Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 3:39:00 μμ
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 17:25

Παναγίτσα Μιχαηλού: Ανδρέας Βεργίδης- Δοκιμασμένη συνταγή και σταθερή αξία Play maker στην Dream team του Απόστολου Τζιτζικώστα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου κι η κινητικότητα στα Αυτοδιοικητικά επιτελεία βρίσκεται στο ζενίθ της! Οι υποψήφιοι εξαντλούν την ευρηματικότητα τους βρίσκοντας τρόπους να μας παρουσιάζουν τον εαυτό τους στην προσπάθεια τους να μας πείσουν να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας αποδείξουν την πρόθεση τους να προσφέρουν στα κοινά.


Είναι όμως και κάποιοι που δε σπαταλάνε χρόνο σε δημόσιες σχέσεις! Δουλεύουν αθόρυβα και βουβά κι αφήνουν να μιλήσουν γι αυτούς τα πεπραγμένα τους κι η στάση της ζωής τους.
Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π Ε Κιλκίς. Ένας αγρότης από την Πλαγιά συναισθηματικά δεμένος με τη γη του! Δηλώνει Αυτοδιοικητικός από επιλογή και ξεκαθαρίζει πως η μόνη σχέση που θα ήθελε να έχει με την κεντρική πολιτική σκηνή είναι αυτή των διεκδικήσεων προς το συμφέρον των πολιτών του νομού.
Ο Ανδρέας Βεργίδης μετράει 37 χρόνια εμπειρίας στο στίβο της Αυτοδιοίκησης. Ξεκίνησε το 1982 σαν Δημοτικός Σύμβουλος και μέχρι σήμερα το όνομα του δεν απουσίασε ποτέ από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές σε όλα τα πόστα. Εθισμένος με την προσφορά ο Ανδρέας Βεργίδης εξαργυρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών με το να είναι σε επιφυλακή κάθε στιγμή για ό,τι και να παρουσιαστεί. Άλλωστε αυτή του την πρόθεση την αποδεικνύει και το ότι το σταθερό τηλέφωνο στην κάρτα του είναι αυτό του σπιτιού του και όχι του γραφείου του.
Σήμερα θα μιλήσουμε μαζί του για τα Αυτοδιοικητικά, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και τις συνέπειες τους, για τα έργα που πρόκειται να ακολουθήσουν μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές στο νομό μας, τα κομματικά αντάρτικα και τη χημεία της συνεργασίας του με τον Απόστολο Τζιτζικώστα...

Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη και τώρα στον Κλεισθένη φτάσαμε στην τρίτη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Νομίζετε ότι άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτεροή ότι εγκλωβιστήκαμε ακόμα περισσότερο σε γραφειοκρατικούς δαιδάλους που κάνουν Δήμους και Περιφέρειες να κινούνται με μεγαλύτερη δυσκολία ακόμα και σε απλά ζητήματα;
Φτάσαμε στην τρίτη διοικητική μεταρρύθμιση κι η εκτίμηση μου είναι ότι θα είναι δύσκολη η διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν με ενδιαφέρει όμως τόσο αυτό όσο το αν εκλεγώ πως θα λειτουργήσω. Κατ αρχή εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα θα είμαστε ένας λιγότερος. Οι έδρες της Περιφερειακής ενότητας λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων είναι τρείς. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε καλό ποσοστό και πάρουμε τις δύο δεν θα υπάρχει πια έδρα για τον επικεφαλής. Η απλή αναλογική από μόνη της δεν αποτελεί διοικητική μεταρρύθμιση. Επίσης πιστεύω ότι με ολες αυτές τις μαζεμένες αλλαγές επηρεάζεται η αυτάρκεια και η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

Η Αυτοδιοίκηση στις τραυματισμένες απ τα μνημόνια κοινωνίες περιορίστηκε στη διαχείριση των κονδυλίων και της οικονομικής βοήθειας από τα Υπουργεία;
Περιορίστηκε και σε μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο απ τα μνημόνια, αλλά κι από τον Καλλικράτη. Υπάρχουν προβλήματα λειτουργικά που μας εμποδίζουν να ανταποκριθούμε ακόμα και στα αυτονόητα. Δηλαδή στα αναλώσιμα και σε ζητήματα που αφορούν στην ομαλή καθημερινή λειτουργία της υπηρεσίας π.χ. μελάνι για τους εκτυπωτές, χαρτί για το φωτοτυπικό κτλ.. Αυτά όλα έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Γίνεται ο προγραμματισμός για τα έξοδα και δεν πρέπει να ξεπεράσουμε το προβλεπόμενο ποσό. Το ποσό π.χ που προβλέπεται για τα αναλώσιμα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν έχει μειωθεί κατά πολύ. Για όλα υπάρχει το διπλογραφικό, τα παραστατικά και η απόφαση της οικονομικής Επιτροπής που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Ακόμα και τα πιο απλά πλέον περνάνε από κει. Πρέπει πρώτα να ληφθεί απόφαση και σε περίπτωση που είναι θετική να αναρτηθεί στο Διαύγεια, να έρθει σε μας η έγκριση της απόφασης και μετά να προχωρήσουμε. Αυτό τις περισσότερες φορές παίρνει χρόνο. Κι είναι φορές που ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Ακόμα και στα πιο απλά πλέον η λήψη αποφάσεων παίρνει χρόνο.
Από πέρσι τον Αύγουστο μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία προμήθειας χρωμάτων διαγράμμισης. Είχαμε το μηχάνημα δεν είχαμε το χρώμα..Η διαγράμμιση είναι απαραίτητη παντού, ειδικά όμως στα ορεινά χωριά του Δήμου Κρουσσών και Πάικου γιατί το βράδυ η οδήγηση εκεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Όλα πλέον θέλουν διαδικασία..Η συντήρηση του Οδικού δικτύου, το να βγει συνεργείο να κόψει χόρτα και δέντρα που καλύπτουν τις πινακίδες, η αποκατάσταση στο οδόστρωμα λόγω κακών καιρικών συνθηκών... Όλα πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, αλλιώς δεν δικαιολογούνται οι πληρωμές. Οι διαδικασίες γίνονται απλούστερες μόνο σε περίπτωση που κηρυχτεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης..

Με την πάσα που μόλις μου δώσατε κύριε Βεργίδη θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ήταν αυτό που προκάλεσε κατά τη γνώμη σας την έλλειψη συντονισμού και την καθυστέρηση στον αποχιονισμό της πόλης τον χειμώνα που μας πέρασε;
Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης..παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές παθογένειες. Όμως με τον Καλλικράτη υπάρχει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων όσο αφορά στους δρόμους. Δρόμοι επαρχιακοί και επαρχιακό δίκτυο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Οι διαδημοτικοί δρόμοι και οι δρόμοι μες τους οικισμούς είναι αρμοδιότητα των Δήμων, όπως επίσης και η αγροτική οδοποιία. Το πρώτο μέλημα της Περιφέρειας σε περίπτωση χιονόπτωσης είναι να είναι ανοιχτοί οι επαρχιακοί δρόμοι από και προς το Νοσοκομείο και από και προς τη ΒΙΠΕ. Γιατί δεν δικαιολογείται δύο χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση να φτάσουν στη δουλειά τους. Γι αυτό το λόγο μισθώθηκαν πέρσι έξι μηχανήματα σε εικοσιτετράωρη βάση για να είναι προσβάσιμη η Εθνική οδός από Θεσσαλονίκη μέχρι στα όρια του νομού μας, από τελωνείο Δοιράνης μέχρι τα όρια του νομού Σερρών, η Βιομηχανική και από Κιλκίς Πολύκαστρο Γουμένισσα Αξιούπολη..
Τώρα σχετικά με την έλλειψη συντονισμού και την αργοπορία στην κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έχω ξαναπεί υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Γίνεται αίτημα από το Δήμο, εμείς μεταβιβάζουμε το αίτημα στον Περιφερειάρχη κι ο Περιφερειάρχης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η δική μου καθυστέρηση ήταν μισή μέρα. Από Παρασκευή που έλαβα το αίτημα του Δήμου Κιλκίς μέχρι Σαββάτο πρωί που έλαβα το αίτημα του Δήμου Παιονίας για να τα στείλουμε μαζί. Για όλα όσα λέω υπάρχουν χαρτιά..Τις μέρες που είχαμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα τον περασμένο χειμώνα η Περιφέρεια δεν είχε ωράριο..Ήταν στο γραφείο συνεχώς η Προϊσταμένη της Πολιτικής προστασίας,υπάλληλοι σαν την κ Κραβαρίτου και την κυρία Πασσαλίδου και δεχόντουσαν τηλέφωνα του κόσμου για να καταγράψουν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Ενημέρωναν Αστυνομία και Πυροσβεστική για εγκλωβισμούς και για την κατάσταση του Οδικού δικτύου. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών κάνουμε συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας και ανά πάσα στιγμή ξέρουμε πως θα δράσουμε. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει σχέδιο. Και πρέπει να υπάρχει σχέδιο κι.από τους Δήμους προς εμάς.

Αν επανεκλεγείτε σε ποιο έργο θα δίνατε προτεραιότητα;
Το έργο στο οποίο θα έδινα προτεραιότητα είναι ήδη δρομολογημένο...Πρόκειται για τον δρόμο Κιλκίς Θεσσαλονίκη από τον κόμβο Ασσήρου μέχρι τον κόμβο της Νέας Σάντας. Ο δρόμος ήδη προχωράει! έχουμε κάποια προβλήματα για δανειοθαλάμους με το Δήμο Ωραιοκάστρου, αλλά πιστεύω είναι θέμα χρόνου να λυθούν. Από τους δανειοθαλάμους παίρνουμε το υλικό. Υπάρχει μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για το τι θα δημιουργήσει η εξόρυξη του δανειοθαλάμου που θα πάρει το υλικό, αλλά υπάρχει πρόβλεψη γι αυτό, θα αναδιαμορφωθεί και θα φυτευτούν δέντρα. Είναι θεμα χρόνου να ρυθμιστούν ολα τα ζητηματα που έχουν προκύψει..
Ενα έργο μεγαλης σπουδαιοτητας επίσης το οποιο χρηματοδοτησε η περιφερεια ειναι να ρθει στην πόλη μας το Φυσικό Αέριο. Το Φυσικό Αέριο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για τρεις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας..Σέρρες Κιλκίς και Βέροια νομίζω..Ηδη πιλοτικά ξεκίνησε στις Σέρρες..
Επίσης θα πρέπει να γίνει ο περιφερειακός του Αγιου Γεωργίου. Δεν δικαιολογείται να υπάρχει μονο ένας δρόμος η 21η Ιουνίου και σε ώρες αιχμής να μην υπάρχει εναλλακτικη λύση. Ειδικά ο περιφερειακός από τη βόρεια πλευρά από τη διασταύρωση της Αργυρούπολης μέχρι το στρατόπεδο Καμπάνη, δηλαδή στο δρόμο του Μεταλλικού. Το Οδικό Δίκτυο που μόλις ανέφερα χρονικό ορίζοντα έχει στο τέλος του 19. Οποια καθυστέρηση και αν προκύψει δεν πιστεύω να ξεπεράσει το πρώτο εξαμηνο του 2020. Επίσης υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη απ τον κόμβο Μαυρονεριου μέχρι τη Δοϊράνη στον κόμβο του Δροσάτου. Αλλά δυστυχώς αυτό το ΕΣΠΑ δεν είχε χρηματοδότηση για οδοποιία οπότε ψάχνουμε πηγή χρηματοδότησης για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Ελπίζω ότι τελικά θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα εξαγγέλλουμε! Είμαστε μια Περιφερειακή Ενότητα με τρεις πύλες εισόδου εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δυο πύλες με Οδικό Δίκτυο και μια με σιδηροδρομικό και οφείλουμε αυτό το προνόμιο να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο..

Τα κομματικά αντάρτικα πιστευεις είναι η εξαιρεση ή ο κανονας; Υπάρχει χημεία στη συνεργασία σας με τον Αποστολο Τζιτζικωστα;
Η συνεργασία μας με τον Απόστολο Τζιτζικωστα πάει άψογα..Πιστεύω πως η άνετη επικράτηση του οφείλεται κατα κυριο λογο στην προσωπικότητα του. Είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει όραμα για τον τόπο κι εγώ τον πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Αγωνίζεται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
Το γραφείο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, εκεί που παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις μετράει ήδη δέκα μήνες λειτουργίας. Κι ο Απόστολος Τζιτζικωστας είναι αντιπρόεδρος των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ξέρω αν τα κομματικά αντάρτικα είναι η εξαίρεση ή ο κανόνας. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην περίπτωση του Απόστολου Τζιτζικωστα πέτυχε λόγω της κοινής αποδοχής της προσωπικότητας του, των πεπραγμένων του και της απήχησης του στον κόσμο..Έχει δωσει πολύ καλά δείγματα γραφής, σέβεται τον πολίτη και το όνομα του δεν έχει αναμειχθεί πουθενά.
Ζητούσε επίμονα να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της Μακεδονίας. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε.Ακολούθησαν οι εξελίξεις που όλοι ξέρουμε. Δώσαμε όνομα, ιστορία και ταυτότητα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και θέμα με το εμπορικό σήμα των επιχειρήσεων. Εκεί πιστεύω πως στο μέλλον θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα..

Ευχαριστώ πολύ τον Ανδρέα Βεργιδη για το χρόνο που μου χάρισε σε μια συνέντευξη που εξελίχθηκε σε φιλική κουβέντα για τα Αυτοδιοικητικά την ώρα του καφέ, που ως ευγενικός οικοδεσπότης μου πρόσφερε..
Βρισκόμαστε λίγο πριν την επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι είναι σημαντικό στο νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο να χωρέσουν ανθρωποι σαν τον Ανδρέα Βεργιδη. Έναν άνθρωπο δίχως ναρκισσισμό που είχε το ήθος να σπαταλήσει χρόνο της δικής του συνέντευξης για να μιλήσει με πολύ σεβασμό στη μνήμη του προκατόχου του Περικλή Κολοτσιου.
Ο Αυτοδιοικητικός στίβος χρειάζεται ανθρώπους με σηκωμένα μανίκια. Όχι επίδοξους θεσμικούς παράγοντες αλλα εργάτες της Αυτοδιοίκησης Σαν τον Ανδρέα Βεργίδη που την Πρωτομαγιά δεν την πέρασε κάνοντας δημόσιες σχέσεις, αλλά ανεβασμένος στο τρακτέρ να προετοιμάζει το χωράφι του για τη σπορά του βαμβακιού..Κι αυτές του οι πράξεις είναι που έρχονται να μας αποδείξουνε ότι δεν ξέχασε ποτέ πως είναι ένας άνθρωπος του μόχθου γι αυτό και στην dream team του Απόστολου Τζιτζικωστα ο Ανδρέας Βεργίδης είναι σίγουρα ο play maker

Παναγίτσα Μιχαήλου