δασολόγος ΠΕ (Δ.Π.Θ).

Μέρες τώρα παρακολουθούμε όλοι από τα σπίτια μας και δυστυχώς μέρα με τη μέρα, αυξάνονται οι νεκροί στη Δυτική Αττική. "Να αποδοθούν ευθύνες". Το ακούμε συνέχεια.
Όπως όλοι, ενημερώνομαι κι εγώ από εφημερίδες, site, δημοσιογράφους κπλ.
Είχα την τύχη να σπουδάσω στη σχολή Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στον Τομέα Δασοτεχνικών και Υδρονομικών Έργων.

Κυριακή, 19 Νοέμβριος 2017 18:42

Η ώρα της διαπόμπευσης

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

 

Ένα από τα βασικά στοιχεία της Παράδοσής μας, είναι η μοναδικότητα του ανθρώπινου προσώπου. Ο κάθε άνθρωπος, παρότι μοιάζει με τον διπλανό του, είναι μοναδικός. Το πρόσωπο δεν αντιγράφεται, η ψυχή δεν μεταναστεύει σε άλλο σώμα, η ανθρώπινη ζωή συνιστά αξία καθ' εαυτήν. Το τι αντίκρισμα έχουνε αυτές οι διακηρύξεις στη ζωή μας, αρκεί μια θεομηνία για να το αποκαλύψει.

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017 20:25

Τα κάστρα πέφτουν από μέσα

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε κάθε εθνική επέτειο δημιουργείται μέγα θέμα με το ποιοι μαθητές δικαιούνται να κρατούν στις παρελάσεις το εθνικό μας σύμβολο.
Πολλές απόψεις ειπώθηκαν  και ακούστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, ωσάν να ήτανε τούτο το ιερό, το αγαπημένο, το τιμημένο και ματωμένο λάβαρο αντικείμενο δημοπρασίας.

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017 20:24

Κιφάλ (κεφάλι) …τρανό και χοντρό…

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

…Γιατρέ, εγώ για τ’ εσέν έρθα κι εσύ φέεις; ( Γιατρέ μου, εγώ έρχομαι για σένα κι εσύ έκλεισες και φεύγεις;), άκουσα μια κοντινή καυκάσικη φωνή πίσω μου, με το που πάτησα το πόδι μου στο πεζοδρόμιο επί της οδού Καπέτα, έξω από το ιατρείο.
   Ήταν περίπου δυόμιση το μεσημέρι, ημέρα Σάββατο και εποχή καλοκαιριού, την ώρα, που κατέβαινα το τελευταίο σκαλοπάτι της ψηλής σκάλας του ιατρείου της οδού Γ. Καπέτα αρ. 14. Μετά από ένα βαρύ και κουραστικό πρωινό ιατρείο, με μια πείνα να με σπρώχνει, όσο ην τάχιστα, στο απέναντι γωνιακό λαϊκό ταβερνάκι του συγχωρεμένου Νίκου του ‘’Τζαμτζή’’, ήταν για μένα μεγάλο ‘σπάσιμο’, να γυρίσω πίσω, για παροχή ιατρικών υπηρεσιών, και μάλιστα σε ‘Καυκάσιο’ εκ Χορηγίου.

Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2017 21:35

Τα Γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Τα γερμανικά πολιτικά Ιδρύματα (Think Tanks) στην Ελλάδα είναι προς το παρόν 6, και λέγω προς το παρόν, γιατί κάθε τόσο παρουσιάζεται κάποιο καινούργιο στην ελληνική σκηνή. Είναι κατά κάποιον τρόπο εκπρόσωποι και εκφραστές των απόψεων των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας και είναι τα εξής: 1) Konrad Adenauer 2) Friedrich Ebert 3) Fridrich Naumann 4) Heinrich Boell 5) Rosa Luxemburg 6) Hanns Seidel.

Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2017 21:15

Θεσμικές εκτροπές και το άρθρο 87

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Το φετινό καλοκαίρι, μέσα από το δικαστικό ρεπορτάζ των εφημερίδων, γνωρίσαμε την ιστορία της Ηριάννας  Β.Λ.  Σε αυτό το σημείωμα δεν πρόκειται να  ασχοληθούμε με τα δεδομένα της δικογραφίας (τα οποία ούτως ή άλλως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε), θα αναφερθούμε όμως στις πολιτικές προεκτάσεις που είχε αυτή η υπόθεση και σε συμπεράσματα για το πώς προστατεύεται ο θεσμός  της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Κυριακή, 12 Νοέμβριος 2017 22:32

Ανδρέας Μακρίδης: Το αδειανό πουκάμισο της Κεντροαριστεράς

Γράφτηκε από τον

Τις επόμενες Κυριακές, οι φίλοι της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν τον αρχηγό ενός κόμματος που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί, για να υπερασπιστεί πολιτικές θέσεις που δεν έχουν ακόμα κατατεθεί.